Ben de aynı fikirdeyim. Ayrıca politikacıların baskısı seçimden sonra artabilir. Bu da göz ardı edilecek bir konu değil.
Merkez bankası için önemli bir sınav olacak.
Printable View
Secimlerden sonra daha sıkı maliye ve para politikası ile enflasyona karşı savaşın başlayacagını düşünüyorum. 4.5 yıl secim olmadığını düşünürsek, ilk 1-2 yıl dengelenme ve sonrasında ekonomik büyüme ile sağlanırsa bir sonraki başkanlık secimlerinde kesin zafer ilan edilebilir. (Türk secmeni sadece cebine bakar oy kullanırken)
Erken bir hamle yapacaklarını düşünmüyorum, gecen ağustos ve bu cumadan ders cıkarmışlardır diye düşünüyorum.
Eğer Akp içinde bir bölünme olursa ki ben imkanıza yakın görüyorum o zaman erken secim dahil başka şeyler de konuşabiliriz.
Secimlerden sonraki öngörülerim:
Yüksek zamlar ve vergiler, metro yol köprü gibi bütün projelerin durdurulması, sıkı para politikası, esnafların ve inşaatcıların meteliğe kurşun atması, medya yoluyla yüksek işşizliğe karşı savaş verilmesi.
bu hükümet seçim sonrası IMf ye giderse ki kısa vadede cokta alternatifi bulunmuyor, faiz indirimini rüyasında göremez.Halk fakirleşir dağa taşa diktikleri betonlara giden para kesilir.Göreceli bir devaluasyon olur en az reel enflasyon kadar. Memur, işçi zam alamaz dogru dürüst.Tabii bütün bunlar var olan üretim krizini ve talepteki dibe vurmayı nasıl canlandırır orası ayrı konu.Şu an ülkeyi kırk satır mı kırk katır mı pozisyonuna getirdiler. Bunların 2009 sonrası abanmasıyla nerdeyse bahçivan bile para bulup müteahit oldu, piyasada karlı diye kaynakları oraya aktardı.İyi abi krediler açıkken kısa dönemde inşaat karlıda, ya daralmada ve uzun dönemde? Kapitalizmde temel unsur "return on capital as fast as possible" ise sabit sermayeye yatırılan paranın kara dönüşümü uzun süre alacağından krize girerken taşıyacağın en pis yatırımdır. Şimdi herkes kemerleri bağlayıp uzun bir L ye hazırlık yapsın.Örnek vermek gerekirse üretimi yetersiz Yunanistan'a IMFsi , troikası girdi 10 yıldır sürünüyorlar. Gelecek 4 yıllık süreç iktidarı epey terletecek.
Ağustos ayında bazı şeylerin değiştiğini umalım. Merkez bankasının politik baskıdan uzak karar alabilmesi politikacıların da lehine.
Asıl sorun politikacıların bunu anlayıp anlayamamış olmaları. Anlamadılarsa sistem onlara tekrar tekrar anlatana kadar bu çile çekilecek.
5,3754 -0,1739 -3,13%
Tüm Türkiye dolar alıyor, yabancılar ülkeden cıkıyor...Bu kur nasıl düşünüyor arkadaşlar ? Kuş kadar reserv var ?
Bu hızla düşerse, yarına 5,25 görünür..
JP Morgan ve hükümet bence iş birliği yaptı, bazı toy yabancılara ayar cektiler.