Tahvil fiyatları nasıl düşüyor ?.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Ticaret savaşlarının gerginliği ve dünya geneline yayılan kur savaşları nedeniyle ,para riskli varlıklardan çıkıp,güvenli limanlara akıyor.Yani Japonya Yen'i,ABD ve Almanya Hazine tahvilleri,altın....Tahvillere talep nedeniyle tahvillerin değeri artıyor(faizler düşüyor).Piyasalar resesyon olacağını,bunun da ekonominin küçülmesine bağlı olarak işsizlik yaratacağı,bunun da talebi düşüreceği tüketim harcamalarını azaltacağı,talep düşüşüyle talep kaynaklı enflasyon baskısı olmayacağı senaryosuna oynuyorlar,yani şu anda gümrük vergilerinin getireceği maliyet artışlarından kaynaklanan -maliyet artışı kaynaklı - enflasyon olgusunu göz ardı ediyorlar,veya kısa vadeli ( al-sat) değer artışı kazancı için pozisyon alıyorlar.
Yani ekonomi gerçekten durgunluğa girse bile stagflasyon( yani durgunluk içinde enflasyon) riskini gözardı ediyorlar.
Not:İstatistiksel olarak,Altın'ın en çok prim yaptığı dönemler ekonomide stagflasyon olduğu dönemlerdir.
Bu yatırım tavsiyesine girecek ama sormak isterim. Türkiyenin 10 yıllık eurobondları için düşünceniz nedir ?. Benim kafam karıştı. Bir tarafta ekonomik aktivite artsın diye faiz indirimleri , diğer tarafta enflasyonu azdıracak gümrük tarifeleri
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Geçen sene Ağustos krizinden sonra, dolar cinsinden yıllık %20'yi aşan getiri sunan fırsatlar çıkmıştı(Banka eurobondları). Önümüzdeki dönemde geçen yılın fırsatını yakalamasa bile, şu anda verdiğinden daha iyi getiri sunacak fırsatlar çıkabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle bence bu enstrüman yatırım yapmak için zaman erken. Bir de yatırım yapmadan önce vergi mevzuatını incelemenizi öneririm.
Bu vergi mevzuatını büyüķ bankaların aracı kurumları dahil bilen kişi sayısı oldukça az.
Aşağıdaki bilgiler,eurobond yatırımı yapmayı düşünenler için bu başlıkta hazır bulunsun:
Eurobond nedir?
Kısa bir tanımla Eurobond'lar; şirketin veya ülkenin yabancı para biriminden finanse edilmesini sağlayan borç senetleridir. Yurt dışındaki piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının oluşturduğu konsorsiyum aracılığıyla yabancı para biriminden tahvil olarak ihraç edilir. Uzun vadeli dış borçlanma aracı olarak vadeleri 5 ile 30 yıl arasında değişerek, USD cinsinden 6 ayda bir, Euro cinsinden ise yılda bir kupon ödemesi içerir.
Hangi tür kazançlar elde edilebilir?
Eurobond'lardan faiz veya alım satım kazancı olmak üzere iki tür gelir elde edebilirsiniz. Bireysel yatırımcının (tam mükellef gerçek kişi) portföyündeki Eurobond için kupon veya itfa tarihinde elde ettiği faiz geliri vergi mevzuatı açısından menkul sermaye iradı olarak adlandırılıyor. Diğer yandan, bu kıymetlerin alım satımından kaynaklanan alım satım kazançları ise değer artış kazancı olarak nitelendiriliyor.*
Bu kazançlar nasıl vergilendiriliyor?
Gelir Vergisi Kanunu'nda 2006 yılında yapılan değişiklikle, Eurobond alım satımı, itfası ve dönemsel getirileri, Geçici 67. madde olarak anılan kaynağında kesinti uygulamasına yani stopaj mekanizmasına tabi bulunmamaktadır. Diğer bir anlatımla, vadeli mevduat, yatırım fonu veya tahvil gibi menkul kıymetlerden elde edilen kazançların, banka ve aracı kurumlar vasıtasıyla kaynağında vergileri kesilmekte olduğundan bu kazançlar için ayrıca gelir vergisi beyannamesi verilmesine de gerek bulunmuyor. Ancak, bu kural Eurobond'lar için geçerli olmayıp, Kanun hükümlerinin kaynağında vergi kesintisini öngörmemesi nedeniyle, yatırımcının kişisel gelir beyanı esas alınıyor. Bu özellik Eurobond işlemlerini, birçok yatırım aracının vergilendirilmesinden farklı kılıyor.
Yazımızın başında belirtmiş olduğumuz üzere bu kıymetlerden iki farklı gelir elde edilebiliyor.
