Benim BES şirketim NN Hayat üstadım. Bu konuda en tecrübeli isim hiç şüphesiz sayın asuGaGuGa üstattır.
Printable View
Sayin Maydanozcu Kamil,
O sizin kalbinizin guzelligi. Tesekkur ederim.
Sayin Kolagasi Kamil,
anadolu hayati ben de bilmiyorum, allianz ile calisiyorum. Allianz'da da "akilli bes" adi altinda bize fon oneren bir robot var. Robo fon ile ayni hizmeti verdigini dusunuyorum. Piyasayi kendim takip edebildigim ve fon secimini kendim yapabilmem icin, bu robotu(Akilli Bes - allianzdaki adi) kullanmiyorum. Ama piyasayi takip etmek istemeyen ya da piyasa bilgisi olmayan insanlara tavsiye ederim. Eminim standart fonlardan daha iyi bir getiri saglar.
Benim BES şirketimde de her hesaba girişte "Fon Bilen" diye bir şey çıkıyor. Ne yalan söyleyim bugüne kadar nedir ne değildir diye hiç denemedim. Niyetim de yok. Neticede "konjonktürel risk ve fırsatların analizi"ni zaten ben yapıyor ve ona göre fon seçim kararı veriyorum. Kısacası, fon değişimi ile birlikte şirkete "bak kardeşim, bana göre gelecekte şunlar şunlar olacak, bendeki fonu bu risk ve fırsatlara göre değerlendir" diyorum. Bu analizi de onlara bırakmak paramın tüm hakimiyetini bırakmak gibi geliyor bana ve bu benim finansal özgürlük anlayışıma ters. Diğer yandan, kimseye herhangi bir ithamda bulunmaksızın, bugüne kadar emeklilik şirketlerinin "borsada hisse taşıtılan hamallar" olarak oldukça sabıkalı bir geçmişi var. Yani bu şirketler total pozisyonlarına göre fon seçimi yaparak benim tasarruflarımı hedge amaçlı kullanabilir mi, gayet mümkün. Bu ısrarlı tutumlarında böyle bir şeyler sezinliyorum dersem yalan olmaz.
Benim BES konusundaki görüşlerim bakidir dostlarım. Finansal okuryazarlık düzeyini yeterli görmeyip piyasayla fazla ilgilenemeyenler fon pozisyonlarını % 75 döviz + altın, kalan % 25'i ise dönemsel fırsatlardan istifade amaçlı likit fonlarda tutsunlar. Bunun nedenlerini eski mesajlarımda gayet detaylı bir şekilde anlatmıştım ve bu bir yatırım tavsiyesidir.:)
trader adam zaten BES fonları ile uğraşmaz.
düz adam için yapılacak olan kabaca belli.
minimum 60% i sürekli döviz/altın fonlarında.
kalanı ise risk algısı ve konjoktüre göre faizli veya hisse fonlarda.
borsadan çok kazanmak isteyen adan zaten fona değil hisseye yatırım yapar.
Bu 12 değişiklik hakkı ne zaman başlayacaktı? Fon değişiklik hakkım yenilendi ama yine 6 görünüyor.
merhaba bazı merak ettiklerim var;
- istediğimiz zaman kesintisiz çıkabiliyor muyuz? devlet katkı payı vs.
- temel olarak bizim eklediğim para ve devletin katkısı dışında bir kazanım var mı? faiz vs?
- fon içeriği oluyormuş sanırım? fonları değiştirebiliyomuşuz vs. hiç de anlamıyorum o işleri.
girip girmemekte kararsızım hala...
istediğimiz zaman kesintisiz çıkabiliyor muyuz? devlet katkı payı vs.
istedigin zaman cikabilirsin.Kesintisiz cikamazsin. Kesintisiz cikman icin tek kosul min 10 sene sistemde kalmak VE min 56 yasinda olmak.
- temel olarak bizim eklediğim para ve devletin katkısı dışında bir kazanım var mı? faiz vs?
Yatirdigin tutar sectigin fonda(ya da fonlarda) degerlenir. Devlet katkisi, %90'dan fazlasi devlet tahvilinde degerlenir.
- fon içeriği oluyormuş sanırım? fonları değiştirebiliyomuşuz vs. hiç de anlamıyorum o işleri.
Evet yilda 12 kez fon degisikligi yapabilirsin. Bu degisiklik sadece yatirdigin tutarlar icin. Devlet katkisinda fon degisikligi yapamazsin.
girip girmemekte kararsızım hala...
