https://i.hizliresim.com/2O9ydv.png
Yurt dışı kurtarmış bilanço yu
Printable View
https://i.hizliresim.com/2O9ydv.png
Yurt dışı kurtarmış bilanço yu
Ayağım uğurlu gelsin, 2019 yılı Otokar yılı olsun..
Faaliyet raporunu okumaya başlayalım..
Batuhan
F/K : 6.85
PD/DD : 6.18 TARIHINDE ILK.YTD
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
HİSSE DEĞERLENDİRMESİ-Oyak Yatırım, Otokar için 145 TL hedef fiyat ile 'Endeksin Üzerine Getiri' tavsiyesini korudu
* * Oyak Yatırım, Otokar için 145 TL hedef fiyat ile 'Endeksin Üzerine Getiri' tavsiyesini korudu
* * Oyak Yatırım Menkul Değerler (
http://www.oyakyatirim.com.tr
) Tarafından Hazırlanan Analiz:
* * "OTKAR 2Ç19'da piyasa beklentilerinin üzerinde 206mn TL net kar* açıkladı (Piyasa Bekl: 164mn TL net kar* OYAK Bekl: 180mn TL net kar). Şirket 2Ç18 ve 1Ç19'de sırasıyla 51.0 mn TL zarar ve 11.0 mn TL zarar* açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 2Ç19'da yıllık bazda %267* artarak 865mn TL olmuştur (Piyasa Bekl: 802mn TL* OYAK Bekl: 830mn TL). FAVÖK rakamı ise 2Ç19'da piyasa beklentilerinin üzerinde 223.7mn TL olarak gerçekleşmiştir (Piyasa Bekl: 200.7mn TL* OYAK Bekl: 184.0mn TL). İkinci çeyrekte şirketin FAVÖK marjı ise %25.9 olmuştur. Diğer* yandan, şirketin Net Borcu 1,020mn TL olarak gerçekleşirken, Net Borç/FAVÖK çarpanı ise 2.1x olmuştur. Hisse için Endeks Üzeri Getiri* tavsiyemizi devam ettiriyoruz."
https://www.oyakyatirim.com.tr/Repor...n_20190801.pdf
* * Otokar* * *
* * Kapanış (TL) : 125.2 - Hedef Fiyat (TL) : 140.4 - Piyasa Deg.(TL) : 3005 - 3A Ort. İşl.Hac.(mn$) : 0.81* * ?
* * OTKAR TI Equity- Öneri :AL Get.Pot.%: 12.14 Analist:* esirinel@isyatirim.com.tr
* * Beklentilerin üzerinde güçlü 2Ç19 sonuçları* * *
* * Otokar 2Ç19'de beklentilerin üzerinde (İş Yat:TL162mn* Piyasa:TL164mn), 2Ç18'deki 51 milyon TL ve 1Ç19'deki 1 milyon TL net* zararına kıyasla 206 milyon TL net kar rakamı açıkladı. 2Ç19 net* karındaki güçlü iyileşmenin ana nedenini zırhlı araç teslimatları* oluşturmaktadır. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen operasyonel* marjlar ise net kar tahminimizdeki sapmanın temel nedenidir. Şirket 2Ç19'de bizim 873 milyon TL beklentimizle uyumlu, piyasanın 802 milyon TL beklentisinin üzerinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üç* katından daha fazla, bir önceki çeyereğe göre ise iki katından daha* fazla büyüme ile 865 milyon TL ciro rakamı elde etti. Savunma sanayi* segmentinin toplam şirket cirosundaki payı 2Ç18'deki %0.3'den ve 1Ç19'deki %6.9'dan 2Ç19'de %552e yükseldi. Şirketin 2Ç19 FAVÖK rakamı* ise yine beklentilerin üzerinde (İş Yat:TL171mn* Piyasa:TL201mn)* gerçekleşirken, 2Ç18'deki negatif 32 milyon FAVÖK rakamından ve 1Ç19'deki 10 milyon TL'nin oldukça üzerinde. FAVÖK marjı ise 2Ç18'deki* negatif %13.6'dan ve 1Ç19'deki %2.4'den 2Ç19'de yüksek kar marjlı* zırhlı araç teslimatları nedeniyle 2Ç19'e %25.9'a yükseldi.