Kupon ve itfa gelirlerinin,
Alım satım kazançlarının,*
Vergilendirilmesine yönelik açıklamalarımız ve beyan sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar özetle aşağıdaki şekildedir.*
Faiz Gelirlerinin Vergilendirilmesi
2017 yılı içerisinde Eurobond kupon geliri elde eden bireysel yatırımcının (tam mükellef gerçek kişi) söz konusu kupon gelirlerinin TL cinsinden toplamının yıllık gelir vergisi beyan sınırı olan 30.000 TL'yi aşması durumunda; bu tutarların tamamını beyan etmesi gerekiyor. Müşterek/Ortak hesap sahipleri açısından ise tutarın aşılıp aşılmadığı her bir ortak için ayrı ayrı dikkate alınmalı.
Ayrıca, faiz gelirlerine ilişkin beyan sınırının aşılıp aşılmadığının tespitinde, beyana tabi menkul sermaye iratları ve tevkifata tabi tutulmuş gayrimenkul sermaye iratlarıyla birlikte değerlendirme yapmayı unutmamanız gerekiyor. Örneğin; Eurobond kupon gelirine ilave olarak yıl içerisinde işyeri kira geliri elde edilmesi veya yıl boyunca farklı tarihlerde Eurobond alım satım kazancının bulunması2 veya sahip olunan hisse senetlerine ilişkin temettü geliri elde edilmesi gibi benzer tüm kazançlar, beyan sınırının tespitinde dikkate alınıyor.
Kupon tahsilatları, döviz cinsinden gerçekleştiği için işlem günündeki TL değerlerinin banka veya aracı kurumdan temin edilerek özet vergi dökümünün alınması faydalı bulunuyor. İşlem günündeki TL fiyat dikkate alındığı için kupon geliri için kur farkının vergilendirilmesi söz konusu değil. Öte yandan, Eurobond'un Hazine tarafından mı yoksa özel sektör tarafından mı ihraç edildiğinin önemli olduğunu belirtelim. Hazine Eurobond'larından elde edilen faiz gelirleri %0 oranında vergiye tabi ancak özel sektörün ihraç ettiklerinde tahvil vadesine dikkat edilmeli. Örneğin tahvil vadesi 1 yıl ise %10, 1-3 yıl arası ise %7, 3-5 yıl arası ise %3, 5 yıldan fazla ise %0 oranında vergi kesintisi uygulanarak kupon ödemesi yapılıyor. Böyle bir uygulamada kaynağında kesinti tutarı, yıllık beyan sonucu hesaplanan vergiden mahsup edilebiliyor.
Son olarak, Eurobond ara dönemde yani ihraç veya kupon ödeme tarihlerinin dışında alınması durumunda; fiyatının içerisinde (kirli fiyat) alım tarihine kadar işlemiş faiz bulunduğunu ve alımdan sonraki ilk kupon ödemesinde faiz gelirinden düşülebileceğini hatırlatalım. Örneğin, Eurobond'u Aralık 2016 tarihinde aldınız ve bir önceki kupon ödemesi Kasım 2016'da gerçekleşmiş olsun. Vergi beyan aşamasında, Mayıs 2017'de aldığınız ilk kupon gelirinizden 1 aylık işlemiş faizi düşebilirsiniz. Ancak sonraki kupon ödemeleri için bu indirim geçerli bulunmamakta. Özetle; alım tarihinde Eurobond'un kirli-temiz fiyat farkını bularak nominal bedel ile çarpmanız gerekiyor. Bu şekilde hesaplanan işlemiş faiz tutarı, ilk kupon ödemesinde faiz gelirine ilişkin vergi matrahından düşülebiliyor.
Değer Artış Kazançlarının Vergilendirilmesi
Bireysel yatırımcı olarak (tam mükellef gerçek kişi) 2017 takvim yılı içerisinde Eurobond alım satımı gerçekleştirmeniz durumunda faiz gelirlerinde olduğu gibi kazançlarınız Geçici 67 uygulaması dışında tutularak kişisel gelir vergisi beyanınıza konu edilmesi gerekiyor.
