Zorlasınlar pazartesi görüşürüz o mızrak ve çuvalla işim var benim :)
Printable View
arkadaşlar merhaba . 2017 zamanı kendi çapımda güzel kazandığım kront'a, bu hafta daha az miktarla, sabredebilirsem uzun vade olarak tekrar giriş yaptım. 1 aydır takipteyim, yaklaşık olarak %80 yukardan almış oldum ama hayırlısı artık. Bilançomuz da hayırlı olsun. Kendi görüşüm olarak ;
2017- 1. kront dönemi (3-20 hareketi)
2020- pandemi rallisi,spekülatif ( 8-78 hareketi)
bu saatten sonra da ( ekim itibariyle), daha uzun soluklu 2. kront döneminin başlamış olduğunu düşünüyorum . Forumdaki çoğu arkadaşı da 2017 den biliyorum zaten, bu vesileyle de herkese selam vermiş olayım .
Hepimize iyi hafta sonları ve de hayırlı kazançlar diliyorum.
Kront'un hisse fiyatıyla ilgili tarih boyunca en önemli eleştiri karın düşüklüğü ve F/K'nın yüksekliği idi. Kron, bu nedenle hakettiği şekilde fiyatlanmadı (Bir önceki tarihi zirve hariç.) Az çok ekonomi ve borsadan anlayanlar bile sanayi şirketleri F/K'sıyla fiyatlanmasını bekledi hissenin. F/K 30-40'lardayken bile "Çok şişmiş, F/K bilmem kaç olmuş, uzaya mı gidecek" şeklinde yorumlar yapıyordu insanlar.
Ancak, bu konuda son dönemde çok güzel iki gelişme oldu.
1. Borsadaki birçok hissenin F/K'sı, daha önce Kron'un çok eleştirilen o yüksek F/K'larına ulaştı, hatta geçti. Son dönemin popüler hisselerinden SASA 44,35, Hektaş 99,01, Kontrolmatik 95,55 F/K'da şu an. Sanayi şirketleri bile uçuk F/K'lara ulaştı ve insanlar bu rakamları yadırgamamaya başladı.
2. Şirket her daim iyi ve potansiyelli bir şirketti ama kar edemiyordu. Kron yatırımcıları bile bu durumu eleştirdi her dönem. Ama şirket büyüyordu ve neredeyse tüm kazancını Arge ve satış pazarlamaya aktarıyordu. Bu çeyrekte ise ben dahil kimsenin beklemediği bir kar açıkladı ve fiyat son dönemde tarihi zirvesine gelmiş olmasına rağmen, F/K düşük bir rakamda kaldı. Yanlış hatırlamıyorsam daha önce 100'ün üzerine çıkan F/K şu an 16,98. Önümüzde ise en umutlu olduğumuz 4. çeyrek var. Geçen yıl 4. çeyrek karının üzerinde gelecek her kar rakamı bu F/K'yı biraz daha düşürecek.(Ya da fiyatı yükseltecek.😂)
İlave olarak ise; hasılata, kara, kısacası herşeye etki eden temel husus, benim de en çok önemsediğim şey olan ürün kalitesinin artması. Son dönemki gelişmeler, satışlar, yorum ve değerlendirmeler bize ürünlerin ciddi ve rekabetçi bir seviyeye ulaşmış olduğunu gösteriyor. Umarım doğru çıkarım yapıyorumdur ve önümüzdeki dönemde bu hasılat ve kar rakamları ile hisse fiyatı komik kalır.
Bu arada hisseyle ilgili olumlu ya da olumsuz her gelişmeyi farklı bakış açılarıyla değerlendirmek gerekir.
Olumsuz bakış açısına göre de; bu yüksek kar, Ufone ve İş Bankası satışlarının bilançoya yansıtılmış olmasından kaynaklanıyor olabilir. Yani gelir olarak kaydedilmiş, ancak henüz giderleri yansıtılmamış olabilir. Ama bana göre o durumda dahi klasik 4. çeyrek gelirleriyle birlikte, bu kadar keskin bir yükseliş olmasa da, tatmin edici bir yıllık bilanço gelebilir.