Maliye Bakanı yetkinliğinde bir demeç gibi olmuş...:)
Printable View
[QUOTE=Turnike;1991292]Her zaman esas korkulan budur yani halkın ve şirketlerin dövize hücumudur, ancak bu engellenmeye çalışılıyor, ara ara düşen döviz kurları gibi, mesela eylülde 3,38 li rakamlara düşen dolar kuru, sonrasında 4 leri vurup 3,80 lere düşmesi gibi.
Oynak kurlar sayesinde insanların önsezilerini sekteye uğratıp döviz işinin güvenilir olmaması sağlanıyor.
Merkezbankasının faiz silahı her zaman hazırda, USD/TL 4,50 yi geçer geçmez çıkaracaktır. Dövizde kontrollü bir artış hedefleniyor. Hızlı artış ekonomik krize sebep olacakken senelere yayılmış kontrollü artış krizin hafif geçirilmesini ve insanların daha az etkilenmesini sağlayacaktır.
Kontrollü artış olsun, halkın dövize hücumunu engelle, çok çıkarsa kafasına faizi sık. Şu anki durumun özeti bu gibi duruyor.[/QUOTE
Dolar çok çıkarsa kafasına faizi sık diyorsunuz yani:)))))))E o zaman şu anda bile maliyeti neredeyse yüzde 20 yi bulan kredi faizleri kaça çıkacak.Bu ortamda yüzde 20 ile kredi çeken adam ne iş yapacak da parayı geri ödeyecek.Şu anda ben banka olsam misal yüzde 20 üstü kredi faizi ile kredi çeken adama kesin bir yamukluk var diye bakarım.Şu anda oyun bitti uzatmalar oynanıyor.Skor belli maç belli hakem düdüğü çalacak asıl mevzu başlayacak.İlk olay inşaat şirketleri ile başlayacak.Bence hepsi batık.
bu açıklamaya kendi inanıyor mu
mb de böyle bir güç var mı
Dolar kuru geçen yıl 3,70 lerden Eylülde 3,40 lara dahi düşmüştü...
Geçen ayın 3.80 leri bile hayal oldu...
Her dönemin gerçekleri ve gerçekliği farklı...
Takılıp kalmamak lazım ama insanoğlu beşer...:)
Bir de doğuşun ve ülkerin bankalara yapılandırma için başvurduğu krediler dolar kredisi mi.Cehaletimi bağışlayın da ,bilen var mı.
ekonomiden sorumlu birisi sayısal konuşur
ama bu güzelleme yapıp masal anlatıyor.
Güzel yorum..ancak içerisi için geçerli..oda Ayhan beyin dediği gibi etkili bir MB varsa..
Tamamen dış rüzgarlar etkisiyle hareket ettiğimize göre , dış gelişmeler kontrollü devale izin vercek mi?
Esas sorun burada..ya şirketler dingili kırarsa ne olacak..
https://i.hizliresim.com/VrJVrB.png
Grafiğe bakarsan borç oranı, 2001 seviyesine yaklaşıyor..ayrıca kriz zamanı 2009'da tekrar yükselmiş..yani demek istediğim şu, normal zamanlara göre grafikteki borç seviyeleri bir şok durumunda yine artışa geçiyor..ayrıca yine bizim GDP rakamları yapılan bir sürü revizyonla ne kadar sağlıklı, benim pek inanasım gelmiyor açıkcası..
Dış gelişmeler dedikya, mesela FED'in taperi, faiz artışları üstüne birde ECB QE'yi bitirirse sıkıntımız çok büyük olur..MB şunu yapmış bunu yapmış çok önemli olmayabilir..selamlar..
Teşvik açıklamaları ile birlikte jöleli önderliğinde yoğun usd satışı yapmalarını bekliyordum.
hayal kırıklığına uğradım :)
Paramızı daha fazla kaybetmemek için AKP lilerin haberleşme ağına mı girsek acaba ? Hangi uygulama üzerinden haberleşiyorlar bilen var mı ? Mesela fetöcüler bylok kullanmış ya, bunlar paralock m kullanıyor ? Ciddiyim bir akp li yazarsa ben de indireyim o uygulamayı. Yoksa mal mal bakıp kalacağız.
Valla süper..
16 yıl sonra yeniden sıfırdan başlıyoruz..
şöyle olacak böyle olacak..
tebrik ederim yani..
[IMG]https://i.hizliresim.com/BLBMJM.jpg[/IMG]
geldi jöleli :)
ama işi kolay değil tabi
Bist'i al USD'yi sat...
Dolar 3 TL iken alanın eli yanacaktı.reis öyle demişti.hani 1 dolar 1 TL olacaktı.dolar dolsa ne olur dolmasa ne olurdu.3 TL iken pahalı burdan alınmaz şimdi 4 u geçti burdan alınmaz pahalı yakın da 5 olur yine aynı teraneler devam eder bu millette s..ke sürülecek akıl yok vesselam.
Şuna inanıyor muyuz?
İstesinler kuru yarın 3,90 lara hatta daha da altına getirebilirler.
Bunun için, sokaktaki adamın bile bildiği enstruman ellerinde...
