Yurtdisi işlemlerde ünlü araci kurumunu kullanan var mi acaba?
Komisyonlari, saklama ucreti vs. nasil?
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Yurtdisi işlemlerde ünlü araci kurumunu kullanan var mi acaba?
Komisyonlari, saklama ucreti vs. nasil?
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
mesela şifreni sıfırlayacaksın şifre sıfırlama linki o maile gidiyor. müşteri temsilcisi o maildeki linki size atıyor.
bana pek mantıklı gelmedi bu yöntem.
Garanti de öyle. SAXO da hesap açıyorlar senin adına parayı oraya gönderiyorlar, sen SAXO dan işlem yapıyorsun.
Başka türlü olması mümkün değil zaten. Eminim İş Bankası da öyledir bir yabancı şirkette senin adına sanal bir hesap açıp işlemleri oraya gönderiyordur, sana saklama bilgilerini gösteriyordur.
Yani şöyle düşün bir yabancı uzaktan Türkiyeden nasıl hisse alabilir. Kendi muhabilir bankası ile anlaşır, onun muhabir bankası buradaki bir aracı kurumla anlaşır, müşteriye bir ara hesap açar, işlemleri emir girdikçe aslında aracıya iletir.
ilave olarak yakında para gönderme/çekme ücreti gelecek dedi ünlü menkul.
şuan almıyorlar.
https://dividendexpert.blogspot.com/...i-yatirim.html
Her zamanki gibi Mehmet Bingöl'den güzel bir yazı : https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1519267
Mehmet Bingöl'ün yazısını okuduktan sonra düzeltme yapmak gerekiyor. Ben hisse satışında uygulanan beyan sınırı, temettü beyan sınırı ile aynıdır diye yazmışım, oysa hisse satış kazancı değer artış kazancı sayıldığı ve tevkifat yapılmadığı için beyan sınırı söz konusu değil, tamamı beyan ediliyor.
Daha önce yazmıştım. ABD borsalarında REIT hisseleri alıyorum. Yurtlar, mağazalar, AVM'ler, Huzurevleri her ay bana kira yatırıyor. Yurtdışında emlak sahibi olmanın bir yönü.
Bugün araştırıken gördüm. Bir de p2p home lending var. Ödediğiniz para SPV güvencesinde. Tabi ki SEC gibi değil. Ancak herkes toplanıp tapuya ve kiraya ortak oluyor, bazıları mortgage şeklinde veriyor alıcıya.
https://www.thehousecrowd.com/ en iyilerinden biri. Başkaları da var, bazıları riskli gibi:
https://p2pempire.com/en/real-estate...ding-platforms
Bir de ilgilenen olursa
prosper.com
lendingclub.com ve pek çok sitede insanlara ne amaçla alırlarsa alsınlar kredi veriyorsunuz. ABD'de banka hesabınızın olması gerekli.
Mehmet hocanın yazı isabetli olmuş:)
bu konu hakkında çok soru geliyor. Artık netleşmiştir.
"...Bir de şu hususu vurgulmak gerekir ki; gelirin elde edilmesi açısından paranın ülkemize getirilmesi şart değildir. Başka deyişle yurt dışında elde edilen gelirler Türkiyeye getirilsin veya getirilmesin, eğer yurt dışı kazanç kişinin o ülkedeki banka hesabına geçmişse Türkiyede yıllık gelir vergisi beyanına tabi olacaktır. Örneğin, şirketçe dağıtılan YP hisse senedi kar payı tutarı kişinin yabancı ülkedeki banka hesabına geçmiş ise bu para Türkiyeye transfer edilmese dahi gelir vergisine konu olacaktır. Ancak, kişinin iradesi dışındaki sebeplerden Türkiyedeki hesaplara intikal yapılamıyor ise gelirin elde edilmesi kişinin bunlara tasarruf edebildiği yıl itibariyle gerçekleşir...."
Bu sebeple, Tefas fonları haricinde konuşursak, tek tek hisse ya da temettü dağıtan fon yerine akümlatif fon(etf) almak doğru olur diye düşünüyorum.
Akümlatif fonun tek dezavantajı TL'nin değer kaybı ile ÜFE endekslemesi makasının açılması gibi duruyor.
Tabi Mehmet beyin yazdığı gibi anaparadan vergi almaktan vazgeçerlerse sorun kalmaz.
Abd'nin kestiği stopajdan da kurtulmak için sentetik fon da alınabilir ama o zaman da ekstra bir karşı taraf riski ekleniyor.
