Bak buradanda hemen tosunpasaya bir ders daha verelim tüm hisseleri incele tosunpasa hocam. öyle fırsatlar varkı yanı hep klasık bılındıklerın dısında bırde fırsat hısselerı vardır.
Onları taramak ölüm erhan hocam 😀
Printable View
Bak buradanda hemen tosunpasaya bir ders daha verelim tüm hisseleri incele tosunpasa hocam. öyle fırsatlar varkı yanı hep klasık bılındıklerın dısında bırde fırsat hısselerı vardır.
Onları taramak ölüm erhan hocam 😀
guzel yorumlar.... [emoji41]
Cemtsın yonetımınıde begendım adamlar hemen dolara yüklenmış valla dolar döviz borçlarını indirip bir sürü dolar almışlar resmen
adamlar gelecegı iyi okuyor. cunku bencede gelecekte dolar güçlenecek. şimdiden hazır adamlar e karlarda cok ıyı.
Gelecek tavhl biması aselsanı mı gelıyor acaba ? Akıllı yontilen şirket böyle yönetilir işte helal olsun adamlara.
Yabancı para varlıklarını 1 senede 41 milyondan 178 M cıkarmışlar. yemeyıp ıcmeyıp paso döviz almışlar.
--------------------
tosunpasa hocam listende dırek kotulerden bahsedecegım bahsetmedıklerım ıyı gorduklerımdır.
En alttan baslayarak gıttım.
TTKOM ne alaka abi net kar grafiğinin üstünde ne yazıyor ? negatif bir değerde zararda olan şirketle bizim işimiz olur mu ? olmaz e ya düzelecek edecek acak ecek lerlede işimiz olmaz bizim zaten her dönem tek tek 400 tane şirketi inceleyeceksın. Düzeldimi illakı gozune carpar gerek yok. at gıtsın
TCELL net karın boynu nere bakıyor ? ayrıca öz sermaye büyümeleri Ahh pardon küçülmelerini farketmemişsin sanırım Dİkkat!
diğer okurlarda bilsin bari 2014/09 tcell öz sermaye 16.538,47 bugun 14.802,68 hadi dedim belkı son donemlerde buyuyordur.
2017/09 14.766,56 bugun 14.802,68 ne bu şimdi bu buyumemı ? %0,3 büyümüş 1 senede öz sermaye şirketi sat faize koy parayı daha iyi.
SASA ONEYDI GIZ :D diyesim geldi biranda (https://www.youtube.com/watch?v=qumZaS4kagY)
Karlar elon musk roketlerını geçmiş. öz sermaye eh iyi sayılır pd/dd biraz fazla izlemede bekletılebılır gibi.
KORDS kötü oldugu için değil cok ılgımı cektıgı ıcın yazdım ıyı manada sıkı takıp et bu hıssenin karlarını. fırsat hissesi olabılır. ucuz sayılmaz pahalıda sayılmaz, ama hayal etsene karlılık burnunu kaldırmıs devamı gelırse neler olacagını bılıyorsun. 2018/06 pd/dd sine ve hisse fiyatına bakarsan ilk ışıgı nerede yaktıgınıda görmüş olursun. İşte kastettiğim tamda boyle birşey 2018/06 da kar boynunu yukarı kaldırır pd/dd düşmüş tik diye o bılanco geldıgınde. öz sermayeye para gırdıgı için hissede hafif o donemde yumusamıs pd/dd direk fırsarı sunmuş Adeta gel beni al diye bagırmıs (https://www.youtube.com/watch?v=flV25Uf9yxg) karlılıgında devamıda gelınce ohhh deme keyfıne
%80 cepte. ne kadar sürede 6 ayda mis kebap?
Ahhh yılların ıstırarlı sırketlerı arasında adını saydıgım ADEL'i eskiden eser kalmadı kendısınde tıkır tıkır ıncı gıbı işlerdi bilancoları. SOnra bunun bılancolar bır sapıtmaya basladı o gün bugundur kendıne gelemedı hisse bu karlılıklarla bu iş olmaz. uzun vadede zor duzelır en az 1 sene hiç bakma bıle derım bunun bılancolara bu oynaklıgı bıtırmeli.
