Emirhan hocam bu haftayı ve geleceğimiz hakkında değerli yorumlarınıza ihtiyacımız var müsait olduğunuzda bir durum değerlendirmesi yaparsanız çok memnun oluruz hocam
Printable View
Emirhan hocam bu haftayı ve geleceğimiz hakkında değerli yorumlarınıza ihtiyacımız var müsait olduğunuzda bir durum değerlendirmesi yaparsanız çok memnun oluruz hocam
Hocam yaklaşık 10 gün önceki yazımda kısa - orta ve uzun vade hedefleri vermiştim. Değişen bir şey yok.
14,40 üzerinde haftalık kapanış yaparsak , ilk hedef 16 , sonra 17,5 sonra 20,5 lira demiştim. 14.40 üzerinde haftalık kapanış yaptık. Ardından bena göre küçük bir iş haberi ile 17,40 görüldü ama bu işin 1 milyar USD'lık ciro içinde çok fazla bir anlam ifade etmediği anlaşılınca 16,20'lere kadar geri çekildik.
Ama yine de geçen haftanın tamamında 16 direncinin üstünde kapattık. Yani bu senenin zirvesi de direnç olarak aşıldı ve artık bence orası artık destek oldu eğer borsa genelinde büyük bir düşüş olmazsa.
Bundan sonra ilk hedef tüm zamanların zirvesi olan 20,80 lira.
Ama USD garafiğe bakarsak araead bir 0,97 USD direnci var. Bu da şu andaki kur ile 18 liraya denk gelir. Belki burada bir zorlanma olur ama buraya çok takılacağını sanmam. USD olarak da ilk ciddi direnc 1,12 USD seviyesinde. Bu da bugünkü kur ile 20,80 liralara denk geliyor.
Yani hem USD hem de TL grafikte ilk ciddi direnç 20,80'de. Burası çok önemli ve kırılması halinde USD olarak değil ama TL olarak 30 liralara yolcuşuğun başlayacağı nokta.
Ama dediğim gibi mevcut bilanço ile veya gelecek olan başka iyi bir bilanço ile bu direncin geçilmesi kolay değil gibi görünüyor. En azından ilk denemede.
Buranın aşılması için çok farklı bir gelişmeye ihtiyaç var. Bu da en yakın ihtimalle Paynetin satışı olur. Ancak Paynetin 1 milyar TL üzerinde bir değer ile satılması bu direncin aşılmasını sağlayabilir. Onun dışındaki herhangibir yeni iş haberi , yada iyi bir bşlanço yetmez buna.
Ama 20,80 liralara kısa sürede ulaşabiliriz. Borsa genelinde bir bozulma olmazsa 1 ay içinde buralara ulaşabiliriz. Ama bunun üstü için Paynet satışının tamamlanması lazım.
Bu olursa ve 20,80 üzerine çıkılırsa , o zaman 30 liralar konuşulmaya başlanır.
Ben hu hata 17,40 seviyesinin tekrar deneneceğini düşünüyorum. Hatta bu sefer geçilir , 18 seviyesinde USD ara direnci var oranın da bilanço ile aşılacağını düşünüyorum. Bilanço Kasım ayının 2. haftası gelecek sanırım. Belki düşük bir ihtimal Kasım ayının ilk haftası gelir.
Önümüz açık. Yeter ki endeks engel olmasın.
Bu hafta Cuma seçim vizyonu açıklanacak. Eğer burada cep telefonu , bilgisayar ve elektronik ürünlerde ÖTV - KDV indirimi gelirse , o zaman 20 liralara bile görülebilir 2 hafta içinde.
İnşaallah kötü günler geride kaldı. Bundan sonraki her olay bizim lehimize gelişecek. Elektronik ürünlere vergi indirimi , güzel gelecek bir 3. çeyrek bilançosu , sene sonu zaten klasik olarak ciro patlaması , Paynet satışı , yeni iş haberlerinin arka arkaya gelmesi ve ciroya katkısı , faizlerin düşmesi ile beraber daha az faiz ödenmesi , Brightstar birleşmesinin artık genel yönetim ve pazarlama giderlerine olumlu yansıması vesaire.
2023 senesinde karlılığın arttığını göreceğiz İnşaallah. Paynet satışını takip edelim. Paynet satışı olursa ve çok iyi fiyata satılırsa o zaman USD olarak da zirvemiz olan 2,8 USD seviyesi , yani 50 liralar hedeflenir 12-18 ay içinde.
Herkese hayırlı işler ve bol kazançlar dilerim..
Ne kadar ödlek bir yatırımcın var senin. Endeksin en küçük bir aşağı yapmasında millet elindekini satmak için birbiriyle yarışıyor.
Hocam aslında gelmek ve kalmak istiyor yatırımcı, fakat yönetime olan güven hissi onları geri itiyor, güzel bir kap haberinden sonra dejavu yaşamayan yok mu sanıyorsun yönetim bunu kendi eliyle yapıyor bilerek yapıyor çok entrikalar üretmesine gerek yok aslında yönetimin biraz yatırımcısını düşünse herşey yoluna girecek. inşallah keser döner sap döner gün gelir hesap döner diyelim. Havale edelim sabırla bekleyelim. Asla zararına satmayın diyorum(enflasyon yüzdesini almadan çıkmayalım)
Arena twitter hesabından saat 16.14'de paylaşım yapmış. Paylaşımdan sonra da hisse hareketlendi. "Arena Connect ile yeni hikayeler yazmaya hazır mısınız?" diye. Nedir ne değildir Kap'a niye atmaz.
burada cikmamis lakin sermaye artisindan bahsetmis...paynet konusunda net bi sey hala yok...
payneti kismi satip sirketin kisa vadeli borc sorunu cozup artik hızlansak diyorum....
robotik otomasyondan bahsetmis...yeni olarak...dogru avrupa ve orta asyaya da paynet icin calistigi banka ile bi seyler yaparak girebilir...bugun ruslar o kurum da dahil yabanci kurumla islemleri yasakladilar...onlara da yeni pazarlar lazim...
