sizce ağustosta olursa erdoğan 2. dönemi tamamlamış oluyor mu..?
yok eğer zaten yeni sistemdeki 1. dönemi diyorsanız neden
erken seçim yapmak için bugüne kadar zorladılar eğer zaten aday olabiliyor ve 1. dönemini tamamlamak üzereyse..?
Printable View
https://kisadalga.net/haber/detay/pr...bilir-mi_56527
Burada Hukuk Hoca'sı tüm nedenleriyle ve mantığıyla anlatmış.
Tüm olasılıkları anlatmış.
Savaş dışında neden seçim ertelenemez?
Ertelerse niye 1 yıl ertelesin, 30 yıl da erteleyebilir.
Okuduğunu anlayabilenler için bu yazı kafanızda soru işareti bırakmaz.
İşin uzmanından doğru bilgiyi alabilirseniz tartışmaya bile gerek kalmaz.
Edinilen bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul yetkilileriyle toplantı düzenledi.
Söz konusu toplantıda, Borsa İstanbul'da pay piyasalarında işlemler yeniden başladığında şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlanması kararlaştırıldı.
Bu kapsamda, borsaya kote şirketlerin halihazırda yüzde 15 olan stopaj vergisini ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Borsa İstanbul, Pay Piyasası ile VİOP bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının, 8 Şubat'ta 5 iş günü kapatılmasına karar verilmişti.
https://www.dunya.com/borsa-haberler...-haberi-685692
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20230214-2.htm
Resmî Gazete
Sayı : 32104
YÖNETMELİK
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI HAKKINDA
YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 31/12/2022 tarihli ve 32060 beşinci mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “yetmişi” ibaresi “ellisi” şeklinde, aynı fıkranın (c) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde, beşinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “birinden” ibaresi “beşinden” şeklinde değiştirilmiştir.
“c) Asgari yüzde otuzu;
1) BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST Katılım 30 endekslerindeki paylarda,
2) BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul A.Ş. tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda,”
“(2) Birinci fıkranın (b) bendinin (2) numaralı alt bendine fon portföyünün yüzde onbeşinden fazla yatırım yapılamaz. Birinci fıkranın (c) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen paylara fon portföyünün yüzde onundan az olmamak üzere 27/11/2013 tarihli ve 28834 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Borsa Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.2)’nin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendi kapsamında anılan endeksleri takip etmek üzere kurulan borsa yatırım fonları katılma payları aracılığıyla yatırım yapılır.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) 14 üncü maddede belirtilen portföy sınırlamalarına bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde uyum sağlanması zorunludur.”
MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.
Paylaşımlar için teşekkürler tidebringer
Bes mevzusu ciddi etki yaratabilir. 507 hoca hızlıca özet geçmiş
https://twitter.com/e507/status/1625...VeqwFS62YoK3Og
Birkaç tedbir daha gelecektir. Varlık fonu kaynaklı hamleler de bekliyorum. Çarşamba açılış olabilir gibi duruyor.
Açılış alıcılı olsun diye bir çaba var görünen o. Bu denklemi bozacak tek şey yabancı ordinoları olur. Hazır alıcı görürlerse kamyonu dayayabilirler. 600 den kılçıksız aldığı Tüpraşı 520 den verir mi o da ayrı tabi.
Daha önlemler gelecek...Bunla bırakmazlar tahminim.
Herhalde konuşulmadı arada kaynamasın MSCI değişiklikleri de yapıldı geçen hafta. Kozal ve Pgsus için olumlu
https://m.tr.investing.com/news/stoc...e-yapt-2430915
Investing.com - Endeks sağlayıcısı MSCI, geniş çapta takip edilen hisse senedi endekslerinde 3 aylık değişiklikleri açıkladı. Bu kapsamda Global Standard ve Small Cap endekslerine dahil MSCI Türkiye endeksinde de değişilikler oldu.
