Originally Posted by
Eneshg
vay vay arena nerelere gelmiþ. Umarým daha çok kazanýrsýnýz. Endeks mart'ta toparlayacak gibi duruyor. Endeks toparladýðýnda düþmezse doðru yolda olduðunuza iþaret olabilir. Yükseliþe emeklilik ve yatýrým fonlarý katýlmamýþ hiç.
Yalnýz buralar yanký odasýna dönüyor uyarayým. Heleki iþler iyi giderken. Birçok hissenin 12-15 ay önceki forum sayfalarýna bakýn. Hedefler kar beklentileri havada uçuþuyor. Þimdi ise yazan çizen yok.
Bunun en büyüðünü ülkerde yaþadým. Ýlk çeyrek 4 mr favök gelmiþti. Müthiþ rakam. Sonrasýnda burada 2. çeyrek için 4.5m 5m favök hedefleri verildi. Twitterda övüldü. Ben de ilk baþta yadýrgamadým. Enflasyon ile beraber neden gelmesin deðil mi? Meðer 2. çeyrek ülkerin en kötü çeyreði imiþ. Dönemsellik varmýþ. Çoðu bilmiyor. Ama hisse o gazla iyi yükseldi. Üçüncü çeyreðe geldik. 3. çeyrek nispeten iyi bir çeyrek ülker için. Üstüne bir de kur artmadý. Ülkerin de kur açýðý var. Net kar çok iyi gelebilir diye laf aldý gitti. Ancak detaylý bakýnca ülkerin çok da kur açýðýnýn olmadýðý öðrendim. Zaten bir kýsmýný hedge ediyor. Bazý kalemlerde kambiyo karý var. Geriye nette çok az kambiyo zararý kalýyor. Ayrýca bir de ton hikayesi vardý. Ýlk çeyrek ile üçüncü çeyrek tonaj olarak yakýn çeyrekler olmuþ önceki seneler. Ama bu sefer ilk çeyrek tonaj çok çok fazlaydý. Acaba tek seferlik lansmanlar sebebiyle olabilir mi diye düþündüm. Sonuç olarak 3. çeyrek tonajý 1 den uzak geldi.
Bunlarý þunun için anlattým. Burasý çok büyük bir yanký odasýna dönebiliyor. Ayrýca bilanço yatýrýmcýsý ve birçok hisse forumunda gördüðüm deðer verdiðim kiþiler 2. çeyrekte dönemsellik olduðunu bilmeyerek yüksek tahminlerde bulundular. Bu da bende bir kýrýlma yarattý. Dikkat yani... Aracý kurumlar sipariþ rapor yazar, patron tvde þirketi överken bir yandan hisse satar, Tarýmcý þirket araba üreteceðim diyip pay satýþý yapar, Patronla anlaþýp patronun malýný taþýyan fonlar, Telegram gruplarý, yarý cahiller.... Kurtlar sofrasý.