Değil mi?
Peki neden olmuyor?
Sadece reisin faiz takıntısı mı?
Ben artık iyice kıllanmaya başladım...
Bora abi
biraz ip ucu rica etsem
(kıllandığınız konu hakkında)
Aslinda ortam cok musait. Bugun TCMB acil toplansa ve 200 baz puan civarinda bir artis yapsa bunun anlami cok buyuk olur
1> TCMB ben buradayim kim ne derse desin der, piyasalara bagimsizlik mesaji verir.
2> Kur agresif bir sekilde geri gelir.
Aslinda bu durum AKP ye de yarar. Bu yuksek kur ile ekonomik dengeleri surdurebilmeleri imkansiz ve secimler acisinda kurun seviyesi onemli
Ancak bizim bilmedigimiz bir sey var ki o da bu adamlarin amacinin ne oldugu.
Hey allahım faizler 200 puan artsa iş biter falan tam bloomberg analistlerinin lafları.Ya ekonomi yönetiminin yerinde olsanız faizi cidden 200 puan artırabilirmiydiniz.O çaplı bir faiz artışı ekonomiye kazıklı fren yaptırmak olmazmıydı.Bence bu kur artışı gayet normal.Burdan gelen kazık daha makul.İthalat azalır falan.Bak o faiz konusunda RTE haklı.Faiz işi şu ekonomik ortamda sakıncalı.
Ooooo, özgüven patlaması yaşayan grafikçi arkadaş..dolar aldın mı? bak dolar güvenli liman olur felan..:)
Sonra 7 ay önce söylediğin ''dolar bitmiştir'' lafı cebinde sıkıntı yaratır haaaa..:kahkah:
https://i.hizliresim.com/0E5kmD.png
Yatırım tavsiyesi değildir ha..ne olur ne olmaz..:)
Sevgili doktor...
Herkesin bildiği sır değil'miş...
Epeydir yazışıyoruz bu konuda.
Bu adamın aymazlığı, faiz takıntısı falan.
İyi de adam görmüyor mu bu korelasyonu?
Gözünün önünde oluyor her şey.
Aleniçev'in dediği gibi bugün MB toplansın, münasip bir büyüklükte artırsın faiz oranlarını...
Düşüşü gören DTH çıların da katılmasıyla (baba vanga hariç tabi) kur atmayım ama epey iner.
Gelelim temel soruya: Bizim reel ekonomiyi yüksek kur mu daha çok etkiler, yüksek faiz mi?
Yani 400 milyar doların üstünde borcu olan bir ekonominin şu an ihtiyacı olan düşük faiz mi yoksa kurun yükselmemesi mi?
Faiz kesin bir cozum olmamakla beraber zaman kazanmak adina en iyi aractir. Yani faiz attirip sonra yatmak olmaz. Turkiyeninde su anda ihtiyaci olan sey zaman ve stabilite.
TCMB zaten faizleri artirmasada reel faizler piyasada artar. Sun unutmayin ki Turkiyeninn ihtiyaci olan sey yuksek buyume degil. Yuksek buyume bir cocugu obeziteye alistirmaya benzer. Turkiye yuzde her yil yuzde 4 buyurse bu yeter. Cunku Turkiyenin capi bu kadar.
450 milyar dolardan fazla dis borc var. Bu yuzden dovizin her artisi zararin katlanmasi anlamina gelir, cunku biz dolar basmiyoruz, dolar basmadigimiz gibi ulkeye dolarda gelmiyor. Bu borcu nasil odeyeceksin peki?
Dis ticaret acigini bu kur ile nasil kapatacaksin?
Faiz artirimi bazi sektorlere darbe vurabilir ancak eger faiz artirimi sonrasinda normallesme adimi atilirsa bunun cok buyuk zarari olmaz.
Siz 200 baz puani cok goruyorsunuz ama eski MB baskani Erdem Basci tek bir faiz artirimi yapti ve o da 500 baz puandi. Sonrasinda vatan haini olarak suclandi. Yaptigi bu hamle hicbir ise yaramadi. Cunku bu beceriksiz hukumet bu pasi degerlendiremedigi gibi her seyi mahvetti. O yuzden 200 baz puani cok gormeyin.
O faizler ar-ta-cak. Baska yolu yok. Ekonominin temeli basit ve kolaydir. Zor olan bu adam ve tayfasinin yaptiklarini anlamaktir.
Faizlerin yükselmesi bundan böyle yapılacak yatırımları etkiler.
İcabında yapmayarak, fizibilite kaldırmıyorsa erteleyerek yüksek faizden kaçınabilirsin.
Oysa kurun yükselmesi, halen mevcut dolar borcumuzun TL karşılığını yükseltiyor ki, borcu olanların bu yükten kaçınabilmesi olası değil.
Fark bu.
E diyelim yaptın 200 puanı.Otomatik olarak konut kredi faizleri ve tüketici kredi faizleri de arttı.Millet ev almadı araba almadı tüketim durdu.Emlağa bağlı onlarca sektör battı.O zaman dolar 3.80 e düşse olay biter mi.Bence ucuz kur işi yanlış.Millet mercedese mi binecek 3.80 kurdan binmesin 4.5 kurdan binsin.Bence döviz çıksın tahribat daha mantıklı olur.
Faiz arttıkça kur yükselmeye devam etti.
Faizi arttırmak çözüm olsaydı şimdiye kadar kurun artışının durması lazımdı.
Tam tersi etki ile şok etkisi verilirse belki daha faydalı olur. Faizi arttırmıyorum. Batan batsın. diye de düşünmüş olabilirler...
Yeni teşvik zaten KDV iadesini BETON culardan alıp üretim yapanlara verdi. Demek ki BETON cuları artık çok iplemiyorlar!
Mehmet Şimşek te belki faizi arttırmayıp neden Merrill Lynch ablamı üzdünüz diye belki bu yüzden istifa etmiştir. (istifasını kabul etmediler ama kızağa alındı bence!) :)
Mehmet Şimşek şayet Merrill Lynch ablasını koruduğu kadar Türkiyeyi korusaydı Dolaylı vergi oranımız rekor kırarak %70+ olmazdı. :)
Ben anlamıyorum döviz borcu yapmış hesabı kitabı yapmamış koca koca bir sürü şirket var.Neden faizler yükseltilip kur baskılanarak bu zombi şirketler yaşatılacak ki.Çoğu da ihracat falan yapmıyor ki, inşaat şirketi falan bunlar.Bence batan batsın bu kuru baskılama işi yanlış.
Faizleri yükseltmek
Kısa vadede 100 birim zarar verir ve orta ve uzun vadede tekrar bu 100 birim zararı periyodik olarak vermenizi gerektirir.
Kuru gerçek anlamda serbest bırakmak kısa vadede 1000 birim zarar verir ama uzun vadede tekrar 100 ya da 1000 birim zarar verme ihtimali azalır.
Eğer *türk halkı* dayanabilecekse en uygun çözüm kısa vadede 1000 birim zararı sineye çekip uzun vadede bedel ödememektir.Evet en iyi çözüm budur ama bu çözüm iki nedenle pratikte uygulanamayabilir.
- 1000 birimlik darbe tek seferde geleceğinden çok yüksek ihtimalle iktidarı değiştirir.
O nedenle bu hamle için politikacının onayını almak epey zor olur. Özellikle buna onay veren Ecevit ve Çillerin sonları ibretlik olarak orada duruyorken.
- Türk halkı var olan yapısı ile bu 1000 birimlik darbeyi kaldıramaz.
O nedenle Türkiye koşullarında halkın yapısı ve politikacılar ile uyumlu çözüm olan faiz arttırarak zaman kazanma ve nefes alma çözümü benimseniyor.
Sanılanın ve söylemlerin aksine faizin arttırılması halk ve politikacılar için en uygun çözüm olabilir. Her zaman politikacıların söylemleri ile eylemleri aynı olmayabilir. Buna şaşırmayalım.
Ecevit de çillerde o işi gönül rızası ile yapmadılar.Zaman onları mecbur kıldı.Şimdi de bu iktidar o acı ilacı içecek.Tabi iktidar dediğim lafın gelişi halk olarak bizler içeceğiz.Yüksek faiz düşük kur olayı özelleştirmelerle ve dışardan para akımları ile desteklenmezse taşıma suyla değirmen döndürmeye benzer, yani imkansızdır.Şimdi yüksek kur kesin de ,bu milletin RTE sevgisi mi galip gelir ekonomik durum mu onu 2019 da göreceğiz artık.
aslında haklısınız; döviz düşerken döviz kredisi ile karlarını katlayanlar döviz yükselince de oluşan zararlara katlanmalı. kaldı ki piyasada kur riskine karşı kullanılabilecek pek çok enstrüman var ve fakat bunlar da genelde spek amaçlı ve kaldıraçlı işlemler için kullanılıyor. ayrıca şirketler genelde bu tip enstrümanların (türev ürünler, opsiyonlar, swaplar vs...) maliyetlerine de katlanmak pek istemiyorlar..bir de tabii işler sarpa sararsa nasıl olsa bir teşvik, yardım ya da kurtarma gelir algısı da iyiden iyiye yerleşmeye başladı sanki piyasada..
bu şartlar altında, seçime kadar ya da gittiği yere kadar bu gemiyi içeridekiler bir şekilde yüzdürmeye devam edecektir. velev ki dışarıda çok büyük bir bozulma olmasın. öyle bir durum olunca da zaten dış kaynaklı deyip işin içinden sıyrılmak gibi bir opsiyon her zaman mevcut. :)
adam merill lynch'teki charles merill'in soyadını marilyn monroe'ya söyleniş benzerliğinden şirkete abla diyor.?
şimdi sorsan biliyorum tabii ki der, lakin söylesen telaffuz farkını dahi ayırt edemez..!!
Arkadaşlar belki de siyasilerinde yüklü dolarlarımı var ki en tepekinden aşağısına kadar .onun faizi artırmayıp doları kendi istediği noktaya kadar getirip dolarlarınımı satacaklar.aklımıza neler geliyor yahu 😁😁