Alışık olduğumuz Deva hareketleri değil bu durum... :oleyo: Bu hareketleri boşuna değil, arkasında bir şeyler var ama, (satış, biotech ilaç lansmanı vs. olabilir) kokusu kısa zamanda çıkar herhalde...
Printable View
Alışık olduğumuz Deva hareketleri değil bu durum... :oleyo: Bu hareketleri boşuna değil, arkasında bir şeyler var ama, (satış, biotech ilaç lansmanı vs. olabilir) kokusu kısa zamanda çıkar herhalde...
Diğer alıcı .. 36 BİN lot
Diğer satıcı 830 BİN lot
1.6 MİLYON lot 68.43 maliyetle
tek kurum üzerinden alınmış
son hafta içinde
Onu ben farketmemiştim iş normal iş sanıyordum 3 gündür yukarı ivmelenmesinde iş yatırımında cok katkısı olmuştu 50 bin lot + şuanda aynı kişi ya da kurumsa akşama doğru arttırıyor genelde alışlarını bakalm takibe devam :ok:
Birde %5 eksi olmasına rağmen satıcı kısmında diğer 65 bin lot ile en cok satıcı hacimsiz düştü yani biri cıkarıp 100 200 bin lot satmadı mal toplu bundan sonra ne olacak bakalım endeks toplarsa + ya da yataya yakın kapatır diye düşünüyorum
Genilaç 2. ceyrek değerleme raporundan :
Şirketimizin portföyünde bulunan 68 adet ilaç ruhsatının gerçeğe uygun değeri
5.733.983.000 TL hesaplanmış olup söz konusu değer 30.06.2023 tarihli finansal tablolara
yansıtılmamıştır. Önümüzdeki dönem finansal tablolarında bilançomuzun aktifinde duran
varlıklar içerisinde “Maddi Olmayan Duran Varlıklar†kaleminde yer alan ruhsatlarımızın
gerçeğe uygun değeri yansıtılacaktır.
bunu devadanda istemeliyiz ruhsatlarının değeri nedir bilmediğimiz bir değer ben mail atacağım bu konu ile ilgili müsait olanlar mail ya da arayarak şirketi sıkıştıralım 68 ürünün ruhsat değeri oysa devanın 69 ülkede 1029 ruhsatı var... Gizli hazine resmen.
genilacın durumu ile ilgili acıklamayı yapıp
Devanın ilk çeyrekte 1029 ruhsatı olduğunu bilmekteyiz bu ruhsatların değeri nedir sizlerinde bu konuda bir çalışması varmı genilaç gibi Maddi olmayan duran varlıklar sınıfında yayınlanabilmesi için çalışmalar yapılmasını yatırımcılar olarak rica ediyoruz.
bu şekildede isteği talep ettim cevap gelirse paylaşırım sizlerle müsait durumda olanlar varsa arayarak ya da mail ile şirketi sıkıştıralım derim.
https://www.sozcu.com.tr/2023/saglik...yurdu-7773864/
Deva sana çok iş düşüyor yerli ilaç sanayi gelismeli ülkenin geleceği için..
Not: ilacin muadilini yapıyormu diye baktım yapmiyormus deva.
selecin bilançoda 900 milyon net nakiti görünüyor 250 milyon finans gideri yazmış kullandığı krediler 600 milyona çıkmış haziran ayında aradım sordum satıcı firmalar vadeleri kıstılar dedi bu çeyrek devanın bilançoda nakit akışında biraz düzelme görebiliriz
genilin bilanço rezil selecin bilançoda kötü geldi büyüme türkiye ilaç pazar büyümesinin altında kalmış nakit akışı bozulmuş. Bizim bu çeyrekte ihracat artışı devam eder yerli piyasada yine Türkiye ortalama büyümesinin üzerinde büyüme görürsek bu sefer sektörde öne çıkarız ilaç sektörüne yatırım yapacak yabancı yatırımcı ve yatırım fonlarının ilgisini çekebiliriz
Devlet yerli üretim yapan firmalara öncelik veriyor ilaç alımında cari acıgı azaltmak için diye araştırmalarımda görmüştüm türk ilaç sanayi önünde çok uzun yollar var daha 400 kişilik ar-ge ordusuylada pastadan en büyük dilimlerden birinide deva alacaktır diye düşünüyorum. Tabi benim düşünmemle hisse 1 kademe anca kalkıyor. Bizim gördüğümüzü yerli yabancı fonlarda görürse ozmn hakettiği değerlere ulaşacaktır.