ECİLC biz inceleyemeyız borfınden bu yatırım sırketımı ne diye geçiyor satış ve karlılık anlamsız biraz borfunu kurcala tek tek hısselere bak borfınde bazı sektorlerı ınceleyemezsın yatırım fınans gyo bankalar vesaire gibi kurumları. az vakıt gecır zamanla anlayacaksın zaten. incelemeyemedıgımız bır sektorun listede de işi yok.
AKSA satış ve karlılık nere gıdıyor ? fazla söze gerek yok liste dışı direk
ALKIM kötü manada demıyorum bunuda bunuda sıkı takıp et muskun roketlerıne cok benzıyor karlar :D
hmm egeen musk kadar olamasada nasa roketıne benzıyor sıkı takıp ;)
PSDTC analiz dışı borfinden incelenemıyor ben her türlü incelerım dersen saygı duyarım :)
HEKTS kendısının karlarını nasa roketıne benzetıp ıstkrarlı sırketler arasında yanı tavhl bımas vb gıbı hısselerle neredeyse bır tutsamda pd/dd işi bozuyor üzgünüm :( geç kalmışsın
PETUN mu ????????? ciddi ciddi biraz sorun gormeye basladım artık hocam.
------------------tosunpasa----------------
Genel anlamda seçtiğin hisselerin bazılarını yakıstıramadım. Genel anlamda gördüğüm sorun şu iyi bir back test oldu bu arada sana verdıgım kısa özet ders için.
Tek birşeye biraz fazla odaklanmışsın bu sorun olur senın için sankı sadece pd/dd ye bakmışsın gibi geldi. pd/dd ucuzsa tamam yaw götürür demişsin listeye eklemışsın gıbı yanı genel agırlıgın o yonde olmuş.
Öz sermaye büyümelerine hem son 5 dönem hemde yıllıktada göz gezdir derim. petun ne abı ? öz sermaye %50 erimiş ? karlardada sıkıntı var.
net kar'a neredeyse pek bakmıyor gıbısın bırde net karı yamulmuş hisselerden uzak dur.
Ben anlattım sanıyorum NET KAR bolumundekı sıyah renklı çizgi yataya bile dönse ertesi gün hisseden cıkarım. ben acımam yukarı gıttıgı surece sorun yok yavas veya hızlı yukarı gıtsın tamam yıne kabulum ama yukselış hızında barız bır yavaslama hele hele yataya donme olursa dırek ertesi gün satarım ya yanı bılanco geldıgı gunun ertesı borfınde gordukten sonra sabahtan satar geçerim. Hissemi yok dağğğ dolu.
sen de ise boynunu aşağı buken net kar çizgisine ragmen izleme listesine aldıgın hısseler var. aman dikkat
Öz sermayeyı bakmayıda sakın ha unutma.
3 adet menuye bakacaksın vıdeoda baktıgım gıbı satış karlılık pd/dd öz sermaye 3 şarttanda okey almalı hissen.
boş vakitlerinde aç borfını bütün hisseleri tek tek tek bu 3 menusunude kontrol et zaten satış ve karlılıgı aşağı bukulenı dırek ele zaman kaybetme iyi olanların öz sermayesı ıle pd/dd sine bak. İlgini çeken hisselerin gir geçmiş grafiklerine bak. borfındekı donem bolumunede 45 yazarsan daha geçmişi görürsün.
birde fırsat hısselerıne cok calıs kendıni test et bu sure zarfında geliştir mesela yeni bilancolar gelınce tek tek butun hısselerı ıncele fırsat hısselerı gordugun hısselerı bır yere not et sanal portfoy gıbı bir sonrakı bılancoya kadar hısse napacak ızle gor neye bakınca neye dıkkat edınce hısse gıdıyor veya gıtmıyor dıye kendını test etmıs olursun isabetli kararlar vermeye basladıkça gelecekte bu senın ısıne yarayacak.
Her hisse incelemeye değerdir bunu unutma yanı hep bılındık şirketlere odaklanayım aman kurumsal olsun vesaire gibi düşünme olayı unutma felsefemız şuydu hocam önemli olan para kazanmak ha x hissesinde kazanmışsın ha y hissesinde para kazandın mı kazandın buna bakacaksın her hisse senin gözünde X olacak bu tcell kurumsal ıyıdır bu demek yok ismi cismi hiç duyulmadık hissede olsa X hissesi ismi duyulan bimasta olsa senın gozunde X hissesi.
