BES devam ediyor ama salgına ben de katılıp kripto para kumarına başladım.
hep güvenli hep güvenli nereye kadar biraz da heyecan lazım:)
Printable View
BES devam ediyor ama salgına ben de katılıp kripto para kumarına başladım.
hep güvenli hep güvenli nereye kadar biraz da heyecan lazım:)
Şüphesiz ki her yatırımcının "piyasada var olan fırsat ve riskleri tahmin ederek aldığı karar" bir diğerinden farklıdır, haliyle bu kararların doğru olup olmadığı noktasında ortaya çıkan sonuçları tartışmak anlamsızdır. Nitekim aklı başında olan hiç kimse bile bile yanlış karar almaz. İşte tam da buna piyasa diyoruz dostlarım ve piyasa dediğimiz şey dengesizlikler üzerine kuruludur yani Ordo Ab Chao: Kaostan çıkan düzen...
Aralarında ufak tefek farklılıklar olsa da- TEFAS ve BES'i yatırım stratejisinde sepetteki aynı yumurta gibi görmek gereklidir. Sonuçta her ikisinde de almış olduğunuz kararın uygulamasını sizden daha profesyonel olduğuna inandığınız fon yöneticilerine bırakıyorsunuz. Ama kararı siz alıyorsunuz bunu sakın unutmayın . Ve şuna inanın asıl kafa karıştıracak husus tam da bu !...
SPK , AHE nin sürdürülebilirlik ve teknoloji hisse senedi fonlarını onayladı.
Herkese mrb, bende bes maceramı kısaca anlatayım.
Yıl 2013 mayıs askerdeyim yedek subay olarak. Bir bankacı karakola kadar geldi bişeyler anlattı bende hiçbişey anlamadım ama 100 liradan bişey olmaz dedim kaydı açtırdık. O zaman fon nedir hisse nedir hiçbişey bilmem. Sanırım standart fonda başladık. Sonraki yıllarda ara ara internetten kontrol ettim. 3bin 5 bin artıyor. Tabi aylık ödediğim için artıyor yıllık reel ne kadar kazanıyorum bilmiyorum. Reel kazanç ne onuda bilmiyorum. Bi kaç sefer fon değiştirdim. Ama fonlar hakkında sıfır bilgim var. borçlanma aracıymış, para piyasasıymış altın hisse hiçbişey bilmiyorum. Şansa değiştiriyorum. 2018 den sonra ekonomi bilgimi artırmaya başladım. tahvil ne bono ne borsa ne bist 100 ne faiz ne öğrenmeye çalışıyorum. Yinede çok anlamıyorum ancak biraz bilgim artmaya başlıyor. Düşükten al yüksekten sat diye bişey öğrendim. Hemen uygulamaya geçtim. Haziran 2018de altın fonuna geçtim. Kasım 2019a kadar orada kaldım. Sonra şöyle grafiklere bir baktım. Altından baya kazandım. Hisse fonu baya düşük. En iyisimi altından çıkıp hisse fonuna geçeyim dedim. Borsa hakkında ülke gündemi hakkında en ufak bilgim yok. Tek bişey öğrendim onu uygulayacam. Ve hisse fonuna geçtim. Ekim 2020ye kadar bu fonda kaldım. Ve sonuç. Altın bu süreçte kazandırmaya devam ederken hisse yerlerde kaldı. Hatta fonlar arasında sonuncu oldu. Bizim hesap tutmadı. Bu arada 2020 yılında finansal okuryazarlık adına çok daha fazla şey okudum izledim. Artık eurobond nedir borsa nedir temel analiz teknik analiz fibonacci fed amerikan 10 yıllıklar vix endeksi vs baya bişeyler öğrendim.Tabi hayatımda hiç borsaya yatırım yapmadım bu fon hariç. Neyse ekim 2020 hisse fonu böyle olmayacak covid vs artıyor heryer kapanıyor borsa çöker altın dolar uçar mantığıyla hisseden çıktım %40 altın ve %60 eurobonda geçtim. Ben nerden bileyim damat görevden alınacak dolar düşecek borsa uçacak. Sen 1 sene hisse fonda bekle hiçbişey kazanma tam kazanacakken hisse fondan çık altın-eurobond fonuna geç. Sonuç hisse uçtu altın-eurobond çakıldı. Üstüne üstlük bes ile alakalı bişey daha öğrendim. Devlet katkısı yıllık asgari ücretin yüzde 25 i kadar veriliyor. Yani 35000yatırırsan 8500 civarı ek katkı alabiliyorsun. Ben ayda 250 yatırıyorum yılda 3000 ediyor. Bunu artırırsam karda olurum. Nerden baksan 8500 ek devlet katksıı olacak dedim. Ve kuruma 30000tl nakit eft yaptım. Aralık 2020 idi yanılmıyorsam. Altın-eurobond fonu aşağıya doğru gidiyor olsun ilerde artacak ümidim var. Devlet katkısını 2020 için tavana yakın aldık. 2021 başladı bişey daha öğrendim. Devlet katkısı sadece devletin belirlediği fonda değerlendiriliyor. Oda tahvil ağırlıklı fon. Şimdi faizler arttıkça tahvilin değeri düşüyormuş. Onuda öğrenmiş olduk. Sağolsun naci ağbal faizleri artırdıkça bizim devlet katkısıda kuş olmaya başladı mı. Benim hem devlet katksıı getirisi hemde normal paramın getirisi nerdeyse sıfır olacak. Neyse şu son saçma sapan merkez bankası başkan değişimiyle tahvil faizleri iyice yükselince devlet katkısı getirisi nerdeyse sıfırdan döndü. Ama dolar altın arttığı için fonum sıfırdan dönüş yapıp kazanmaya başladı. Bu arada eurobond fonuyla dolarında aynı şey olmadığını öğrenmiş olduk. Dolar artmış olsa bile eurobond fonu cds vs nedenlerinden dolayı azalabiliyormuş. Yanı eurobond fonu=dolar demek değilmiş.