MSCI Global Small Cap Endeksi içinde bulunan Türkiye Endeksi’ne 9 hisse senedi ilave edildi. Bunun yanında Koza Altın (KOZAL), Pegasus (PGSUS) ve Borusan Yatırım (BRYAT) olmak üzere 3 hisse endeksten çıkarıldı. Small Cap Endeksi’nden çıkarılan Koza Altın ve Pegasus, MSCI Global Standard Endeksleri içinde bulunan Türkiye Endeksi'ne dahil edildi.
Diğer yandan Small Cap Endeksi’ne eklenen Türk hisseleri; Çimsa Çimento Sanayi (CIMSA), Eczacıbaşı İlaç (ECILC), Ege Endüstri (EGEEN), Gen İlaç (GENIL), Kimteks Poliüretan (KMPUR), Qua Granite (QUAGR, Sarkuysan Elektrolitik (SARKY), Selçuk Ecza (SELEC) ve Zorlu Enerji ( ZOREN)olarak açıklandı.
Ne güzel bir tanım sınırlı iyimserlik :) güldürdün beni :)
Işte o sınırı gormek istecek herkes ama karşıda sınır tanımadan verme niyetinde olanda az olmaz heralde. Depreme kadar olan sert düşüş, borsa düşmesin diye alınan önlemlerin sonucuydu. Gerçi geçen cumaya kadar alınan önlemler hep satıcı gelmesin diye alınan onlemlerdi. Şimdiki biraz farklı bu sefer alıcı gelsin diye önlem alınıyor.
U30 rakamına göre ysziyorum. 90 binden 600 binin üstüne 2 yılda yapılan sert yükseliş rallisini ve şuanda olduğumuz noktayida düşünmek gerek, üstüne deprem ile tamamıyla değişen konjokturu de eklemek gerek. 99 depremine diplerde yakalanan piyasa ile şuandaki depreme zirvelerinde yakalanan bir piyasa var. Alınacak önlemler bir yana, TL bazında piyasaya tek olumlu etki edecek şey yuksek enflasyon. Geri alım yapacak şirketler heralde 2023 yılı biloancolarinin nasıl geleceğini hesaba katip ona göre geri alım yapacaklardır. KY nin eline mal çoktan verildi, şimdi babalar ellerinde kalan mallarında birbirlerine itelemeye çalışacaklar. Bu rakamlardan bu ortamda yeni KY zaten gelmez. Iyimserlik ve beklenti gereğinden fazla oluşursa elinde mal olan KY de ekindeki mali tutmaya çalışır. 2008 krizinde piyasa ha dönecek ha dönecek derken 40 binlerden 18 bine gelmişti piyasa. Hatırlıyorum 3 üzeri olan ykbnk 1.25 lere düşmüştü. Elimde 2.18 den ege seramik vardı ve lanetler okuyarak 1.98 den stop olmuştum ve hisse 0.35 lere kadar düşmüştü. O zamanda piyasa zirvede yakalanmış krize.
Kabaca 10milyar TL para girişi yapar Bes kaynaklı düzenleme.
Az da şirket alım programları geldimi aha stabil düşmeyen borsa...
Tribal yazın baştan aşağı yanlış bilgilerle dolu ama 2 duZeltme yapayım sadece.
1 borsa 1999 depremine dipte yakalanmadi. Hatta yine ciddi yükseliş sonrası deprem oldu
2 İMKB 30 nereden nereye geldi diyirsunda sana daha yeni bilancosu gelmiş bir şirket örneği vereyim, pahalı diyirsun ya İMKB 30 kchol defter değeri 99u geçti. Hisse 66 bu mu sence aşırı şişmiş sirket, ya da 9. Ay bilançosu ile bile defter değeri 140 civarı olan THY mi, yoksa 19 dan fazla defter değeri olan isbankasini 10 olması mı asiri şişik değerleme.