Vergilendirmede öncelikli olarak Eurobond getirileri döviz cinsinden gerçekleştiği için vergi matrahının tespitinde alım ve satım tarihlerindeki kurların tespit edilerek TL'ye çevrilmesi gerekiyor. Bir bakıma kur farkları da vergilendirilerek alım satım matrahınızın içerisinde bulunuyor. Bu konudaki tek istisna Eurobond'un itfasında söz konusu. İtfa sırasında oluşan kur farkı vergi matrahına dahil edilmemektedir.*
Maliyet Endekslemesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Eurobond'un alım maliyetinin, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere ÜFE artış oranın %10'un üzerinde olması durumunda ÜFE oranı kadar artırabiliyor ve yatırımcıya vergisel bir avantaj sağlayabiliyor.3
Alım tarihinden ve satım tarihinden önceki aya ilişkin endeksleri karşılaştırıp, artışın %10 üzerinde olması durumunda Eurobond maliyetinizi de söz konusu oranla değerleyebiliyorsunuz. *Örneğin; Kasım 2016 tarihinde aldığınız Eurobond'un Ağustos 2017 yılında satımını gerçekleştirdiniz. Maliyet endekslemesi için bağlantıda bulunan matristen bir önceki aya ilişkin değerlerin kullanılması gerekiyor (Ekim için 260.94/ Temmuz için 297.65). Örnekte değişim %14 şeklinde %10'luk değerin üzerinde kaldığı için endeksleme uygulanabilir ve Kasım 2016 tarihindeki Eurobond alım maliyetiniz 1.14 ile çarpılarak vergi matrahında kullanılacak değerlenmiş alım maliyeti hesaplanabilir.*
Öte yandan, bu uygulama sonucu maliyeti artırılan tutar ile satış tutarı arasındaki kazanç ne olursa olsun beyan edilmeli. Ayrıca, aynı yıl içerisinde başka Eurobond veya yurt dışı menkul kıymetlerinden satış zararlarınız bulunuyorsa, bu zararları kazanç tutarlarından mahsup edebilirsiniz.
Vergilendirmeye ilişkin tam ve dar mükellef özelinde özet tablo aşağıdaki şekildedir:
*Tam Mükellef Gerçek KişiDar Mükellef Gerçek KişiHazine Tarafından İhraç Edilen Eurobond'lardan Elde Edilen Faiz Gelirleri* - %0 oranında stopaja tabi bulunmakta- %0 oranında stopaja tabi bulunmakta.- İtfa sırasında oluşan anapara kur farkı gelir sayılmaz.- Beyan edilmez. *- Beyan sınırı 30.000 TL'nin aşılması durumunda gelirin tamamı beyan edilirÖzel Sektör Tarafından İhraç Edilen Tahvillerden Elde Edilen Faiz Gelirleri*
*Tam mükellef kurumlar tarafından aşağıda bulunan oranlarda stopaj yapılır:
*- Vadesi 1 yıla kadar olan tahvil faizlerinden % 10,
- Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olan tahvil faizlerinden %7,
- Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olan tahvil faizlerinden % 3,
- Vadesi 5 yıl ve daha uzun olan tahvil faizlerinden %0
*Tam mükellef kurumlar tarafından aşağıda bulunan oranlarda stopaj yapılır:
*- Vadesi 1 yıla kadar olan tahvil faizlerinden % 10,
- Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olan tahvil faizlerinden %7,
- Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olan tahvil faizlerinden % 3,
- Vadesi 5 yıl ve daha uzun olan tahvil faizlerinden %0
- İtfa sırasında oluşan anapara kur farkı gelir sayılmaz.- Stopaj nihai vergidir.- Beyan sınırı 30.000 TL'nin aşılması durumunda gelirin tamamı beyan edilir- Beyan edilmez.
Hazine Tarafından İhraç Edilen Eurobond'lardan Alım Satım Kazançları
(2006 sonrasında ihraç edilmiş)
- Stopaja tabi değil.- Stopaja tabi değil.- Alım satım kazancı Türk Lirası bazında hesaplanır.- Beyan edilmez. * * *- ÜFE artış oranının % 10 veya üzerinde olması şartıyla, iktisap bedeli elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere ÜFE artış oranında artırılabilir.- Alım satım zararları, alım satım karlarına mahsup edilir- Kazancın tutarı ne olursa olsun beyan edilir.
Özel Sektör Tarafından İhraç Edilen Tahvillerden Elde Edilen Alım Satım Kazançları*
(2006 sonrasında ihraç edilmiş)
- Stopaja tabi değil.- Stopaja tabi değil.- Alım satım kazancı Türk Lirası cinsinden hesaplanır.- Beyan edilmez. * * *- ÜFE artış oranının % 10 veya üzerinde olması şartıyla, iktisap bedeli elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere ÜFE artış oranında artırılabilir.- Alım satım zararları, alım satım karlarına mahsup edilir.- Kazancın tutarı ne olursa olsun beyan edilir.
*
Eurobond Gelirlerinin Vergilendirilmesinde Hatırlatmalar
Eurobond'ların kişisel beyana dayanan yapısı nedeniyle Türkiye mukim yerli yatırımcılar tarafından yurtdışında açılabilen yatırım hesaplarıyla iktisabının yapılması ve getirilerinin de bu hesaplarda bırakılması söz konusu olabiliyor. Bu tutarların mükellefler açısından vergi kontrol mekanizması dışında kaldığı düşünülse de özellikle önümüzdeki yıllarda yerel otoritelerin CRS (Common Reporting Standards) gibi geliştirdikleri otomatik bilgi değişimi uygulamaları neticesinde ülkeler arasında vergiye tabi gelirlerin kolaylıkla takip edilebileceğini belirtelim. Ayrıca, ülkemizde geçtiğimiz yıl tamamlanan Varlık barışı sürecinde mükellefler, Gelir İdaresi'ne yurt dışındaki Eurobond veya benzeri varlıklarının bildirimini gerçekleştirmişlerdi. Mükelleflerin, bu tarihten sonrasını kapsayacak şekilde kişisel beyanlarını zamanında tamamlamalarının önem arz ettiğini hatırlatalım.
