Örtülü kur sabitlemesi var, 2001'den önceki sistemde yükselen bir kur tablosu vardı şimdi düşen gizli bir tablo olacak gibi.
TCMB kur farkını karşılayacak deniyor.
Printable View
Örtülü kur sabitlemesi var, 2001'den önceki sistemde yükselen bir kur tablosu vardı şimdi düşen gizli bir tablo olacak gibi.
TCMB kur farkını karşılayacak deniyor.
2023 Ocak vade 16 TL..biraz daha bekleyip uygun yerden bence longlanır..aç gözlü olmadan kapkapçıların hesabı patlatmasına müsade etmeyecek kadar..artı Amerika 3 faiz artıracak seneye..buna karşılık bizimkiler sözlü müdahale mi edecek?..para basma enflasyon sarmalına girdik devam da edeceğiz..artı bizimkilerin ekonomik salvolarına kimse güvenmez..
Doları tl ye çevirirsen zaten dolar düşer..o zaman millet nasıl enflasyon oranında faiz alabilecek..bir de düşmüş doları kim tl ye çevirirki..burda hileli bir oyun var:) yani hileli bir zar var.vatandaşı zar atmaya zorluyorlar.zarı attığı an kaybetmiş olacak
Dün Sn.Cumhurbaşkanı bankalara talimat verdik,proje getiren iş adamlarını mutlaka destekleyin dedi ama proje takip edilecek,Kredi alınıp başka yerde harcanmayacak dedi.
Şayet piyasalar stabil hale dönerse,faizler makul oranlara düşerse (%5 cıvarı)teşviklerle desteklenirse,kendimce güzel yeni yatırımlar yapacağım,üretim, ihracata ve iç piyasaya yönelik olacak,300 kişiye istihdam yaratacağım.(Böyle hayallerim var)
Bu ülkede sadece güvene ve devamlılığa ihtiyaç var.
YTD
Herkes doları bozarsa dolar yükselmezki, düşer..doları bozmazsa dolar yükselir..yani vatandaş oyuna girdiği an kaybedecek.. hileli bir oyun..dolar düşerse yani ek faiz vermeye gerek kalmazsa hazineye yük binmemiş olacak..dolar düşmezse oyun tutmamış olacak ve devlet borcun altında iflas edecek..Hileli oyunu vatandaş görürse doları bozmaz..
Yabancı değil de yerli desteklenir ise faiz kazancı yurt içinde varlıklara gider, yabancı her zaman ana para ve faizi yurt dışına çıkarmak ister.
Stopajların sıfırlanması vs daha iyi olur.
İyi niyetli olsalardı, doları 18 tl den alıyorum derlerdi..şu durumda dolar bozmak pek mantıklı değil..yüksek maliyetli olanlar var, ayrıca 18 görüldüyse heleki abd nin faiz arttıracağı zamanlarda ve yüksek enflasyonda tekrar o seviyelerin görülmesi zor değil
Hakkaten 1.7 milyar dolar ile bu kadar nasıl düşüyor hayret..bu işte de bir numara var
Enflasyonu ithalat ile önlemeye çalışma programları yabancıya bağımlılık yaptı. Yurt içi rekabeti geliştirmek lazım. 2001 sonrası program hatalı devam ettirldi döviz kurunun düşük tutulmasına çalışıldı, Derviş onu kademeli yükseltecekti, ama liberallerden filan destek sağlayalım diye tüketim desteklendi.
Ayşe Teyze'nin 1 milyonu var onun faizi ile geçiniyor, ona ayda veya 3 ayda bir sağlam faiz verilir ise vadeyi sonsuza bile çeker. Eskiden İngiltere'de konsol isimli sonsuz vadeli bonolar varmış belki hala devam ediyordur, ara ara bunları kamu satın alıp sonlandırmış. Şimdi 100 yıl filan yapıyorlar maksimum.
Ben mesela aylık 150KW elektirk, 100 litre benzin, 100 yumurta vs bir sepete endeksli uzun vadeli tahvil çıkarırdım ölünce belirli bir miktar endeks tutarı varislerine verecek şekilde olabilir, sigorta sistemi de devreye girer. Diyelim ayda bugünün parası ile 5000 TL ödeyecek şekilde ve bir kişi sadece 1 tane alabilir derdim. Süper emeklilik vs çıkarıldı ama onlar sistemi iyice bozdu.