26.10.2022 14:40 Arena Bilgisayar/Çelik: Temettü politikasında değişiklik beklemiyorum- Bloomberg HT
26.10.2022 14:37 Arena Bilgisayar/Çelik: Doğu Avrupa ve Orta Asya'da yeni iş fırsatlarını değerlendiriyoruz- Bloomberg HT
26.10.2022 14:35 Arena Bilgisayar/Çelik: Robotik otomasyon da girdiğimiz alanlardan biri- Bloomberg HT
26.10.2022 14:34 Arena Bilgisayar/Çelik: Yeni lisans alarak yenilenebilir ürün ticaretine başladık- Bloomberg HT
26.10.2022 14:31 Arena Bilgisayar/Çelik: Kısa vadeli yükümlülüklerimizin artmanın nedeni büyüme - Bloomberg HT
26.10.2022 14:31 Arena Bilgisayar/Çelik: Kredilerde bir sıkıntı görmüyoruz- Bloomberg HT
26.10.2022 14:30 Arena Bilgisayar/Çelik: Operasyonel olarak şirketin en iyi yılını geçirdiğimizi söyleyebilirim - Bloomberg HT
Tl ıcın referans faız tek haneye dogru ınmeye devam edıyor..dolarpkksının g.tunu yırtıp da hava aldıgı konu...ABD E GİDEN PKKNIN DA ORTAK OLDUGU MASANIN UYELERI ABD LI VE FETOCU PATRONLARINDAN FIKIR ALMAYA GITTIKLERI GIZLI SAKLI TOPLANTILARDA BU KONULARA DEGINMEK ZORUNDA KALMISLARDIR EMINIM :)
Devlet bıraz zekı davranırsa sadece katar vs yabancı sermaye ıle kamu bankalarını guclenırıp tr dekı asalak ozel sektor bankalarını bypass edıp kredı pazarındakı hakımıyetını de arttırıp reel sektoru cok daha ucuza ve daha uzun vadelı fınanse etmeye baslayabılrı
devlet tr de kı tek ekonomık sorun olan dunyanın en buyuk fınansal balonu olan dolar tl patladıgında bu dolar pkksı kıtlenın saldıraacagı tuketım alanlarında vergılendırmeyı ıyı ayarlarsa enf a neden olabılecek bı rısk unsurundan da kendıne saglam vergı gelırı yaratabılır
tr de dolar tl balonundan oturu balon olmamıs bı tane bıle urun yok..gerızekalı ve hırsız dıyarı ulkesınde bı adet sabun 10 tl ı gecmıs durumda:) DOLARİ BAHANE EDIP DOLARA BILE DUA OKUTACAK TL ZAMLARI YAPAN YAVSAK KULTURU SAGOLSUN BU ULKENIN...BU SIKINTI YANI SISMIS FIYATLAMA DAVRANISI BORSADA BILE EKTILI OLMAYA BASLADI VE BORSADA ARTIK NE ALSAN UYGUNDUR DONEMI KAPANDI...SIRKETLERIN DELI GIBI PARA BASTIGI BI DONEM OLDU BU...FATURANIN DA HALKA CIKARTILDIGI...
tr de hıc bı zaman kaynak sıkıntısı olmadı...oyulmadıkları ıcın mantar gıbı yayılmıs olan hırsız ve beyınsız sorunu var...
Carı acık tarafında mıllı enerjı ıle elı rahatlayacak tr de devlet cok daha fazla sekılde sazı elıne alabılecektır...ozer sektorun asalak sırkelterıne aılelerıne degıl dunya capında thy gıbı etkın olacak kamu sırketlerı uretımıne bıraz odaklansa neler neler yapar...yeter kı cukkacılık haramzadelık asalaklık kulturunden uzak durulsun:) tr nın onu ıcındekı beyınsız satılmıs ve donmelerıne ragmen cok ama cok acık...sırayla tum ulekler de bu gıdısatı kabullenıp ısbırlıgıne gelecekler...
https://www.zerohedge.com/markets/wh...o-idea-what-he
SAHTE PARA DUZENIN ANA ENSTRUMANI OLAN TUVALET KAGIDI DOLAR DUZENINE FAHISE OLAN HIC BI DEVLET KENDI ULKESININ CIKARINA HIZMET EDEMEZ...BU TURK OLSA DA AYNIDIR JAPON OLSA DA AYNIDIR.
DUNYADA GERCEK EKONOMIK TABLONUN ORTAYA CIKMASI ICIN VE GERCEK TEMELLERI OLAN KARSILASTIRMALAR YAPILABILMESI ICIN DUNYADA ORTAK PARAYA GECILMESI VE BU PARANIN DA ALTIN GIBI ORTAK BI DEGER OLMASI VE SATNAIK YA HUDI BANKERLERIN G.LERINDEN UYDURDUGU KALPAZANLIK DUZENININ SONLANDIRILMASI YETERLI OLACAKTIR.
BIZ BU MEVZUYU 1990LARIN SONUNDA DILLENDIRDIGIMIZ KOCA EKONOMI FORUMUNDA BENI BI BANKACI DISINDA ANLAYAN CIKMAMISTI BILE....YAKLASIK 30 SENE SONRA GELINEN NOKTAYA BAK DUNYANIN:) DUNYADA ASLA KAYNAK VE IMKAN SIKINTISI YOK...HIC OLMADI OLMAZ DA..SADECE O KAYNAKLARA COKMUS SATANIK AZGIN BI TAYFA VE ONLARIN FAHISELIGINI ICRA ETTIKLERI ICIN DEVLETLRE BEKCI KOPEGI YAPILMIS SATILMIS IDARECILER SORUNU VAR.
ABD NIN CADISI PELOSI GIBI KRUESELCI HIRSIZ ORDULARI DUNYANIN HER YERINE LAF OLSUN DIYE GIDIP ORTALIGI KARISTIRMIYOR..SAHTE PARA DUZENININ SONLANMASI DEMEK ABD NIN NUKLEER BOMBALAR YEMESINDEN DHA BUYUK SORUN
IKI ONEMLI GELISME YASANACAK ONUMUZDEKI DONEMDE:
SICAK GECEN BI KIS KURESELCILERIN PLANLARINI AKSATTI
ABD KASIM SECIMLERI
TR I ASKERI OPERASYONLA DURDURMAK ISTEMESI HALINDE ABD NIN VE ENIKLERI YUNANISTANIN PKKNIN YAPACAKLARI..HANI SU ERMENILERIN KAPTAN KOSKUNDE OLUP MUSLUMAN TURK VE KURT SOYKIRIMI YAPARKEN TR NIN DE POTANSIYELINI HAYATA GECIRMEK YERINE ASKERI HARCAMALARA YUZLERCE MILYAR DOLAR GOMMESINE NEDEN OLAN TEROR YAPISI...TIPKI EL KAIDE ISID DEAS GIBI CIAMOSSAD EKIPLERINCE KONTROL EDILEN TEROR BUSINESSININ PARCASI OLAN KIRALIK KATIL VE KACAKCI UYUSTURUCU TACIRI SURUSU...