Anlat bilelim. Bunlar şişikse kaçta olurlarsa normal Fiyat olur mesela is 5 mi olmali. Kchol sence 45 mi eder Max . Nasıl bir hesaplama yapıyorsun.
Deprem ile değişen konjuktur vs diyip duranlar var gdp ye etkisi ne olacak diye hesaplamalar? Hesap kriterleri nedir? IMF ve jp Morgan yüzde 1 in altı hesaplıyor sizin hesap nedir ayrıntısı nedir?
99 yılının piyasa koşullarını tam olarak hatırlamıyorum ama 25 ocakta 24,000 olan endeks 16 ağustosta 58,000 kapatmış. salt bu sayısal verilere bakarak ucuz değilmiş demek hatalı olur o yüzden yorum yapmayacağım.
bugün gelen haberler, alım yönlü tedbirler. umarım depremzedelerin işlemlerine yönelik tedbirler de gelir.
msci 28 şubatta kabaca 150mn usd etki edebilir.
ftse var bir de.
Vicdanı kara kemal edkiden meclis seçerdi reisi cumuru. Siz şimdi kendiniz seçiyonuz başkanı.
Eski anayasayı yeni cumhurbaşkanlığı sistemine yamamaya çalışmak anayasa bilmemek değil hainlik peşinde koşmaktıır. Diyorum yapılmaya çalıştığın herşey anayasa suçudur ve yatgılanma gerekir
Bende senin beni yanlış anladığın noktaları yazayım. Ben piyasa pahalı demedim. Pd/DD ve fk larin nekadar aşağıda olduğunu biliyorum bir çok büyük kağıtta. Ama piyasa böyle durumlarda ne pd/DD bakıyor nede fk. Eski borsaciysan bunu sende bilirsin.oyle olsaydı bankaların bu değerleri şuan yerlerde surunmezlerdi. Asıl olan piyasanın biçtiği değer. Şu ortamda bu fiyatlardan açılışta mal alacak buyursun alsın. Ortada hiç bir şey yokken piyasa neden %20 düştü deprem öncesinde ?
Deprem sonrası olan ralliden sonra yanlış hatırlamıyorsam piyasa 2001 krizinde 18 binlerden 6 binlere düşmüştü. Dolar bazındada 0.6 sent leri gormustu diye hatırlıyorum. Sonrasındada 2006 larda 4 doları görmüş ve 2008 krizi sonrası 1 dolarlara düşmüştü. Bu acidanda bakınca doların yukkselmemeside bist için TL bazında bir handikap.
Vıdı vıdı yapıyorsunuz. 99'da piyasadaydım. Az hatırlıyorum. IMF felan fişmekan deyip yukarı çektiler. Tabi sonra çaktılar. Yeni bir çekiş süreci başladı bence. Depremin üretim hasarı minimal, tarım hariç tutulursa. BES tek seferlik alım yapmayacak her ay alacak. Bunu da kaçırmayın. Büyükler ne isterse o olur.
https://twitter.com/zekibahce/status...7DD5oKssA&s=19
Bunlarda maraş tokilerbakın şehrin neredeyse en üst bölgesinde şehre uzak ama zemini kayalık yere yapılmış.
Bülent Arınç'ın açıklaması darbe çağrısı olarak ekşi sözlükte gündem olmuş.
Önce kozmik oda şimdi anayasa .
Sayın tribal cevabı kendiniz vermişsiniz, 2001 krizinde bile deprem oldugu değere inmemiş.
Yanlış anlaşılmasın öyle bir ralli olacak ki 4500 bir daha hiç görülmez vs demiyorum ama deprem borsa ilişkisi yazılırken 1999 hk.da yanlış bilgileri düzeltmek istedim.
99 depreminden sonraki oluşan beklentileri yazmayu unutmuşum bir önceki sayfada bir arkadaş bahsetmiş. Piyasada herşey beklenti ve hikaye işi. Piyasayı yukarı götüren en o enli beklenti seçim beklentisiydi şimdi oda muamma.