Özellikle yıl içerisindeki Eurobond alım satım kazançlarında kur farkının vergilendirilmesi nedeniyle işlem kazancından daha yüksek tutarlarda vergi rakamı hesaplanabiliyor. Bir yıl sonraki vergi beyanınızda sürprizle karşılaşmamak adına alım satım işlemi öncesi olası maliyetlerin hesaplanması faydalı bulunuyor.
Yurtiçinde yapılan döviz mevduatı kaynağında %18 ile %13 arasında stopaja tabi ve bu gelirler için beyanname verilmiyor. Diğer taraftan Eurobond kazançları ise kişisel beyan ile birlikte en yüksek %35 oranında vergiye tabi tutuluyor. Ancak, belirli limitler çerçevesinde şahıs sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar gibi çeşitli gider kalemleri matrahtan indirilebildiğinden, kişisel gelir verginizi beyan etmeden önce bu unsurları kontrol etmenizde fayda bulunuyor.
Fed eğer Trump'ın baskılarına boyun eğer para politikasını gevşetirse,gelecek yılın ikinci yarısında balonun patlamasını beklerim.Tabii Fed 'in önünde bir seçenek daha var,Trump'ın ve piyasaların baskısına boyun eğmeyip kitabın yazdığı yolu takip edip bir kriz çıkarmadan balonu yavaş yavaş zamana yayarak söndürmek...Ama bu ikinci seçenek şu an için zayıf ihtimal gözüküyor.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fed's Rosengren says cutting rates could worsen next downturn
Feddeki çoğu üye faiz indirimine karşı bence şu an enflasyonla kısa vadeli faizler hemen hemen aynı ,düşürmek yanlış,ayrıca enfşasyonun yükselme ihtimali yüksek yakın zamanda zira gümrük vergileri yükseliyor ve abd ithalatçı bir ülke.....
-229.4pts
(-0.89%)fdow haftasonu hayli eksi görünüyor ,bakalım bizim borsaya nasıl yansıyacak????
ABD'de ürün satışlarında katma değer vergisi veya özel tüketim vergisi diye bir vergi yok. Ancak bazı eyaletlerde "sales tax" yani "satış vergisi" diye adlandırılan bir vergi uygulanıyor. Verginin oranı; gelişmesi öngörülen bölgelerde daha düşük tutularak, eyaletlere göre değişebiliyor. Örneğin New York'ta uygulanan satış vergisinin oranı yüzde 8.25. Bir mal alırken, kasada duran görevli, malın bedeline yüzde 8.25 satış vergisi ekliyor(Kasiyer 'plus tax' olarak otomatik etiket fiyatına ilave ediyor). 50 eyaletin 12'sinde satış vergileri %8 veya üzerindedir,geri kalanlarda daha düşük oranlarda , bazı eyaletlerde ise eyalet veya yerel düzeyinde hiçbir satış vergisi uygulanmamaktadır.
ABD'de satış vergileri, yüksek gelirli vatandaşlara kıyasla, düşük geliri olanlar açısından kazançlarının büyük bölümü ödeyeceği vergilere harcandığından birikime geçmelerini engellediğine inanılır,bu nedenle bizden farklıdır.
ABD'de bir de tüketim vergileri vardır,Eyaletler özellikle benzin, sigara ve alkol gibi ürünlere özel tüketim vergisi almaktadır. Tüketim vergileri "kötü alışkanlık ürünleri" olarak tabir edilebilecek ürünlerden alınmaktadır. Bu vergilerin alınması, kişileri kötü alışkanlıklarından caydırmanın yanı sıra bu ürünleri tercih etmemelerine yardımcı olmaktır. Satış vergileri federal hükümetin topladığı değil ,eyalet meclislerinin koyduğu vergilerdir,dolayısıyla federal hükümet bunlarda bir indirim yapamaz.
Federal hükümet ise benzinden galon başına 18.4 cent, mazottan galon başına 24.4 cent ve atık evsel atık giderler için % 10 vergi uygulamaktadır.
