Originally Posted by
Oralet_Osman
Tuğrul bey yukarıdaki örneğiniz güzel. Ama tüm dayanağınızı yatırımcı psikolojik etkenleri üzerine kurmuşsunuz. Erhan 9 dan dan değil de 7.8 den de satabilirdi demişsiniz, haklısınız. Ama göz ardı ettiğiniz birşey var. Abd bombalarken Türkiye bombalarken 12 liradan 7.8 liraya inmiş bir senede yatırım yapmış temettücü ky çekirdek çitleyip "amaaan nasılsa piyasa düzelir yakında 15 lira olur ehi ehi ehi" diye düşünmez. Düşünmedi de zaten. Bkz >>> 2008 dünya krizi, 2013 Gezi Olayları, 17-25 Aralık 2013.
BAKIN NE GüZEL ÖRNEKELEMELR BUNLAR, PİYASA ADAMLARIN DÜŞÜNMESİNE DAHİ İZİN VERMEDİ DİYORSUNUZ. ÖYLE BEKLEYİP BEKLEYİP TEMETTÜ GÜNÜ BEN SATARIM DEMEKLE OLMUYOR DEMEKKİ. ÖYLE DURUMLAR OLUR Kİ SİZİN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜZÜN, SOMUT DÜŞÜNCEYE DAYALI SİSTEMİNİZİN HİÇ BİR ÖNEMİ KALMAZ.
O anlı şanlı temettü firmalarının hisseleri nasıl da müthiş boyutta düşmüştü. Yani sıradışı katastrofik olaylarda kimse dayanamaz herkes zarar eder. Aynen sizin dediğiniz gibi ky nın sadece %5 i dayanabilir belki kalanları satar hisseyi.
HARİKA HARİKA. NE GÜZEL BAK FİYATLAR DİBE VURDU DİYORSUNUZ. BİZDE DİYORUZ Kİ ZATEN TEMETTÜ YATIRIMCISI DENEN ARKADAŞLARIN SİSTEMİ HİSSENİN FİYATINA ENDEKSLİ OLMADIĞI İÇİN PANİK OLMADILAR, TEMETTÜ GÜNÜ HİSSE SATMA MANTIĞI YANİ HİSSENİN FİYATI ÜZERİNE KURULU MANTIKLA İŞ YAPAN ARKADAŞLAR PANİK OLDU HEP.
O KRİZLERE BENDE YAKALANDIM. STRATEJİMİ FİYAT ARTIŞI ÜZERİNE KOYDUĞUM SENETLERDE BÜYÜK KAYGI YAŞARKEN, TEMETTÜ HİSSLERİME HİÇ DOKUNMADIM BİLE. ZAMANI GELDİĞİNDE DE TEMETTÜMÜ ALDIM.
Temettü etkisizliği konusunda ceteris paribus (diğer tüm koşullar aynıyken) prensibine göre bakıyoruz olaya.
E BİZDE DİYORUZ Kİ GERÇEKTE İŞLER BÖYLE YÜRÜMÜYOR. ZATEN YÜRÜMEDİĞİNİ SİZDE YAZMIŞSINIZ
Tencereye doldurup piknik tüpünün üzerine koyduğunuz 1 lt su örneğin 11 dk da kaynar İstanbul'da. Ama aynı malzemeyi Ağrı Dağı'nın tepesine götürüp denerseniz oksijen azlığından dolayı 18 dk da Everest tepesinde denerseniz ise 45 dk da kaynar. Neden? Diğer tüm koşullar eşit iken kuralını çiğnedik. Oksijen oranı değişti çünkü.
BEN ONU BASINÇ FARKLILIĞI DİYE BİLİYORUM. OKSİJENDE Mİ ETKİ EDİYORMUŞ? NEYSE.
BU DOĞRU BİR ÖRNEK ZİRA KOŞULLAR SABİT KALMIYOR ZATEN. BAKIN SU BİLE KAYNARKEN FARKLI YERLERDE FARKLI SÜRELERDE KAYNIYOR. VERİLEN ÖRNEKLERDE İKİDE BİRDE EŞİT KOŞULLAR, İKİZ ŞİRKETLER, EŞİT FİYATLAR GİBİ ANLAMSIZ GERÇEKLİKLE BAĞDAŞMAYAN ŞEYLER SÖYLENİYOR.
"DİĞER KOŞULLAR AYNI İKEN" PRENSİBİNİ TEMETTÜNÜN ETKİSİ İÇİN KULLANMAK YANLIŞ ZATEN EN BAŞTA. BURADA İNSAN ELİNDEN ÇIKMA EŞİTLİK ÖZGÜRLÜK VB TARZI FRANSIZ DEVRİMİ YAPMIYORUZ. ZİRA ONUN BİLE İŞLEDİĞİ ŞÜPHELİ.
İşin içine psikoloji girerse bahsettiğiniz örnekte olduğu gibi kimse dayanamaz. Millet grafikleri açıp açıp şimdi 100 lira olan Tüpraşa Ahhh ahh 2008-09 da 4-5 liraymış neden diyor? Ya sa başka güzel hisselere? Çğnkü krizden dolayı yoğun satışlar olmuş.
İŞİN İÇİNE PSİKOLOJİ GİRERSE DEĞİL, PSİKOLOJİ ZATEN İŞİN İÇİNDE HEP.
BAK NE GüZEL ÖRNEKLEME YAPMIŞSINIZ, DEMEKKİ YAPILABİLİRLİKLE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİRLİK AYNI ŞEY DEĞİLMİŞ.