Sen 18 i göstermişsin..12-14 den sana kolay kolay dolar satmazlar..hileli oyunun başlangıcı yanlış oldu..allah şaşırttı belki
260 milyar dolar sahiplerinden dolar bozmayı beklemesinler..çünkü 18 den sonra 1.7 milyar dolar ile 12 ye inmiş dolar var..bundan sonraki dolar almaya niyetli olanlar için hileli oyun cazip olabilir..ha tekrar 18 olursa çözülme olabilir
HaberTürkte yerli döviz mevduatı kısa zamanda %51 cıvarına düşmüş dendi.(Cem KÜÇÜK söyledi-doğrumudur bilemiyorum)
bol kepçeden sayıdırıyorsunuz da..
asgari ücret 4250 /12,28 = 346usd :p
6,9 tabanı 409
bugün için dengi 10,4
zamlar da duruyor
rekabetçi filen derkene
dolar bazlı maliyet rekoruna gidiyoruz...
Vatandaşa diyorki bu ekonomi program, önce suratına bir çakayım, acımazsa pansuman yapmam, acırsa yaparım..vatandaş sormaz mı bu işte bir terslik var diye..ben salak mıyım dayak yiyorum demez mi..
Hileli zar..oyuna girdiğin an yumruğu çakacaklar..
Dolar riskini alanlar hata yaptı,Tusiad ve CHP faizin yükselmesini istiyordu,faizde yükselyseydi dolar yine düşecekti.
YTD
1970'lerde borsa yokdu ama halka açık şirketler vardı. Miletten para toplanıp şirket kurulmuş, gizili sermaye artıtımları ile vatandaşın hissesi kuşa dönmüş. Organizasyonu yapan holfing sahibi olmuş.
Vayandaş borsada şirketlere ortak olmaya eğilimli ama illa eski tecrübeler var.
En garantili hisse diye EGS Gayrimenkul hisselerini aldım banka battı, bu şirket holdingin borçlarına kefil olmuş deyip varlıklarına el konuldu. 10 liralardan 10 kuruşlara düşmüştü belki hala elinde olup bir umit bekleyen vardır. Çukurova ve Kepez ana ortak dolandırıc çıktı denilip diğer hiselere el konuldu veya varlıkları alınca hisseler tuvalet kağıdı oldu. Aktaş Elektirk vardı ortadan kayboldu.
Mülkiyet işi anayasada daha kuvvetli korunmalı en azından hissedar haları genişletilmeli.
İş Bankası yeni genel müdürü daha kafası temiz birisi. Bizim bildiğimiz yöntemler genelde faiz yolu ile oluyor, burada bizim aklımıza gelmeyen bir yöntem var, bizim de iğneyi kendimize batırmamız ve daha innovatif ürün geliştirmemiz gerekir dedi.
TUSİAD'ın mantığı kendi içinde doğru. Adamların sayısı az ama hakları ve etkileri fazla. İktidarlar kendi adamlarını tutuyor, mecburen yurt dışında para tutuyorlar veya kaldıramayacakları risklere girmiyorlar. Toplantıda yeterince alkışlamadın der sana vergi memuru gönderir bitirir.
https://i.hizliresim.com/5pmq8jv.PNG
Bu konuda yukarıda da yorumum var.
YTD
Dolar satmak diye birsey yok zaten abi. Bu oyunda ulkeye giren cikan yeni bir cent bile yok. Alinin Velinin emanette dolari var kasada. Kasa sahibi diyorki sen nabacan dolari gel ben senin kazancin olacaksa TL olarak vereyim sana ama kurallarim var diyor. Yani kasa cakili olan dolari istiyor. DTH karsiligi ZK da duran dovizi nete alalim diyor.
Diger taraftan TL mevduatta durana aman diyor DTH a gecme. Doviz bazli kredi isi yas. Bunu TL swap etmenin maliyeti yuksek kurtarmiyor. Sen TL de kal. Ben dovize gecmis gibi senin karin olursa Hazineden verecegim diyor. TL de kal diyor.
Yani ulkeye ne giren ne cikan bir cent dahi yok.
Hayat sigortalarında tatışma vardı. Devlet atıyorum beklenen ölüm yaşını 75 diyor, sigortacılar kurtarmaz 85 olsun diyorlar. Hayat sigortası gelişemiyor. Orası gelişse Reverse Mortgage yaygınlaşır.
Dolarda bu havayı yakalamışken yılı
"en düşükten"
kapatmak isteyebilirler..
Kurun önce çok düşmesi sonra yukselmesi sonra tekrar düşüp tekrar yukselmesi .. gibi gibi dalgalanması hazineye inanılmaz zarar yazar bu sistemde... seneyi 12.5 kurla başlayıp 14 kurla bitirsen bile bir bakarsın bazı mudilere %60-70 fark ödemişsin...
