Degerleme şirketleri paralı asker şöyle yap soyle çıkar makyajlaniyor , ispat et deseler edemam ama eminim
Printable View
Yeni müdür değerlemeleri düşük tutmuş olabilir ilk aklıma gelen bu, ilerde bak ben yükselttim kazandırdım diyebilir. Bence bilanço çok daha iyi olabilirdi.
brut kar beklentisinde sapma -10 mio gibi, bu anlasilabilir.. esas faalieytin gelir giderinin ana nedeni olan portfoy degrlenmeleri ana sorun
borcda bir azalma ilk gordugum, aralik sonu degerleme raporlarinin disinda bir bilanco gibi, detayli bakacagim gece.. eger oyleyse hos degil tabii ...
Bitik bitik emlak sektörü
evet ana sapma degerlemelerden kaynakli, degerleme raporlarinda rakamlar yansitilmis lakin, ornegin;
toplamda 224mio tllikilave varolan portfoy uzerine alimlar sozkonusu
ana sapma egeperla ilave +80mio tl alim ve ilave 35 mio degerleme azalisi raporlanmis, yalnizca bunun etkisi -114.6mio trl
ifm de deg raporlarina gore artis +22.3 mio iken ilave 24.2mio alimla nette -2mio na gelmis +22mio dan
lodge bu fark +500k
tutomda 78.8mio degerlemefarki varken alimla +24 mio, 54 mio na gerilemis
vs vs vs...
iyi bir tablo degil, gercekci mi alinan kiralara bakarsaniz degil... bana gore tamamen bilanco baskilanmis durumda..
ilerde ne olabilir,kesilen alimlarla degerleme farki ilk yari bilancosuna yansitilabilir.
ege perla kiralama artisi, iskule 3 kiralama artisi,kira kaybi olmaz ise..
yilicinde manzara adalar , topkapi inistanbul gala satis karlari yaninda, ofis ve ticari unitelerin kira gelirlerine yansimasi olabilir.
manzara adlara ofis kuleleri degerlemeye ilave edilir..
kadikoy ve Tuzla lansmanlari vs vs vs
ozkaynaklar 3.280 mia tl ye gelmis durumda, beklentinin degerleme sonuclari nedeniyleepey altinda, car durumda pd/dd oranini 0.4040 lar anlaminda...
satis hasilati ve gider orani %35 lerde.. manzara adalar tapu teslimi ve inistanbul gala teslimi ile yaratilan hasilatin %35 karolarak yansiyabilir..
2018 baslmistir,ilk ceyrek bilancoda tapu ve teslimler baslarsa bambaska bir bilanco gorulebilir..
temettu yine olacaktir ancak yalnizca bedelsiz seklinde oalbilir diye dusunuyorum, nakit temettu yerine...
egerperla oturmadan avm tarafi, degerleme uzeriden yorum yapmak erken lakin, basarili bir is olmama olasigi kuvvetli, kisa ve uzun krediler baski nedeni olmaya devam edecek goruntusunde,parca parca ilaveler geliyor,400 mio tahvil roll edilmez umarim ilave olarak..
kagit piyasa tepkisini ongoremiyorum dogrusu.. beklentisi olanlar yazarsa sevinirim..
sevgiler
ISGYO gibi geçmişi olan bir şirket karlı veya hızlı satışı olan projelere ancak NEF gibi bir piyasa inşaar şirketinin kuyruğuna takılarak dahil olabiliyor. Asıl sorun bu.
Istanbul neree, Kartal Tuzla nere..Bu işten karlı çıkanlar bizimkilerin etrafında arsası olanlar oldu.. Manzaraları güzelleşti..Kartala martala yapacaksan da metronun 50m dibine yap. Şirketin vizyonu dağ başından tarla al bekle, 50 sene sonra değerlenir abi mantığında..
Sen koskoca ISGYO'sun. Oluk gibi kira akıyor, paran da var. Yapsana bağdat caddesinde yerler, etiler, topkapı, bostancı gibi merkezi yerlerde ama az ama çok, ancak kiraya verilecek binalar. Çok merak ediyorum bağdat caddesindeki İŞ BANKA şubeleri ve Paşabahçe binaları kendi mülkleri mi? Ali-Veli'den kiralanmış mı? Caddenin bu dip yapmış durumunda bile oralardan yer kapatamıyorsak yazık.
Esas faaliyetten diğer gelirler /giderler rahatça oynanabilen rakamlar. Yönetim istediği gibi oynayabilir.
Ayrıca 123 milyon lira yatırım amaçlı gayrimenkul azalışı olmuş, bu hangi gayrimenkullerden kaynaklanıyor merak ettim. Dipnotlarda görünmüyor.
http://i.hizliresim.com/JQnYaQ.png
http://i.hizliresim.com/oOrglQ.png
http://i.hizliresim.com/PlPqA7.png
buyuk kismi egeperla
Sayın GVA ben gayriemkul değer azalışı gideri demek istemiştim, Hangi garimenkullerde değer azalışı olmuş, yani değerlemelerde değeri düşmüş, bilançoya 123 milyon gider yazılmış.
Ege parlada satışlar beklenenden önce başlamış, gayrimenkul stoğunda azalma olmuş,
ama değer azalması egeparla da mı olmuş.Yatırımcı ilişkilere yazdım. Beyannamede açıklamamışlar.
2017 yılı bitti. 2018 yılına bakalım.
mart ayında ne kadar temettü ne kadar bedelsiz verir görüşlerinizi alalım.
% 7 temettü bekliyorum, bedelsiz beklemiyorum, hatta istemiyorum, piyasada bolluk yaratıp fiyatı baskılıyor.
isgyo: 1,46 TL- 1,47 TL
1 milyar civarı borç var, bunun bir kısmın bu seneki satışlarda azalacağını umarak, geçen seneki gibi yüzde 7,5 temettü bekliyorum, en az yüzde 6, en çok yüzde 9. Hisse şeklinde yüzde 5. Her sene temettü ve hisse vermiş genelde.
Esas faaliyetlerden diğer giderler
Yatırım amaçlı gayrimenkul değer azalışı (123.919.259)
sanirim bunu soruyorsunuz...
a. egeperla :
acilis bakiyesi - 279'441'000.00
alimlar - 80'206'834.00
toplam degerleme 2017: - 359'647'834.00
yil sonu degerleme : + 245'050'000.00
FARK > - 114'597'834.00
b. Tuzla karma :
acilis bakiyesi - 274'812'000.00
alimlar - 2'924'504.00
toplam degerleme 2017: - 277'736'504.00
yil sonu degerleme : 270'382'000.00
FARK > -7'354'504.00
c. ifm arsasi
acilis bakiyesi - 169'600'000.00
alimlar - 24'283'921.00
toplam degerleme 2017: - 193'883'921.00
yil sonu degerleme : 191'917'000.00
FARK > -1'966'921.00
toplam FARK : (123,919,259.00)
SEVGILER
degerlendirmelerde, yapilan alimlarin hicbiri artisa yansitilmamis, bazilari eksiye donmus (3 adet)
yalnizca beklenen egeperla degerlemesi yalnizca ofis tarafinda beklenen + 80mio ,- 114 mio aciklanmis, neredeyse 200 mio fark
piyasada beklenen degerleme artisi 370- 417mio iken +80 mio tl olarak yansimis durumda, bu bircok gayrimenkulde var agirlikli kismi egeperla...
digger tarafta hasilatta satis kaynakli +9 mio tl fazlalik varken, satislarin maliyetinde de ayni oranda bir artis var.. burada brut kari gerileten isletme giderlerindeki beklenen -27mio tl nin ustunde -35 mio tl lik gider yazilmasi olmus malesef ... buradaki farkta yine egeperladan kaynaklanmakta.. kisaca yalnizca egeperlanin negative etkisi -125 mio tl gibi ...
kira geliri ve genelyonetimve pazarlama giderleri beklentiye paralel aciklandi...
soyle bakilabilir esasinda hypermarket & kizilay ve Antalya portfoyden cikti yerine egeperla girdi, burada malesef kisa vadede ticari bir karar hatasi var tabii kisa vadede..eldeki bu degerli mulkler bana gore en az yari fiyatina kira amortisman uzerinden satilmis, yerine konan egeperladan kirayi saymiyorum, degerleme de zarar edilmis durumda ..
sevgiler
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...42e4d0b138.jpg
SM-G7102 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2018 projeksionu icin
satislar , inistanbul gala,manzara adalar, bunlar tapu devri olmadan stoklarda tutulmakta ve ertelenmis gelirler tarafinda ve gelir tablosuna yansimamakta bildigniz gibi... bunlar ilk ceyrege ozellikle insitanbul gala uzerinden yetisir fikrindeyim.. son ceyrekte egeperla sonuclari yansimisti ve oncesinde..burada stais maliyet dengesi %35 marj ile calismakta.. kabaca 600 mio tl lik bir gelri tablosuna yansimasi satis net geliri +200mio gibi yansiyabilir, farazi tabii...
egeperla avm tarafi artik sirket portfoyunde ,kira geliri yaratan mulk, doluluk oranlari arttikca rakamlar belirleneck olsada yillikta ne kadarlikbirkira katkisi olacak yaklasik belli olacaktir..
ayni sekilde manzara adalar ofis binanlarinin kiralama surecini de gorecegiz, orta uzun vadeli bir katki olur, bunlarin satilacagini dusunmuyorum dogrusu
bazi menkullerde tufe tefe kira artislarida olacak..
iki yeni lansman var, Tuzla ve kadikoy otel... ertlenmesi sozkonusu olur mu ??
eldeki stoklarin satis hizi dusunuldugunde manzara adalar icin sorun olmaya devam edecegini dusunuyorum.. insitanbulda burada bir sorun olacagi kanaatinde degilim,lakin gelir tablosuna yansilamalari 2018-19-20 hatta 21 gibi dusnulebilir, burada kuratrici GALA olur...burada ticari mulkerden isgyopayi varsa kira geliri yaratbilir
iskule 3 kiralama sorunu
ankara kule kiralama sorunu (satarlar mi???)
lodge otel kapadokya(toplam buyukluk icnide kucuk gorunse de)performans sorunu
ifm projesinde insaatin durmasi, yapilan yatirimin arsa dahil, gelir getiren bir atil yatirimolarak kalisi...
bir digger lamsman da uskudar dan gelebilir tabii..kartal otel maliyet olarakyansimadi lakin ansman sonrasi olursa arsa ve yatirimmaliyeti ilave yuk getirecektir, Tuzla da arsa yansidi ilave yatirim maliyeti sozkonusu
durum boyle
hukumetin konut icin tesvikpaketi hazirliginda oldugu soyleniyor sagda solda, eldeki stoklari eritmek icin,piyasa faizinin altinda borclanma saglayabilir, ancak bunun isgyo etkisi sinirli olur.ekgyogibi degil..psikolojik bir gyo hareketi olumlu yansir tabiii...
sevgiler
Sayın Gva çok teşekkürler, biraz içim rahatladı. İyiki varsınız. Genelde değerlemelerde tutucu davranıyorlar kanaatimce, bir de alınan tuzla arsası, banka kredisi ile alınmış, verilen faiz orada aktifleştiriliyor, oradaki değerleme maliyet üzerinden sanıyorum, ama gerçekte o kadar etmeyebilir. Bu devirde arsa almak, hem de banka kredisi ie ne derece doğru bir yatırım, piyasa güveni yönetime düşükken, bakınız hisse fiyatı, yeni projelere gitme de yanlış olur. Ne yapsalar, ne kadar para koysalar, piyasa yapılanları iskonto edecektir, çünkü yönetim güven vermiyor. Diğer GYO lar da aynı şekilde.
Aracı kurumların görüşleri genelde nötr ve hafif pozitif. Beklenen üzerinde kar olumlu karşılanıyor, toplam kardaki geçen sene ile bu sene arasındaki fark ağırlıklı gayrimenkul değerlemelerindeki göreceli düşüşten kaynaklanıyor deniyor.
yonetimin guven vermeyisi noktasinda size katiliyorum, hem tsgyo yu yamama cabasi hemde su satilan yilicinde ki uc mulk hic iyi olmadi
tskb gyo birlesimini anlatamadilar, duzgun yapamadilar ,duzgun bir hesaplama ile mantikli olabilirdi ancak beceremediler...
degerlemelerin pahali olduguna da amortisman katsayisi acisindan bakildiginda katilmiyorum.. hiper market satsi fiyati alinan kira karsilastirildiginda kimaldiysa market isinden daha iyi para yapar ileride,bugunbile satsa,iste bunlar can sIkIcI seyler...
digger taraftan yalnizca , brclar karsiliginda projeleri koyarsak, rahtlikla kapatir.. borclanma gelirlerifinansman hepsini disarda birakarak, yalnizca kiralama uzerinden
198 mio gelir kira ve ust hak kaynakli, karsiliginda ise 45mio gibi satis maliyeti ilave reklam tanirim haric 25mio gyg ve paz gideri var.. yaklasik 130 mio tl gelir yaratiyor, piyasa degeri 1.325 mio, 10 yilda amortisman katsayisi.. boylebir gayrimenkul yatirimi var mi? istanbulun ve sanayinin oldugu bircok yerde bu katsayi 400 lerde, %10 getiri kiralama uzeri...bu acidan pozitif
borcluluk,stoklar projeler bu acidan negative...
benimhosuma giden bir nevi egeperla konut tarafi satis kari ile avm portfoyde
manzara adalar satis kari ile ofisler portfoyde.. seklinde yaklasim...
Benim anlamadığım, adamlar kiraya veremedikleri gayrimenkul u değil kira getiren gayrimenkulu satıyor.
her aldigimi, 1.26, 1.30, 1.45 herneyse 0.50 centten bir gun rahat satar, arada temettu ve bedelsizler ile de kira getirimi alirim diye dusnuyordum,bunu subat sonutoplantidan cikacak temettu karari ile gorecegiz...
bu hisse uzun vade yatirimicin mantikli olabilir, endeks hareketine katilmayabilir ancak arsa yatirimi gibi dusunulmeli derim ben...
temettuyu verdigi surece sorun yok,ancak bu sene bilemiyorum nakit temettu yerine bedelsiz sermaye arttirimi daha dogru olursanki ..
satilan mallarin parasida yarisi yok ,alimlara gitmis gozuken bunu degerleme ile kamufle edemediler.. yada degerleme sorunu olacak emlak dusecek, degerleme zararlari surecekte baska bir bakis... olabilirmi olur
sigorta nerede kiracilarin cogunun isbank ve istiraki olmasi ...
Ödeyecekleri 70 milyon temettü(yüzde 7,5), zaten kiradan 190 milyon küsür geliyor, hala daire satışları var, yeni kira gelirleri var, yeni projeye girişmeseler, eski projeler çok maliyet gerektirmiyor, temettü ödemesi sorun yaratmaz, kaldı ki her sene ödemişler, son 13 yıl, genelde iş grubu bu yönde istikrarlı, isgys hariç.
temettu kararı ne zaman açıklanır?
batık şirketler tavan yaparken sağlam ve karlı isgyo beğenilmiyor.
biraz grafik atalım .
özgür bulut grafiği
https://i.hizliresim.com/qGPdLV.jpg
A.O.M. mavili ustanın,
https://i.hizliresim.com/lOvqnl.jpg
TradingView Türkiyeâ€
https://i.hizliresim.com/rOZ5qB.jpg
Yabancı fonlar hemen hemen hergün alıyor, belki de cepten cepe. Mal toplanıyor, itinayla baskı da yapılıyor.
http://i.hizliresim.com/QVZPX3.png
Piyasa bilançoyu beğenmedi diyemeyiz bugünkü performansı gördüğümüzde. Eski kağıt olsa bugün 1.40 kapatırdı. maşaalh.
alıcı kurumlar
http://imageturko.com/?di=04PH
satıcı kurumlar
http://imageturko.com/?di=5WVM
ilk 5 kurum genel
http://imageturko.com/?di=1CRI
Mustafa Kemal Atatürk`ün manevi kızı Ülkü Adatepe`nin
çocuklarının, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İş Bankası`na açtığı
tazminat davası yetki nedeniyle usulden reddedildi.
Mustafa Kemal Atatürk?ün manevi kızı Ülkü Adatepe?nin çocukları
Ali Kemal Doğançay ve Ahmet Kemal Doğançay?ın, Cumhuriyet Halk Partisi
(CHP) ve İş Bankası`na yönelik annelerinin mirasının eksik ödendiği
gerekçesiyle açtığı tazminat davasının görülmesine devam edildi.
İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi?nde görülen duruşmada
tarafların avukatları hazır bulundu.
Mahkeme, CHP vekili Av. Şerdıl Odabaşı tarafından celse arasında
dosyaya sunulan ve davanın Ankara Asliye Hukuk Mahkemesine
gönderilmesi konusundaki yetki itirazına ilişkin davacı vekillerine
görüşünü sordu.
işbank iştirkalerin*işfinansaldan ve işfaktöeringde başlayan borsadan borsa paylarının el değişmi acaba işgyo da damı oluşuyor****çok önemli***bakalım sonuçta kime patlayacak bu abidikler.şimdilik k.yatırımcıya**sonrası bakalım izlemeler çoğaldı fiyatlar abidikleşdikçe**
işchp yönetimi **haberi varmıdır**
Türkiyede başka örneği yok bu el değişimlerin...şu an işgyo borsanın mali*en itibarsız şirketi olmaya devam ediyor*****var bi şeyler abidikler kim**bu organizeteler**acaba**??
bu hisse abidiklemeleri bu kardeşelre belkide yol bile olabili,r.***görüşmek lazım bunlarla
Doğru söylüyorsun birileri inatla birşeyler peşinde
Is yatırım ve yatırım finansman iş grubu şirketleri ne zaman hisseye az alım geliyor basıyorlar satışı. Bu neyin kafası kimin malını bu fiyattan satıyorsun şahsi kanaatim bu işte kişi değil kurum baskilamasi var çünkü isgyo uzun süreli yatırımcı istemiyorlar çünkü uzun vadeli yatırımcı bakar izler takip eder sorgular gerekirse genel kurulda hesap sorar işte bu neden birilerini rahatsız ediyor. Bakin iki ufak yatırımcı birleşmeye dururdu genel kurula katılıp bu becerisiz yönetimin istifası istenmeli gündem yaratılmalı.
Sayın İnferno, hisse çaktırılmadan, toplanıyor, onlarca aracı kuruluş kullanıyor, çoğu da yabancı takasa çalışıyor, hergün yabancı takas artıyor.
Baskıyı yapanlar ve toplayanlar aynı kişiler, 780 bin lot işlem olmuş, çoğu fiktif bence.
SON BİR AYDA YABANCI TAKAS 20 MİLYON, EMEKLİ FONUda 3 milyon lot artmış, ama senet kımıldamıyor, Bist rekora giderken, bu hisse çakıldı kaldı.
http://i.hizliresim.com/Mdp18M.png
Mesele şu biz vatandaş olarak ülkemizin sözde kurumsal bir şirketine yatırım yaptık, malesef bu sirketi yönetenler sanki hissedarlarına karşı sorumluklukları yokmuş gibi şirket yönetiyorlar, hissesinin değeri ortada bu şirkete yatırım yapmış dişinden tırnağından ayırıp para koymuşlar adama sormazlarmi genel kurulda bizzat şahsım olarak soracağım istanbulda son 3 yıldır bizim mahalledeki gecekondu bile % 300 pirim yaparken nasıl oluyorda senin yonettigin şirketin piyasa değeri yükselmez eğer birileri çanak tutmuyorsa istifa etsinler o şirketler babalarının malı değil.
işfinansı borsadan **gönderdiler***..borsa payları baskılı modlu defter değeri altlı nomimal altlı bir kısmıda şirketin ödemelerinden temettü**tamamnen beleşe yüzde 75 civarı(((%75 )borsa payları el değişti***işgrubuna dolaylı ortak oluştu***300 milyarlık aktife 100 milyona dolaylı ortak**vay beee..bu başarılıo operasyon sırasında işfinansy.müdürü şimdi ana firma tskb ye y.müdür yapıldı.**onuda işbanka başarılı petrol ofisi ve gsm operasyonları kazandıran işbank y.müdürü yalnız bıramkamış oda tskb ye ayrıca y.üyesi olmuşşş..
sonuçta işfinansl ve işfaktöring borsa payları borsadan el değişmişşşş.Türkiyede ilk***??
işgyo da da i. diye biri o dönemler şirketin borsa paylarının yaklaşık yüzde 10 unu toplamakla meşguldu.**şirketin yüzde 5 ine denk gelen hisseler nasıl görmeden toplandı ama...???
işgyo da çöp fiyatlamalar devam ediyor..**sebep ne bilinmiyor bu spek organizeler nasıl orgaNİZE OLUP ŞİRKET HALKA AÇIK payları çökerettiler..çökertmeden işini sevişyolar....
işgrubu işsandık maaşlı çalışanlar tarafından yönetilmeye devam ediyor..denetliyemnde işsandıksal maaaşlı çalışanlar.**birde halkın emanetini koruması gereken işchp sel var..eski belediye başkanı atanmıştı en son..hepsi o..başka yok..
peki bu borsa paylarının el değişimi ne olacak...bu i.mesela batı grubunda da abidikler yapıyormuş..oradaki k.yatıırmcı isyanda..adam ceza da yemiş.**ve hala devamm**hemde çöp fiyaytlarda..nasıl bir kabus **
bu arada manukyan yönetimin de işyatırım da fiyat dengeleiyecekti yüzde 3 le...acaip dengeleyiyorlar.**??işgyo defter değerine bakınca dengeleme devam ediyor komedisi.***
bakalım sonuçta neler olacak devam etsinler***kjim bunlar çıkacak bu spek**organizeleri.**
bu arada bu fiyatlamalr ve bu fiyatlamalardan bir ilk**hisse değişlimleri basın dünyasıonın**belli kesimini de heyecanlandırıyor ulusal basında.**görmüyorlar duymuyorlar..kafa kumda gömülü speğin??