Tüketim vergileri genelde ürünün fiyatına dahil edilerek satışa sunulmuştur
Dünyada kur savaşları dönemine girilmiş durumda.ABD'sinden Japonya'sına,Çin'den Euro bölgesine bütün ülkeler dış ticarette rekabet avantaj kazanmak için paralarının değer kaybetmesini istiyorlar.Ama ABD'nin hem gsyih büyümesi,işsizlik,tüketici harcamaları,enflasyon gibi temel makroekonomik verileri çok daha iyi,hem de gelişmiş ülkeler arasında en iyi faizi veriyor.Dolayısıyla global paranın ABD'ye akması ve doların değer kazanması temel ekonomi kuramlarının gereği.Trump her ne kadar istemese de "hem ekonomim iyi olsun hem de param değer kazanmasın" aynı anda olamaz,ekonomisi göreceli olarak daha iyi olduğu için dolar endeksinin artmasını,doların TL de dahil,Japonya Yen'i hariç(güvenli liman,net uluslararası yatırım pozisyonunda dünyada açık ara birinci olduğu için ),euro,yuan da dahil olmak üzere diğer tüm para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etmesini bekliyorum.
forumdaş (deniz 43) sence dolar/tl 2020 sonunu zirve değeri 7.23 üstü mü kapar??????
Evet,öyle söyleyebiliriz.Fed'in her toplantısı sonunda yayınladığı kararda demirbaş bir ifade vardır:"Consistent with its statutory mandate, the Committee seeks to foster maximum employment and price stability" yani Fed'in yasal görevi ile tutarlı bir şekilde aynı anda maksimum istihdam ve fiyat istikrarını hedeflediğini yazar.
ABD ekonomisi gelişmiş bir ekonomi ve bu büyüklükte bir ekonominin sürdürülebilir yıllık büyüme hızının %2-%3 arasında olabileceği hesaplanıyor.Bu büyüme hızı ABD ekonomisinde enflasyon kontrol altından çıkmadan maksimum istihdam sağlayacak orandır.Daha fazlası ABD ekonomisini ısıtır ve orta vadede sürdürülemez bir denge oluştuğundan ekonomik kriz altyapısı hazırlar hem enflasyon zıplamasına,hem de büyüme hızının düşmesine zemin hazırlar.Bu yüzden Fed fiyat istikrarı ve maksimum istihdam rotasını koruyabilmek için para politikası araçlarını bu hedef doğrultusunda kullanması gerekir.ABD ekonomisi geçen yıl %3.1 büyüdü,Bu yılın ilk çeyreğinde %3.1,ikinci çeyreğinde %2.1 büyüdü,üçüncü çeyrekte de Atlanta Fed'in projeksiyonuna göre,bugün itibariyle %2.2 dolaylarına büyüyor.Çekirdek enflasyon ise %2.2.Bu makro verilerle mevcut para politikasını gevşetmek,faiz indirimi yapmak ekonominin temel dengelerini bozar,ısıtır,gümrük tarifelerinin yükseltilmesinin de getireceği ek enflasyon baskısıyla enflasyonun kontrolden çıkmasına neden olabilir.
Yılbaşında yaptığım yıllık öngörülerde bu yıl sonu için -belirlenmiş varsayımlar altında- usd/tl için 7.30-7.50 bandı projeksiyonu yapmıştım.Yılın bitimine yaklaşık 4 ay var ve şu an itibariyle bu seviyenin oldukça uzağında görünüyoruz.Tabii,bunda herkesin bildiği gibi merkez bankasının 'arka kapı' politikasıyla kamu bankaları üzerinden yılbaşından itibaren 30 milyar dolar civarında satış yapmasının da rolü var.Bu da serbest piyasa mekanizmasının dışında suni parite yaratmış durumda.Benim kendi hesaplamalarımla,satın alma paritesine göre Ağustos başı itibariyle dış ticarete destek verecek rekabetçi denge kurunun 1usd=6.77 TL civarında olması gerekirdi.Ama kurun şu anda bulunduğu seviyelerde olmasının sebebi merkez bankasın satışlarından ziyade paranın kapalı çevrim içinde kalmasında yatıyor.Şu anda vatandaş -merkez bankası başkanının son basın toplantısında ifade ettiği gibi- bankadaki TL hesabındaki parayı 'kaydi' olarak dolara çeviriyor,banka açık pozisyonunu kapatmak için swap işlemi yapıyor,ama bu dolar tevdiat hesapları artarken bankalara fiziki olarak teslim edilen ya da yurt dışındaki bir hesaptan transfer edilerek sistem içindeki dolar likiditesini arttıran bir giriş yok.Bu saadet zincirini koparacak şey geçen yıl Ağustos ayında olduğu gibi herhangi bir nedenin tetiklediği sistem dışına para çıkışı olmasıdır.Ödemeler dengesi Ağustos 2018 rakamlarından biliyoruz ki ,geçen Ağustos ayında yabancılardan 3.187 milyar dolar,yerlilerden 11.145 ,toplam 14.332 milyar dolar para bankalardan çekilerek yurt dışına transfer edildi,bu da doları 7 TL'nin üzerine fırlattı.