EN BUYUK SUC ORGUTU OLAN NATO MAFYASININ DA KADERI TR NIN DUNYADAKI KONUMLANDIRILMASINA GORE SEKILLENECEK GORUNUYOR.
Yayını izleyemedim. Yıl sonu 600 mn efk ulaşırız gibi bir şey dedi mi
Herkes satmış herhalde :) Hisse 2 haftadır çok hareketli ama yazan yok. Ya herkes durumdan memnun ses çıkarmayalım böyle iyi gidiyor diyor yada çoğu kişi sattı herhalde.
Eskiden CEO'nun televizyona çıkacağı sosyal medyadan duyurulur idi ama sanırım bu sefer duyurulmadı. Yada ben görmedim. Çoğu insan için sürpriz oldu sanırım bu .
Genelde CEO konuşuırken hisse yükselir , konuşma bittikten sonra , çok somut birşey söylemedi ise hisse düşer böyle TV programlarından sonra. Yine aynısı oldu . Program sırasında 17,84'e kadar çıkan hisse program sonrası 17,20'lere kadar düşmüş.
Aslında CEO'nun mesajları , dikkatlice incelenirse hiç de boş laflar değil. Bence ileriye dönük çok güzel mesajlar ve sinyaller var.
Bunların içinden en önemli 3 tanesi bence aşağıdakiler.
1- EFK %200'e yakın büyür. Geçen senenin EFK'sı 205 milyon lira. Bu demek oluyor ki bu sene 600 milyona yakın olacak. Bu sene ilk 2 çeyrekte ciro 6,4 milyar , EFK ise 165 milyon , bu demek oluyor ki son 2 çeyrek en az 10,5 milyar ciro ve 400-450 milyon arası bir EFK olacak. Yani EFK marjı da yükselecek.
Cironun 17 milyara çıkması için son 2 çeyrek 10,5 milyar TL ciro yapmak lazım. Yani 3. çeyrek 4,5 - 5 milyar , son çeyrek 5,5-6 milyar gibi devasa cirolar gelecek.
Bu sene biraz abartı yükselen genel yönetim ve pazarlama gideri sanırım 2. yarıyılda ilk yarıyıl kadar artmayacak ki EFK marjında iyileşme öngörüyor CEO.
Net kar ne olur bilemem ama kredi faizlerinde az da olsa düşüş var. Bu da finansal giderleri olumlu etkiler ise , 2. yarıyıl net kar marjında da artış olacak demektir. Bunun ilk sinyalini 2 hafta içinde bilanço açıklanınca görürüz. Ama şu bir gerçek ki ciro artışı beraberinde mutlaka EFK ve net kar marjı artışını getirecektir.
2- Sermaye artışı konusunda çeşitli çalışmalarımız var .
Bu da enteresan bir cümle. 2008 yılından 13 yıl sonra ilk defa geçen sene %212 oranında bedelsiz sermaye artışı yapıldı. Bu sermaye artışından sadece 18 ay sonra tekrar bir sermaye artışı çalışması olması benim aklıma 2 şey getiriyor :
a- Paynet satışından ya vazgeçilecek yada Paynet farklı bir pazarlığa konu edilecek. Çünkü Paynet kısmen yada tamamen satılırsa , o zaman kısa vadeli krediler azaltılarak makul seviyelere çekilebilir. Paynetin bedeli bunu yapmaya yeter de artar bile.
b- Sermaye artışı konusunda bedelsiz bir artış olsa idi bunun üzerinde çalışıyoruz demezdi CEO. Bedelli arttırımın da bell ibaşlı zorlukları var. Bunu geçen de yazmıştım burada. Şirketin en az 600-700 milyon lira taze paraya ihtiyacı var. Bunu bedelli sermaye artışı ile yapmaya kalksa %600-700 bdelli sermaye artışı yapması lazım ki buna hem SPK izin vermeyebilir , hem de Hintlilerden de en az 16-17 milyon USD para çıkması lazım ki buna sıcak bakacaklarını sanmıyorum.
CEO sermaye artışı üzerinde çalışmalarımız var dediğine göre bu değişik bir sermaye artışı olabilir. Mesela tahsisli sermaye artışı. Bu konu üzerinde fazla durmak istemiyorum spekülasyona girebilir ama benim aklıma gelen bu ihitmal.
Ama belli ki , şirket Paynetin satılmaması ihtimaline karşı taze para bulacak bazı aksiyonlar üzerinde duruyor. Kredi hacmini mutlaka düşürmek istiyor. Bu da çok olumlu bence.
3- Orta asya ve doğu avrupada yatırım fırsatlarını kolluyoruz demiş.
Şimdi daha Brighstarın 26,5 milyon USD'ını hazmetmeden başka yatırımlara bakıyoruz demek şirketin inorganik büyüme için hala daha fonu var anlamına geliyor.
Kısa ve uzun vadeli kredilerin artmasının tek sebebi , Brighstar alınırken kullanılan 350 milyon lira seviyesindeki banka kredisi ve Brighstarın kendi ticari işlerinden kaynaklanan banka kredileri.
Bunlar yüzünden arenanın kredileri 1,8 milyara çıktı ve faiz gideri arttı.
Şimdi bu miktarı düşürmek için çeşitli çareler aranırken , Paynet satılıp bu borçların düşürülmesi planlanırken , yada biraz önce bahsettiğim gibi sermaye artışı gündemde iken , CEO'nun çıkıp yurt dışında fırsat kolluyoruz demesinin tek anlamı var bence :
Ya Paynet yakın zamanda çok iyi paraya satılacak , buradan gelecek para ile krediler azaltılırken , üstüne bir de yurtdışı yatırımı için kaynak kalacak , yada bu sermaye artışından çok büyük para beklentisi var ki hem krediler düşürülecek , hem de büyüme için yatırım yapılacak.
Yani her halukarda arenaya yakın zamanda büyük bir fon girişi olacağının sinyalleri bunlar. Yoksa bu kadar borç varken kimse yeni yatırım düşünmez. Mutlaka CEO'nun güvendiği bir taze para girişi olacak yakın zamanda. Bunun miktarı da benim taminim en az 1,5 milyar TL civarı olacak.
Yurt dışına açılmak hem ciro büyümesi hem de riskin azaltılmasına yarar. Ayrıca Paynet için de yeni iş sahaları açar.
Açıkcası aylar sonra gelen CEO'nun açıklamalarını çok olumlu buldum ve şirketin yakın zamanda çok büyük olumlu gelişmelere gebe olduğunu anladım. Yanlış anlamış olabilir miyim bilmiyorum ama nu mesajlardan aldığım sinyaller ve hissenin son 2 haftada hareketlenmesi bazı büyük değişimlerin habercisi bence.
18 aydır hiç yükselmeyen hisse , muhtemelen bundan sonraki 18 ay çok büyük bir atak ile kaybedilen bu zamanı telafi edecek ama kaç KY bundan faydalanacak onu bilmiyorum.
Benim tavsiyem hissesi olanlar hissesine sahip çıksın , olmayanlar için ise tren iyice kalkamadan hala daha şans var diyorum. İnşaallah yanılmıyorumdur ama 12-18 aylık bir periyodda USD zirvemizi test etmemiz büyük olasılık. Yan, 2,7 USD ( Bugünkü kur ile 50 lira ).
CEO'nun bugünkü açıklamalarından benim anladıklarım bunlar. Başka görüşü olan arkadaşlarından ne anladıklarını duymak okumak isterim. Bence herkes görüşünü yazsın. Belki de gözden kaçan yanlış anlaşılan birşeyler vardır.
Bu kağıda en çok küfürü ve bedduayı ben etmişimdir. sadece totem için susuyorum bu arada tek 1 lot bile satmadım.
Merhabalar,
Bende TV'de yakalayıp izledim CEO'nun konuşmasını. Önemli detaylara değinmiş. Özellikle büyüme ile ilgili verdiği rakamlar 3. ve 4. çeyrek bilançoların gayet iyi geleceğine işaret ediyor. Emirhan Bey'in yazdıklarına paralel düşüncelere sahibim, bende benzer şeyler anladım bu konuşmadan. Zamanlamasınıda manidar buldum.
* Yurt dışına açılma konusunda şöyle bir şey belirtmek isterim; bence Arena Connect üzerinden yurt dışına bir açılım söz konusu olabilir. Orta Doğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere. Sonrasında kim bilir, yapılacak bir ortaklık sonrası Paynet'te ileride açılabilir. Bu işle ilgili Küresel Baş Strateji Sorumlusu Sn. Serkan Kutlu Haziran ayından beri Dubai'de çalışmalara başlamış gibi gözüküyor. Kendisinin Linkedin sayfasını inceleyerek sizde detayları görebilirsiniz. Haziran ayından beri Dubai'de hem Arena Connect için çalışmalar yapıyor hem Pro Connect için benzer çalışmalar yürütüyor.
Pro Connect Redington'ın uluslararası lojistik firması. Teknoloji haricinde diğer sektörler içinde hizmet veriyor. Başında da muhtemelen ilk genel kurulda bizimde yönetim kurulu başkanımız olacak olan Rajiv Srivastava var. Serkan Kutlu'nun hem Pro Connect, hem Arena'nın yeni markası olan Arena Connect için Dubai'de bir takım çalışmalar yapıyor olması ve CEO'nun bu gün verdiği bilgiler bize büyük resim hakkında biraz ipucu veriyor aslında. Sonuçta Dubai bu tarz lojistik, dağıtım vb. konularda merkez konumunda.
* Para bulma ve kredileri hafifletme konusunda moderatör bedelli ve bedelsiz sermaye artışı mı olacak belli mi diye soruyor Serkan Çelik biraz bekleyip bunu söylemek için henüz erken diyor. Çünkü bu konuda ''biz Paynet'i satıp oradan gelen sıcak para ile bunu çözeceğiz'' demesi hem doğru olmayabilir, hemde imzalanmış gizlilik sözleşmelerine aykırı kaçabilir. Ama ben sermaye artışından çok Paynet'in satışından / ortaklığından gelecek para ile bu işi çözüme kavuşturacaklarını düşünüyorum. Paynet konusunda da tamamını satıştan çok, stratejik bir ortaklık yapılıp Paynet'in büyümesini devam ettirecekleri yönünde bir fikir oluştu bende.
* Konuşmasının sonunda net kar ile ilgili geçen seneye göre diğer kalemlerde olduğu kadar büyük bir büyüme orada göremeyeceğiz diyor fakat bunu TL değilde Dolar bazında kast etmiş olabilir. Sonuçta ciro bu denli büyürken, EFK böyle artarken, muhakkak net kar kaleminde artış kaçınılmaz olacaktır. Bu noktada Emirhan Bey'e 1. maddesinde yaptığı hesaplamalarda da katılıyorum.
* Yenilenebilir enerji işinin hacminden de söz etti. 2022 yılı için 25 milyon dolarlık hacim, 2023 için 50 milyon dolar hedefliyoruz ve bunu gerçekleştirmek için gereken anlaşmaların çoğunu şimdiden imzaladık sayılır dedi. Önü açık bir sektör, Arena burada da büyüyecektir diye düşünüyorum.
* Yenilenebilir Teknolojik Ürünler konusunda alınan lisans haricinde bu işi yanlış duymadıysam ''GO PLUS'' adlı bir yeni oluşturdukları marka ile yapacaklar. Bu ismi söyledi kendisi fakat fiziki mağazalar olacak mı ne şartlarda bu işi yapacaklar tam detay vermedi. Bu ismide bu röportaj ile öğrenmiş olduk. Önemli olduğunu düşünüyorum. Sektörde pazar payı büyük ve EasyCep gibi sadece bu işi yapan bir firmanın 100 milyon dolar yatırım aldığını düşünürsek, CEO'nunda belirttiği gibi şu an ciroya etkisi az gibi görünsede, ileride katkısı artarak devam edecektir.
