Originally Posted by
Börsianer
Pınar Süt 40 yılı, Pınar Et 30 yılı devirmiş iki şirket. Yaşar'lar zaman içerisinde çeşitli olaylar sonucu Yaşarbank, Türk Tuborg ve Ege Gübre'yi kaybetti. Pınar Su, Viking Kağıt, Dyo Boya, Altınyunus Çeşme ise finansal anlamda başarısız şirketler, dördü de net kar üretemiyorlar, üstüne bazıları para topluyor.
Ancak bilinmeme ihtimaline karşı söylüyorum, bedellide bütün ortaklar şirkete para koyar, yani Vking'de Pinsu'da yatırımcı ne koyuyorsa binlerce katını Yaşar Holding de koyuyor. Kullanılmayan rüçhanları satın alıp onlar için de sermaye koymaları lazım. Şirketlerin değeri azalıyorsa onlar da kaybediyor.
Hisse alacağım zaman bir aptalın bile yönetebileceği kadar mükemmel şirketlerden almaya çalışırım. Çünkü en nihayetinde aptalın biri o şirketin başına geçecektir.
Warrem Buffett
Bu kadar yılda Petun ve Pnsut'ün zarar ettiğini görmedim. Pnsut son çeyreklerde yürekleri ağızlara getirmiş olsa da halen net kar üretiyor. Petun zaten borçsuz olduğundan finansal gideri vs yok ne kazanıyorsa faaliyet karından ona kalıyor. Şirketlerin çok da iyi yönetilmediğinin farkındayız, Pınar gibi bir marka çok daha etkili olup yurtdışına da taşabilir ve egemen olabilirdi bunca yılda ancak özellikle Et'te halen ihracat zayıf. Yani zaten pek de süper yönetilmemelerine rağmen bir karlılık var.
Açıkçası benim uv beklentilerimden biri de Selçuk Bey sonrası şirketlerin yönetimlerinde ve sahipliklerinde yaşanacak değişimler. Buradan çok senaryo çıkar, ancak fantezi ürünüdür, bir kesinliği yoktur.
Syg.