Kripto bu işin neresinde olabilir? Belli bir endeksi takip eden bir kripto oluşturulsa bile bu taahhütü üstlenen ishares gibi firma gerekiyor. Ancak bu durumda bir karşı taraf riski eklendiği gibi, anonimlikle de ilgili soru işaretleri oluşur.
Decentralized borsada işlem yapmak mümkün olursa anonimlik sağlanabilir mi? Deli sorular.
Sn. Dudu sanırım beni kastediyor. Ben sadece seçenekleri yazdım. Kimseye öneri yapmıyorum.
Burada güzel öneri derken, diğer başlıkta ahkam kesme demiş. Benim bildiğim ahkam kesme bilmediğin konularda olur.
Ben Sn. Trade Shark'ın yazdığı konuyu 1,5 yıldan fazla bir süre önce Eurobond başlığında yazdım. Danıştay kararlarından örnekler vererek :
https://www.hisse.net/topluluk/showt...ay#post3083089
Bu durum da daha önce yazdığım hiç bir şeyle çelişmiyor.
yurtdışı borsalarında işlem yapmak için kısa vadede yurtdışı forex şirketleri bence en iyi seçim. Şu anda hisseler bence tepe noktaya yakın.Tesla 500 e geldi zirveyi zorluyor. Nasd** vermeye devam ediyorlar bu 1 ay sonra seçim var. Seçime kadar düşüş sürer.Trump seçilirse yeni bir ralli başlayabilir.
Eyvallah,
Benim söylediğim yurtdışındaki varlıklarınızı göstermeyin değil, dönemsel getirileri olan şeylere yatırım yapmayın ya da Türkiyede vergiye tabi olmayan ürünlere yatırım yapın şeklindedir. Zaten diğeri suçtur.
Biraz önce Dalio okuyordum bence tespitler süper :
MarketWatch: These and other domestic and international challenges will clearly affect Americans financially. What would be a smart, proactive strategy for investors to both protect a portfolio and take advantage of market opportunities?
Dalio: First, worry as much about the value of your money as you worry about the value of your investments. The printing of money and the debt should make you aware of that. That's why financial asset prices have gone up (stocks, gold) because of the debt and money creation. You don't want to own the thing you think is safest is cash.
Second, know how to diversify well. That includes diversification of countries, currencies and assets, because wealth is not so much destroyed as it shifts. When something goes down, something else is going up so you have to look at all things on a relative basis. Diversify well and worry about the value of cash.
İngilizce bilmeyenler için yorumumla birlikte :
1-) Bir ürün aldığınızda ona hangi cinsten değer biçildiği önemli diyor. Biz gelişmekte olan piyasa olduğumuz için geri dönüşü TL olan ürünlere daha mesafeli bakmayı öğrendik. Aynısını dolar ya da diğer fiatlar için yapmamız gereken bir dönem yaklaşıyor olabilir. Bu sebeple döviz/fiat cinsi bonolara mesafeliyim.
2-) Yatırım çeşitlemesini sadece ürünler arasında değil, ülkeler ve para birimleri arasında da yapın diyor. Benim burada sıkça yazdığım yurtdışı çeşitlendirmesi bu sebebe dayanıyor. Hepimiz ülkemizi seviyoruz ama sorumluluklarımız da var. Kötü senaryoya göre de hazırlık yapmalıyız.
3-)Nakitte kalmak uzun vadede büyük hata diyor. Devasa bir borç var bunu eritmenin görünen tek yolu kağıt paraların değer kaybetmesi. Bunun herkes tarafından iyi anlaşılması gerekiyor bahsettiği öyle %10-20 değer kaybı değil.
Yazının tamamı : https://www.marketwatch.com/story/bi...ars-2020-09-17
https://mobile.twitter.com/e507/stat...58609616601092
beş.yüz.yedi
@e507
Biz net #döviz rezervimiz eksiden 0'a geri gelsin diye hayaller kurarken, Çin'de ancak ilçe olabilecek İsviçre'nin yaptığına bakar mısınız hele Smirking face
Matbaalarda aralıksız CHF basıp, 12 yılda $886 milyar; son 7 ayda $131 milyar FX rezerv almışlar (yıllık cari fazla $70 milyar x 12)
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Uzun süredir forumu takip ediyorum bende bilgi paylaşımına katılmak istedim.
Öncelikle halkyatırımı aracı kurum olarak kullanıyorum komisyon düşüklüğü nedeniyle ancak bazı özelliklerin kapalı olması ve sürekli değişen kurallar nedeniyle memnun değilim. ilk hesabımı işyatırımda açmıştım 25 dolar komisyon gerçekten çok yüksek.
interactive brokers hesabı açmak istiyorum bu konuda bana yardımcı olan biri olursa çok mutlu olurum.