Vergi Dairesi sonuçları
iyinin çok ötesinde
Maşallah, bakalım tahtaci napicak,
Fk dd kaç olur
Deva Holding.in vergi dairesine sunulan 2023 yılı altı aylık net karı 1.219.155.610.tl.
matriks.17.8.23/7.02
Ne kadar çok bilgisiz insan var ya bugun biri twittera yazmış %90i imtiyazlı hisse f/ksini 10la carpın diye insanları yanlış yönlendiriyorlar sürekli.
%10 imtiyazı vardır diye fintableste yorum atıp bilgilendirmeye çalışıcam bilanco acıklandıgı zaman twitterda.
'Kâr Payı İmtiyazı
A grubu imtiyazlı payların, dağıtılabilir kârdan, ana sözleşmede belirtilen sıra ve esaslara göre ayrılacak kârın % 10'unu alma hakkı bulunmaktadır.'
kendi internet sitesine girseler görcekler delinin biri kuyuya bir taş atmış yıllardır çıkaran yok
Konsolide bilançoda vergi dairesi karı artarmi azalirmi ..
Bu konuda bilgisi olan varsa makbule geçer..
geçen yılın vergi dairesini bulamadım 2021 yıl sonunki ile kıyasladıgımda 1e1 aynıydı vergi dairesi ve biste sunulan yine aynı gelirse geçen seneye göre müthiş bir bilanço. Bu sene ilk çeyreğe göre hafif düşmüş ama satış.2023 ilk çeyregine göre satışlar 300 milyon tl arası düşmüş ilk ceyrek 2 milyar tl ciro vardı o vergi dairesine sunulanda 3.7 milyar ciro var ilk çeyreği düşünce 1,7milyar tl bu ceyrek yapmış. Eğer vergi gibiyse tabi
Eğer satışları 3 aya göre düşmüşse bilançoda illa bı tuhafliklar olabilir..
Eğer 1219 gelecek olsa konsolide alım olurdu..
Fakat bu bilancoya rağmen düsus var...
Benim 2. Çeyrek kârı tahmini hesaplamam 915 milyon TL civarında idi. İlk çeyreği de eklersek 6 aylık tahminim 1.359 milyon TL idi. Gönderilen rakam konsolide değil. Ama üç aşağı beş yukarı benzer rakam gelirse, yatırımlardan, kur farkından ve net finansman gelirlerinden elde edilecek kâr harici esas faaliyetlerden gelecek kâr benim beklentilerimden biraz daha aşağıda oluşmuş demektir. O zaman için rekor kâr açıkladığı 2021 sonu bilançosundan sonra satış yemişti ve esas faaliyet kârını piyasa pek beğenmemişti o dönem. Ama o zaman borsa da biraz karışık seyrediyordu. Şu anda yön yukarı doğru. DEVA'nın nasıl tepki vereceğini kestirmek oldukça zor.
VD bilancoya baktım..
Ödenecek vergi çok az gösterilmiş..
Fakat bilanço herhalukarda 1 milyar üzeri net kar olarak gelir...
bilanço geldiğinde daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir ilaç sektöründe biraz dönemsellik vardır 4. ve 1. çeyrekler diğer çeyreklere göre adet bazında satışların daha güçlü olduğu çeyreklerdir. Bilanço açıklandığında geçen yılın 6 ayı ile bu ayın 6 ayını karşılaştırmak daha sağlıklı olacaktır. Deva kar marjını korumuş gibi görünüyor konsolidede çok oynayacağını sanmıyorum ki malumunuz 2023-6 aylıklarda çoğu firmada marjlarla ilgili problemler gözlemlendi marjlarında sorun yaşamayanlarda performans olarak uçtu zaten. uzun vadeciler için yurtiçindeki satış büyümesi Türkiye ortalamasının üzerine büyüyebilmiş mi pazar payını arttırabilmiş mi ve ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre arttırabilmiş mi bunlara bakacağız. Ben bu çeyrek nakit akışını merak ediyorum depocunun nakit akışı bozulmuş bizimkinin nakit akışının biraz düzelmiş olabileceğini düşünüyorum gelince göreceğiz ( depocunun 900 milyon nakit fazlası varken 250 milyon finans gideri yazmış çok ilginç geldi bana merak ettim yatırımcı ilişkilerine sordum eczanelere uyguladıkları vadelerde değişiklik olmamış zaten bu dönem bu minvalde bir kap açıklamaları olmuştu tedarikçi firmaların vadeleri kıstığını söyledi haziran itibariyle banka kredisi 600 milyon bizim 3,7 milyar kredi var finans gideri 400 milyon) bilanço yarın akşam gelecek geldiğinde daha sağlıklı bir analiz yaparız net karı devanın 1/5 olan favökü 1/3 olan bunlara rağmen devadan 4 milyar pahalı olan diğer ilaç şirketiyle de bir karşılaştırma yaparız
Matriks Bilanco
@MatriksB
·
4d
DEVA Konsolide 2023/6 Aylık
Net Kar (Ana Ort.):1,347,913,868 #DEVA
18.08.23
â¡ï¸Piyasa Değ.=14,981,444,655
â¡ï¸F/K=7.31
â¡ï¸PD/DD=2.89
â¡ï¸PD/EFK=6.13
â¡ï¸EV/EBITDA=7.72
Fiyat Değişimleri
â¡ï¸Aylık:+37.6%
â¡ï¸Yıllık:+126.5%
90 Günlük
â¡ï¸Zirveye Uzaklık:-4.5%
â¡ï¸Dibe Uzaklık:+100.4%
------------------------------------------------------------------------------------------------
Matriks Bilanco
@MatriksB
·
4d
DEVA Konsolide 2023/6 Aylık
Net Kar (Ana Ort.):1,347,913,868 #DEVA
📌18.08.23
➡️Piyasa Değ.=14,981,444,655
➡️F/K=7.31
➡️PD/DD=2.89
➡️PD/EFK=6.13
➡️EV/EBITDA=7.72
Fiyat Değişimleri
➡️Aylık:+37.6%
➡️Yıllık:+126.5%
90 Günlük
➡️Zirveye Uzaklık:-4.5%
➡️Dibe Uzaklık:+100.4%
Rüyamı bu bilanço :) borç azalmış özkaynak artmış net kar uçmuş geçen sene 12 ayda yaptıgı esas faaliyet karını 6 ayda yapmış
geçen sene 9 ayda yaptıgı ihracati bu sene 6 ayda yapmış. Finansal yatırımları arttırmış hey yavrum hey. MAŞALLAH DİYORUM
Finansman giderleri benim beklentimin biraz üstünde artmış, kur farkı gelirleri de beklentimin biraz altında artmış, o sebeple benim net kar tahminimden aşağıda geldi net kâr. Ama Bilanço ve Gelir Tablosu genel hatlarıyla oldukça alımlı görünüyor. Büyüme rakamları iyi, brüt kar ve favök marjlarında çok küçük bir daralma, net kar marjında ise iyi bir artış var. Getiri oranları ROA ve ROE güzel bir şekilde yükselmişler. Kaldıraç oranı ve finansal borç oranı azalmış bir önceki çeyreğe göre. Burası da olumlu. Likidite oranları stabil, bozulma yok. Faaliyet etkinlik oranları (aktif çevirme hızı, stok çevirme hızı ve alacak tahsil hızı) artmış burası da pozitif. Nakitlerde çok fazla değişim olmamış. İşletme sermayesini zora sokacak bir likidite sorunu yok. Bulduğum tek kusur 2'ye katlanan finansman gideri. Onun haricinde gayet şık duruyor herşey. YTD.
-----------------------
Düzeltme:
Yok yaw hatalı rakama bakmışım, Net kâr benim tahminime oldukça yakın gelmiş. Gelen 1.348 Milyon civarı, benim tahminim 1.359 Milyon TL civarı idi. Sadece 9 milyon TL sapma olmuş..
faaliyet raporundan: kutuda da, TLde de pazarın açık ara önünde büyümüştür.
şunları değerli buluyorum:
1-büyüme: sektörden açık ara önde büyüme var. rakamlar, enflasyona göre de iyi.
2-brüt kar marjı, kur fırtınasına (gecikerek de olsa SMMMyi etkiler) rağmen, tekrar tarihi zirveye yaklaşmıştır.
3-ilk çeyreğin %50 üzerine çıkan ihracat büyümesi. ihracat rakamları çeyrelik bazda çok da gösterge olmasa bile bu kadarlık fark anlamlıdır. firma ihracatının genellikle daha büyük ksımını son çeyrekte yapıyor.. onu da bilerek bakarsak daha anlamlı olur.
araya giren şu 3 şey deva'nın sürekli artan yukarı doğru performansından dönemsel olarak bir miktar yalpalamasına yol açmıştı:
1-covid 19 dolaysıyla düşen akut ilaç satışları (asırda 1 kez olan olay).. başka benzer olay ne olur bilmiyorum.
