gecen yıl 48.479 bin di vergi dairesine verilen kar...bakalım konsolide ne kadar gelecek süpriz olur mu acaba...bu sene de 75 kuruş temettü alırız en azından...
Printable View
gecen yıl 48.479 bin di vergi dairesine verilen kar...bakalım konsolide ne kadar gelecek süpriz olur mu acaba...bu sene de 75 kuruş temettü alırız en azından...
sermayesine oranla benzer(hatta daha iyi) vergi dairesi bildirimi yaptığımız Banvit'e bak, bir de bizimkine...BANVT:100-105 milyon PETUN:43.3-47.6 milyon...
konsolide gelse de artık rahatlasak önümüze baksak...temettü oranımız belli olsa...
ilave yaptım bu gün...
Ben de ilave yaptım , ama maalesef ,acele edip 9,70 TL. den ilave yaptım...... Bu günü, %7,16 düşüşle 9,47 TL. den kapattık.
Borsanın %3 düştüğü bir ortamda , çok abartılı bir düşüş yaşadığımızı düşünüyorum. Üstelik güzelim bilanço bile fiyatlanamadan , güme gitti. Yine de umutluyum.... İnşallah , yaralarımızı , kısa zamanda sarar.
ben de aldım fırsat diye kademe kademe en düşük 9,31 den almışım en yüksek 9,97 den umarım bu sene de iyi temettü verir...
günlükte hisseye biri girdimi çarpmayı çok iyi biliyorsun tahtacı,beteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer ol.. geldiğin yere dönersin umarım sen anladın onu...
ytd değildir
Kademeler çok sığ, bilançolardan sonra hemen Pnsut, Petun, Pinsu üçlü şirket birleşmesi yapsalar bari. Hacim kazanması iyi olur. Hemde önemli yönetsel tasarruflar olur.
nakiti olanlar için iyi yerlede kademeli güzel mal alınır fakat...ayrıca pınar süt ve un birleşebilir ama su birleşmesin bi zahmet bence...
net kar 46.193 bin geldi hayırlı olsun... temetü ne olacak bakalım..
Herkese merhabalar ,
Petun un açıklanan bilançosu öncelikle hayırlı olsun .
12 aylık da 46.193.000 kar rakamı, geçen yıl ki kar rakamına göre düşük olmasına rağmen ,2019 gibi zor bir senede yinede sermayesi üzerinde kar açıklamayı başarmış .
Diğer taraftan geçen yıla göre düşük olmasına rağmen ilk çeyrekden çok da daha iyi ve son iki çeyereğe paralel bir kar elde etmeyi başarmış.
Üstelik bu sene elde edilen kar'ı kıymetli kılan esas faaliyetinden elde edilmiş olması , geçen yıllarda esas faaliyetinden düşük kar elde ederken iştiraklerde yüksek karlılık oluyordu, bu sene ise esas faaliyetten memnun edici düzeyde iyi kar sağlamış.
ne yazık ki iştiraklerden (geçen yıl yaklaşık 19 milyon kar vardı ) bu yıl yaklaşık 1 milyon kadar zarar yazılmış.
yakın gelecekde iştirakler eski performansına ulaşabilirse hissede çok daha güzel dönemler görülecektir.
Şirket cirosu geçen yıllara göre pozitif ve fark edilir düzeyde artış sağlamış ki buda bence şirket geleceği için oldukça önemli. diğer taraftan yine nakitin kıymetli olduğu bir dönemde kasasında nakit artışı sağlamış olması da gayet başarılı.
Fakat bence bunların dışında göze çarpa en önemli kalem ÖZKAYNAK varlığı olmuş bence .
Şirket yeniden değerlemeye giderek son çeyrek de özkaynaklarını 115 milyon artırarak , 654 milyona çıkarmış .
Bu da hisse başına 15 tl gibi bir defter değeri oluşturuyor ki pınar et gibi bir marka deftere değerinin çok çok altında bir fiyatta kalmış oluyor .
Olağan üstü bir ucuzluk oluşmuş durumda pd/dd=0.6 (yaklaşık ) civarına gerilemiş oluyor .
Ayrıca bu değerleme " acaba bir sermaye artışı habercisi mi?" sorusunu da aklıma geliyor doğrusu
Sonuç olarak defter değerinin çok çok altında , esas faaliyet karı ve cirosunu artırmış , nakit pozisyonu sağlıklı , dönemsel karlılıklarını istikrar ile sürdürebilen, Türkiye markası bir şirket olarak yoluna devam ediyor.
Kabaca yaptığım bu analiz ve yorumlar umarım işinize yarar.
Herkese bol kazançlar ...
İştiraklerden de 10-15 milyon ilave kar gelir diye düşünüyordum...olmadı...temettü ne olacak bakalım.
Herkese merhabalar,
https://i.hizliresim.com/agyoGR.png
2019/3 bilançoda iştirakler ne yazıkki 5 milyon zarar ederek net karı neredeyse yok etmiş
2019/6 bilançoda ise 2 milyon kadar kar ederk zararı 3 milyon civarına çekmiş
2019/9 bilançoda ise 3 milyon kadar kar ederek zararı sıfırlamışlar
Dolayısıyla bu sene tüm dönemlerde kötü performans üretmişler iken son çeyrek de düşündüğünüz gibi bir etki olması imkansızmış ne yazık ki,
işin doğrusu biraz zor bir beklenti olmuş , umarım piyasa yatımcıları önceki bilançolara bakarak böyle bir beklentiye kapılmamışlardır ,
Fakat umarım beklentiniz gelecek dönemlerde gerçekleşir . bir çeyrekde 10 milyon ve dolayısıyla senede 40 milyon kar etmeyi başarabilirse iştirakler , petun da yıllık da 100 milyon ve üzeri karlara ulaşır , bu da tüm yatırımcıları için gerçekten olağanüstü olur..
Özkaynak artışı ile piyasanın en ucuz hissesine dönmüş olan ve çeyreklere paralel kar açıklamış petun un açıkladığı bilançoyu açıklayamayan ve çok daha yüksek fiyatlardan işlem gören onlarca hisse var .,
Çok uzak örneklere gerek kalmadan hemen grubun diğer büyük hissesi pnsut örneğinde mesela açıklanan kar 34 milyon da kalmış ancak fiyatı çok daha yüksek
https://i.hizliresim.com/jAv4QG.png
Gıda sektöründe ortalama pd/dd oranı 3 civarında gerçekleşmiş iken bu orana ulaşması için petun un 45 tl fiyatta olması lazım ,
diğer taraftan zarar eden firmalarda bile pd/dd 3 üzerinde oluşmuş...
TUKAŞ da pd 11 fk 26
KENT de zarara rağmen 14 pd gerçekleşmiş mesela..
Piyasada beklentilerin alınıp satıldığı gerçeğine rağmen, çok çok ucuz olduğu gerçeği de mevcut ..
Bir kısım yatırımcı bu güzel kar'a rağmen beklentileri karşılanmadığı gerekçesi ile satış yaparken, bir diğer yatırımcıda çok ucuz olduğu gerçeği alım yapacak ...
herkese bol kazançlar...
Geçen yılki 2019 temettü verimi %13,3
Bu yıl böyle bir oran gelirse süper olur...
Redmi Note 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Herkese merhabalar,
Geçen yıl fiyat düşük ve temettü bu yıldan daha yüksekti.
6 tl civarında bir fiyatta iken 80 krş temettü olağanüstü bir rakamdı bence.
Bu yıl iyi ihtimal 60 kuruş temettü olabilir ve fiyat ta temettüyü 10 TL üzerinde karşılar ise %6 civarında kalır oran .
Oranın daha fazla olması için fiyatın epeyce düşmesi gerekir.
Temettunun 80 kuruşa çıkması halinde (ki kazandığını hepsini vermesi demek) %8 civarında olur .
Geçen yıldan düşük olacağı şüphesiz ama zaten geçen yılki oran çok yuksekti,
Bu fiyatta bir hissede 60 krş temettü bile bir çok şirketin misli ile üzerinde olacak ,
Hemde 2019 gibi bir zor senede...
Herkese bol kazançlar..
temettü fena değil: hisse başı 0.765 TL net.
güzel temettü sene başı 5 tl olan şirket için...seneye iştirakler güzel kar yazarsa 1 tl verir inşallah toplamaya devam...