* * Yorum: Hissenin özellikle son iki aydaki güçlü performasına* rağmen, beklentilerin üzerinde gerçekleşen 2Ç19 finansallarına piyasa* tepkisinin olumlu olacağını düşünüyoruz.* *
Vâkıf yatırm; 160 TL Hedef fiyat ile AL tavsiyesini korudu.Ytd
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...97a110615e.jpg
Bu nasıl alıcı satıcı dengesidir. tavana kadar 80.000 satıcı tabana kadar 10.000 alıcı var
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Satan satsın yaw kar ii. Devamı da gelecektir. Seviyorum bu şirketi
Ben fiyatlandığını pek düşünmüyorum.
yüzde 119,600 kadar çekilebilr ov yüzde 50 verirmi bana teknik falımda baktığımda
Alıcı ve satıcıların kararsızlığını gördük bugün.
SM-N930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Önemli olan bu karlılığın devam edip etmeyeceği. Yılı ne kadar karla kapacağız. Cironun büyük bölümü dışarıya satış. İç piyasada faiz indirimiyle hareketlenir otobüs satışları ikinci yarıyılda. Bükreş teslimatları bitti. Bae siparişler 5 yıla yayıldı diye biliyorum. Bi süredir sipariş haberi gelmiyor. Ben çok kararsız olduklarını sanmıyorum. Bugün fiyatı yükseltmeden aldılar malı diye düşünüyorum.
Otokar'ın en önemli sorunu yurtiçine neredeyse hiç askeri ürün satışı yapamıyor olması. Birkaç yıl içerisinde mevcut siyasi otoritenin gitmesiyle bu konuda da şartların lehimize döneceğini düşünüyorum. BMC'ye peşkeş çekilen Altay tankı projesinde BMC'nin fabrikası yoktu ve üzerine bir de tank palet fabrikası verildi. Oysa ki Otokar şu an bile sadece %17 kapasite ile çalışıyor. %50 kapasite ile çalışsa ortaya çıkabilecek karı düşünün.
Bugünün takasını atabilecek bir arkadaş varsa müteşekkir olurum.
Bae siparişlerinin devamı gelecektir diye düşünüyorum. Farklı ürünlerde alacaklardır. Ankara ve istanbul gibi belediyelerden iyi oranda otobüs siparişi de alabilirler. Ürün gamı geniş. Test merkezi argesi. Benim bistte 4 yıl önce aldığım ilk hisseydi. Çok büyük getirisi olmasada 2015 yılına göre bu hisseden vazgeçemedim. Yanına ttrak ford ekledim zamanla. Ford u satıp ttrak duruyor. Ttrak ı verip ford ve otokarla devam etmeyi düşünüyorum. Genel analizlerime göre bana en cazip duran uzun vade tutabileceğim iki hisse olarak bunlara karar verdim
Yarın haftanın kapanışı yapılacak beklentim 128 civarı 😁 yarın olmazsa haftaya şiddetli,
gitmek zorunda gibi sesli düşündüm.
Bende ortağımiz otokar gibi düşünüyorum.ytd
Batuhan
Belediye meclisleri otobüsleri otokardan aldırmaz. Yanlış bilmiyorsam tabi.
Açığa satış yapılmış görünüyor bugün
Hocam kim satmış kim almış takas falan bakmıyorum ben çok da anlamam. Hisse fiyatı kısada düşer çıkar borsada olağan durumlar. Orta vade için (6 ay) bu karlılıkla otokarı aşağı basacaklarını pek düşünmüyorum. Yeni zirveler gelecektir diye düşünüyorum. Kısa vadede küçük yatırımcı üç kazanıyosa genelde 5 kaybediyor.
Kaç yıldır 70-80 milyon civarı kar açıklayan şirket bu yıl tek çeyrekte 196 milyon kar yazmış benim için önemli kısım burası. Üç beş günlük düşüş olsa nolur olmasa nolur hocam hisse fiyatında. Sonuçta trader falan değiliz. Alıp beklediğimde kar yazıcak. Temettü dağıtacak bunlar yeterli benim için
HİSSE DEĞERLENDİRMESİ-Ziraat Yatırım, Otokar hedef fiyatını 141,0 TL'ye yükseltti
* * Ziraat Yatırım, Otokar hedef fiyatını 128,0 TL'den 141,0 TL'ye* *yükseltirken, 'EKLE' tavsiyesini korudu .
* * Ziraat Yatırım Menkul Değerler'in (
http://www.ziraatyatirim.com.tr
)* değerlendirmesinin ayrıntıları şu şekilde:
* * "Otokar'ın 2019 yılının ikinci çeyreğinde net dönem karı 206,3mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 165mn TL'nin hem de piyasa* beklentisi olan 164mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü* sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada satış gelirleri ve brüt* karlılığın beklentimizden yüksek gelmesi etkili olmuştur. Bir önceki* yılın aynı döneminde şirket 51mn TL net dönem zararı kaydetmişti.
