Şimdide 88 yandı cozuttu dolar
Printable View
Şimdide 88 yandı cozuttu dolar
Ya hacı dayı lar, deminden beri yazilanlara bakıyorum anladığım kadarıyla doları ipini serbest bıraktılar heralde 7 tl ye kadar soluksuz gitti dedim.
Sonra lan bi dur deyip kendi ekranımı açtım kur 6.8845 gözüküyo 0.52 primli.
Niye bu heyecan? :)
Shortçuların son umudu doların yükselmesi oda fos çıkacak pala verdi yine milletin eline yarına şenlik var borsada.
Bilmiyorum alakası var mı ama aklıma ilk gelen;Merkez Bankası zorunlu karşılıkları 3 puan arttırmıştı ve bankalar 14 günlük bloklarda ayarladıkları TCMB'ye yatırılan zorunlu karşılıkları (Cuma) günü güncelleyecekler ve bugün itibariyle piyasadan 9.2 milyar dolar çekilecekti.Bankaların önünde bu parayı merkez bankasına yatırmak için değişik seçenekleri var en akla geleni merkez bankasına swap yolu ile ödünç verdikleri dövizlerin 9.2 milyar dolarını zorunlu karşılıklara kaydırmak.Bu durumda merkez bankasının brüt rezervleri değişmiyor ama net rezervleri 9.2 milyar dolar azalıyor.Bir diğer seçenek ,kısmen piyasadan döviz toplamak,bu iç piyasada dövizin likiditesinin azalması ,bulunurluğunun zorlaşması her 2 durum da doğal olarak döviz fiyatlarına yukarı yönlü baskı yapar.Birkaç seçenek daha var ;yurt dışındaki muhabir bankalardaki hesaplardan döviz getirmek ama bankalar bu hesaplardan hem kendilerinin hem de müşterilerinin yurt dışından aldıkları vadesi borçların ödemesini yapıyorlar,bir diğer seçenek ise yurt dışına tahvil ihraç edip borçlanıp merkez bankasına vermek ama Türkiye'nin CDS'i kabaca 500 ve yurt dışından %7.5 dolar faiziyle borçlanıp merkez bankasına %0.25 swap faiziyle ödünç vermenin rasyonelliği yok,bu nedenle ilk seçenek daha mantıklı gözüküyor.
[IMG]https://i.hizliresim.com/g9ZCle.jpg[/IMG]
bu teknik görüntüden dolayı sarı oklarda hafiften shortlamaya başladım ancak
birden sert düşüşün sebebi haber vs bulamadım bilen varmı
rsı nu anırıyordu ama yinede bir sebep olmalı