Göstergeler, gelecekten beklentiler büyük ölçüde olumlu. Söylenenlerden çok daha fazlası dahi olabilir, bunu elbet zaman gösterecektir.
YTD.
Tam 2.5 ay önce 10 dakkalığına 31905 lot 14.50 satış yazdım hatta onu alana bir okadar da 14.00 veririm demiştim kimse yüzüne bakmadı lotların:)
2009 Mart tan beri hissedeyim ozaman 1000 lot bin dolar olan maliyetim iki yıldır 0 maliyet olarak devam. Kağıdım 13 yaşında 5 yıl sonra reşit olacak. Uzun lafın kısası bir lot satmadım. Yarın birşey deniyeceğim.
Bu kadar yani zor iş değil açıkla paylaş senin yatırımcın yönetimim ne iş yapıyor demesin, 6 ay değil 3 ayda bir çık tv açıklama yap. ceo aslında 2 3 yıla damga vuracağız diyor büyümeye devam..
ceo dun güzel konustu. yaptıkları soyledıklerı ıle bu hıssesnın buralarda durması sasırtıcı. Güneş enerjı sistemlerı ureten montaj yapan bır sırketız lakın bunu halka acıklamayanda bır sırketız!. ges cılerın yaptıgı pırım ortada arenanın surundugu yerde bellı gelen bılanco ıle artık yukarı yonlu sert hareketler bekleyebılrıız
İçerden bilgi sızdırılan şirketlerin başında gelir Arena.. Yıllardırda böyle gitmiştir.Ne zaman iyi bir haber gelecek olsa, haber gelmeden ilgili kişilere haberler erkenden sızdırılır ve bir bakmışsınız ortada fol yok yumurta yok kağıt bir anda hareketlenmiş..Kağıdın 13 lerden bir anda 18 lere gelmesi sonrası CEO nun çıkıp TV de söyleyişi yapmasını bu açıdan manidar buluyorum..Arena iyi olabir hisses gidebilir düşebilir ancak bunun kaymağını bizden önce yiyecek çok içerden bilgi alan çok uyanık var..
Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun.
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Herkese selamlar. Bugün izlediğim bir videonun linkini paylaşmak istiyorum.
Sayin CEO Serkan Çelik, videonun son 5 dakikasi icerisinde, yurt dışında arayış içerisinde olduklarini belirttikten sonra hedeflerinin birkac yil içerisinde 2 milyar dolarlik bir toplam satış hacmi olduğunu belirtiyor. Bu kisa zamanda %100 luk bir buyumeye isaret edebilir. Dikkate alinmasi gerektiğini düşünüyorum.
https://youtu.be/0jtbkCzjOdM
hahaha ya bu tahtadaki yav saklar nasil bi pislik nesli ya
17 47 is yatirimdan is yatirima tam 750.950 TL lik cep to cep show yapti...
cus diyorum ya!!
SPK MAL KADROLARI BUNLARI IZLEYEMEYECEK KADAR KORLER MI AHLAKSIZLAR MI?:) gun icindeki en buyuk islem bu...ADAMLAR ARTIK KAN S.CIYOR APANDIST PATLATTILAR HALA MI ALAMADILAR ISTEDIKLERI MALI
Yine top çevirmeye başladı, 17-18 gider gelir artık.
Pazartesi başlar hareketine. Sonlara geldik artık
Yazdıklarım ve çizdiklerim asla ve asl yatırım tavsiyesi olamaz....
şirket bu dönemde borç faizine çalışmış..
Emirhan hocam nasıl yorumluyorsunuz bilançoyu.
hissede kimse kalmamış sanırım. şirket bilanço açıklıyor 1 tane yorum yapan yok..
Bugun 18.2 ustune flama yapar diye bekledim 18.6 gidip geri geldi ben tavan bekliyordum
Geri gelince ****lik oldugunu dusunmedim degil
Bilanco da kar disinsa her sey guzel
Kar yoksa
Pazartesi taban var
Her ay bir taban yiyorum
Bu ayki dayagi burdan yiyecegiz
Belli oldu
SM-N935F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Victorious,paylaşımınız için teşekkürler.
Sayın Ceo göbeği büyütmüş.
Vücut dilinde tedirginlik hissettim.
Başarı egolarını bir kenara bırakıp ya da azaltıp,ayaklarının bir an önce yere sağlam basması konusunda ne düşünür Sayın Ceo.
Geçmişteki başarılı hamlelerin tekrar etmesi için vizyonunuzun rotasını Mars'a değil Dünya'ya çevirmeniz yeterli olur,özellikle de Anadolu'ya.
Malum yırtık donla ticaret yapmanın şanstan fazlasını gerektirdiğini ben bile anlarım.
Yoksa öyle değilde,doğru zamanlamayı sadece ben tuttururum,bana Harvardlı Dahi Çocuk Serkan Çelik derler diyorsanız saygılarımı sunarım.
Birde deniz manzaralı mekanda yapılan bulutum organizasyonunun giderini göremedim ben.Ne gerek vardı stoklar,faiz giderleri vs. Kafa karıştırmaya.Bu organizasyonun (+) ve (-) si dengede mi onu izah etseniz yeterliydi.
Sonraki organizasyonları davul zurna ile yaparlar artık.
Bir gün ormanda tilki tavşana şapkan niye yok demiş ve tokat atmış.
Ertesi gün şapka takan tavşana tilki gene bir tokat atmış,neden şapka takıyorsun diye.
Bir garip hikaye,anlayana.
Yatırım tavsiyesi içeren bir yazı gibi algıladıysanız,yanılıyorsunuz demektir.
En iyi tavsiye kendi kendinize verdiğiniz tavsiyedir.
Hocam eski bir Osmanlı Maarif Nazırı ( şimdiki eğitim bakanı ) " şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim " demiş ya , bizimki de o hesap , şu net kar olmasa arena bilançosu ne güzel bilanço .
Ama maalesef yine herkes net kara takılacak. Buna takılan bir yatırımcıya çok da haksız diyemem. Çünkü hakikaten akıl alır gibi değil. Arena bir ticari şirketten çok amme hizmeti veren bir vakıf gibi çalışmış son 3 ay. Amme hizmet veren bir vakıf olsa yine en azından topluma hayırlı bir iş yapıyorlar deyip sesimi çıkarmayacağım ama bunlar topluma değil bankalara çalışmışlar son 3 ay.