Şİmdi düşünüyorum hangi fona geçsem ne yapsam diye. Sanırım şuan mevcut konumumu koruyacam.
Bes için ilk başlarda gereksiz olduğunu düşündüm. Sonraları devlet katkısı vs çok karlı olduğunu düşündüm. Şuan ise doğru fonları seçersen ortalama bi kazancın olur ancak o kadar getirisi yüksek bol kazançlı bir enstrüman olmadığını düşünüyorum
3 yıllık finansal okuryazarlık tecrübelerimin sonuçlarını paylaşayım dedim.
Arkadaşlar Merhaba..
BES şirketimi değiştirmek istiyorum .Fon değişiklikleri 5 gün kadar sürüyor.Bu zaman dilimi başka şirketlerde daha kısa süreli olabiliyor mu?
bes aylık kesintisi maaşın yüzde kaçı oluyor acaba?
Sattığınız fon türünden kaynaklanır bu durum. Örneğin hisse senedi taşıyan fonlarda T+2, Yabancı para ve hisse senedi taşıyanlarda T+3 olan fon satış süresi vardır. Yeni fon alımı da T+1 olur. Yani Fon değişimi yapmak ortalama 3-4 günden aşağı sürmez hiç bir kurumda.
Allianz fonları, Hayat ve emeklilik olarak tek çatı altında toplanıyor. Bültende...
https://www.spk.gov.tr/Bulten/Goster?year=2021&no=22
Son 5 yıllık getirilerde getiri şampiyonu fonlarda ilk 5 fonun 4 ü Allianz a ait fonlar. Eğer bes fonları arasındaki tüm fonları almaya başlarsak portföyüme mutlaka alianz fonlarından alırım. Tefasta bile yeralmayan gelişmekte ülke hisse senetlerine yatırım yapan fonu bile var.
Ben sevindim Allianz in bu hamlesine. Hayat ve emeklilik fonları görece daha iyi. Umarım yaşam ve hayat komple birlesiyordur da bu hengame de ortadan kalkar...
Mi Note 3 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bes nedir ne kadar kazandırır gibi temel soruları öğrenebileceğim karıştırmadan anlatan iyi bir kaynak var mıdır tavsiye edeceğiniz?
Temel anlamda BES dediğimiz şey bir çeşit yatırım aracı ve finansal okuryazarlık düzeyinizle ilişkili olarak kişisel beklentileriniz ile tercihleriniz buradaki hiç kimse ile örtüşmez. Haliyle ne kadar kazandırır sorusunun cevabı tamamen kişisel maharetinize kalmış bir şey. Mesela ben uzun vadeli ancak garantili bir getiriyi tercih ederim. Ama belki de siz kısa vadeli, dalgalarla sörf yapmaktan haz ediyorsunuz. İşte bütün bunlara açık bir fon yapısı var BES'te ve hangisini, hangi zaman aralıklarında, hangi miktarda tercih edeceğiniz tamamen size kalmış. Ve sonuçları da sadece sizi ilgilendiriyor.