Bayramda Arjantin de olduğu gibi,bizde de herhangi bir nedenin tetiklemesiyle,her an kurlarda Arjantin'de gördüğümüz oranlarda bir zıplama görebiliriz.Buna ilişkin zemin uygun;Kredi notumuz yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında,Arjantin'den sonra gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek CDS'e sahip ikinci ülke olarak topun ağzındayız.Bankacılık sektörünün batık,son ödeme tarihini geçip temerrüde düşmüş,ya da ödenemeyip yeniden yapılandırılmış sorunlu kredileri toplamı 500 milyar TL'nin üzerine çıkmış ve ekonomide büyük sıkıntı yaratıyor ,1 yıl içinde ödenecek 179.717 milyar dolar dış borcumuz var ve bankalar dış borçlarını rating notumuzun düşüklüğü ve yüksek CDS'lerin getirdiği yüksek maliyet nedeniyle kabaca %70 oranında çeviriyorlar,yani net borç ödeyici olarak dışarı döviz çıkışı oluyor,merkez bankasının net rezervleri son derece düşük,bir kur krizini tetikleyebilecek ciddi jeostratejik dış politika risklerimiz var ve kurlar da suni olarak olması gereken seviyelerin altında.Bu nedenlerle yılbaşında yaptığım, yıl sonu dolar kuru tahminimi koruyorum,yıl sonunda olmasa bile gelecek yılın ilk çeyreğinde kurların yaptığım projeksiyondaki seviyelere gelebileceğini düşünüyorum.
Sayın Deniz 43 , enflasyonda ABD borsalarını , emtia ve altını yükseltmez mi ? Teşekkürler.
Enflasyonun yükselmesi ,faizleri de yükseltir.
-Hem enflasyon var ,hem de ekonomi büyüyorsa borsalar olumsuz etkilenmez,çünkü borsalar önce ekonominin büyümesine öncelik verir,ekonomi büyürken ,faizler yüksek olduğu için de altın tercih edilen bir yatırım aracı olmaz prim yapmaz.
-Ama hem enflasyon var,hem de ekonomide durgunluk varsa(yani stagfalasyon) o zaman altın en çok tercih edilen yatırım aracı olur,borsalar da yatay ve aşağı dar hacimli trend izler,altından sonra ikinci yatırım tercihi hazine tahvilleri olur.
-Emtialarda ise ;enflasyon ve büyüme varsa emtialar da değer kazanır ama enflasyon var ekonomide de durgunluk varsa,enflasyonla alım gücü düşen doların emtia fiyatını(dolar cinsinden fiyatlanıyor) yukarı iten tepkisi ile ,durgunluğa giren ekonomide talebin azalmasına bağlı olarak fiyatı aşağı iten tepkisinin sonucu fiyatın gideceği yer enflasyonun ne kadar yüksek olduğuna veya ekonomide durgunluğun ne şiddette olmasına bağlı olarak aşağı veya yukarı bir bölgede kesişir,muhtemelen dar bir bandda seyreder.
https://www.bloomberg.com/news/artic...rnd=markets-vp
Lira's Sudden Crash Catches Japan's Mom-and-Pop Investors Again
The Turkish lira plunged 12% against the yen on Monday, the second time this year that Japanese investors were forced to liquidate positions in one of their favorite emerging-market trades.
Bloomberg terminaline göre,Gece saatlerinde usd/tl=6.3954'ü görmüş.
https://www.bloomberg.com/quote/USDTRY:CUR
************************************************** *************************************
Çin ,ABD'nin gümrük tarifelerini yükseltmesine karşı hamle olarak yavaş yavaş parasını dolara karşı devalüe ediyor:
https://www.investing.com/currencies/usd-cny
USD/CNY
7.1421 +0.0493 +0.70%
YORUM::USD/TL dün gece 6.3954'ü gördükten sonra yeniden 5.80'lere geri dönmesi,ticaret savaşlarının ve kur savaşlarının hız kazandığı mevcut global konjonktürde "TL long" olarak "carry trade" yapan yabancı yatırımcıların TL pozisyonlarını boşaltabilmesi için fırsat olacak.
96200 üstünde gücünü korur ,günlük alda........ytd
saçma sapan hareketler trend yok:)
Tuesday August 27 2019 Actual Previous Consensus
04:00 PM
US
S&P/Case-Shiller Home Price MoM JUN 0.3% 0.6%
US
S&P/Case-Shiller Home Price YoY JUN 2.1% 2.4% 2.4%
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
Home Price Index in the United States averaged 164.27 Index Points from 2000 until 2019, reaching an all time high of 217.65 Index Points in June of 2019 and a record low of 100 Index Points in January of 2000.
Veri konut fiyatlarında tüm zamanların en yükseğini ifade ediyor.
US
House Price Index MoM JUN 0.2% 0.2% ® 0.2%
05:00 PM
US
CB Consumer Confidence AUG 135.1 135.8 ® 129.5
Tüketici güveni beklentilerin üzerinde,tarihi zirvelerine yakın.