182 milyon olan esas faaliyet karının 172 milyonu banka faizine gitmiş. Yani resmen bankalara çalışmış son 3 ay.
Burada aylardır aslında bunu söyledik. Bu kadar büyük kredi ve bu kadar yüksek kredi faiz oranları ile daha fazla yürüyemeyiz , akıntıya karşı kürek çekiyoruz , mutlaka bu kredi miktarının düşürülmesi lazım. Bunun da en masrafsız ve karlı yöntemi Payneti bir an önce satıp banka kredilerinin en azından yarısını kapatmak dedik.
Son bilançoda uzun ve kısa vade banka kredisi miktarı 2 milyar liranın üstünde. %90'ı da kısa vadeli. Sene başında bu miktar , 1 milyarın biraz üstünde idi. Ama şirket bu sene aşırı bir büyümeye girince , işletme sermayesi ihtiyacı arttı , ticari alacaklar ve stoklar da artınca otomatik olarak bu işletme sermayesi açığını banka kredisi ile kapatmak zorunda kaldık.
Bir de tabi ki Brighstar için alınan 350 milyonluk kredi var.
Şirket hakikaten çok iyi büyüyor bu güzel taraf ama bu büyümeyi finanse etmek için %30-40 kredi faizi ile banka kredisi alınca , büyümenin getirdiği faaliyet kar artışı tamamen faize gidiyor ve elde net kar kalmıyor.
Son çeyrek 5 milyarlık mal satılmış , elde kalan net kar sadece 8 milyon. Kur korumalı hesaptan 14 milyon gelmese demek zarar edecektik son çeyrek vergi öncesi. Hatta 2. çeyrektede elde edilen 29 milyon karın 25 milyonu yine kur korumalı hesaptan gelmişti. Yani 2. çeyrekte de hep bankalara çalışılmış.
Şimdi ilk etapda bilançonun kötü taraflarını sayıyorum. İyi taraflarına sonra geleceğim.
Şirketteki bu sıkıntı sır değil. Aylardır buradan söyledik. Bu banka kredileri makul seviyeye çekilmedikçe bu şirket net karını arttıramaz. Yada kredi faizlerinin %15-20 seviyesine dönmesi lazım. Banka kredileri de 2 şekilde düşer. Ya paynet satılacak ve buradan gelecek olan para ile kredilerin bir kısmı kapatılacak , yada tahsisli sermaye artışı yapılıp şirkete taze para girişi sağlanacak en az 1-1,5 milyar lira seviyesinde.
Hani bazen aşırı yemek yersiniz de mideniz yediklerini hazmedemez ve bir ağırlık çöker ya , arena şu an bu durumda. Brighstar alımı güzel bir hamle idi ama bir anda bu büyük lokmayı yutunca hazımsızlık yaptı. Şimdi bunu hazmetmeye çalışıyoruz ama bu biraz zaman alacak. Hazmı kolaylaştırmak için Paynet satılmak istendi ama o da şu ana kadar satılamayınca , şirket kendi faaliyetleri ile Brighstar satın alınmasını hazmetmeye çalışıyor. Şu andaki sıkıntılar ve acıların sebebi bu.
Bunun yanında bir de şirketin aşırı büyümesi var. Bu konuya da geleceğiz. Büyüme tabi ki güzel birşey ama bu büyümeye böyle yüksek faiz ortamında yakalandık onun sıkıntısı var.
Bilançoda 2 tane kötü nokta var
1- banka kredilerinin 2 milyara çıkması ve buna ödenen yüksek faiz gideri. Bu kredi büyümesi tamamen şirketin büyümesi nedeniyle ihtiyaç duyulan işletme sermayesi açığından geliyor. Yani işlerin kötü olmasından değil tamamen işlerin çok iyi olmasından kaynaklanıyor bu kredi büyümesi. Şansız tarafı bu büyümenin faizlerin yüksek olduğu döneme denk gelmesi. Faizler %15 iken bu büyüme olsaydı muhtemelen bugün en az 120-130 milyon net kar gelirdi 9 ayda.
2- Net karın çok düşük olması. Bu da zaten tamamen 1. kalem ile alakalı. Orada sebeplerini açıkladım.
Halbuki bilançoda bir çok da güzel nokta var. Bunları da sayalım.
1- Son çeyrekte tam bir ciro patlaması yaşanmış. Sadece son çeyrek cirosu konsolide 285 milyon USD. Bu meblağ sanırım şu ana kadar yaşanan tek çeyrekteki ciro rekoru. İlk 2 çeyrek ortalama 215 milyon USD olan ciro bu çeyrekte 285 milyon USD olmuş.
3. çeyrek ciro 285 milyon USD ise , 4. çeyrek muhtemelen 350 milyon USD'a yakın olur böylece seneyi 1 milyar USD'ın üstünde bir ciro ile kapatırız ( muhtemelen 1 milyar 70 milyon USD ile ). Yani işler çok iyi bir kere. Bilanço ile ilgili ilk iyi haber bu.
Ciro geçen senenin %190 üsrtünde. Bu enflasyonun neredeyse 2 katı. Yani reel bir büyümemiz var Brighstar ın da katkısı ile.
2- Brüt kar marjı son çeyrek %5,4'e yükselmiş. Bu oran senelerdir %5 idi. Hatta son 2 çeyreğin ortalaması %4,95 idi. Yani brüt kar marjı neredeyse %0,5 artmış. Ne olacak bu kadar artıştan demeyin. Gelecek senenin cirosunun 25 milyar TL olacağını düşünürsek , brüt kar marjının %0,5 oranında artması bize yaklaşık 125 milyon TL ek brüt kar getirir. Bu da karlılık artışında bize katkı sağlar. Brüt kar marjının artmasında sanırım güneş enerjisi , Paynet ve bulut sistem gibi kar marjının yüksek olduğu işlerin konsolide satış cirosu içindeki payının artması etkili oluyor. CEO seneye güneş enerjisi işinden 50 milyon USD ciro bekliyoruz dedi ( 2022 25 milyon USD ) , Paynet ise zaten her sene en az %100 büyüyor. Yani gelecek sene brüt kar marjının %5,5 üstünde olması sürpriz olmaz.
2- Esas faaliyet kar marjı son çeyrekte %3,7 civarına çıkmış. Bu oran ilk 2 çeyrekte %3'ün altında idi. Bu da demek oluyor ki brüt kar marjındaki artış genel gider artışına göre daha fazla olduğu için EFK marjımız da artmaya devam ediyor.
Zaten CEO2nun dediği gibi bu sene sonu 600 milyon civarında bir EFK çok olası. Hatta bu brüt kar marjındaki artış devam ederse üstüne bile çıkılabilir.
3- Paynet tam bir patlama yaşamış son çeyrek. Paynetin aracılık ettiği tahsilat tutarı geçen sene 6,4 milyar TL idi. Bu seneki hedef 12 milyar idi. Ama CEO'nun son röportajında dediği gibi 2022 17 milyar TL gibi çok iyi bir rakamla bitecek gibi duruyor. Yani geçen senenin % %165 kadar üstünde. Paynetteki büyüme arenanın çok çok üstünde. Paynetteki kar marjının çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bu da gelecek sene tüm kar marjlarına çok olumlu yansır.
Paynet ilk 2 çeyrekte toplamda 216 milyon TL ciro yaparken , sadece 3. çeyrek 150 milyon ciro yapmış. Son çeyrekte de en az 200 milyon TL ciro yaparsa seneyi 550-600 milyon arasında kapatır. Gelecek sene ise 1 milyar TL ciro seviyesine ulaşır. Bu hakikaten çok güzel rakam. Böyle bir şirketinçok yüksek bir bedelle satılacağından eminim. Satılmazsa da konsolide karlılığa çok büyük katkı vermeye başladı zaten Paynet.
Bilançodaki kötü ve iyi yanlar ana başlıklarla bunlar. Yani bilançoya nereden baktığınıza bağlı olarak çok iyi yada çok kötü demeniz mümkün. Olaya salt net kar gözüyle bakanlar çok kötü diyecekler , ki haksız değiller , ve onlar pazartesi satışa geçecekler , ama bilançoya salt büyüme ve esas faaliyet karlılığı gözüyle bakanlar ise çok iyi bilanço diyecekler ve onlar da haklı olacaklar.
Yani nereden baktığınıza bağlı. Ben kısa vadede haftaya net kar gözü ile bakanların aktif olacağını ve hissede satışa geçeceklerini düşünüyorum. Ama 1-2 hafta sonra bu satışlar bitince , bilançoya büyüme ve karlılık artışı gözüyle bakanların satılan hisseleri toplayıp , tekrar yükselişe geçeceğimizi düşünüyorum.
Çünkü bilançoda negatif olan yüksek kredi , yüksek finansal gider ve düşük net kar faktörleri tamamen şirketin agresif büyümesinden kaynaklanıyor. İşlerin kötülüğünden değil. Ve bu sorunlara mutlaka çözüm bulunacak çok kısa vadede. Paynet satılırsa zaten kökten çözülüyor bu sorunlar ve hem çok likit hem de çok karlı bir şirket oluyoruz. Ama Paynet satılmasa bile en fazla 6 ay içinde bir tahsisli sermaye artışı ile bu sorun aşılır .
O yüzden her ne kadar net kar iyi gelmediyse de ben orta ve uzun vadeci biri olarak şirketin büyümesi ile daha fazla ilgileniyorum. Ve şirket hakikaten çok iyi büyüyor. Bu finansman meselesinin bir şekilde kısa sürede çözüleceğinden eminim. Bu kadar hızlı büyüyen ve büyümeye devam eden bir şirkete herkes ortak olmak ister. O yüzden bu finans meselesinin Paynet satışı ile olmasa bile tahsisli sermaye artışı ile olacağını ve kısa sürede bu borcun kapatılarak bu faiz yükünden kurtulacağımızı düşnüyorum.
Uzun lafın kısası , pazartesi günü , net karı beğenmeyenlerin satışı yüzünden düşebiliriz ama ben bu düşüşün büyümeyi beğenip şirketin 1-2 yıl sonrasına yatırım yapmak isteyenler tarafından alım fırsatı olarak kullanılacağını ve tekrar yükselişin süreceğini düşünüyorum.
Bilanço detayı hakkında daha söylenecek çok şey var ama sanırım temel noktalara temas ettim. Yüksek banka kredisi ve faiz gideri ile düşük net kar olumsuz yanlar , ama yüksek ciro artışı , yükselen brüt kar marjı ve yüksleen Esas faaliyet kar marlı ise olumlu yanlar.
Bu çıkarımdan kısa vadede satış ve düşüş ama 1-2 hafta içinde ise alım ve yükseliş geleceğini düşünüyorum. Görüşlerim bu yönde. Hayırlısı olur İnşaallah.
Merhabalar,
Yıllardır bu yönetimin yaptığı en iyi iş, her halükarda net karı bilançoda nasıl baskılarız diye düşünmek olmuştur. Bu da tahtacı için bulunmaz nimet. 10 aydır Paynet'te netice yok. Şimdi de çıkmış TV'de kafa bulandırmaya çalışıyorlar. Satamıyorsan veya satmayacaksan çık açıkla. Öde Al, PayTR, Iyzico, Birleşik Ödeme vb. üst üste kaç kez yatırımlar aldı. Neyin peşindesiniz?? CEO çıkmış birde TV'lerde ahlaki ve etik değerlerden bahşediyor, ne ironi ama!! Arena'nın borçlarının niye tamamına yakını kısa vadeli?? (Indeks'e bakıp utansınlar!!) Bankalara karşı hiç mi itibarları yok?? Kaldı ki bankalar ile yakın temas halindeler. Yoksa kafada ki hesap mı başka?? Keşke Paynet'in değilde, Arena'nın büyük kısmını veya tamamını satsalarda bu yönetimden temelli kurtulmuş olsak. Daha yazılacak çok şey var ama neyse...
Not: Paynet'in sene başında kasasında ki 200 milyon TL, şu an 275 milyon TL olarak gözüküyor. Anladığım kadarıyla 366 milyon ciro yapılırken 75 milyon para kazanılmış durumda. Böyle bir şirketin satılamamasına hayret ederim.
Not: Yurt dışı satış kalemi, 3. çeyrek bilançoda çok artmış durumda.
YTD.
Hocam yaklaşık 1.5 yıl oldu bu hisseyi alalı.Bu zaman zarfında bu hisseden anladığım patronun ne zaman işine gelirse o zaman gider.Paynet satışının bu kadar zamana yayılacağını düşünmüyorum.Sanırım KAP'a bildirecek zamanı kolluyorlar.Bu blanço sonrası küçüklerden toplayıp Paynet haberini verebilirler diye düşünüyorum.Paynet satışı gerçekleşmemişse bedelli sermaye artırımı ile ilgili bir şeyler yapabilirler diye düşünüyorum.Hepimizin hakkında hayırlısı olsun
Hocam Paynetin kasasındaki para emanet bir para kendi parası değil. Aracılık ettiği tahsilatlardan henüz daha bankaya akatrılmayan kısm o.
Paynet işlem hacmi de sene başından beri çok arttığı için sene başı 200 milyon olan paranın 30 eylülde 275 milyon olması normal. Ama dediğim gibi o para 30 eylül tarihinde kasasında duran emanet para. Kendi parası ve karı değil.
Diğer taraftan tüm söylediklerine %100 katılıyorum.
Bence Paynet satılamıyor değil , satmıyorlar. Sanırım Paynette işler umulanın üstünde iyi gittiği için bizimkiler fiyat beğenmiyorlar ve her geçen gün hedef satış fiyatlarını yukarı çekiyorlar. O yüzden de alıcılar ile müzakere sürekli uzuyor şartlar değiştiği için.
Yoksa daha lisansını yeni almış şirketler bile , tek masa sandalye ofis ile kendilerine yatırımcı çekiyor bu sektörde. Paynet gibi sektörün en büyük ilk 3 şirketinden birinin satılmaması imkansız ama bence dediğim gibi fiyat beklentisi yukarı gittiği için süreç uzuyor.
CEO birkaç sene içinde ciro 2 milyar USD'a çıkacak dedi. Bunu organik olarak yapamazlar. Mecburen inorganik büyüme ile olacak bu. Yani yeni şirket satın alacaklar yurt içinde. Yurt dışında da yeni şirket kuracaklar Orta asya ve doğu avrupada.
Ama bunların hepsi için taze kaynak lazım. Boğazına kadar borçta olan bir şirket bu aksiyonları alamaz. Demek ki CEO Paynetin satılmasını yada şirkete yüksek oranda nakit para koyabilecek ortakları düşünüyor ki birkaç sene içinde USD bazında %100 büyümekten bahsediyor.
Ben herşeyin 6 ay içinde netliğe kavuşacağını düşünüyorum. Paynet satılacak , yurt dışında şirket kurulacak , yurt içinde şirket satın alınacak. Tüm bunlar 6 ay içinde olabilir. O yüzden şu andaki net kar düşüklüğüne değil büyümeye odaklanın bence. Büyümek her zaman sancılı olur. İlk başta sıkıntıları olur. Ama sonrasında çok büyük avantajları olur.
2022 böyle geçecek ama 2023 senesinde bu sorunlar aşılacak ve karlılık da büyümeye eşlik edecek. O zaman 300-400 milyon USD şirket değerine ulaşacağız inşaalalh. Seneye bu vakitler çok farklı bir şirket değeri ile karşılaşacağız.
Arkadaşlar bilançoda açıktan kar baskılaması var..Bu kadar borçla bu şirket sağlıklı yürüyemez.. Faizlerin dip noktada olduğu şu günlerde ödenen faiz bu kadar yüksekkken önümüzdeki normal dönemlerde artacak kredi faizlerinden ne kadar finansal gider yazacak tahmin dahi edemiyorum..Paynet in satışına gelince ..Eğer bir gün tahta sabh sabh birden tavan olursa bilinki Paynet satılmıştır. Senden benden önce içerdeki çakallar bunu öğrenip önceden haber uçururlar..
Hocam kredi faizleri dipte değil zirvede.
Dipte olan gösterge faiz. Yani devlet tahviline ödenen faiz %10-15 bandında olan.
Yoksa bugün şahıs olarak da şirket olarak da bankaya gittiğin zaman ya kredi vermiyorlar yada %30-40 bandında bir faiz oranıyla kredi veriyorlar. Bu da yüksek enflasyondan kaynaklanıyor.
Enflasyon düşmeye başlarsa , o zaman banka kredi faizleri de %15-20 bandına geriliyebilir 1 yıl içinde. Yani normalleşme olduğu zaman senin dediğin gibi kredi faiz oranları artmaz tam aksine düşer. Kredi faiz oranları zaten şu an zirvede.
Emirhan Bey Üstadım düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.Her zaman derim iyiki varsınız.
Paynetin durumunu 2-3 sene öncesinden öngördünüz.
İyzico ve paytr oyun sektöründeki alışverişlerde de varlar biliyorum.Bizim dönemimizdeki gibi hackli crackli oyun dönemi kalmamış artık.Oyuncular para harcıyorlar oyunlara ve bu aracılar komisyon alıyorlar alışverişlerde.
Paynet neden yok bu sektörde.İsteseler daha agresif büyütebilirlerdi payneti.
Varsa da ben bilmiyorum.
Emirhan Bey,
Bilançoda Paynet’in aktifinde gözüken 272 milyon TL, Arena’nın kasasında 750 milyon TL içerisinde gözüküyor. Burda bir başkasına ait paranın gözükmesi direkt olarak özsermaye değerlemesini yanıltmaz mı?
Beni net kar değil efk ve favök ilgilendiriyor o yüzden 2023 sonuna kadar beklemeye devam. Tekkeyi bekleyen eninde sonunda çorbayı içecek.
Yok hocam yanıltmaz. Çünkü muhtemelen aynı meblağ bilançonun pasif tarafında ticari borç yada başka bir kalemin altında da yer alıyordur. Böylece aktif pasif dengesi kurulmuştur. Böylece öz sermayeyi olumlu olumsuz etkilemez. Tabi o paranın içinde Paynetin kendi parası da vardır ama çoğu dediğim gibi emanet paradır.
Uzun vade yatırımcı birisi 18 e kadar çizse tahtayı ibre tersine döner.Ama işte panic olmak böyle birşey sanırım.