Onun yerine kontrollu şekilde yukselmesi hazine için en makul senaryo; nasılsa %14 bankanın cebınden çıkıyor, her ay %1 civarında artacak bir kur hazine için en optimal olanı... Biraz kafaları çalışıyorsa düşmeye yeltenirse alım yapıp rezerv arttırıp, kafasını kaldırdığında aldıklarını satarak dar bantta hafif yukselen kanalda tutarlar...
Tabi bu başlangıçta çok talep olacağı varsayımıyla...
TUSİAD şöyle haklı, normalde şirketine muhasebeci olarak almayacağın adamların karşısında eğilmek gerekiyor, karizman gidiyor.
Devlet de haklı, 3-5 milyar dolar komik rakamlar ve global değilsin sana çok itibar etmiyor.
Samsung, Apple, Tesla vs başkanı olursan iş değişiyor.
Bir adam düşün, boyacılık, garsonluk yapamıyor zor geliyor veya beceremiyor.
Sonra bir siyasi veya bürokrat kanalı ile kamuda işe giriyor. Maaşını alınca bankaya bunu dolara çevirin diyor, banka da bir tuşa basıyor ve okus pokus , hooop "dolar mevduatı" oluyor.
Ertesi ay yine , yine... ve böyle milyonlarca insan olduğunu düşün...
...Banka mevduat hesapları DTH ağırlıklı oluyor. Şimdi bu DTH hesapları nasıl yaratıldı, bir mal üretip yurtdışına sattılar döviz mi getirdiler.?... :whistling:
Populizm gerekiyor, iktidarı fakirler belirliyor. Beyt-ul Mal vs dini söylemler de geçiyordu bugün.
Eski filmlerde fabrikatör Hulusi Kentmen vardı rol model adamın ahçısı, şoförü, uşağı, hizmetçisi, koruması, sekreteri, konağı arabası vs çok göze batmıyordu. Şimdi cuma namazına gidiyor mu ona bile bakılıyor.
Sosyalizm, Soyal demokrasi diyen pek kalmadı. Kollektif sistemi milliyetçiler ve dindarlar savunuyor gibi.
Güzel ve dünya şartlarına ve insan yapısına uygun akılcı ve din ile çelişmeyen gelişmeci kollektif sistem üretilebilir.
Paylaşımcı olmak lazım,şirketler öncelikle kendi çalışanlarını ortak etmeli ki çalışan kendini bu kurumun paydaşı olduğunu hissetmeli.
Bazı patronlarda çok göz önünde bulunmak istiyorlar,spor kluplerinde yönetici oluyorlar.
Mesela EREN Holdingin sahibini ülkemizde çok kimse bilmez,tanımaz,adam ile aynı mekanda yemek yersin kim olduğunu bilmezsin.
Öz sermaye olarak Koç ailesi kadar varlıklı aile.Bu aileye benzer çok zengin var ülkemizde.
https://www.ekonomist.com.tr/soylesi...-oteledik.html
Bugün BBHT'de bir söz geçti. Şimdi internetden buldum.
"Bir şeyin nedenini öğrenmeyi kral olmaya yeğlerim- Demokritos"
https://tr.wikipedia.org/wiki/Demokritos
Ben de gördüğüm rüyaları dünya gerçekliğine değişmem. Normalde unutuyorum mesela dün rüyamda iki dörtlük gördüm. Bunların biri Yunus Emre diğeri Mevlena sözü deyip dikkat etmedim, sonra da unuttum. Yoksa iki dörtlük de ben söyleyebilirdim. Gündüz bir şey uyduramıyorsun.
Eskiden iptal edilen lise diploması veya el freni tutmayıp geriye kayan araba dışında bir şey görmezdim. Ekşi sözlükten baktım yaygın bir rüya türüymüş.
Demokritos gibi insanlar(bilim adamı-sanatçı-yazar) çok özel kişiler,sanki dünya'ya farklı görevler için yaratılmışlar.
Modern insanlığın temel taşları.
Vatikan'daki heykeller insan üstü yapıtlar.
Nedenleri,niçinleri öğrenmek önemli.
usd %2,7 aşağıda...12,36...aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık...dolar yükselse bir dert düşse bir dert...dün ito başkanı AVGADİÇ doların bu seviyelerde tutulması iyi olacaktır demişti...yani kurun daha da düşmesi ihracat yapan firmalara yaramaz demek istedi...bakalım nerede hangi seviyede kalması sağlanacak...