56 yas ve 10 sene beklemem diyorsan bir esprisi yok. Grimeni tavsiye etmem.
Yaşın 46 ve üzeri ise hemen gir. Madem anlamıyorsun fon değişikliği vs boşver, portföyünü % 50 Altın, % 50 döviz fon yap, 56 yaşında emekli ol. Fon bilmeyen piyasayı da bilmez, paranı bitcoin, hisse bilmem neyle çarçur etme. Koy BES hesabına arkana dönüp bakma.
Devlet katkısı için seçilebilir bir fon sistemi olması ve yatırılan paraların tefastaki tüm fonlar ile değerlendirilebilmesi imkanı ortaya çıkarsa sistemdeki kişi sayısı daha da artacağını tahmin ediyorum
Bunun ne demek oldugunu, nasil islevsel bir durum oldugunu bilmek icin oncelikle bir miktar finansal okur yazarlik gerekli.
Kaldi ki ulkemizde bes in ne demek oldugunu bilen insan sayisi bile sinirli, disaridan gelecek insanlarin devlet katkisinin tefas fonlarinda degerlendirilmesi denince buyuk bir cogunlugu icin anlamsizlik ifade etmesi olasiligi cok fazla.
Ulkemiz insanin yatirimci refleksleri vur kac yapayim parayi ikiye katlayayim kisa zamanda spekulatif getiri saglayayim oldukca tasarruf bilincu yuksek olmayan insanimiz icin bes cekici gelmiyor.
Ulkemizde finansal okur yazarligi olanlar da bes lere burun kiviriyorlar hakli sebepleri de olabilir iceriksiz aktif yonetimden uzak fonlarin bulunmasindan dolayi, ancak bes ulkemiz insani icin gayet islevsel devlet getirisi ile birlikte avantajli bir tasarruf yontemi.
Birikimler dogru fonlarda degerlendirilir ise surec sonunda makul ve tatmin edici bir kalem tasarrufa sahip olmaniz gayet olasi
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba,birşey danışmak istiyorum sizlere,20 yıl beste kalıp 56 yaş emeklilikte alınacak toplu paranın 20 sene sonra ki değerini düşündüğümde bir yaraya merhem olacakmış gbi gelmiyor.misal bugün 200 bin liranın 20 sene sonra ki alım gücü çok düşük kalıcak.sizler ne düşünüyorsunuz,ben mi yanlış düşünüyorum
"gibi geliyor" demek yerine bence "hesaplamama gore son 15 senede bes fonlari enflasyondan az getirmis" derseniz geleceginiz acisindan daha guzel olur. FInansal kararlari lutfen hissederek/gibi geliyor diyerek/inanarak almayin. Cebinizde kalsin, enflasyonla erisin daha iyi.
Yorumlamama takılmayın,demek istediğim şuan 200 bin iyi para ama 20 sene sonra ne işe yarayacak.az az ödüyorsunuz diyebilirsiniz haklısınız ama 20 sene sonra her ay ödediğime değecek mi ?
Evet degecek 56 yasini gorebilirseniz.
https://eksisozluk.com/entry/67760679
https://eksisozluk.com/entry/121431323
Yargilama amacli soylemiyorum ancak bakis aciniz yanlis oncelikle bakis acinizi degistirmeniz faydali olacaktir.
1) Yuz lira cebinizde dursa 25 lira kimse ona katki yapmiyor ( Devlet katkisi )
2) Toplam tahsilatiniz yani Bes e odesiginiz para 200000 lira diyorsunuz ya misal duz hesap 250000 lira olacak devlet katkisi ile ama yine alim gucu dusuk olacaktir dediginiz gibi
3) Burasi cokomelli ; Bes tahsilatlarinizi dogru zamanda dogru fona yonlendirerek misal yonlendirme ve tavsiye amacli olmayarak altin ve dovize dayali fonlarda alarak 2056 yilina eristiginizde altin ve doviz fonu ile degerlenmis sizin 250.000 kac lira olacak acaba ?
Benim misal 6 senede tahsilatimin 2 kati birikimim var su an oyle cok fazla da bir sey yapmadim ilk uc sene bilincim yoktu o sekilde para stabil kaldi sonraki 3 sene altin dovize park ettim sonuctan memunum
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Anlıyorum demek istediğinizi,200 bin yatırdığım değil süre sonunda alacağım toplu para bunun içinde fon getirileri ve devlet katkısı da var.egm de hesaplayarak söyledim.bende 6.5 yıldır besteyim ama 20 sene sonra alacağım parayı bugünün 200 bin lirası olarak hedeflemem gerekiyor.onun için de katkı payını artırmak gerekiyor.
egm de gordugunuz rakam zaten bugunun parasi ile. Yani reel getiri ile hesaplanan. Atiyorum orada 200 bin gorurseniz, bu rakam 56 yasinda emekli olmaniz halinde alacaginiz toplu paranin bugun ki degeridir. Alltaki detayda yazar. Genelde 3% ya da 4% seklinde reel getiri ile hesaplanir. Enflasyondan arindirilmistir.
Ozaman ben yanlış anladım,bugün ki 200 bin değerinde bir para alıcaksam eğer bu güzel olur.bunu yine arayıp soracağım türkiye hayat emekliliğe.cevaplarınız için teşekkür ederim.
Ben hisse senedi ve genelde altın fonundayım. Ben yaklaşık parayı devlet katkısıyla beraber 5 yılda 2,5 kat artırmışım ki ilk ödemelerim çok cüzzi... Yani 10 tl'yi 25 tl yapmışım.
Ama benim emeklilikte döviz fonu yok sanırım. Nerden dövize park ediyorsunuz? Teşekkürler.
Fon seçimi çok önemli. Ben yoncalı bankanın besindeyim geçen sene konjunktüre göre 6 kez fon değişikliği yapmışım. 1 yıllık getirim %28 olmuş. Yoncalı emekliliğin fonlarında geçen yıl en başarılı fon %45 yapmıştı (hisse senedi fonu). Halbuki başka bes şirketlerinde %80-90 yapan fonlar var.Hem biste yapan yapan hem de yurtdışı hisse senedine yatırım yapan fonlar için geçen yıl çok başarılı bir yıldı. Kendi adıma sürekli fon değişikliği takip etmeyi bırakıp befas kurulunca 2-3 fonluk en iyi fonlardan çeşit yapıp olayı uzun vadeye bırakacağım. Yıllıkta %40 ortalama tutturmak bile portföyü inanılmaz noktalara getirebilir 10 yıl sonra. İsteyen simülasyon yapabilir.
Benim 11 yıldan az zamanım kalmış bes emekliliğine.
Kesinlikle aynı fikirdeyim. Şu an sanal bir portföy yapmaya başladım bile. Gözüme çarpan bazı fonların da içerisinde bulunduğu, TEFAS'tan otomatik veri çeken bir tablo hazırlığım var, hazır olduğunda burada da yayınlayacağım nasip olursa.Alıntı:
befas kurulunca 2-3 fonluk en iyi fonlardan çeşit yapıp olayı uzun vadeye bırakacağım.
Yeni katılan BES'çilere ve genel olarak...BES için en önemli dönem 46 yaş ile 56 yaş arası. Bu dönemde maksimum tutarların yatırılması ve devlet katkı payının tamamının alınması çok önemli. Bugün itibariyle 40 bin TL yatırıyorsunuz 10 bin TL de devletten geliyor. Olaya böyle bakın dostlarım. Şahsen ben 3 yıl oldu ve yavaş yavaş hisse pozisyonlarımı bozup tam yatırıyorum. İlave katkı payı yatırırken faizlerin yüksek olduğu dönemleri seçmekte fayda var. Çünkü devlet katkısının değerlendiği fonlar tahvil esaslı ve paranızı yüksek faizden vadeli hesaba yatırmak gibi bir durum oluyor.
Saygıdeğer arkadaşlar,
Befas kurulunca 2-3 fonluk en iyi fonları (öznel) paylaşırsanız seviniriz.
Örneğin x1-2-3 fon hisse senedinde, y1-2-3 fon tahvilde gibi...
Bu şekilde her yatırımcının risk iştahına göre dağılım yaparız.
Herkese merhaba,
Aklıma takılan ve bir türlü net cevap bulamadığım bir konuyu sormak istiyorum, cevaplayan olursa çok mutlu olacağım.
Benim ihtiyacım olan bilgi emekli olacağımız zaman parayı toplu istemez de maaş istersek bu maaş neye göre hesaplanıyor? Birikmiş paradan azar azar ödenip o para bitince maaşsız mı kalıyoruz? Yoksa istatistik olarak şu kadar yıl yaşar deyip bir maaş bağlıyorlar çok yaşarsam şirket zarara giriyor az yaşarsam şirket kar ediyor gibi bir durum mu var? Ölürsek emekli maaşından varislere kalan bir şey oluyor mu? Yani SGK'nın emekli maaşı sistemine göre farkı nedir?
Diyelim 56 yaşında 100 bin lira birikti emekli olacağım, bu parayı toplu istemiyorum bana maaş bağlayın dedim kaç lira maaş bağlanır?
2 senaryo var.
1) Olunceye kadar maas almak isterseniz: Yillik gelir sigortasi ile size onceden belirlenen(biriken paraniza gore) bir tutarda omur boyu maas baglanir. Enflasyon oraninda maasiniz her yil artar. Ozetle bu sekilde
2) Sizin belirleyeceginiz tutarda veya vadede emeklilik: Burada emekli ayligini/ya da vadesini siz belirlersiniz. Ornegin 56 yasina geldiniz ve 120 bin lira birikiminiz var ve 10 yil emekli ayligi almak istiyorsunuz.
120bin/10 = 12bin ilk yil alacaginiz aylik. AYlik isterseniz her ay 1000 lira odenir. Kalan 108 bin istediginiz fonda yine degerlenir.
Ikinci yil Kalan 108 bin degerlendi ve 130bin oldu.Ikinci yil icin 130bin/9 = 14.44bin. bu tarinin 1/12 si her ay hesabiniza odenir. Yaklasik 1200 lira. Kalan 115.56(130 - 14.44) degerlenmeye devam eder.
ucuncu yil kalan 115.56 diyelim 130 oldu yine. 130/8 = 16.25(ucuncu yil icin emekli maasai tutari. size 1350 lira her ay odeme yapilir(16.25/12)
Bu sekilde devam eder. 10 yilin sonunda tum paranizi almis olursunuz.
Cevap için teşekkürler, yazdığınız birinci senaryoyu asıl merak ediyorum ama işte hiç sayısal örnek bulamadım. Korkum kuş kadar bir maaş bağlanması. Sonuçta SGK gibi havuz sistemi yok sizin hesabınızdaki paraya göre maaş bağlanıyor.
BESteki emeklilik bizim SGKdan alıştığımız emeklilik sistemi değil, birikim yapıp sonunda o parayı peşin ya da taksitle geri almak. Sistemin yürümesi, SGK gibi karadelik olmaması için bu şart ama emekli olup emekli maaşı alacağım diye hayal kuranlar umduğunu bulamayacak.
Rakamsal bir örnek Sözcü'den buldum. 100.000 TL karşılığı aylık 496 TL demişler.
https://www.sozcu.com.tr/2015/ekonom...dahafazlahaber
Birinci senaryo firmadan firmaya degisir. Ama size hsaplanisini anlatabilirim. Perpetuity diyorlar buna ecnebiler.
Diyelim ki bir sigorta sirketine gittiniz Londra'da yasiyorsunuz ve dediniz ki, ben her ay 1000 birim odeme istiyorum olunceye kadar(Tl, dolar, pound, adini siz koyun). Bunun icin ne yapmam gerekir?
Size derler ki aylik mi odeme yapmak istersiniz yillik mi yoksa bir kerede mi odemek istersiniz ve ne zamandan itibaren odeme almak istiorsunuz. Kolaylastirmak icin BESle uyumlu olmasi icin durumumuz soyle olsun: Su an 56 yasindayim ve aylik 1000 birim istiyorum.
AYlik tutari belirlendikten sonraki asama "required rate of return" dedigimiz gerekli getiri orani. Bu oran firmadan firmaya ulkeden ulkeye mutlaka degisecektir. Bu oran maalesef turkiye de perpetuity tahvilimiz olmadigi icin, belki enflasyon orani olarak belirleyebiliriz. Ama sigorta firmalari mutlaka risk primini koyacaktir. Atiyorum TC devletinin perpetuity tahvili olsaydi, tahvilin bugun ki getirisini kullanabilirdik ama maalesef perpetuity tahvil piyasamiz yok. Hatta bence tahvil piyasamiz da yok :).
Neyse gerekli orani kolaylik olmasi acisindan enflasyon orani diyelim. O da diyelim 15%. Aylik 1.25% ediyor.
NPV(sonsuza kadar alacagimiz aylik 1000 tl nin bugun ki degeri) = 1000/0.0125 = 80 bin yapar. Yani teorik sigorta sirketimiz sizden bugun 80 bin koymaniz halinde size olunceye akdar 1000 lira aylik baglarim der.
Biz de gerekli oran fazla oldugu icin toplu para az cikti. Almanya da oldugunuzu dusunun. perpetual tahvil getirisi 0.5% 0.5/12 = 0.041667% aylik
1000 euro aylik almak icin, 1000/0.000417 = 2.400.000 ister. 2 milyon 400 bin euoru verirseniz size her ay 1000 euro veririz der.
Kabaca boyle. Buradaki onemli nokta size omur boyu maas baglayacak olan kurumun gerekli faiz oranini ne aldigidir.Sigorta sirketleri yukaridaki hesaplamayi(tabi onlar bir suru degisken kullanarak) baz alarak farkli paketler halinde yeni urunler cikaracaklardir onumuzdeki donemde. Buna yillik gelir sigortasi denecek. Bunu satacaklar BES musterilerine. Ama hesaplama boyle olur.
Yani bu bir tamamlayıcı emeklilik birikimi sistemi.
SGK emeklilik işini özel sektöre yıkarsa işin rengi değişebilir. Gelecek için planlıyorlardır belki.
Emeklilik bağlama oranları %30'a düştüğü için BES'i ön plana çıkartıyorlar.
https://twitter.com/ozgurerdursun/st...03936283164674
Şahsen ben bu sistemi emeklilik amaçlı görmüyorum. Benim için yatırım çeşitlendirmesi oldu. Hisse tarafındaki sıkıntı, stresten bir nebze olsun uzaklaştım. Devletten bedavadan para hüpletmesi de cabası. Hep yandaşlar mı hüpletecek, biraz da biz yapalım bakalım nasıl oluyor. 7 yıl sonra parayı çekip Dünya turuna çıkacağım Allah nasip ederse.:)
Teşekkürler, enflasyon kadar getirisi olunca hiçbir cazibesi olmuyor haliyle, o sabit maaş enflasyona karşısında zamanla kuşa döner, bu durumda al parayı mevduata ya da likit fona yatır her ay kendi maaşını kendin çek arada bir de başkalarını beslememiş olursun daha avantajlı.
Beni kastettiyseniz saf değilim, bu kadar büyük ve yaygın bir sistemde öyle bir açık bulmayı da beklemiyorum zaten, 43 yaşındayım, 3 yıl sonra bes'e gireyim mi girmeyeyim mi karar vermeye çalışıyorum, 56 yaşında toplu para alma ve maaş alma seçeneği var, toplu parayı seçince herşey net ama maaş kısmında net veri bulamıyorum, hangisi daha avantajlı kendi hesabımı kitabımı yapacağım o nedenle buraya danıştım.
Teşekkürler aradığım buydu aslında, biraz eski bir yazı altı yıl olmuş çok şey değişti ama yine de işime yaradı. Yakaladığım önemli noktalar şunlar:
Birincisi paradan %2 şirket kesinti yapıyor, özellikle düşük enflasyon/faiz durumunda bu başlı başına önemli dezavantaj, paranızı kendiniz değerlendirebiliyorsanız öyle yapmalısınız.
İkincisi sayısal örnek "Mevcut uygulanan faiz ve kazanç simülasyonlarına göre,..." diye verilmiş, altı yılda çok şey değişti ileride de kimbilir ne olur o nedenle o örnek pek işe yaramaz artık ama yine de bakarsak 100 bin lira birikime ömür boyu enflasyon kadar artırılarak aylık 500 lira maaş veriliyor. 56'da emekli olup 73 yaşına kadar yaşayıp 17 yıl maaş alırsanız toplu para seçeneğinden daha fazla para almış oluyorsunuz üstüne de yaşadıkça daha da karlı oluyor, ölünce maaş varislere de 5-20 yıl arası ödeniyor diyor bu durumda iyice karlı oluyor. Kısacası bu örneğe göre toplu para yerine maaşı seçmek lazım.
Neyse, ben biraz daha araştırayım..
https://emeklilik.egm.org.tr/mba-birikim
Yukarıdaki sitede simülatör varmış, nasıl farketmedim bilmiyorum, örneğin 130 bin lira birikime erkeklere 485, kadınlara 415 lira ölene kadar maaş bağlanıyor (kadınlar daha uzun yaşadığı için), aylık enflasyon kadar artıyor maaş.
OMur boyu emeklilik su anki kosulalrda sacma olur. Belki 50 yil sonra rekabet artinca daha cazip kosullarla omur boyu emeklilik dusunulebilir.
Asagiya bir tane hesaplayici biraktim. Kafaniza gore oynayabilirsiniz. Hesaplanan rakamlar reeldir. Enflasyondan arindirilmistir.
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
BEFAS Fon Takibi
Biraz acele oldu ama isteyen istediği fonu ilave edip çıkarabilir dostlarım.
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing