Bunun anlamı: Borsada belirsizlik bitti mi?
Yarın görürüz artık ..
Printable View
seçimden önce Dolar da uçacak diye yaygara kopardılar.
Devlet isterse Dövizin içinden de geçer yükseltmez ama ihracatçıyı da düşünmek zorunda
DOLAR 20.12.2021 den bu güne sadece % 10 prim yapmış buna uçmuş mu diyeceğiz?
O sürede borsada çoğu hisse % olarak daha yüksek pirimler yaptığını gözlemleyebiliriz.
MŞ ısrarındaki sebep normalleşmeyse uygulamalarından endex hoşlanmaz ,adamın dışardaki etkisini itibarını sıcak para çekme potansiyelini görmek işine geldi borsanın .. yerel seçimleri daha önemlisi piyasayı gözetip sert yapmayacağını da umuyorlar .p.tesi pozitif olması olası sonrasını takip etmek lazım.
Mehmet Şimşek daha çok Maliye Bakanı gibi konuştu, Hazine Müsteşarlığı ayrı bir yerdi diye hatırlıyorum.
Maliyecilerin en iyi bildiği şey vergi toplamak.
Uzun vadeli ne yapılacak ne yapılmayacak açıklanması lazım. Rasyonellikten de ne anlaşıldığı belirtilmeli.
Populist vergiler de icat edilebilr, örneğin.
- Gayrimenkullerin %2,5'u tapuda her yıl hazineye devredilecek
- Şirketler her yıl %2,5 bedelsiz artırım yapıp hisseleri hazineye devredecek vs
Doların burada kalmasi bile zararken, düşmesi facia olur. Ki manipulatif, kısa süreli hareketler harici düşürüp orada tutmak imkansız. 5 ayda 56 milyar USD dış ticaret açığı vermişsin, aylık ortalama 11 milyar USD, ne yapacaksın 15-20 ye mi çıkaracaksın? Nasıl finanse edeceksin?
Akıl, mantık dışı hareketlerden kacinilir artık diye umuyorum.
Tek soru şu aslında; MŞ faizleri istediği gibi arttırabilecek mi?
Selvi'nin dediğine göre o garantiyi almış MŞ ve görevi öyle kabul etmiş...
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar...yaset-42277280
Faiz artışı ve sıkı para politikası kısa/orta vadede şirket karları için de borsa için olumsuz olur.
Eskiyle karıştırmamak lazim. Yabancı sermayenin oluk oluk akması için küresel piyasalar müsait değil en başta. MB nin net rezervi 40-60 milyar USD değil, bankaların ağzından burnundan dolar fışkırmiyor. Borçlanma hem zor hem maliyeti yüksek. Hani içerdeki KKM gibi bir garabeti, devasa deprem maliyetini, yüksek enflasyonu hiç saymiyorum.
İş hiç ama hiç kolay değil. Korfezden, Rusta gelecek ile, vurkac yapacak birkaç fon girişi ile çözülecek sorunlar değil.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır…
P.tesi ve sonrası borsa çakılır,dolar 35,eflasyon %150,olur...zaten batık bir ekonomiyiz,zart,zurt.(bu sayfadaki yorumcuların son 5 senedeki genel kanaatlerine göre tabi-benim fikrim başkaydı zaten,ülkenin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdpoğan,her konuda güveniyorum ona)
https://i.hizliresim.com/mqo0oj5.png
yatırımcılarının heyecanla beklediği Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda devir teslim töreni yapıldı.
Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar;
📢 Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı bir Türkiye ekonomisi özlenen refaha ulaşmamızda önemli olacaktır. Makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz.
📢 Şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacak. Kurala dayalı, öngörülebilen bir Türkiye ekonomisi hedefliyoruz.
📢 Vakit kaybetmeden orta vadeli finansal çalışmalarımıza başlayacağız. Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneye düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal reformlar hayatidir.
📢 Bu öncelikler çerçevesinde çalışmalarımızı eşgüdüm içerisinde ilgili bakanlıklarla koordinasyon içerisinde yürüteceğiz. Mali disiplin ve fiyat istikrarı temel hedefimiz olacak. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla Merkez Bankası'na enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacak.
"Yeşil soğan 3 lira olursa yüzüme tükürün."
Anonim :whistling:
adam sorumluluğunu bulunduğu yerin anlamını ciddiyetini bilen biri .ağzından çıkan her kelimede seçici olmak zorunda .''"Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. '' burda mesajı vermiş işte hazineci kimliğiyle .mesele yumuşak mı sert mi orta sert mi ilerleyen günlerde izleyip göreceğiz
Şimşek bakan olarak açıklanmamış olsaydı borsa sert düşerdi buna kimse itiraz edemez olduğunu düşünüyorum neyseki ters köşe yok.dusecekse de beklenti bitti hesabı böyle düşüş olsun.hic olmassa yönü zaman icinde belli olur.millet tutturmuş faiz artırımı gelir borsaya yaramaz diye yahu şuan zaten bankalar yüzde kırk faiz vermiyor mu.neyse bence işten anlayan birinin gelmesi iyidir yeterki ona karisilmasin.bilmiyorum ben uzun vadede olumlu düşünüyorum.herkese iyi günler
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ben yazıyı hazırlarken ohac yazmış işte
Hem daha öncekine irrasyonel demiş hem de bu kalan son seçeneğimiz demiş.
Daha ne desin.
İnşallah bu sefer Erdoğan müdahale etmez.
Ben Ekonomistim diyen zihniyetin yaşattığı liyakatsız dönem sonrası hepimizin bu sözleri duymaya ne kadar da çok ihtiyacı varmış değil mi?.
Sayın Şimsek gündem oldu görüyorsunuz değil mi? gereken şekilde ekonomi kitabına uygun açıklamalar yapınca nasıl gediğine oturuyor.
En büyük yanlislar klasik dogrumuz olmuş. Şimşek diyince forumda Tv'de her yerde faiz konusu konusuluyor. Çok pardon da adam Maliye Bakanı oldu, politika faizi MB nin ,PPK nin işi sanirim. Para ve Maliye politikasının uyumu ayrı, MB nin başka bir şahıs ya da kurum tarafindan yönetilmesi ayrı.
Gömleğin ilk düğmesini daha baslamadan yanlış ilikliyoruz. Tüm ekonomiden sorumlu olsa bile MB bu ekonominin içinde değildir, olmamalıdır. Kavramlar, kurumlar karman corman oldu.
Olursa ne oluru gorduk. +35 milyar dolar rezervden -75 milyar dolara gelen, elindeki bir diğer enstrümanı politika faizinin de anlamsizlastigi bir MB. Sanırım yetmedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı Mehmet Şimşek’e devreden Nureddin Nebati’nin ilk tepkisi: “Oh…”
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tozbaa sen bu işlerden anlarsın.
dolar 18.80 lerde üjj bejj ay süründü.
bu kkm de faizler bu arada kaçtı? %30-40?
bunu dolara eklesek,
malum enztrumanda 25 civarı birşey, mevcut piyasa faizine göre mantıklı olabilir mi?
Zaman PKK terörünün ilk zamanları.Suriye lideri Hafız Esad PKK'ya Suriye'de kamp açmalarına izin vermiş ,koruyor,Suriye'den gelip PKK'lı teröristler Türkiye'ye saldırıyorlar,sonra yine Suriyeye kaçıyorlar.Suriye'ye büyük öfke var ama o zaman soğuk savaş dönemi,dünya 2 kutuba ayrılmış,Suriye Sovyetler Birliği'nin korumasında olduğu için savaş da ilan edemiyoruz.Bir gün gazeteciler o zaman ki başbakan Demirel'e soruyorlar:"Biz de Suriye'nin suyunu keselim" şeklinde.Demirel'i gülme tutuyor,"koskaca nehrin suyunu nereye koyacaksın" diye.
"Devlet isterse Dövizin içinden de geçer yükseltmez" deyince nedense aklıma bu anektod geldi.Baraj yıkılma noktasına,suyu tutamayacak hale gelmiş, Mayıs ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı (enerji fiyatlarının düşmesine ve altın ithalatına kısıtlamalar getirilmesine rağmen) facia para politikası nedeniyle,12.660 milyar dolar,Ocak-Mayıs yılın ilk 5 ayında dış ticaret açığı 56.104 milyar dolar,yılın 12 ayında dış ticaret açığı 123.356 milyar dolar olmuş,her ay bu kadar döviz Türkiye'den yurt dışına çıkıyor,sadece bu değil bir yandan da dış borç ödemelerimiz var(1 yılda 203.3 milyar dolar), bir yandan da bir bölümünü çevirmeye çalışıp net dış borç ödemeleri yapıyoruz onun için de dışarıya döviz çıkıyor.Merkez bankası net döviz rerervi ise (-)75.5 milyar dolar.Hergün oradan buradan bulduğumuzla dışarı gönderdiğimiz döviz eksiğini tamamlamaya çalışıyoruz, günü kurtarmaya çalışıyoruz.Oluk oluk kanaması olan bir hastanın bir yandan kanamasını durdurmaya çalışırken ,bir yandan da kan verip kurtarmaya çalışıyoruz.
Mehmet Şimşek'i gönderdikten sonra,niye yeniden bakan yaptılar ki,daha önce çalıştığı uluslararası piyasalardaki ilişikilerini kullanarak acil olarak büyük miktarda döviz borcu sağlaması ve ödemeler dengesi krizini savuşturmak için.Devletin öyle mevcut tabloda,döviz gelir dengesi bu kadar büyük açık verirken, dövizin içinden geçme gibidir gücü yok
her gün "bugünü de kazasız belasız atlattık" deyip gün sonunda derin bir nefes alıyorlar.
Mehmet Şimşek bey, ülkede üretilen ikamesi olan tüm ithalatı yasaklayın. Başta ıpone ile başlayın. İkamesi olmayanlara sözümüz yok.
4 kişilik bir aileniz var ayda 30000 tl kazanıp 33000 tl harcıyorsunuz.
100 000 USD lık bir eviniz var ve buna karşılık 25000 usd lık bir borcunuz var .Arabanız kendinize ait.
Bu kişi batık diyebilir miyiz ?
Yada sizce durumu nedir ?
Enflasyon önden yükselmiş. %40-50
Faiz önden yükselmiş % 30-40
Sadece buna dövizin ve faizin rakamsal uyarlanması kalmış..
Terazi teke düşecek.
Ticarette aynı teraziyle tartarsan sorun kalmaz..
Bence verenin malını alırlar yarın. Beklenti bitti muhabbeti zor. Bence yeni başlıyor. Ha ortadoks politikalar borsaya yaramaz ilk coşku bitince de onun fiyatlaması yapılır.
bu kkm yi icat eden vatandaş çok güzel bir ödülü hak etti lakin ne etkimiz, ne de yetkimiz var. asdasdas. :he:
Rusya krize girdi ucuz el altından petrol aldık. Keşke abd de krize girse el altından ucuz ayfon verse
soruda bir çok eksik var
borcun vadesi ne mesela
muaccel hale gelmiş, roll edilmeye ihtiyaç mı duyuyor yoksa, yoksa temerrüde mi düşmüş yoksa 10 yıl vadeye mi yayılmış
30 gelire 33 harcama içinde borç için ödeme varmı mesela ?
ailenin evi ama tasarruf hakkı kaç kişide mesela !
araba iş için mi yoksa kişisel ihtiyaçlar için mi kullanılıyor mesela ?
araba 90 model mi ? 2022 model mi ? markası ne mesela ?
bunları söylerseniz batık mı değil mi izah ederim