Hiçbir hisseyle duygusal bır bagın olmasın tavhl cok ıyı hısse ya muazzam ıyıde para kazandık yıne duzelır bu şirket bir yerden sonra cok ıhale aldı vesaire YOKKKKKKKK karlılık yamuldumu kaçacak delık arayacaksın.
Ben bimasın gözünün yasına bakmadım yatay geldı net kar dıye ertesı gun sattım düşün ne kadar acımasızım. Yani böyle biraz gözün pek olacak sana para kazandıracak hısseye okey para kazandırmayacagı gün gelirse sen benı tanımadın bende senı tanımadım diyip çekip gidecen. SOnra topıklerde gezen satmayacam lan senı dıye inat eden adamlara dönersin. adam ınat edıyor :D ulan sırket erımış bitmiş satmam senı sen ıyıydın ıhalelerın vardı bılmem ne yapacaktın falandı fılan duygusal bır aska donusmus artık :D sonra 5 sene mecburen uzun vadecı olursun.
hisseyle aranızdakı ılıskı su sarkıdakıne benzemesın bak petuncular yılların cok guzel hıssesı ıdı ama aşk yaşayanları batırdı sımdı muhtemelen nalanın aşağıdakı parçasını soyluyorlardır bırbırlerıne.
https://www.youtube.com/watch?v=BIpMEMUp4M8
UZUN LAFIN ÖZETİ
satış ve karlılıga bakacaksın mumkunse yukarı gıdecek hadi yatay gittiğini düşünelim hadı onada okey dıyelım yatay gitsin. sonra öz sermayeye bakacak öz sermaye büyüyormu buyume hızı nasıl bir dönemden bir döneme ne kadar büyüyor aşağı yukarı % kaç büyüyor bır senede % kaç buyuyor yıllardan yıllara geçmişte ne kadar hızda büyümüş bunlar kafanda puanlayacaksın.
senın kafanca bunlar okey aldıysa en son pd/dd den ucuz olup olmadıgına karar vereceksın. Neden boyle bir sıralama var acıklayayım mantıklı düşünmeye calıs bir hisse önce kar ediyor olmalı yani negatif daha dogrusu zarar eden hısseye zaten hiç bakma bu yuzdne once karlılıklara bakıyoruz bir şirket once kar etmelı doğrumu.
Kar ediyor olacak sonra bunun trendıne bakacaz kar yerındemı sayıyor yoksa yukarı dogru roketlıyor mu yoksa düşüyor mu yataysa eh kabul edılebılır oz sermaye büyümesi iyi ise ama en iyisi yukarı dogru gıtmesı olacaktır. aşağı bükülmüşse karda bile olsa ilerde zarar edecem bak karlarım düşe düşe azala azala gidiyor kötü birşeyler yaşıyorum mesajını verıyor mesela CİMSA karı aşağı bükük yarın zarar yayınladıgında şaşırma neyse satış ve karlılıga baktık okeyı aldık bu karları öz sermayeye yansıtamıyorsa yanı bır yerden kar edıp dıger taraftan kredi çekiyorsa nolur oz sermaye büyümez veya yeterli hızda büyümez o halde ikinci olarak öz ssermayelerı kontrol etmelıyız karlılık kriterimizi saglamışsa. öz sermaye büyümezse karın hiçbir anlamı kalmaz cunku. pekı buradanda okeyı aldık herşeyimiz tam gönlümüz rahatladı derın bır nefes aldık ohh içim rahat inceledıgım sirket hem büyüyor hemde kar edıyor. peki alınacak sevıyedemı alınmayacak sevıyedemı işte sıra pd/dd de.
İşin en zor kısmıda burası neden zor. çünkü ucuzun ucuzu veya pahalının pahalısı vardır. Bir hisse ne zman ucuzdur ne zman pahalıdır karar vermek kolay degıldır. cunku bu kavramlar görecedir. yani yarın gıttın toyota bır araba aldın 40 bınlıraya ıkıncı el ilanların genel ortalamasının altında almış olsan bıle birileri kardes kaça aldın40 a pahalı almışsın yaw bunun ayarında arabalar 38 lerde gezıyor 40 cok bu arabaya der. bir baskası ıse hadı ya ıyı almıssın valla kımden aldın sıkısıkmıydı paraya fılan der.