Bes hamlesi ile ilgili yorumları okuyorum twetterda. Komik yorumlar var. Biri diyorki hükümet vatandaşı bes üzerinden tekrar mala sokacak. Diğeri vatandaşın parasıyla mal cukkmak isteyenlere fırsat verilecek. Biri yazmış bes fonlarına 10 gün mühlet verildiği için bu çakallar bes fonlarına mali en tepeden çakmak için yukarı surerler :) en azından yorumlarda çok olmadada biraz denge var.
Bes fonlarına 10 gün mühlet verilip piyasayı Çarşamba acacaklarsa, bu hamle yine satıcıyi korkutma hamlesi gibi duruyor. Satın bakalım nereye kadar satacaksiniz gorelim hamlesi gibi. Tabi Çarşamba acacaklarsa vioptaki longcularin işi zor gibi gizukuyor. Spotcular için risk orta vadede daha az. Dip neresi olur bilmem ama dönüşte millet Alacam derken birbirini ezer. Tahmin ediyorum ki açılış sonrası olacak düşüşten sonraki günlerde aşağı yukarı büyük barlar görebiliriz. O barları yakalayan viopcular köşe olur.
GEÇİCİ MADDE 3 (1)
14 üncü maddede belirtilen portföy sınırlamalarına bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde uyum sağlanması zorunludur.
ne kadar meblağ söz konusu? bilen varsa...
Hükümet enkaza iş makinaları sokmaya başlayınca
yabancı kurtarma ekipleri çekilmiş.
Makinalar insanları öldürür. Böyle bir şey bir sürü insanın ölmesi demek (ölmüştür)
Biz bunun bir parçası olmayacağız ,demişler..
Sahada azarbeycan dışında kimse kalmamış..KORElileri de kovmuşuz..
https://twitter.com/acikcenk/status/1625245858735222794
Şu AİLE'den nasıl kurtulacağız..Bilemiyorum..
DAMATları, kızları,çocukları neleri varsa bi çekip gitseler bu ülkeden
adlarının anılmayacağı bir gün görsek, TANRI'dan isteğim bu..
Umarım DUAmızı kabul eder...
bu son kararlar borsadaki düşüşü engellemeye mi yönelik yoksa birilerini kurtarmaya mı yönelik aklım karıştı
Açılış her şeye gebe..Belki acar eksi 5 ...oradan gogogo...kapanış artı 4
yada acar eksi 3...kapanış eksi 8
Tüm şirketlere geri alım mecburiyeti gelmeden yarın borsa açılırsa açık ve net söylüyorum ben yatay vs piyasada malın yarısını sata nasdaq a geçerim.
Şirketlere geri alım mecburiyeti artı serbest marj. 2 gün ölürüz sonra işimize bakarız, ama yine taşıma suya devam ederlerse hergün 3 devre keserek sürünürüz.
deprem geceli 10 gün olmuş deprem bölegelerine gitmemiş hele hele memleketine gitmemiş...
birde utanmadan çıkmış tükürüklerini saçarak onu bunu suçluyor...
dayanamdım tv yi kapattım...
Bohçalıya dayanabilen var mı merak ettim. Rezillikten öte bir şey bu adam..
ahbapçılar babalacılar dedi bahçeli of of of çok kızmış
adam yaşlı ve hasta. Belki altında bez var, o nedenle deprem bölgesine gidip orada 5-10 saat soğukta dolaşacak takaati yoktur. onun görevi mecliste önüne yazılı şeyi bağıra çağıra okumak. birkaç güne devletin bekası için seçimin ertelenmesi çağrısı yapar. bunu rededenlere vatan haini der vs.
ülke olarak şu yaşlı siyasetçilerden kurtulamadık gitti. Yazık oldu hepimize ve yazık oluyor milyonlarca gencimize.