ilginiz için teşekkür ederim. Sitenizde gezdim aslında bana marjınal şekilde karşı olmanız gerekır yazdıklarınızdan bunu anladım.
Umarım sızde bir okuyucu olarak farklı bakış acıları katabılmışımdır.
Printable View
benim objektif baktıgımı anlayabileniniz varmı ?
kısaca diyorumkı somut gerekçeler olan bilanco rakamlarına bak. en iyi 5 şirketi cıkar.
Bu şirketlern ilk 5 e yatırım yap. Bu ilk 5 şirket temettü dağıtan şirket olmasında hiçbir mahsur yoktur. temettü dağıtmayan olmasındada hiçbir mahsur yoktur. İyi şirket somut gerekçelerle iyi şirkettir. Kötü şirkette somut gerekçelerle kötü şirkettir.
Bu cumlede temettüyü kötüler bir durum varmı temettü vermeyenler daha iyi gösterir bir tablo varmı. Yok oldukça ortadan objektif bir bakış acısı öyle değil mi ?
Fakat sizde durum farklılaşıyor. Soyut kavramlar oluşturup bu kavramları temettü ile bagdaştırıp birde yetmezmiş gibi kendimiz içinde değil bir başkasına tavsiye niteliğinde sunuyoruz. Kendi bu soyut kavramların temettü ile kanıtlandıgını idda ediyorsan bile buna sadece sen inanabilirsin. Bir başkasına bu soyut kavramlara inandırmaya calısıp propagandasını yapmak beni benden alan.
Tamam sen gulyabanı olduguna ınanıyor olabilirsin. bir başkasınada gulyabanılere inan deme sen inanıyorsan ınan. Zaten eğer savundugun şeyi bir başkasınında inanmasını istiyorsan ıspatla mukellefsın.
Soyut olan bir kavramı nasıl ıspatlayacaksın asıl soru işaretide o zaten.
ilginç bir örnek vereyim sonsuzluk Sonsuzlugu ispatlayabilirmisiniz ?
Bu arada temettüden felsefeye gittik ne derin konuymuş bu.
Sonsuzlugu ıspatlayamazsınız örnegın bu magra sonsuzdur dedim. sende dedinki ıspatla. :D
Bir kere sonsuz olabilmesi için içine girinecf sürekli gitmem lazım bir yerde durup yaw bak okadar yol gittim sonsuzmuş hala bitmiyor diyemem ya 1 kılometre sonra sonu gelecekse ? O yüzden sonsuzlugu ispatlayamazsınız. Cunku ıspatlamanız için gidip sonuszlugu görmeniz lazım peki sonsuzluk görülebilir mi bana bu magranın sonsuzlugunu ıspatlamaya muhtemelen ömrüm yetmez. Çünkü habire ilerleyeceğim ve sonu gelmeyecek.
temettüye yüklenen anlamlarda soyut anlamlardır. Bir başkasını inandıracak ıspat ve delilin olmadıgı için zaten ıspatlayamazsın. O yüzden kendi içinde yaşa ki objektif olmuş ol.
Yazının yayın tarihine ve içeriğine bakılırsa bu başlık altındaki tartışmalardan esinlenmeler olduğu çok açık bence.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu profumuzu takip edin çok zeki bilgili bir insan sıkılmadan dinleyin.
https://www.youtube.com/watch?v=GKQ8UsLWZyI
tugrul hocam oncelıkle amacımız burada bir yarış değil sen haklı ben haklı davasıda değil boyle bır modda olmayalım ikimizde.
Mantıklı geçerli sebeplerle gidelim konunun üzerine. Yanlı degil objektif bir noktadan bakmaya calısalım.
Yazınızdan hissettiğim şey bir taraf olarak yazmanız.
Örnegınızden başlayalım. BU hisselerin fiyatları aynı değilmi İki şirkette aynı % ile düşüyor abd olayında ve düştüğü yerden aynı % ile yukarı gidiyor değil mi ?
% sel hareketler aynı oldugunu ve aynı gün temettü yarattıklarını düşünerek cevap yazıyorum
9 TL de Temettü 1,2 TL temettü aldıgında Fiyat o gün 9 TL mi Görünür yoksa 7,8 TL mi görünür ????????
Yani temettü aldıgımız gun ben 9 TL den hissemi satarken senin hissen 7,8 TL den acılıs yapar. SOnra demişsin ki iki hissede 15 TL olur. Ozman burada bir haksızlık var.
7,8 TL nin 15 TL ye gitmesi % kaçlık bir yükseliş. 9 TL nin 15 TL ye gitmesi %kaç İki hisseyide aynı % ile yükseltmemişsin.???
Bunu bır oncekı mesajda sıze cevap olarka yazmıştım. Dikkat etmemişsiniz.
-----------------------------------------------------------------
Geçelim diğerlerine Dediğiniz gibi psikolojık durumlar. Piskolojık durum yatırımcı tipine göre değişkenlik göstereceği için bu durumu bir kıyaslama biçimine sokamayız sen dersınkı pıskolojım bozulacak diye hisse aşağıda iken temettü yaratır. veya yaratamaz.
Bende derimki en tepede iken temettü almak ister cok kazandım diye bu durumda senin alacagın temettü günü fiyat belirsizken ben görülen en yüksek fiyattan temettü yaratarak hisseler tıpa tıp grafikleri aynı hareket etse bile daha yüksek fiyattan temettü aldıgım için senden daha cok kazanabılırım. Yani piskolojık durumu ve yatırımcının bakış açısını baz alarak kıyaslama yapamayız.
Örnegın temettü alan bır yatırımcı bir kaç gün sonra hisse yukarı fırladıgında yaw dur bu hısse gıdıyor temettü parasını tekrar hısseye sokarım diyerek yuksek fıyattan temettü parasını aynı hıssede kullanabılırken temettü dagıtmayan bir hissede hiç temettü alınmadıgı yaratılmadıgı ıcın temettü almayan avantajlı duruma düşer vesaire...yatırımcının yapacagı hareketleri veya pıskolojık durumunu baz alırsak her iki taraf içinde olumlu ve olumsuz senaryo çizmek basit.
insanların piskolojık durumları veyahutta yatırımına duydugu guven veya guvensızlık durumu TEMETTÜYÜ ETKİLİ yapmaz. Zaten ETKİSİZLİK olarak bahsettiğimiz şey bu sistemin diğer şekillerdede yaratılabiliyor olması üstelik bu teori noktasında değil isterseniz deneyebilirsiniz. tEMETTÜ ETSİZLİĞİ ŞU ŞEKİLDE DE KANITLANABİLİR
TEMETTÜ VEREN BİR HİSSEDE TEMETTÜDEN BİR GÜN ÖNCE TOPLAMDA 1000 LOTUNUZ VAR DİYELİM ORTALAMA FİYATTAN 1000 LOT SATIŞ YAPILIP ERTESİ GÜN ACILIS İLE HİSSEYE 1000 LOT İLE GİRDİĞİNİZDE TEMETTÜ VEREN BİR HİSSEDE ŞİRKETİN DAGITTIGI TEMETTÜYÜ ALMAMIŞ OLURSUNUZ AMA KENDİ TEMETTÜNÜZÜ KENDİNİZ YARATMIŞ OLURSUNUZ.
SADECE BU DURUM BİLE TEMETTÜ ALMANIN VE ALMIŞ OLANIN ARASINDA BİR ETKİNİN OLMADIGINI SERMAYEDE BİR DEĞİŞME OLMADIGINI GÖSTERMEKTEDİR. DOLAYISIYLA ETKİSİZLİĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR. ÜSTELİK BU SEÇENEK ÇOK DAHA VERİMLİDİR CUNKU VERGİDEN MUAF OLURSUNUZ. T+2 GÜNÜ BEKLEMENIZEDE GEREK KALMAZ ERTESİ GÜN TÜM LOTLARINI KULLANABİLİRSİNİZ. FAKAT TEMETTÜYÜ BEKLEYEN BİRİ MEVCUT LOTLARINI KULLANABİLMESİ İÇİN T+2 Yİ BEKLEYECEKTİR.
------------------------------------
DEDİĞİM GİBİ PİSKOLOJİK ETKİNİN NE OLACAĞI BELİRSİZDİR KİMİSİNE KÖTÜ ETKİ YAPAR KİMİSİNE İYİ. BU YUZDNE BU DURUM TEMETTÜNÜN ETKİLİ OLDUGUNU GÖSTERMEZ. YUKARDA PİSKOLOJİ İLE NE KADAR FARKLI SERNAYOLAR YARATABİLECEĞİNİ AKTARDIM. OBJEKTİF BİR BAKIŞ ACISI HER İKİ PİSKOLOJIK DURUMUDA BAZ ALMALI HER İKİ YATIRIMCI TİPİNİDE BAZ ALARAK ÖRNEKLENDİRMELİYDİNİZ.
---------------------------------------------
ŞİRKETİN BORSAYA ACILMASI KONUSUNA GELELİM.
NİÇİN TEMETTÜ DAGITACAGINI SÖYLEYEN HİSSE DE DAHA FAZLA TALEP GÖRECEKTİR ? BUNUN BAZI GEREKÇELERİ OLMASI LAZIM DEĞİL Mİ ? NEDİR BU GEREKÇELER BU TALEBİ OLUŞTURAN TEMETTÜNÜN ALTINDA YATAN ŞEY NEDİR MESELA ?
YİNE SOYUT KAVRAMLARIMI SAYACAKSINIZ ???????
---------------------------------
TUGRUL HOCAM SİZİ OBJEKTİF OLMAYA DAVET EDİYORUM VERDİĞİNİZ ÖRNEK NE KADAR YANLI BAKTIGINIZI GÖSTERİYOR KİŞİNİN PİSKOLOJIK DURUMU DİYORSUNUZ BUNU BİLEMEYİZ BAZI YATIRIMCILAR DİRENÇLİ DİRAYETLİDİR BAZI YATIRIMCILAR HEMEN KORKAR BAZILARI TECRÜBELİDİR SOGUKKANLILIGINI KORUR. ÖRNEKLER COGALTILABİLİR DEDİĞİM GİBİ EN TEPEDE TEMETTÜ YARATMAK MESELA VEYA BELİRLEDİĞİN X ZAMANDA HİSSENİN TESADUFEN EN TEPE NOKTAYA DENK GELMESİ GİBİ.