MANTIKEN ne anlıyoruz ucuzluk pahalılık görece bır kavram. yani bu işin %100 ü yok zaten borsanın kendısının de %100 ü yok fludur borsa ne beyazdır ne siyah. ikisinin karısımıdır zaten boyle olmasa ya herkes para kazanır yada kımse para kazanamaz flu olmak zorundadır biri satmalı bırı sıyah demelı kı sen beyaz dedıgın ıcın onun lotlarını alasın. KAPİŞ :)))))))))))))))) hehehe yaşınız büyük benden kafiye uysun dıye yazdım.
aklına takılan sana ters gelen veya benım anlattıgıma ters gelen noktalar oldugunda soru sor hatta bana dekı erhan sen boyle demiştin bak burada boyle olmuş bana bunu acıkla de beni azarla mesela. Bnde yanlış yapıyor olabilirim. herkes hata veya yanlıs yapabılır birileri gösterecekkı bende sende bırbırımızı gelıstırelım. oturup ınceleyelım nerede hata yaptıgımızı.
ne yazı yazmışım be kım okuyacak bunları şöyle kısa ve öz yazmayı bir becerebilsem.
sen zaten a101 ciye benziyon nickinden belli :D hocam bizim rakıbımızsın sen :kahkah: hehehe şaka yapıyorum hocam alınmayın aman haaa sen filan yazdıgıma ;) bimin o kadar detayına ınmedım ben acıkcası onada sız karar verın.
Doların ateşi nisbeten sönükmüş gibi duruyor eskıye nazaran bu bılancoların bır kısmına olumlu olarak yansıyacak 2019 da şimdikinlerde pek etkı goremezsınız ancak herşeye ragmen ciddi bir düzelme gorulmeyecektır cunku mesele sadece dolarda sınırlı degıl ekonomı durdu butun işler kesat bu dolar borcu olanlar iş yapamaz mal alamaz hale geldı uretenler uretımı kestı veya pahalıya mal satmaya calıstı zıncırleme bır reaksıyonla hersey alt ust oldu ınsanlarda harcamaları kestı faızler artınca talep ıyıden ıyıye düştü zzaten borç içinde yüzen şirketler bırde talep eksıklıgı yaşayınca borcunuda odeyemez hale düştüler. ASIL KRİZİ DAHA YAŞAMADIK. BENCE
Ben bilanco işinden niye algorıtmık trade işine geçtim sanıyorsun hocam.
Her dönem yanı her 3 ayda bir 400 tane şirkete tek tek bak bak bak bütün vaktım bunlara gıdıyordu. birde teknık meknık bakıyordum soyle dedım kendı kendıme ulan bu mezıyetı ömrümün sonuna kadar cekemem. bu işi daha pasif gelıre daha kolay bır sekle sokayım dedım excelde bırseyler tasarladım fılan ama cektıgım verı sınırlı oldugundan bır fıkır verıyordu en azından atıyorum hısse sayısı 100 e düşürüyordu. ama yıne buda cıddı vakıt alan bır ıstı nihayetinde algorıtmık trade ıle istediğime ulastım bir kere sıstemı tasarlayıp oturtacan sonra ona bırakacak ne halı varsa gorsun. tabi bu işte daldan atlama olmuyormuş 4 senemı heba ettıkten sonra oturttum ama 4 yıl emek harcamama değdi. artık can sıkıntısından forumlarda takılıyorum analız edecek bırsey yokkı herşeyi o yapıyor canım sıkıldı cok boşlukta ıyı degıl ıste boyle duzinelerce yazı yazıyorsun sonra
hehehehe
borsada kac kisi varsa o kadar farklı yatirim davranisi var.
reelde görüştüğüm yatırımcılar var. hepimizin portfoyü farklı. bazen 1 ya da 2 hissede yollarımız bulusuyor. onlarda da portfoydeki ağırlıklar cok farklı.
bu aksam bu topiği okumaktan zevk aldım.
tesekkurler ..bea!
Takip listesine attığım hisseleri topigin ilk açılışında oluşturdugum listeden yaptım. Temettü odaklı şirketlerdi.
Hepsini analiz ettim desem yalan olur.