Bu arada yurtdışında hisse senedi işlemleri yaptım. Ancak etf lere yatırım yapmanın çok daha mantıklı olduğunu gördüm.
Özellikle aktif olarak yönetilen ARKK VE ARKF etflerini inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda TLT etfi portföyümde mevcut.
Temettü geliri için HYG etfi incelenebilir.
Özellikle VERGİ SORUNU nedeniyle buralarda pek kimse kalmamış gibi görünüyor.
Öncelikle şunu söylemek isterim; vergi ödememek için Bist e yatırım yatırım yapmak doğru değil. Bunu en beğendiğiniz hisse senedinin dolar bazlı grafiğini incelediğinizde açıkça görebilirsiniz.
Komisyon oranlarının yüksek olmasını avantaja çevirebiliriz. Borsa yatırımının kazanç noktasındaki ana prensiplerinden biri az işlem yapmaktır.
Vergi konusu ise ortada beyanı verip vergimizi ödeyeceğiz. Tabi özellikle pozisyon kazançlarını aynı yıl içindeki zarar eden pozisyonları açıp kapama yöntemi ile vergi yükünü kolaylıkla hafifletebiliriz.
Son olarak yatırım yaptığımız enstürüman kazanç elde etsin biz tabi ki paylaşalım.
Kazanc varsa, vergi de var ve sorunda olmamali zaten.
Ancak TR'nin yurt disinda temettü gelirlerine ödenen vergiyi mahsuplastirmayi imkansiz hale getirmesi sikinti olusturuyor..
Diger taraftan TR'de ödediginiz temettü vergileri ile yurt disi vergilerinizi mahsuplastimazsaniz dahi, toplam vergi yükünüzü (kazanc durumuna göre) %10 ve altina düsürebiliyorsunuz.
Henüz TR icin tam olarak cikaramadim. IRL AB ve cifte vergi anlasmasi yapmis oldugu ülkelerin vergi mükelleflerinden ETF temettülerinden vergi kesmiyor. Bu kural su anda 6 yillik icin uygulanmaya alinmis. TR icin gecerli mi veya 6 yil sonra tekrar uzatilacak mi bilmiyorum. AB ülkeleri icin kesin bu sekilde uygulaniyor (ETF temettülerimden vergi kesilmiyor).
https://taxsummaries.pwc.com/ireland...hholding-taxes
Vergi konusundaki bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim samreit. Aslında yatırım konusu milli bir dava haline dönüştürülmesi yeni girişimleri burada olduğu gibi engelliyor.
Bizim burada daha çok yatırım sonucu kazanç elde edeceğimiz enstrümanları konuşmamız gerekirken sürekli olarak vergiyi konuşmamız bile birçok girişimciyi üzüyordur. Ama üzülmeyin herşeyin bir çaresi var.
Örneğin VDET, VUSD,VDTY,VUAA kodlu etfleri aldığınızda size ödenen temmettüden vergi kesilmiyor. Siz bu temettüleri Türkiyede beyan edip sadece burada vergisini ödüyorsunuz. Böylece çifte vergiden kurtuluyorsunuz.
Sayin mr.investor yazmis oldugunuz ETF'ler IRL bazli ve TR icin de vergiye tabi olmadiklarini duymak sevindirici.
Her ne kadar henüz benim icin önemi olmasa da (GER'de vergi mükelellefiyim), önemli bir bilgi (ETF'lerimi özellikle IRL bazli olarak seciyorum).
Bir cok arkadas vergi konusundan dolayi yatirimlarini dondurdu veya geri cekti. Böyle bilgiler cercevesinde yeniden düsünme firsati dogabilir.
Özellikle Vanguard Etfleri yönetim ücretleri noktasında çok avantajlı. Bizim VERGİSİZ temettü yatırımı yapmak için bu etflerin İRLANDA muaddilini almamız çifte vergilendirmeden kurtulmamız için yeterli.
Tabi yatırımı sadece temettü olarak bakmak da eksik olur. ARKK etf gibi aktif yönetilen bir yatırımımız mutlaka olmalı diye düşünüyorum.
Buarada alım satım kazanç vergisi akla gelebilir. Onunda yöntemleri mutlaka var bence çeşitlendirilmiş bir portföyde mutlaka zararda pozisyonlar olacaktır. Bu pozisyonlar vergi yılı için kullanılabilir.
Hepimizin yatirim tarzi degisik.
Yasin da önemi var.
Gencseniz alim satim vergisine bakmadan büyüyen hisselere veya sektörel ETF'lere de yatirim yapabilirisiniz. Sonucunda vergi vereceksiniz, ama iyide kazanacaksiniz.