Herkese merhabalar ,
Açıklanan temettü oranı fazlasıyla memnun edici ve bence beklentilerin üzerinde,
neredeyse kazandığı paranın tamamını dağıtıyor .
işin doğrusu bu hissenin temelide, tekniğide, karlılığıda, temettüsüde para eder, ama hissede adında mı oyuncusunda mı beş para etmeyen birşeyler var ,
ruhsuz bir hisse ...
yatırımcısına sabırlar...
herkese bol kazançlar ...
bilançoyu biraz inceledim gözüme çarpanlar;
kısa vadeli yükümlülükler %5 gibi artması gayet olumlu
uzun vadeli yükümlülükler %18,71 artması gayet normal hatta iyi sayılır
brüt satışların ve satış gelirlerinin %6 -7 gibi artması güzel biraz daha iyi olabilirdi
net esas faliyet karının aslında %33,83 artarak 54301 bin gelmesi süper normalde iştirakler zarar yazmasa daha fazla temettü alabilirdik
2020 umarım daha iyi geçer ben hala almaya devam edecem benim açımdan hisse hala cazibesini koruyor...
not bence zor itimal ama umarım pınar grubu birleşmez o zaman petun için olumsuz olur...
Finansal ve karlılık olarak en iyi petun olduğu için, birleşme kusa dönemli petun lehine olmayabilir. Belki uzun dönemli iyi olur. Mevcut durumda bütün pınar grubu şirketletinin Kademeler çok sığ, büyükler için cazip değil. Bundan dolayı defter değerinin çok altında kalıyor.
Ayrıca birleşme olursa Pnsut, Petun, Pinsu ün ortak iştirakleri de tam konsolidasyona girer. Her biri aynı şirkete düşük ıranda iştirak ettiği için, finansal varlık varlık veya özkayak olarak bilançolanmış.
Pnsut Petun Pinsu birleşmeli artık. Orta uzun dönemli iyi sonuclar verebilir.
Pınar grubu ile ilgili kap a haber düştü...Meşhur kamburumuz kalkıyor...
Redmi Note 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
KAP haberiyle beraber yatay hedefleri konuşabiliriz sanırım artık. PAzartesi günü alım yapmak için fırsat bekleyecem.
Ek 24423
Yanlış Anlaşılmasın biraz bilgi vereyim
Bu Borç Yaşar Bank Battı zaman
Şirketlerin üstüne kaldı
Bu Borcu Borçla kapadılar.
Yani o borç orda duruyor yüksek
Faizle yeniden borçlandılar.
Kısaca borcu Borçla kapadılar.
Borç bitmiş değil.
Yatırım tavsiyesi değildir İroni bu yazı Bu benim yorum kimseyi bağlamaz Her kes birey dir
SM-A750F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Terzico güzel insan karşında acemi borsacı yok...25 yıldır borsacıyım...Bu yaşar Grubunun bu kamburu kullanarak hisseyi peçete çevirdiği günlerde bile yüklü alım yaptım...Borsada herkesin gittiği yönün tersine git kaybetmezsin...Piyasa azgın boğalaşınca devret malı...bekle...o mallar eski yerine geri gelecektir...sabırlı ol...su akar yolunu bulur...Redmi Note 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Metamorfoz 100 kardeş
Şöyle biraz komplo teorisi
Üreteyim .
Tabiki Allah korusun Fransada italyada millet
Marketleri boşalmışlar .
Gıda sıkıntısı varmış diye
Haberler duydum bilemem
Ne kadar doğru veya yanlış.
Inşallah bizde olmaz .
Anlayan anlamıştır.
Yanlız bu borç bunların borcu
250 milyon Dolar.
Ne yaptılar borcu Borçla kapadılar. Yani borçu borç
Borçu bitmiş değil yüksek
Faizle tekrar borçlandılar.
Yaşar Bank Battı Borçları Şirketlerin üstüne kaldı.
Bilgin olsun.
Gerçi bunu herkes biliyor.
Yatırım tavsiyesi değildir İroni bu yazı Bu benim yorum kimseyi bağlamaz Her kes birey
Haber çok güzel bana göre.
Şüpheci Kimse borcun daha düşük bir faiz oranı ile yeniden başka bir kredi ile ödendigini söylüyor ve birazda şaşkınlığını ifade ediyor.
Haber güzel.
Pazartesi tüm grup şirketlerine iyi yansıyacağını düşünüyorum.
Şüpheci Kimsenin yazısı
(Yaşar Holding'e Bu Borcu Kim Verdi? Kısa Çalışma
- Eylül 11, 2019
Yaşar Holding'in 2019 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıklaması ile beraber ilk olarak geçtiğimiz günlerde firma tarafından geri alımı yapılan Eurobond'ların nasıl finanse edildiğine yönelik dipnotlara baktım.
Karşıma aşağıda sunulan bilgiler çıktı.
Sunulan bilgilere göre Yaşar Holding, ismi belirtilmeyen banka/bankalardan ilave 100 Milyon Dolar kredi limiti elde etmiştir. Yedi yıl vadeli olan kredi limitinin faiz oranı, Eylül ayında yeniden fiyatlanmak üzere %6,75'tir.
100 Milyon Dolar'lık ilave kredi limitinin bir kısmı ile 44 Milyon Dolar değerinde Eurobond geri alımı, Temmuz ayında, yapılmıştır.
Elde edilen ilave kredi limiti yanında Yaşar Holding, 150 Milyon Dolar'lık gayri nakdi kredi de elde etmiştir. Gayri nakdi kredi teminat mektubu mu, akreditif mi? Bilemiyoruz.
İşin can alıcı noktaları ise gayri nakdi kredi ve ilave kredi limiti toplamı olan 250 Milyon Dolar, Yaşar Holding Eurobond miktarı ile aynı olup, kullanım vadesi de Yaşar Holding'in eurobond vadesi olan Mayıs 2020'den bir ay öncedir.
Birisi lütfen bana açıklasın. %8,875 faiz oranlı Eurobond borcunu ödemede sıkıntı yaşayabileceği zamanında öngörülmüş olan bir firmaya nasıl daha düşük, %6,75, faiz ile borç verilir? Garip ve yanlış risk fiyatlamasıdır.
Nakit akış tablosuna baktığımızda, ilk iki çeyrek elde edilen konsolide operasyonel nakit performansının daha fazlası yalnızca faiz ödemesine gitmiştir. Geçen sene en azından 4 Milyon TL artmıştı.
Umarım 2019 Eylül ayında yeniden fiyatlama yapıldığında faiz oranı, diğer firmalara haksızlık yapılmayan ve alınan riski daha iyi yansıtan bir seviyeye çekilir.
Eurobond'a garantör olan Yaşar Holding iştirakleri için ise garantörlük durumlarının devam ihtimali, yukarıda paylaşılan dipnota göre, belirmektedir.
Sonuç olarak Yaşar Holding'in Mayıs 2020 vadeli 250 Milyon Dolar Eurobond'u için ödeyememe riski elde edilen yeni finansman kaynakları ile asgariye inmiştir; ancak sağlam temellere Holding'in oturabilmesi için varlık satması gerektiğine yöenlik düşüncem, 250 Milyon Dolar'lık ilave finansman paketinin büyük çoğunluğunun gayri nakdi kredi olması sebebiyle, artarak devam etmektedir.)
Kendime notlardır kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Bak kardeşim bunlar
Borcu Borçla kapadılar.
Git Araştır sor öğren.
Hemde yüksek faizle çünkü
Notu çok düşük ve çok borçlu
Olduğu için .Riskli oldukları için.
Ben burdayım
Borcu Borçla kapadılar .
Borç sonucta orda duruyor
Ben burdayım
Gelirsin burda doğruyu yazarsın
Yanlış anlama ben şirketi
Kötülemek amacıyla değil
Millet doğruyu bilsin.
Yatırım tavsiyesi değildir İroni bu yazı Bu benim yorum kimseyi bağlamaz Her kes birey dir .
Aboooo. Terziko yine piyasaya çıkmış. Sayın terziko hisseyi kötülerken 4 TL idi. Bak bakalım şimdi kaç TL. O zaman da dedim vabal alma. Ezbere yazıp ciziyorsun. Böyle köklü firmalar bir şekilde işi çözer diye.Ama nafile Hiç ders almadın. Yazık değil mi birçok insan senin basma kalıp tek tip kopyala yapıştır yazın için hisse sattı.
Neyse gelelim asıl konumuz olanborcu borçla kapatma mevzuuna. İyiya kısa vadede borcu kapatıp çok düşük faizle uzun vadeye yaydı. Bu grup hisseleri için çok iyi olacak. Üzerindeki baskı kalkmış oluyor. Şirket istirakini satsa rahat oderdi zaten. Ancak bu şekilde ana firmalari parlatıp büyütüp eli rahatken satarsa çok daha karlı satış olacaktır. Satarsa tabi..
Sonuç: Grup ve şirketleri için çok iyi. Borcu çevirmiş oldu. Piyasa olumlu görür.
Bol kazançlar.
Ayıp ayıp be utanma yok sende
Hiseyi ben Kötülemiyorum
Bilgi paylaşıyorum .
Yapmayın insanlara iftira atmayın
Kimseye Al veya Sat demiyorum
Sadece bilgi paylaşıyorum.
Ben değil Reyting kuruluşları
Diyor.
Bilgi paylaşıyorum sende öyle değil
Böyle de
Sana cahil demiycem çünkü onda
Bilgi lazım
Yatırım tavsiyesi değildir İroni bu yazı Bu benim yorum kimseyi bağlamaz Her kes birey
5 ay oncesinin mesajlarınızda da bilgi payladiyordunuz...daha eskilerine ugrasamadim eminolun hep aynı şekilde.
Bu grupla ne alıp veremediginiz var. Yoksa şirketin adinami çalışıyorsunuz. [emoji38]
Şahsen bende bilanço, gelir, beklenti, düşük kar vs konularında çok elestirdigim oluyor ancak sizin gibi sadece kızgınlık değil.
Bence konuyu uzatmaya gerek yok. Siz bildiğinizi yazmaya devam edin.
Ben size birşey demiyorum. Hakkınızı helal edin. İsteyen istediğini yazar. Birbirimizide kırmayalim. Herkesin kararı kendine.
Bol kazançlar.
Bu borçlanmada asıl sorgulanması gereken şuyudu;
Yaşar holding borçlanma yapacaktıysa, patronlar neden Pnsut, Petun gibi holding iştiraklerinin holdinge ve kendilerine ait olan hisseleri teminat göstererek borçlanma yaptırılmıyor da, halka açık pnsut petun gibi şirketlerin holding in edindiği borçlara garatörlük yaptırıtılıyor? Asıl çarpıklık burda!!
Ama bu borç kapandıysa ve Petun ile Pnsut un bu borç üzerinde bir garantörlüğü yani herhangi bir yükümlülüğü kalmamışsa yatırımcılar için bir sorun yok! Holding başka kaynaktan borçlanıp borcu kapatmışlarsa (Refinansmanla) petun ve pnsut ü ilgilendiren bir yoktur.
Uzun süredir Petun ve Pnsut ın tahtada kademeleri aşırı sığ. Yani zamanında tahtacı toplamış istediği kadar, satmak isteyende satmış istediği kadar.
Tabi kademeler böyle sığ olduğu için hisseye pek yeni bir ilgide oluşmuyor. Bundan sonra ancak yukarı vurulursa kademeler dolabilir.. yoksa tahtacı sığ dar alanda kendi kendine dansı devam eder.
Herkese merhabalar,
Yaşar holdinge ait olan borç uzun yıllardır bir şekilde ödeniyordu ve yine yeniden ödemesi yeni bir borç ile yapılacak ,
bu cümlede petun yatırımcısını ilgilendiren en önemli cümle, borcun holdinge ait olmasıdır bence .
Bu borcun pınar et ile yada diğer grup şirketleri ile en ufak bir alakası yoktur , yoktur derken pınar et'in ödemesi gereken veya ödemeye çalıştığı veya ödeyemediği için borçlandığı ve şirket finansallarını sıkıntıya sokan bir durum asla söz konusu değildir.
bilakis bu borca kefil olduğu için her dönem holdingden bir kefillik ücreti almaktadır, yani kefaleti sürerken bu borçdan kazanç sağlamaktadır .
Bir arkadaşınız borcuna kefil olduğunuzu düşünün , arkadaşınız borcunu ödedikçe sizin için sorun (eğer ödeme ile ilgili bir risk görüyorsanız ) sadece psikolojik olabilir.
Bu durumda açıklanan haber ile şirket grupları en az 7 sene psikolojik olarak rahat edeceklerdir .
diğer taraftan yatırımcı olarak psikolojik olarak rahatmıyız ?
7 yıl sonra ödenecek bir borç bugün yatırımcısını neden rahatsız etsin?
Hangi yatırımcı bir hissede 7 yıl kalacak ?
Dolayısıyla gereksiz bulduğum bir tartışma aslında ,ama yinede söylemek isterim bizim için büyük ama holding için küçük bir borçtur.
Daha yakın zamanda petun'unda önemli oranda ortak olduğu holding şirketi, yaşar birleşik pazarlama 25milyon euroluk bir yatırım yaptı(https://www.yasar.com.tr/tr/medya/de...tirim/44/274/0 ), istanbul'da bir açılış yaptı, bu yatırım şirketin ne kadar büyük olduğunu hakkında bir ipucu verirken holdingin ne kadar büyük olduğununda bir işareti bence ,
bu borcu ödemeyerek en kıymetli varlıkları olan petun ,pnsut ,dyo gibi şirketleri borç batağına sokarak batıracak değillerdir herhalde .
Şu anda petun'un satışı söz konusu olsa 1 milyar üzerinde fiyatlama yapılır diye düşünüyorum , bu kadar kıymetli olan varlıklarını borç batağında beş para etmez hale getirecek değillerdir sanıyorum , onun yerine eğer ödeme ile bilgili bir risk öngörürler ise şirket satma yolunu seçerler ki bu da petun yatırımcısı için yine kıymetli bir haber olur .
Şirket satışı petun için olsa mesela , şu an 400 milyon piyasa değeri olan firmanın piyasa değeri 1 milyarın üzerine çıkar .
Demek istediğim bu borç bir şekilde mutlaka ödenir ve kefil şirketlere kalmaz , çünkü kalırsa en büyük zararı yaşarlar görür.
3-5 miktar hissemiz için değeri düşer ,yok olur diye biz korkuyoruz da , şirketin yarısından fazlasına sahip olan yaşar hisseleri için korkmaz da ,holding için küçük sayılabilecek bir borç için hisslerini çöpe atacak değildirler sanıyorum,
Neyse dedim ya bu arada yazdığım paragraf hisseyi 7 yıl taşıyacak olan varsa onun içindi . dolayısıyla büyük çoğunluğumuzu ilgilendirmiyor .
Özetle borcun petun'a bir zararı yok faydası var bence ...
Herkese bol kazançlar...
sayın hisseci44 ben 11 yıldır bu hissedeyim...nasip olursa 3 yıl daha toplamayı düşünüyorum....sonra emeklilik inşallah aynı zamanda temettü emekliligi...tabii her şey nasip kısmet ömrümüz olursa...yaşar holding daha ucuz faizle borcunu 7 yıl sonraya ötelemesi hisse için çok iyi bence...sayın terzico yaklasık 1 yıldır hisse de saçma yazıların var sonuna ironi yazman bu saçmalıgı degiştirmiyor malesef...holding kapalı kapılar arkasında iyi şeyler yapıyor...TMSF ile anlaştılar davaları geri çektiler parada muhtemelen burdan geliyor...yeni yatırımla yaptılar 7 yıl sonra bu para belki de bu kadar büyütülmeyecek...ayrıca bankacılık lisansının geri alınacagına dair söylentiler çıkıyor...
Terzinin yazdıklarını gerçekten okumuyorum artık uzun bir süredir...
Ne güzel okumak zorunda değilsin
Buna ben saygı Duyarım.
Buna Demokrasi deniyor .
Y.t.d
Böyle günlerde diplerden almak sonrasında hem karlı oluyor hem rahat trade etme fırsatı veriyor,ama işte fazlaca nakit tutma alışkanlığımız olmadığı için az miktarda alım yapabiliyorum.