Hatta petuna bakmadım bile.
Bir de şöyle bir şey var kriz bittiğinde bu fiyatları mumla aramayacak mıyız?
Sasa mesela net kâr harika satışlar harika yatırımlar harika pp/dd pahalı benim de hep gözümde bu hisse ama kriterlerin birinden gecemiyor. Uzun vadede inanılmaz yerlere gelebilir.
Cimsa mesela dediğin gibi bir tek efk sında sıkıntı var. Geri her şeyi çok iyi gibi duruyor.
Kords mesela harika grafikleri var bu zaten tavhl bimle beraber alış yapacağım şirketti.
Dediğin gibi sadece defter değerine takılmamak lazım. Tüm kriterleri hissenin sağlaması gerekiyor. Ama tüm şartların süper olduğu hisse bulmakta zor biraz.
Cemts mesela fevkaladenin fevkinde ama defter değeri pahalı biraz.
Hisse bulmak zor zanaat azizim 😀😀
Arayan bulur. Zaten borsada herkes nıye ıyı kazanamıyor veya ıyı kazandıracak hısseyı bulamıyor cunku calısmaya aramaya ve bakamya eriniyorlar.
Kendini sürekli test edip denemen lazım yöntemlerının saglıklı calısıp calısmadıgını olcmen lazım.
Sanal borsa diye bir uygulama var google playde bulursun.
verileri 15 dk gecikmeli çekiyor. 50,000 TL para veriyor sana sende bu parayla istediğin hisseleri istediğin zaman alıp satabiliyorsun.
programı ilk kurdugumda algorıtmık trade yapmaya devam edıyordum ancak hem kendımı denemek hemde diğer insanlarla yarısmak için biraz hırs yaptım. çok takip edemesemde yöntemlerımın calısıp calısmadıgını test etmenın en kolay yollarından bırıydı.
Parayı kısa surede iyi büyütünce canım sıkıldı :D bu sefer rasgele baska ındıkatorlere baska durumlara gore hısse alıp satmaya basladım programa gırmeyıde unuttum oyle kaldı gıttı aman boşver dedim bıraktım. Şimdi aklıma gelınce programa gırıp tavhl aldım oyle dursun bakalım diye.
Zaten amacıma ulastım. hem yöntemım calısıyordu hemde sıralamada Top100 aylık en çok kazananlarda ilk 3 e girdim.
Program genel hatlarıyla düzgün calısıyor yanlız bedelsız ve temettülerde para/lot eklenmıyor. alıs malıyetıde düzelmediği için zararda olarak hesap yapıyor. Bu programın eksı yanı, o yuzden temettü ve bedelsız verılecegı gün hisseni satıp temettü/bedelsiz sonrasında gerisin geri alman gerekıyor. Ben cok sıkı takıp etmedıgımden çok önemsemedım bunları.
daha once twttarda ve forumdada paylasmıstım
videoda anlattıgım yontemle elde ettım aşağıdakı sanal portfoyun getırılerını
Ayrıca gerçek zamanlı oldugu için bu programda hıle yapmam ımkansız geçmişe dönük işlem yapamıyorsun. Yani bir hayal ürünü değil bu sureclerın hepsı yasanarak yapılan ıslemler.
Diyeceğim o ki bana göre hisse tarafı cepte bir yatırım yani hisse tarafında bence kazanmak kazanc saglamak cok basit geliyor. zarar etmek neredeyse cok az ve cok düşük bir risk... BU sebeple ben hem daha rısklı hemde daha cok kazanç vadeden tarafta vioptayım orayıda çözdüm sayılır 5 yıl geçti ama nihayet oturttum.
9 Ayda 3.8 kat büyütmüşüm portfoyu.
Kimisine göre şans kimisine göre analizin bir eseri bilmiyorum siz karar verin. Ancak şöyle bir düşün 30,000 TL portfoyunu 9 ayda 3,5 kat büyüttüğünde toplam paran 105,000 TL oluyor ana parayı cık 104,000 TL sadece kar.
104,000 / 9 ay = 11,500 Tl aylık kazanç demek. ayırdıgın mesai ne bu iş için bilanco günlerinde 1 2 haftalık sürede bütün hisseleri taramak. diğer gunler hısselerını alıp gelecek 3 ayı beklemek. karsılıgında alacagın odul her ay için 11 bin TL senin ana parayla ee sen her gun ıse gıdıp gelıyor ve ortalama 8 saat calısıyorsun elde ettıgın kazanç aylık olarak hadı 5000 TL olsun ? onca mezıyete katlanarak fakat burada yaptıgın iş ise 3 ayda bir 2 hafta calısmak. calısmak dedıgımde evde oturdugun yerden. her gün 2 saat bilanco donemınde calıssan yeter. toplam 10 15 saat te her ay ortalama 10 bin tl kazanabılecegın bir iş yani ben o gözle bakıyorum portfoy buyudukçe kazançların dahada artacak oyle sabıt ucrette yok.
EE bunun için calısmaya değmez mı abi şurayı 3 metre derinliğinde kaz sana 10,000 TL para verecem desem gider saatlerce kazarsın.
Bundan cok daha ıyı performans sergılerdım aslında ama onemsemedım. ciddiyim yani cok daha ıyısınıde basarırdım.
Ben borsa ve yatırım işlerine böyle bakıyorum ya amacım calıstıgım işte geçirdiğim mesai ile buraya ayırdıgım mesaiyi ölçüyor ve hangisinde işimden daha cok nasıl aylık gelır elde ederım dıye yarısmaya calısıyorum. EN son gelecegım noktada da ise işten istifa edip aylık faiz geliriyle yaşamımı rahat bır bıcımde sürdürecek kadar para elde etmek. ömrümün sonuna kadar pıyasalarda gezmek gıbı bır nıyetımde yok. belkı bır kısmıyla yıne devam ederım ama bır hedefım var en az aylık 5000 TLlık pasif gelir yani faiz geliri elde etmek. bu oluncaya kadar durmak yok
https://i.hizliresim.com/Em67m8.png
Şu an borsa ıcın cok krıtık bır donemdeyız ya donecez yada gocecez bence göçme ıhtımalımız daha yüksek 2019 ortaları veya sonları asıl fırsat zamanları olabılır su an ıcın fırsat oldugu konusunda tereddutlerım var evet cızgılerımız kırılmadı dırenıyor yani hala bir umut var. Ama ben inanmıyorum bu kez o bılındık donuslerın dısında bırsey olacak.
Yani ben şu donemde hisseci olsam faize geçer biraz beklerdım ne olup ne bıtecek dıye. biraz risk alırım kazancımda ıyı olsun dersem dolar alırdım beklerdım. seçim olsun bı bakalım secım sonrası nereye gıdecegız secıme kadar borsa tutunacak mı tutunmayacakmı vesaire.
Hisseler kacıyormu evet kacıyor ancak normal bır zaman degıl normal bır zaman olsa rısk alınabılır ama normal bır zamanda degılız.
Şu ana kadar hıc krız beklentısı ıcerısınde olmadım gezi parkı olaylarının en dibinde bile borsa en dipte iken tutuklamaların oldugu gun alım yaptım. Cunku bır krız sernayom yoktu fakat bu kez farklı bu kez sıkıntı goruyorum ılk defa yıllarca calısan cızgılerın tıpkı 2008 dekı gıbı kırılmasını beklıyoorum nedense.
hissler bu derece ucuzlamışken alım yapmak konusunda tereddutluyum bır tarafım al dıyor bır tarafım bu kez cızgılerın kırılacak dıyor. Daha once hıcbır zaman bunu yasamamıstım 2017 de 2016 da 2015 de 2014 de hiç bu hıssıyat olusmadı halbukı herkes gocecek dıye dıye ulkeyı batırıyordu. Ama bu kez bence zamanı geldı.
Ama herzman bır yanılma payı olmalı belkıde donup tekrar rally yapacaz bilmiyorum bu ıhtımalde var ama sankı &60 ihtimalle göçmeliyiz diye düşünüyorum bır resesyon gerekiyor göstergeler herşey sapıtmış durumda bunların düzene gırmesı ıcın resesyon gerekıyor cunku bu olunca butun hersey sıfırlanıp yenıden baslıyor. BU aslında içinde bulundugumuz sıstemın bır ıhtıyacı sısıp sısısp patlaması gerekıyor. sistem istikrarlı ve sürdürülebilir bir sistem değil.