Ancak belirli yastan sonra daimi gelir ve semayeyi korumak (+ enflasyon) daha öncelikli oluyor. Ama bu demek degildir ki hisselere yatirim yapmiyorum/yapilmaz.
Aktif yönetilen fonlara karsi degilim, ancak bana ilginc gelmiyor (zamaninda iyisine de, kötüsüne de sahiptim).
Ikinci bir konu doviz bazinda zarar etseniz bile kur farki nedeni ile olusan karin vergisini odemek zorunda kaliyorsunuz.
Syg,
Haklisiniz, bu konuda kacis yok eger YP birimi bugün (gecmiste de) oldugu gibi cikislar yaparsa.
Ancak yatirim tarzinizinda önemi var.
Sahsen altutekle mantiginda yürüdügüm icin önemli olan temettülerde cifte vergi ödememek. geri kalanini da varislerim düsünecek artik.:)
Sayın Dudu;
Vergi konusuna ciddi takılmış olduğunuzu önceki paylaşımlarınızdan da fark etmiştim. Bu konuda başta siz olmak üzere katılımcılar doyurucu bilgi paylaşımlarında bulundular.
Artık bu vergi konusunda bilgimiz var bence biz kazanç elde etme yolunda paylaşımlar yapalım. Zaten kazanç olduğunda buna kur farkı dahil vergimizi de öderiz.
Emin olun buradaki konumuz kazanç elde etmek olmalı.
Son olarak şunu söylemek istiyorum; sürekli olarak vergi sorunlarını dile getirmek kazanç elde etme konusunda hevesli genç girişimcilerin bu tarz yatırımdan soğumasına sebep olabilir.
Yurtdışı yatırımlarda emtia Etf leri kullanılabilir. Örneğin Altın için (GLD kodlu etf), gümüş için (SLV kodlu etf), Petrol için (USO kodlu etf) alabilirsiniz.
ETF NEDİR?
Exchange Traded Funds (ETF), hisse senedi, tahvil, bono ve emtia gibi yatırım ürünlerinin bulunduğu herhangi bir endeksi baz alan ve yatırımcılara bu endeksin performansını yansıtan yatırım fonlarıdır.
Vergilendirmeyi bilin sonra yatirim kararlarinizi verin..
Kimseye yatirim yapmayin demiyorum.
Syg,
İş Yatırım'dan yanıt aldım. Vergi ödediğime dair belge alabilir miyim diye. Paralar benim değil iş bankası'nın alt hesabında olduğundan benim adıma belge alınamazmış.
Sormak istediğim soru, 3900 TL ile emekliyim. Vergi dilimi hesaplanırken emekli maaşı dilime dahil edilir mi? Öyle ise fazla vergi vereceğim. Emekli maaşı vergi dilimine dahil değilse daha rahatım. Emekli maaşından vergi kesilmediği için soruyorum.
Neredeyse bütün yazılarda Vergi konusu olması sizin de dikkatinizi çekti mi? Bence kazanmaya odaklanalım yeteri kadar vergi veririz tabi ki.
iShares $ High Yield Corp Bond UCITS ETF Kodu (IHYU) bu etf İngiltere borsasında işlem görüyor. İrlanda asıllı olduğundan vergi konusunda muaf diyebiliriz. Tabi Türkiyede beyan edilerek ödenmesi gerekir. Ama bu etf in avantajı çifte vergilendirmeden korunmaktır.
Etf in yıllık kupon faizi %5,41. Yılda iki taksit şeklinde ödeme yapıyor. Şuan ki fiyatı 98 $ dolar civarında ne ucuz ne pahalı diyebiliriz. Kasım ortasında bir taksit ödemesi yapacağını sizlerle paylaşmak isterim.
Sizlerin de kazanç elde etme konusundaki bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
hadi bakalım SPK , Midas menkulu onayladı
Komisyon-suz yurtdışı hisse senedi yatırım hizmeti vereceğini söylüyor. Artık eski tarz hantal aracı kurumlar yeni düzene uyum sağlayacaktır. :)
https://www.getmidas.com/
https://inceleme.co/komisyonsuz-hiss...inda-aciliyor/
https://spk.gov.tr/Bulten/Goster?year=2020&no=59
B. YENİ FAALİYET İZİNLERİ
2. Midas Menkul Değerler A.Ş.unvanlı aracı kurum kuruluşuna izin verilmesi başvurusu III-39.1 sayılı Yatırım
Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğin 63 üncü maddesi uyarınca olumlu karşılanmıştır.
Yaoamazlar. Tüm nasd** i rtalbcilar işgal eder. Türk senetlerinden kaçar herkes.
TA-1033 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi