AEFES barış fiyatlaması mı yapıyor? Bu beklenti geçmişte bu başlık altında konuşuluyordu, aradan geçen zamanda epeyi dalgalandı, trade bile edilebilirmiş.
Printable View
AEFES barış fiyatlaması mı yapıyor? Bu beklenti geçmişte bu başlık altında konuşuluyordu, aradan geçen zamanda epeyi dalgalandı, trade bile edilebilirmiş.
BİST'ten daha iyi bir kumarhane düşünemiyorum. İlle de klasik manada kumarhane arıyorsak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var, Çin'e gitmeye gerek yok. İlle de Çin diyorsak, eski Portekiz sömürgesi ama artık Çin toprağı olan Macao var. Çinliler kumarı çok sever, hatta kumar bağımlısı bir millettir onlar ama acayip tecrübeliler kumar konusunda. Daha minnacıkken Mahjong oyununu öğrenerek risk/getiri eğrisini hesaplamayı da öğrenirler. Ulusal IQ seviyeleri de dünyada en yüksek ulusların seviyesinde. Çinlilerle kumar oynayacak olanlara yüksek ihtimalle kol gibi girer vesselam.
Lokomotif borsalardan Alman DAX bugün yeni tarihi zirve yaptı. Darısı BİST'in başına.
Tüm dünyanın lokomotif borsası SP500 ise tarihi zirvesinin sadece %3 altında.
Trump'ın gümrük vergi tarifelerindeki uzlaşmalar ve olumlu gelişmeler, Ukraynada ateşkesin mzalanması, Çin hükümetinin parasal genişleme yönünde atacağı yeni adımlar küresel ekonomiler ve borsalar için doping olacak.
Bunun akabinde herkes küresel ekonominin lokomotifi ABD'nin 2. çeyrek büyüme rakamına odaklanacak. Haziran sonu resesyon olup olmadığı, ekonomik durgunluk riskinin boyutu belli olur.
TR'de ise Haziran ve Temmuz aylarında faiz politikasında atılması muhtemel olumlu adımlar, enflasyonun düştüğüne işaret eden gelişmeler, İmamoğlu davasında muhtemel geri adımlar borsayı yeni zirveye taşıyacak katalizörler olabilir.
100 endeksin 11250 deki nominal tarihi zirvesini egale etmek için şu anki seviyeden sadece %17 lik bir çıkış yeterli. Aslında Mart ayında neredeyse 11000 e çıkmıştı 100 endeks ve borsa yeni tarihi zirvesini yapmaya doğru gidiyordu. İmamoğlu davasında patlamasaydı muhtemelen yeni zirve yapılırdı.
Ama olmadı. İmamoğlu davası yüzünden 100 endeks çok kısa bir sürede %20 düştü. 500 tane Hiroşima bombasına yakın enerjinin açığa çıktığı 7.8 şiddetindeki son Kahramanmaraş depreminde bile borsa %20 düşmemişti. 1999 Marmara depreminde hisseler en dipte %20 değer kaybetmişken Mart ayındaki İmamoğlu davası yüzünden banka hisseleri 10 günde %40 düştü. Eh bu da çok abartılı, hak edilmeyen bir düşüş oldu.
Yok hocam ya, karamsar biri değilim tam aksine optimist biriyim ama ayni zamanda realistim, hayalperestlik benim stilim değil. Felsefe olarak holistik (bütüncül) yaklaşımı benimsiyorum yani birbiri ile ilintili birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile ana öznenin kavranabileceğini savunuyorum.
Bir bütün, kendisini oluşturan parçaların toplamından daha fazla mı etmeli? Holistik yaklaşım evet diyor ama borsalar ayni fikirde değil. Maalesef BİST de dahil tüm borsalarda bunun tam tersine şahit oluyoruz. Mesela İşbankasına bakalım. Bünyesinde 136 tane bağlı ortaklık ve iştirak olan bu "de facto" holding bir bütün olarak parçalarının değerinin toplamından çok daha düşük bir değere sahip. Yönetim kurulu bunu görüyor muhtemelen ama işlerine geldiği için olsa gerek böyle bir asimetriye müsaade ediyorlar.
Bir felsefe üzerine hayatını yaşayan insanı 1 km öteden tanırım. Bu biraz pc lerdeki cache temizliği gibi bir şey. Normal insan büyük trajediler büyük kayıplar sonrası bu önbelleği yenilerken ve rahatlamış hissederken bilinç ve farkındalık düzeyi yüksek insanlar günde 50 kez bile bunu yapabilirler. Ve onları farklı kılan da budur.
Maalesef TC bürokrasisi reformlara öncelik veren, zamanında önlemini alan bir karaktere sahip değil. Ne 160 Hiroşima atom bombasına eşdeğer 1999 Marmara depremi, ne de 500 Hiroşima atom bombasına eşdeğer Kahramanmaraş depremi deprem riski konusunda bu ülkenin önlem alması için, örneğin çürük binaların tasfiyesi gibi, yeteri olmadı. Bu anlayışın değişmesi için tam anlamıyla duvara toslamak gerekiyor. Bu ülkenin karakteri böyle.
BİST de ayni durumda. Ciddi reformların hayata geçirilmesi gerekiyor örneğin halka açıklık oranının yükseltimesi ve ideal olarak minimum %51 olması, imtiyazlı hisselerin kaldırılması, arka arkaya 5 yıl zarar açıklayan şirketlere kayyum atayıp gerekirse borsa kotasyonundan çıkarılamaları, hisse geri alımlarında kolaylık, manipülasyonlara 6 ay işlem yasağı değil de 25 yıl hapis gibi çok ciddi yaptırımların uygulanması vs gibi. Peki bunlar hayata geçirilir mi? Bu ülke için çok düşük bir ihtimal.
FAB First Abu Dhabi bank YKBNK için çok iştahlıydı tam 1 yıl önce. Defter değerinin 2 katının biraz üzerinde (bugünkü fiyat bazında hisse başına yuvarlak 60 TL) bir fiyat ödemeyi kabul etti FAB ama Koç daha fazlasını talep etti. Bankanın tümü için FAB 13 milyar dolarlık bir değer teklif etti ama Koç 14 milyarda ısrar etti. Bu yüzden 1 yıl önceki girişim mutlu son ile bitemedi.
Şimdi de dedikodular diz boyu. Yok QNB devreye girecekmiş yok FAB tekrar teklifte bukunacamış falan filan. Borsada her daim söylentiler çıkar, önemli olan bu gerçeğin bilincinde olmak.
Aslında QNB için çok güzel bir sinerji yaratır YKBNK. QNB daha 2 ay önce neredeyse defter değerinin 12.5 katından, 35 FK dan işlem görüyorken şu anda defter değerinin 7 katından işlem görüyor, YKBNK ise 1x defter değerinden. YKBNK nin Koçtaki %61.22 lik çoğunluk hissesini 2-2.5 DD aralığından almaları gayet mantıklı bir girişim olur.
Henüz satış konusunda resmi bir gelişme yok, sadece söylentilerle dedikodular var. Eğer FAB teklifi gibi satış gerçekleşirse Koç 8 milyar dolar alır. Artık bu parayla ne yaparlar onu bilemeyiz.
hocam soğutucudan kastım sen değildin, şu ereğli forumunda sevilmeyen bir doğrucu arkadaş vardı:) Seni gereğinden fazla iyimser bulduğum zamanlar oluyor :) Realistlik aslında zor bir durumdur, realistler mükemmel danışman veya mentor olabilirler ama karar alıcı olamazlar genelde.
FAB ın geçen seneki teklifi hisse başına 60 TL ediyor şu anda ve 2.4xDD ye tekabül ediyor.
Yelpaze hocam realist olmak şart, ortaya çıkan sonuçlarla, yapılan icraatların ve atılan adımların yarattığı sonuçlarla hiç kıvırmadan yüzleşmek ve yapılan hatalardan ders çıkarmak elzem.
Osmanlıyı hatırlayın, ilim, sanat, teknoloji, modern eğitim, medeniyet yok ama silah söz konusu olunca iştah tam. Loncalar, güç odakları, saray eşrafı, azınlıklar, asker ve ruhban sınıfını hatırlayın. Hepsi kendi çıkarı için ülkenin ilerlemesine engel olmaya çalışıyor. Asker asker olmaktan çıkmış iş adamına dönüşmüş, padişahlar ve onları kullanan elit kesim toplumu ilkel tutmak için her çabayı sarf ediyor ama silah söz konusu olduğunda son gelişmelere açıklar. Sanıyorlar ki; ilkel bir toplum sadece savaş teknolojisiyle tüm dünyayla farkı kapatabilir. Esnaf takımı şimdiki taksiciler gibi, teknoloji gelmesin biz eski düzen devam edelim. Ruhban sınıfı desen aynı...
Peki tüm bunları sağlayan şey ne? din denen önyargıya dayalı gelişmeye kapalı, sonsuz iktidarını ilan etmiş kavram. Peki gerçekten öyle mi? Yunan ordusunu Ankara yakınlarında gördüklerinde anladılar durumu. Yunan değil İngiliz-Fransız ordusu olsa belki gene tepki vermek mümkün olmayacaktı ama hayat bu işte, hiç beklemediğiniz boyutta darbeyi vurabiliyor. Darbe yeterince şiddetliyse artık değişmez dediğiniz o anlayış bile yerlebir olabilir. Muhtemelen biz gene aynı rotada, benzer bir değişim dönemine doğru ilerliyoruz. İlkelliği savunanlar da, kendi aileleri söz konusu olunca Londra ve New York'dan aşağısını beğenmiyor zaten.
Mathias'tan söz ediyorsun herhalde. Forum ortamında değer verdiğim biridir Mathias. Yaptığı yorumları çok gerçekçi ve doğru buluyorum. Ha Mathias'ın yorum ve beklentilerinden hoşlanmayan dünya kadar adam var ama bu durum cebi boşaktılacak kitlenin ne kadar büyük olduğuna işaret eder. Amatör ve cahil kesim ne kadar karşı çıkıyorsa, gerçeklerle yüzleşmekten kaçınıyorsa, söz konusu beklentilerin doğru çıkma olasılığı o kadar yüksektir.
Adımız geçmiş selamlar saygılar ikinize de. Evet eregl de 2 sene önce süre belirterek verdiğim hedef mart sonu itibari ile hem vade hem fiyat hemde sıfır temettü alacaksınız / max bedelsiz verir öngörüleri ile görüldü. Bam bam bam. :) Gerçekleri yazmak kötümserlik ise eğer kötümser değildim tabikide. Orası Temettü uzun vade masalları ile millete hisse yaslayan/pazarlayan lar ile dolu idi. Müdahele ettik.
Mesela borsa konusunda iyimserim şu aralar. Hatta epey bir iyimserim diyelim.Yine milletle terso falan durumlar tabi. Bu faiz ile borsa mı olurmuş finansal okur yazarlık falan filan o biçim yazılar. İşin komiği bunların bir kısmıda o zamanlar hisse de hisse diye tutturanlar.
Bu arada .Aman buralara yazmak da tehlikeli olmuş. Başka başlıklardan banlabiliyoruz!! :) ne alaka ise.
Piyasa değeri düşük hisselerden DARDL Dardanel hoşuma gidiyor. Bana uygun değil bu hisse. Sermayenin %17 sini Crescent Investments adında Lüksemburg menşeli bir fon aldı geçen Aralık ayında. Kaç liradan aldıklarını dolaylı yoldan soruşturup bir fikir edindim. Sermayenin %51 5 i uzun yıllar ana hissedar konumundaki bir işadamında. PD si DD ye oranla oldukça iskontolu. Şirketin tek sorunu yüksek borçları ve kar elde edemeyip sürekli zarar açıklaması. Şu anda %300 bedelli sürecinden geçiyor ve bu süreç haftaya kapanacak. Şirkete 1.7 milyar TL nakit girişi olacak bedelliden ve muhtemelen bu para ile borçların önemli bölümü kapanır, şirke de karlılık ortasına girer.
