Erdoğan: “Ekonomide sıkıntı varmış, yok, biz gayet iyi yolumuza devam ediyoruz”
Printable View
Erdoğan: “Ekonomide sıkıntı varmış, yok, biz gayet iyi yolumuza devam ediyoruz”
Denemedir.
Epeydir yazan yok. Kontrol amaçlı yazdım.
Şerro : 20,001
Dolarla ilgili yeni kısıtlar, yeni limitler devam ediyor, bu da talebin göstergesi. Fizikiye yönelme neyin göstergesi işte onu çözemedim.
Bugün bir katılım bankasındaki hesaptan en fazla 5.000 dolarlık havale yapabildim.
Günlük limiti aşıldı uyarısı geldi.
Ticari faaliyetlerinin hareketi ve büyüklüğü zamanla daralacak gözüküyor yakın zamanda.
Ya bankalar, limit üzeri talep gelince e507 nin dediği gibi, Kapalıçarşıdan tamamlıyor, ya da müşteri çekeceği tutarın limit kadarını bankadan dolar olarak, kalanını ise TL olarak çekip gidip Kapalıçarşıdan alıyorlar ve bunların hepsinde de muhtemelen farklı farklı kurlar uygulanıyor. Müşteri bazlı 2.5 milyon doların üstü hem izne tabiymiş, hem de kuru farklı kurmuş.
Bu durumda gördüğümüz şey, bu limitlerin altında kalanlar, yani aradaki iki farklı makas uygulamasından arbitraj yapılabilme imkanı. Zaten 1-2 hafta önce ben de söylemiştim, misal geçen ay 19.05 den alınan dolara döviz bürosu direk 19.11 teklif etti, pazarlık yapılsa 19.12-13 de yapardı sanırım zaten o an alış satışı 19.10-19.25 gibiydi büronun. Bürodan alayım dediğimde ise 19.20 den verelim demişti.
Yani, doları çekmeyecekseniz, dolar alıp DDKM yapacaksanız düşük kur uygulamasından faydalanmak mümkün, ama 50 bin üstü olacak ve merkezden müsaade alıp özel kurdan verecekler, o da interbank satış kurunun 5-6 kuruş üstü oluyor. Mevzu anlaşıldı.