Buradaki dostlarım bilirler. Ben BES'e çok geç girdim. Öncesinde TEFAS fonları alıp satıyordum ve ilk fon başlıklarında çeşitli konularda yüzlerce yazım vardır. Sonra baktım ki devletin yatırdığım her 100 TL ye bedavadan verdiği 25 TL var. Ben salak mıyım da bu parayı reddedeyim dedim ve 2 ayrı sözleşme yapıp son 3 yıldır en üst limitten para yatırıyorum. Şu ana kadar sözleşme başı 78 bin TL para yatırmışım ve fon değişiklikleri yapmak suretiyle 51 bin TL kazandım. Devlet katkısı olarak 19 küsur bin TL yatırılmış, ayrıca bu katkı fonun şu ana kadar 5 bin TL civarı getirisi olmuş. Sonuç itibariyle son 3 yılda yatırdığım 78 bin TL şu an 154 bin TL.
Borsa tarafında 2 ayrı hissede bu kadar para kazanamadım maalesef. Ha, millet uçuk kaçık hisselerle köşeyi döndü o ayrı. Sağlam kağıtlar yükselmeyi bırak bir çoğu yerinde saydı hatta düştü. Mesela TUPRS ben BES yaptığımda 140 TL idi şimdilerde 90 TL. Ha keza GARAN 11 TL idi şimdi 7 TL vs gibi...Demem o ki ne kadar kazandığın konusu olaya nereden baktığına bağlı. Bence devletin sunduğu % 25 getiri, garanti kazanç peşinde koşanlar için muazzam bir oran ve elden geldiğince maksimum faydalanmaya bakmak lazım.
ayrılmak istediğinizde devlet katkısını (tamamen) alamadığınızı, kârınızdan stopaj kesileceğini göreceksiniz. Ayrıca devlet katkısı fonu bir şey getirmiyor. Aylık yatırdığınız bir veya iki ayınızda yıl bazında fon yönetim gider kesintinize gidiyor ayrıca. Kârı nerede bu işin ben anlıyamadım. Benimde 80-100.000 TL civarı bir birikimim var, 8 yıllık üye olmama rağmen hemen hemen son 2-3 yılda ödedim. devlet katkısı 15% civarı bir getırisi varki ayrılmak istesem devlet katkısının tamamına yakını stopaj olarak kesilecek. 1000 - 1500 TL arası ortalama aylık kesinti ile yatırdığım paranın 3-4 aylığı yıllık fon yönetim kesintisini anca karşılıyor anladığım kadarıyla. Bence rakam büyüdükçe çaresizlik artıyor.. Bence sigortacı baronlara çalışıyoruz. kucağa oturduk.
Yıllık fon değişim sayısı 6'dan 12'ye çıkarılmış.
https://www.bloomberght.com/bireysel...irildi-2279845
Yasadigim ulkede 12 degisiklik hakki var ama 6'dan sonrasi icin 50 euro ucret oduyorum. Umarim ucreti mukabil olmaz:)
bizde fahiş bi ücret olacağını zannetmem. operasyon işleyişi oturmak kolay değil tabi.
-dünya-
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-620377
Merhabalar üstadlar şimdi ben şimdi 26 yaşındayım uzun vadeli yatırım sepetime besi eklemeyi düşünüyorum. Sizden deneyimleriniz hakkında bilgi almak istiyorum. Amacım uzun vadeli sepetimi üç ayaktan oluşturmak ilki sp500 endeksine aylık yatırım, bese aylık yatırım ve beğendiğim fonlara aylın yatırım buna göre 10-15 yıllık süreçte tabii ki ömrümüz olursa plan yapmak
Arkadaşlar bir sorum olacak
Bes fonlarında değişiklik talebi yollaninca fon değişimi bir sonraki gün oluşan fiyattan mi gerçekleşiyor ?
Tefas fonlarinda olduğu gibi mi ?
BES ve TEFAS birbirinden temel anlamda farkı olmayan yatırım enstrümanları. Sepetteki aynı yumurtalar yani. 26 yaş için BES erken, madem fon piyasasına ilgi duyuyorsun 46 yaşına kadar TEFAS fonlarına yatırım yap. Sonra kalan 10 yılda bu fonları bozup maksimum tutarları yatıra yatıra BES'i tamamla ve devletten en yüksek oranda katkı payını alıp emekli ol. 56 yaş fazla bir yaş değil, kalan günlerini de paranı yiyerek geçir.
SP500 konusu beni aşar.:)
Kişisel tercihlere dayalı olan yatırım stratejilerinde genel geçer bir doğru ya da mantık olmaz. Verdiğiniz her bir karar şu forumda aktif bir şekilde bulunan binlerce yatırımcıdan kesinlikle farklıdır ve bunun nedenleri doğduğunuz anda Satürn'ün Merkür ile yaptığı açının derecesine kadar gider.:) BES ve TEFAS temel anlamda aynı yatırım enstrümanlarıdır derken kastettiğim şey, paranızın bir kısmını bizzat kendiniz değil profesyonellerin yönetimine bırakmış olmanızdır ve unutmayalım ki fon yatırımı dediğimiz şeyin en önemli kısmı "piyasa dinamiklerini analiz ederek mevcut konjonktüre en uygun olanını seçmek" tir. Fon yöneticileri sadece sizin bu seçiminizin uygulamasını yaparlar.
Genç yaşta BES yatırımı yapmak bana göre gereksizdir. Ancak (mevcut mevzuata göre yazıyorum) 46 yaş civarında olup ta yaptırmayana, imkanları olup ta katkı payını maksimumdan yatırmayana da kimse kusura bakmasın ahmak derim. Başlayıp, sadece 10 yıl sonra emeklilik şartları sunan ve yatırdığınız her 100 TL ye 25 TL ilave katkı payı verilen bir yatırım aracını elinin tersiyle itenlerin IQ seviyesini hep merak etmişimdir.:)
Neden 46 yaş ısrarını yapıyorum, şundan: 10 yıl boyunca o güne kadar yapmış olduğunuz diğer yatırımları bozup maksimum tutarları yatırabilmeniz için. Maksimum tutar dediğimiz şey sözleşme başına (2021 rakamları) 43 bin TL. Yani bu yatırdığınız tutara hazinesinde çok para olan devletimiz 10 bin 750 TL daha yatırıyor. Şakkadanak. Çok zengin bir devletimiz var Allah ondan razı olsun.:)
Gelelim o aidat vs öküzün altında buzağı arama meselesine. Bunların bir kısmı (yönetim vb aidatları) 6 ncı yıldan sonra geri ödenmeye başlıyor, geriye sadece fon işletim gideri kalıyor. Adamlar fon işletiyor günün 7/24 saatinde dünyanın parasını yönetiyorlar o kadarcık ta hakları olsun yani. Bedavaya kimse kimseye su vermiyor nekine fon işletsin.:)
Fon değişim hakkının 12 ye çıkarılması, Eylül ayında BEFAS'ın devreye girecek olması gibi son yapılan mevzuat değişiklikleri sonrasında BES şirketlerinde zaten var olan acımasız rekabet çok daha üst noktalara taşınacaktır. Çünkü yatırımcı istediği fona istediği anda yatırım yapabilecek. Bu durumda BES şirketleri tıpkı şimdi bankaların emekli promosyonu benzeri uygulamalara gitmek zorunda kalacaklar. Ya da -tamamen atıyorum- maksimum tutardan yatıranlara 5 günlük tatil bedava:) ya da ne bileyim ilave % 5 katkı da bizden gibisine teşvik edici bir şeyler bulmak zorunda kalacaklar.
Bütün bunları gördükten sonra yukarıda yazdığım 46 yaştan önce yaptırılmasının gereksizliği konusunu ayrıca tartışmaya açarız. Diyelim ki 26 yaşındasın, bir yıl maksimum katkı payı yatırıp ertesi yıl cillop gibi bir otelde 5 gün bedavadan tatil yapacaksan hiç durma hemen aç BES hesabını. :)
Altin ile ilgilenen arkadaslar icin:
April highlights
Global gold ETFs lost 18.3t tonnes (t) (-US$1.1bn, -0.5% AUM) in April, marking outflows for five of the past six months. However, global outflows slowed significantly, as European funds added assets for the first time since January. Global assets under management (AUM) stand at 3,567t (US$203.0bn),1 after slipping below $200bn for the first time in over a year during March. Since the peak asset levels in November 2020, gold ETF AUM has fallen nearly 14%, with 8% coming from outflows and 6% coming from the gold price selloff in US dollar terms.2
https://eksiup.com/p/z2483225mcrf
orjinal dosya: https://drive.google.com/file/d/1hft...ozlOjVg9S/view
https://i.hizliresim.com/hq3dl20.PNG
BES'te, fon değişim haklarının kullanılmasının zorunluluğu ile ilgili bir tablo. Uygun zaman aralıklarında uygun fonlarda olduğunuz takdirde oldukça güzel kazançlar elde etmek mümkün dostlarım. Mesela son 1 yıllık getirilerde hisse fonlar ön sırada, ancak son 3 ayda altın fonlar en çok kazandıran fonlar oldu. Fon değişim hakkı sayısının 12 ye çıkarılmasıyla birlikte yanlış hamlelerin düzeltilebilmesi imkanı da doğuyor. Baktın konjonktür değişiyor geç diğer fona. Ayda 1 değişiklik gayet iyi bir rakam.