örende yiyek dedik,80 tl diince kilosuna,donmuş balıgı tavada kızarttım bol sganla yedik,ğüzeldi yinede..
Printable View
Walla muhtemelen bu adamların dünyadan haberi yoktur da, ondandır..benim bulunduğum ilde de yem fabrikası var..düz mantıkla oda yem üretiyor..ancak uzun yıllardır memleket ithal cenneti haline geldiğinden, yemin hammaddesini dışarıdan almak daha ucuza mal oluyordur sanırım..benzer şekilde mesela saman..neden ithal edilir ki saman..:(
Neyse dolar zammını yediklerinde akılları başlarına gelir diyeceğim de, pek geleceğinide sanmıyorum esasen..selamlar..
Forum müdavimleri siz de burayı millet kıraathanesine çevirmişsiniz :)) bugün kipa kırtasiye bölümünü gezdik, ne olmuş fiyatlar öyle . 2 ay önce 9,5 tl. olan fotokopi kağıdının topu 18,5 tl. olmuş. Sonra eşimden öğrendim ki, ülkede şu anda üretim yapan hiç kağıt fabrikamız yokmuş. Nereden nereye ilerlemişiz de ben uyumuşum !!
Bu dolar /tl için hedef 7,60 diye cıvıtırda grafik cıvıttırmışlardı. Bugün bayağı bir 6,80 şiddetinde sallayıp durdular. Bunun artçısı mı gelir, daha şiddetlisi mi ? bu konuda jeolog kardeşler ne diyorlar ?
Bu arkadaşın falı çıkar mı ? https://tr.tradingview.com/chart/USDTRY/A98lyHLg/
ne oldu dolarcılar..? 6,65 e düşünce suspus oldunuz bir anda...
Bu forumda sadece goygoy üç kuruş kazanma hesabı üzgünüm dolardan kazanabilirsiniz ama hepiniz loosersiniz
Tüm bunlar ihtimal dahilinde ama şartlar ve işleyişte genel oyun teorisi kuralları da geçerli, şöyle basit bir örnek vereyim.
Yapılan her yanlış, yanlışı yapan üzerinde negatif bir etki ve zarar oluşturuyorsa buna negatif geri beslemeli bir sistem diyebiliriz.
Tıpkı bir domuz bağı gibi düşünün yanlış yönde her adım ipi misliyle bir kuvvetle sıkıyor.
Böyle bir koşulda dışarıdan (bir politikacıdan) gelen bir uyarma ile dahi olsa negatif beslemeli bu döngüyü uzun ve istenilen kadar bir süre yanlış hamleler ile besleyemeyiz.
Bu bağlamda da aslında nihai etkide yukarıda sayılan dezavantajların nihai dengelenmede belirleyici etkisi olmayacaktır, sadece overshoot oluşacaktır. Yani nihai dengelenme noktasına savrulurken ciddi yüksek bir volatilite oluşacaktır.
Evet bu ciddi anlamda tahrip edicidir ve geniş kitlelerin işsiz kalmasına ve fakirleşmesine yol açar, ama temelde nihai dengelenme noktasına etki edemez.
not: Overshoot teriminin tam türkçesini bulamadım ama şurada bir açıklaması var
https://eksisozluk.com/entry/4154634