05:30 PM
US
Dallas Fed Manufacturing Index AUG 2.7 -6.3 -3.0
05:00 PM
US
Richmond Fed Manufacturing Index AUG 1 -12 -4
Bölgesel Fed'lerin hazırladığı imalat raporlarında,stokların azalmasına bağlı olarak ,ekonominin şu anda en zayıf ayağı olan imalat sektöründe de beklentilerin üzerinde iyi gelen verilerle dipten dönüş olduğuna dair işaretler var.ABD ekonomisi için şu anda tek sorun ,başkan Trump.Ağzını açıp hiç konuşmasa her şeye karışmasa,ekonomiyi kendi haline bıraksa, her şey tıkırında işleyecek gibi...
https://www.paraanaliz.com/2019/yaza...eyenler-37759/
Kerim Rota Yazdı: Beyaz Saray'a 900 Metre mesafede 15 Milyar TL Borçlanan Şirket...¦ (Türk Tahvil Piyasasında Bilinenler ve Bilinmeyenler!)
Kerim Rota (Akbank'ın 2010-2018 arası Hazineden sorumlu genel müdür yardımcısı)Çok güzel bir anlatım ile yazmış,sanırım bu yazı birçok kişinin kafasındaki tüm sorulara bir boşluk bırakmadan tamamen cevap getiriyor.Herkes okumalı...
https://www.paraanaliz.com/2019/reel...altiyor-37788/
Akbank Araştırma: Özel sektör borç azaltıyor
YORUM:Düşük kredi notları ve yüksek CDS'lerin getirdiği yüksek borçlanma maliyeti,kredi karşılığı istenen teminatların yükselmesi gibi nedenlerle gelen borçlanmada zorluklar özel sektörde borç çevirme oranını düşüyor.Cari açık azalmış durumda ama özel sektörün 'net borç ödeyici olması' nedeniyle sistem içinden yurt dışına ciddi tutarda döviz çıkışı olacağı için( bu durum kurlara yukarı yönde baskı yapacaktır.
http://www.patronlardunyasi.com/habe...-muhtac/224399
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geçen yıl sonu 15.7 milyar lira olan açığı, bu yılın ilk beş ayında 20 milyar lirayı aştı. Sosyal güvenceden yoksun kalan yurttaş sayısına 396 bin kişi daha katıldı.
Merkez Bankasının biraz önce yayınladığı 28 Ağustos tarihli aylık verisine göre,merkez bankasının bankalardan swap yoluyla aldığı ve net rezervlerinde gösterdiği emanet dolarların tutarı:16.528 milyar usd.Vade olarak ise;11.302 milyar dolarlık kısmı 1 aya kadar,1.155 milyar dolarlık kısmı 2-3 ay arası,4.071 milyar dolarlık kısmı ise 4ay-1 yıl arasında.
http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne...dfa3e9-mPn1yHE
Bu veriyi merkez bankasının en son dün yayınladığı 26 Ağustos tarihli analitik bilançosunda yerine koyarsak,merkez bankasının net döviz rezervleri:
*Bin 26 Ağustos 2019 Pazartesi
Dış varlıklar 594,034,218
Dış yükümlülükler 26,157,550
Bankalar mevduatı 360,128,554
Kamu mevduatı 23,452,391
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 184,295,723
1USD 5.8133
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 31,702,428
(Altın rezervi 14,934,845 )
Swap ile merkez bankasına 16,528,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv USD (altın dahil) 15,174,428
Swap hariç net rezerv USD (altın hariç) 239,582
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Temmuz ayında, 2018 yılının aynı ayına göre %7,9 artarak 15 milyar 160 milyon dolar, ithalat %8,5 azalarak 18 milyar 351 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Temmuz ayında dış ticaret açığı 3 milyar 192 milyon dolar oldu.
YORUM:Muhtemelen Temmuz ayı bir önceki yılın aynı ayına göre dış ticaret açığının azaldığı son ay olacak.Çünkü geçen yıl Ağustos ayında kurların zıplamasıyla,Ağustos ayından itibaren ihracat zıplamış,ithalat ise düşüş göstermiş ve dış ticaret açığımız
Ağustos:2 472
Eylül:1 929
Ekim:497
Kasım:672
milyon dolara inmiş,daha sonra kurların gerilemesiyle dış ticaret açığımız yeniden artmaya başlamış,Aralık ayında 2.744 milyar dolara fırlamış,2019'un 7 ayında 1 ay 1.9,diğer aylar 2.1-3.2 milyar dolar bandında seyretmişti.