Sana helal olsun Mathias. EREGL ve FROTO da tam 12 den vurdun. Bu hisselerde olanların seni eleştirmeyi bırakıp teşekkür etmesi lazım. Ama bunu yapmak yerine meyve veren ağacı taşlamayı tercih ediyorlar. Türk milletinin karakteri böyle. Binlerce yıldır bu anlayış değişmedi.
haftaya....YAPI KREDI....pespese 3 TABAN yapacak.....EREGLIDE....
dedikodusu....sattilar....satacaklar olan her kaart....FOS CIKACAK....
kuzu demedi demeyin usaglar.
birini 16 tl den....otekini 15 tl den....ALACAGIM....BANA VERECEKSINIZ.
Sana da selamlar ve saygılar Mathias. Dogru zamanlamayla uyarıda bulunmuşsun gene senin işaret ettiğin gibi bazı kağıtları süründürürken endeksi farklı hisselerle daha da yükseltiyorlar, belki kafa karışıklığının bir nedeni bu. Senin kötümser olmadığını da biliyorum, TH'yle şakalaşırken senin de adını anmak için yazdım. Herkesin yaptığı en büyük hata XU-100 uzun vadeli grafiğinde görülen 5$ seviyesini zirve sanmak, bu da benden herkese bir ipucu olsun.
Mathias borsanın en eski atasözlerinden biridir, hisseler Wall of Worry'yi (tedirginlik / sıkıntılar duvarını) tırmanmaya bayılır. Sen biliyorsundur bu İngilizve atasözünü. Bilmeyenler için basitçe ifade etmek gerekirse, ekonomik politik veya sosyal koşullar düşmesi gerektiğini göstermesine rağmen hisse senedi fiyatlarının artma eğilimidir.😊
16 PANGINOT....ne var ne yok alecegim....KORKMAYIN.....ha ha ha
https://i.postimg.cc/4dRkRmHj/16.png
Kuzu'nun öngörüsünün ne kadar saçma ve anlamsız olduğunu bazıları anlamıştır. Kendi farkında değil demek?
Daha önemlisi, gerçekleşse dahi saçma ve bilgisizce bir beklenti olduğu gerçeği değişmeyecek. Borsanın 3 haftada 3'e katması da bir ihtimal ya da Michael Jackson'un hayatta olması...
Gerçekleşse dahi dikkate alınmaması gereken bir çıkış.
Sonuçta her ihtimale para yatıramazsınız, eleme ve ayarlama yapmak zorundasınız.
YKB'yi, Eregli'yi 16 liraya düşürecek bir senaryodan mı söz edeceğiz, tamam...
Öncelikle bu ülkenin ekonomik gerçeklerini göz önüne alarak ilgili sürecin kur ve faiz tahminin yaptınız mı? Tüm piyasaları bir bütün olarak görmek zorundayız zira böyle bir süreç zarfında Hazine hala borçlanmaya ve vadesi gelen borçları ödemeye devam edecek. Bankalar mudilerin kapının önünde sıraya girmelerine şahit olmak istemeyecek veya başka ağır sonuçlardan kaçınılmak istenecek. Tıpkı yeterince oy kaybedince değişim yaşayan Bahçelinin çıkışları gibi düşünün:)
Tahmin ettiğiniz kura göre hisseler o fiyata düşebilir mi? Bu durumda endeks ve diğer hisseler ne durumda olur? Böyle bir durumda piyasalarda nasıl bir hava hakim ve o koşullarda alım kararını verebilir misiniz?
Olağanüstü koşullarda, mesela 2015'de Yunanistan'da olduğu gibi hisselerin 1ayı aşkın süre işleme kapatılacağını da simule edebilirsiniz. Kapanmadan önce mi yoksa o kadar uzun bir aradan sonra, açılınca mı almak avantajlı?
Zamanında siz bana derdiniz hep, para kazanmak için cesaret lazım diye. Bence bazı olasılıkları elemek de buna dahil olmalı.
EREGLI.....
tiras ne....TOSYALI alacak....
gec onu....18 panginot.....ALACEGIM.....15 PANGINOTTA SILKELEME VAR....
birbirinizi kandirmayin lem.....BEN NE DERSEM ODUR....
https://i.postimg.cc/V67MYsCW/18.png