Öyle ya demir artıyor,bakır artıyor,paladyum artıyor,platin artıyor,pirinç artıyor,buğday artıyor ama altın 1500 dolara düşecek nasıl olacak bu.
Printable View
Öyle ya demir artıyor,bakır artıyor,paladyum artıyor,platin artıyor,pirinç artıyor,buğday artıyor ama altın 1500 dolara düşecek nasıl olacak bu.
Altında ve gümüşte sorun kağıt kontratlarla çok baskı yapılması.Mevcut altın ve gümüşün bilmem kaç katı ile piyasada işlem yapılıyor olması.Bunu reddit meddit ayağına ilk gümüşte sıkıştırdılar.Gümüş piyasasını tutamazlar iki üç aya kalmaz gümüş patlar.E oyun orda bozulunca elbet sıra diğerine gelir.Altında kopar.Tarihte zaten hep bu ikisi beraber artmış beraber azalmış,az bişi zaman farkı ile hareketler hep benzer.Zaten paladyumda platinde falan pek baskı yok,onlar zaten kendi mecralarına girdiler.Paladyum gireli 4 yıl oldu,platinde bir kaç aydır istikrarlı.Ben önümüzdeki on yılın maden çağı olduğunu düşünüyorum:)))))))
Benimkisi tahmin. Tabiki yükselme ihtimali var. Benim için de güzel bir birikim aracı.
Benim argümanımda benzer durum 2009 dan sonra oldu. Ons 1950$ dan 1100$ civarlarına kadar geri çekildi.
Benzer durum şimdide yaşanıyor.
2150$a gitti, kademe kademe geri geliyor.
İkincisi ise serseri paranın şuan gidecek bir yeri daha var. Kripto para. Tam bir dipsiz kuyu. Çevremde en az 10 tanıdığımız 6-7si parası a veya çok burada. Sonu ne olur meçhul.
Son olarak bu altın gümüş platin gibi varlıklar dramatik bir şekilde düşmemesi gerektiği gibi 1e 5 gibi yükselmesi de sektörlere ciddi zararları olur.
Tabi bunlar benim gibi konuya cahilce bakan birinin bakış açısı.
Ne olur bilinmez.
Düşmesi benim için daha iyi olur ama kesinlikle düşecek algısı oluşturduğumu düşünmeyin.
Ytd
Haklısın aslında, bu konu epeydir konuşulur ancak pek bir şeyde olmaz..bu anlamda Japonya nın borç GDP oranı %250 nin üzerinde mesela, yine bugün kendi haline bırakıverseler Avrupa Birliği de batık sayılır..
50 milyar dolar dış ticaret açığı nominal değer olarak yüksek gibi gözükebilir ancak cari açığa az önce baktım, yanlış görmediysem GDP ye oranı %3-4 arasında..rezerv para için sürdürülebilir bir rakam gibi gözüküyor..diğer taraftan özellikle başta Çin gibi dolar bağımlısı ülkeler için oyunun sürdürelebilir olması önemli..yani aynı masadalar ve dolar bir sıkıntıya girerse kendileride bu işten benzer ölçüde zarar görebilirler..yada şöyle söyliyeyim Çin ABD tahvili almasa da(ellerindekilerini satamaz ama) birileri mutlaka almak zorunda..10-20 sene sonra ne olur bilemem ama şimdilik 'the only game in town' durumu var pazarda..:)
Diğer yandan biliyorsundur ABD default edemez, gerekirse dolar basar öder borçlarını..birde genelde yaygara koparan çok oluyor dolar kullanımı azalıyor şeklinde..bakıyorsun verilere, atıyorum son 5 senede ticarette dolar kullanımı %58 den %56 ya düşmüş..bu tür düşmelerle düşme denmez normalde, bir şey söyleyebilmek için çok daha fazla düşüşlere ihtiyaç var..bir de tabi doların alternatiflerine bakmak lazım, euro, yuan, yen gibi..hiç birinde hayat emaresi yok bence..o yüzden enflasyon karşısında topluca değer yitirecekler gibi duruyor..
Lütfen kripto paralarla altın ve gümüşü aynı cümlede kullanmayın ,dayanamıyorum cidden,aklım ermiyor,anlıyamıyorum çözemiyorum olayı:))))))2009 da dolarda para tabanı 850 milyar dolardı şimdi 9 trilyon dolar,nerdeyse 10 kat artmış bir para tabanı ve bu sadece FED in bastığı miktar diğer merkez bankalarını hiç saymayalım ama bu kadar genişlemeye rağmen altında tavan aynı olsun üstelik bir de geri çekilsin,gümüşte eski tavanın yarısında olalım herhalde altın çekilince onda da geri çekilme bekliyorsunuz,bunlar sizce mantıklı mı.Altın piyasası takriben 10 trilyon dolarlık bir piyasa,gümüş piyasası yaklaşık 1.5 trilyon dolar kadar.Sadece apple benim bildiğim trilyon doları geçti.Böyle bir dünya olabilir mi.
Bitcoin e sanal altın denmesi,bitcoin üretimine madencilik denmesi falan hep algı.Yahu bitcoin üretimi de, bitcoin maden mi ki üretimine madencilik diyorsun.Bitcoin digital altınmış vs bunlar hep zırvalık benim aklım ermiyor,dolandırıcılık olarak görüyorum.Sistemi kapatsalar üstüne içecek bir bardak su vermezler adama,altını torununa bıraksan yüz yıl sonra torununun torunu bile size dua eder,hiç kıyası olur mu.