Dolayısıyla bundan sonra,-kurlarda yeni bir zıplama olmaz ise- önümüzdeki aydan veya Eylül ayından itibaren muhtemelen önceki yılın aynı dönemine göre dış ticaret açığımızın arttığı bir döneme gireceğiz.Bu da üçüncü ve dördünce çeyrekte gsyih büyümemizi olumsuz etkileyecek çünkü geçen yıl:
4Ç18 3Ç18
Mal ve Hizmet İhracatı 10.6% 13.6%
Mal ve Hizmet İthalatı (-) -24.4% -16.8%
dış ticaret rakamlarındaki iyileşme,ekonominin çöküşünü yavaşlatmış:
4Ç18 3Ç18 (GSYİH'ya % olarak katkı)
İç Talep -9.2% -0.5%
Tüketim -5.3% 0.9%
Yerleşik hanehalklarının tüketimi -5.4% 0.5%
Devletin Nihai Tüketim Harcamaları 0.1% 0.4%
Gayri Safi Sabit Sermaye Oluşumu -3.8% -1.4%
Dış Talep 8.4% 6.7%
Mal ve Hizmet İhracatı 2.2% 2.9%
Mal ve Hizmet İthalatı 6.2% 3.8%
Stok Değişmeleri -2.2% -4.4%
-------------------------------------------------
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla -3.0% 1.8%
gsyih rakamlarına geçen yılın 3 .ve 4. çeyreklerinde büyük katkı sağlamıştı.Şimdi dış talepten üçüncü ve dördüncü çeyrekte baz etkisi nedeniyle katkı gelmeyeceği için ekonomimizin üçüncü ve dördüncü çeyreklerde de küçülmesini bekliyorum.
Merkez Bankasının haftalık istatistiklerine göre geçen hafta;(23 Ağustos haftası)
1-Yurt dışı yerleşikler geçen hafta 230.7 milyon dolarlık hisse senedi , 131.7 milyon dolarlık Hazine tahvili toplam 362.4 milyon dolarlık menkul kıymet satışı yaptılar..
2-Yurt içi yerleşiklerin TL cinsinden mevduat hacmi , geçen hafta %1.07 azaldı(11.816 milyar TL azaldı) ,1 yıl öncesine göre göre %4.51 arttı.
3-Yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı geçen hafta :
-Şirketlerin döviz tevdiat hesabında 891 milyon dolar azaldı.(vadesi gelen dış borç ödemeleri) .
-Gerçek kişilerin döviz tevdiat hesapları toplamda 683 milyon dolar azaldı.(Uzun bir aradan sonra gerçek kişilerin ilk defa döviz tevdiat hesabında azalma olması,aynı hafta içinde TL cinsi mevduatlarda da 11.816 milyar TL azalma olması sebebiyle paranın sistem dışına çıkış yapmış olabileceğini akla getiriyor)
-Toplam yurt içi yerleşikler döviz tevdiat hesap azalışı 1574 milyon dolar.
4-Geçen hafta TL kredi hacminde %0.49 düşüş oldu.Yıllık kredi hacmindeki değişim -kamu bankalarının kredi hacmindeki büyük artışa rağmen-,kabaca %17 civarında enflasyona rağmen(TUİK'e göre), 1 yıl öncesine göre %0.51 düşüşle nominal olarak da negatif bölgede kalmaya devam etmesi , reel olarak kredi hacminde sert daralmayı gösteriyor.Merkez Bankasının zorunlu karşılıklarda getirdiği yeni düzenleme ile bankaları daha fazla kredi, vermeye zorlamasının -şimdilik- bir etkisi olmadığını görüyoruz.
Thursday August 29 2019 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
GDP Growth Rate QoQ 2nd Est Q2 2% 3.1% 2%
US
Goods Trade Balance Adv JUL $-72.34B $-74.16B $-74B
US
Wholesale Inventories MoM Adv JUL 0.2% 0% 0.3%
US
Corporate Profits QoQ Prel Q2 5.1% -4.1% ® 2.9%
US
GDP Price Index QoQ 2nd Est Q2 2.5% 0.8% 2.4%
US
PCE Prices QoQ 2 Est Q2 2.3% 0.4% 2.3%
US
Core PCE Prices QoQ 2 Est Q2 1.7% 1.1% 1.8%
US
Initial Jobless Claims AUG/24 215K 211K ® 215K
Bu haftaki degişim yanıltıcı olabilir...kurban bayramı haftası..bayram harcamalarından sonra bir miktar döviz bozulmuş olabilir o zamanda yapılan harcamaların ödemeleri için..asıl tehlike altının yukseliyor olması..altın yükseldikçe ..alt gelir gurubunu geçtim orta ve orta üst grup yani tasarruf yapabilen grup...daha önceleri tasarruf yapamıyorum deyip kredi çekip ev yada araba alıyordu..boylece isistem işiliyordu..en azından benim cevremde..şimdi her ay yada herhafta gelirine göre bir çeyrek yada yarım kenara atıyor..buda sistemden para çıkışına neden oluyor...ve bu hızla yayılıyor..eger çeyrek 500 lirayı geçsin altına hucum olabilir..