* * Otokar'ın 2Ç2019'da satış gelirleri, özellikle zırhlı araç* ihraçlarının ikinci çeyrekte oldukça yüksek olması ve kurların da* olumlu katkısıyla, 2Ç2018'deki 235,8mn TL'den 864,8mn TL'ye* yükselmiştir. Şirketin satış gelirlerinin %84,7'si ikinci çeyrekte* ihracat gelirlerinden oluşmuştur. Brüt kar da yüksek miktardaki zırhlı* araç ve otobüs ihracına bağlı olarak aynı dönemde 47,1mn TL'den 2Ç2019'da 374,5mn TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı* %20'den %43,3'e* yükselmiştir. Şirket ikinci çeyrekte 210 otobüs ve 67 zırhlı araç* ihracatı gerçekleştirmiştir.
* * Operasyonel giderler ikinci çeyrekte %83,1 oranında artış* kaydederken, diğer faaliyetlerden kaydedilen gelirler ise 17,9mn TL'den 43,1mn TL'ye yükselmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak da Otokar 2Ç2018'deki 29,2mn TL'lik net faaliyet zararından 2Ç2019'da 245,1mn TL* net faaliyet karına geçmiştir. Şirketin FAVÖK'ü de 2Ç2019'da 223,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
* * İkinci çeyrek kar rakamının ardından Şirket'in 2019 yılı Ocak-Haziran ayı net dönem karı, ilk çeyrekte kaydedilen zarar* rakamının etkisiyle, 195,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Otokar 2018* yılının aynı döneminde 78,7mn TL net dönem zararı kaydetmişti.
* * Otokar'ın hedef piyasa değerini tahminlerimizdeki güncellemeler ve* piyasa çarpanlarındaki değişikliklere bağlı olarak 3.072mn TL'den 3.384mn TL'ye ve hedef hisse fiyatımızı da 128,00TL'den 141,00TL'ye* yükseltiyoruz. Daha önceki "EKLE" önerimizi ise koruyoruz."
http://lb.ziraatyatirim.com.tr/eu/c/...3aa3af2c2ed444
Çok seviyorum delicesine.
İyiki kar açıkladı, iyiki herkes al diyor. Bizde gönül rahatlığıyla rahat rahat alabiliyoruz.
Endeks sebebiyle düzeltme yaptık. Piyasa hala otokarın karını görmezden gelmekte ve 3.çeyrek karını beklemekteler diye düşünüyorum. Ancak 3. bilançoya kadar sınırlı yükseliş , 3. bilançodan sonra daha hızlı bir yükseliş bekliyorum. Bu kapsamda buralar bence iyi fiyatlar olabilir . Ytd
Batuhan
Endeks sebebiyle düzeltme yaptık. Piyasa hala otokarın karını görmezden gelmekte ve 3.çeyrek karını beklemekteler diye düşünüyorum. Ancak 3. bilançoya kadar sınırlı yükseliş , 3. bilançodan sonra daha hızlı bir yükseliş bekliyorum. Bu kapsamda buralar bence iyi fiyatlar olabilir . Ytd
Batuhan
Zamaninda altay ihalesi öncesi beklentiyle 140 lardan girmistim.sonra ihale verilmeyince 70 lere kadar dusmustu.oralarda bayaa bi sat-al yaparak maliyetimi 129 lara kadar cekmistim ancak dayanamayip 75 den hepsini verip zarara katlanmistim.ben sattiktan sonra 63 leri de gordu ama sonra hizlica 100 un uzerine atti.yukseliste almaya cesaret edemedim.sattigima cok pismanim.borsada hacmi dusuk olup en kolay sat-al yapilan kagit bence otokar.ne zaman acilista satsam seans kapanmadan yerine koyabiliyordum.hem maliyet dusuruyordum hem takasi calistiriyordum.100 un altini gorurse ben de tekrar almayi planliyorum ama zor gibi..
Yatırım tavsiyesi değildir.
Gelecek güzel olacak inşallah
Batuhan
-------------------------------------------------------------------------
Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, "Otokar, geçtiğimiz yıl Tulpar hafif tankı Fransa'da tanıttı. Araç, Avrupa'da girdiği atış testlerini başarıyla tamamlayarak iki farklı kullanıcı tarafından test edilmeye başlandı" dedi.
Otokar'ın Altay ana muharebe tankını geliştirme sürecinde edindiği deneyimle ürettiği Tulpar hafif tankı, Avrupa'da girdiği atış testlerini başarıyla tamamladı. Tulpar, iki farklı kullanıcı tarafından test edilmeye başlandı.
Otokar'ın 2018 Faaliyet Raporu'nda, şirketin savunma sanayisinde yürüttüğü çalışmaların geldiği noktaya, siparişlerde yaşanan gelişmelere ve ileriye dönük hedeflere ilişkin bilgilere yer verildi.
Rapora göre, geçen yıl savunma harcamalarında gerçekleşen artışla küresel savunma sektörü yüzde 3,9'luk rekor büyüme gerçekleştirdi.
Türkiye'de ise yerli ve milli imkanlarla kabiliyetlerin artırıldığı, savunma sanayisi ihracatında da küresel düzeyde önemli bir aktör olma hedefine daha da yaklaşılan bir yıl geride bırakıldı.
Taktik tekerlekli ve paletli araç ürün ailesinin yanı sıra, kule sistemleriyle kullanıcı ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürünler tasarlayıp geliştiren ve üreten Otokar'ın askeri ürünleri için ilgili hükümetlerin izniyle gerçekleştirdiği ihracat çalışmaları yıl boyunca devam etti.
BAE'nin zırhlıları Sakarya'dan
Otokar ve yerel ortağı Tawazun'un girişimiyle Abu Dabi'de kurulan Al Jasoor (Cesur) ile Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan sözleşme kapsamında Rabdan 8x8 taktik tekerlekli zırhlı araçların seri üretimine başlandı. Toplam değeri 661 milyon dolar olan anlaşma doğrultusunda Rabdan zırhlılarının üretimi Otokar'ın Sakarya'daki fabrikasında yapılıyor.
Rabdan araçları, fabrikada gerçekleştirilen kabul testlerinin yanı sıra, Körfez'de yapılan yüzme ve atış testlerini başarıyla geride bıraktı.
İlk parti araçların kullanıcı teslimatları yıl sonunda tamamlandı. Araçlar savunma sanayisi alanında dünyanın önde gelen zırhlı araç pazarlarından Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girdi.
Cobra II'ye radar görevi
Tescilli NATO ve Birleşmiş Milletler tedarikçisi olan Otokar, kendi teknoloji, tasarım ve uygulamalarıyla kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun özel çözümleriyle dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından tercih edilmeyi sürdürdü.
Sınıfında yüksek taşıma ve koruma kapasitesiyle dikkati çeken Cobra II zırhlı araçları için geçen yıl bir Asya ülkesinden 28,9 milyon dolarlık sipariş alındı.
Cobra II yurt dışında olduğu kadar yurt içinde de talep gördü. Emniyet güçlerine teslimatları yapılan Cobra II, Aralık 2018'de de Türk Silahlı Kuvvetlerinde Havan Tespit Radarı konfigürasyonuyla göreve başladı.
Altay'daki deneyimden Tulpar doğdu
Otokar'ın zırhlı araçlar ve özellikle Altay tankı ile birlikte oluşan ana muharebe tankı tasarlama ve geliştirme konusundaki deneyimi yeni ürünlere taşındı.
Modern ordularda keşif ve ateş destek aracı olarak etkin görev alan hafif ağırlık sınıfı tanklar, değişen muharebe koşulları ve farklılaşan tehditler dikkate alındığında, sektörde artan bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor. Bu eğilim doğrultusunda, dünyanın çeşitli coğrafyalarındaki kullanıcıların beklentilerinden yola çıkarak deneyimini, mühendislik kabiliyetleri ve Ar-Ge imkanlarıyla birleştiren Otokar tarafından geliştirilen ve geçen yıl yapılan atış testlerini başarıyla tamamlayan Tulpar hafif tankı ilk kez Paris'te sergilendi.
Ürün satışından teknoloji transferine
Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, şirketin savunma sanayisine yönelik faaliyetlerine ilişkin değerlendirmesinde, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri zırhlı araç tedarikine ilişkin sözleşmesi kapsamında geçen yıl başlayan teslimatların bu yıl da devam edeceğini söyledi.
İzmire yeni kent otobüslerimizden satmışız.
İleriki dönemde İstanbul ve Ankarada da Otokar ürünlerinin sayısı artacaktır :)
https://twitter.com/izmirsehirici
https://www.sozcu.com.tr/2019/otomot...t-5268418/amp/
ödemeleri 3.ceyrekteki kâra yansir diye düşünüyorum
Kent 290 LF :655.000 TL görünüyor.
cevap için teşekkürler.
Söyle bir fiyat listesi var otokarın sitesinde.
https://www.otokar.com.tr/assets/pdf...at-listesi.pdf
Maltaya 4. satışımızı gerçekleştirmişiz. Anlaşılan otobüslerden memnun kaldılar ve şu andaki otobüslerin % 60 'ı otokar ürünü imiş.
Tercih edilen otobüs olması büyük avantaj..
Batuhan