2-kur artışı ve zam konusu arasında zamanlama farkı (1 çeyreklik zamanlama farkı ile de olsa gecikmiş senkronizasyon)
3-deporesteki fiyat düşüşü dolayısıyla deporesin en çok satanlar dışında kalması ve bunun okarlılığa etkisi
1 numara istisnai bir durumdur. 2 noya karşı ise, TRde ilaç fiyatlaırnın aşırı düşük olması konusu dolayısıyla artık aşağı yönlü alan kalmadığını düşünebiliriz. uzun zamandır buna inanmaktayım.. 3 no ise, işin doğasında var ve devanın portföye kattığı sürekli yeni ve pahalı ürünlerle bu konuyu zaten yönetmesini beklemekteyim.
daha evvel de belirttiğim gibi, dönemsel yalpalamalar hariç, şirketin önünü karlılık anlamında kalıcı olarak kesecek olaylar oldukça azdır ve uzak ihtimalli olaylardır (@mevcut ilaç ekosisteminde). şirketin portföyü genişledikçe ve uluslarsı satışlar da arttıkça, şirketin tekil olumsuz olaylara bağımlılığı ileri derecede azalacaktır.
daha önce söylediğimi tekrar edeyim. 3 tane büyüme alanımız var:
1-yeni ürünler : öngörülebilir zaman içinde hep gelmeye devam edecek. bu konudaki öncü ters yöndeki göstergemiz, ar-ge departmanınıon 20-30 kişi civarına inmesi olur.
2-uluslarası satışlar: burdan 1 deva daha çıkarması gayet mümkündür.
3-biyoteknoloji: bu da firmayı 3.kez ve tekrar pozitif ayrıştıracak çok önemli konulardan biridir. büyük projeli bir iştir. hem deva için hem de TR ilaç piyasası için çok önemli bir konudur. webde konu hakkında çok bilgi var. ben de burada konuya daha önce değinmiştim.
Genel olarak iyi bir bilanço hasılat tarafı beklentimin biraz altında gerçekleşmiş ilk çeyreğe yakın bir hasılat bekliyordum bu sebeple net kar beklentimin biraz altında kaldı bunda sektörün mevsimsellik etkisi ve veteriner ve tarım ilaçları bölüm (bu bölüm karlılık anlamında son yıllarda pek bir gelişim sağlayamadı) gelirlerinin ilk çeyreğe göre biraz düşük kalması etkili olmuş, 2.Ç finansman giderlerinin artan faiz oranlarına rağmen ilk çeyreğe kıyasla yatay kalması olumlu (her çeyrek üstüne koyarak artış gösteriyordu)
Son olarak yönetim kurulunda borsacı ve finans konusunda uzman epey kişi var bu sebeple nakit varlıklardan getiri elde amacıyla her türlü enstrümanı kullanıyorlar. 2.Ç bilançoda Kkm, Eurobond, forward ve türev işlemler olmak üzere her türlü enstrüman var, ilaç şirketi yanında finansal bir kurum gibi :) bu konuda son yıllarda gayet başarılı bir yönetim var.
https://eczacininsesi.com/haber-detay.php?id=16075
ilacı piyasadan çektiklerini bu sayflarda bir arkadaşımız duyurmuştu. burda da konuya dair Roche Türkiye genel müdürünün yazılı beyanı var. ..
"................Roche İlaç, TEİS’ e yazdığı yazıda Cellcept adlı ilacı “Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları†nedeniyle Türkiye pazarından çektiğini bildirdi.
Diğer yandan, yazıda “Türkiye' de piyasada var olan ilaçlarımızın da devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz.†denildi.............."
ilaç fiyatlarında döviz bazlı olarak aşağı yönlü artık bir alan olmadığının işaretlerinden biridir. zaten, zammın üzerinden henüz 1 ay geçmesine rağmen ilaç yokluğunun önemsiz seviyeye gelmemiş olması bu durumun genel gösgergesiydi:
https://www.diken.com.tr/ilac-kurund...rmaya-yetmedi/
sıkıntı nereden doğuyor:
1-kimi ilaçlarda sınai maliyet (fabrikada üretim maliyeti; yani içinde pazarlama ve genel idare giderleinrnn vb pay verilmemiş maliyet.. bir başka deyişle, kar zarar tablosunda SMMM satısında görülen ürün bazlı maliyet ) net satış fiyatının üstündedir. bunun da kök sevebi ilaç fiyatlandırmasındaki iskontolar, düşük kur, sgk iskonları dolayısıyla TRde fiyatın, global fiyatların çok altında olmasıdır.
2- kimi ilaçlarda az da olsa ürün bazlı brüt kar olmasına rağmen, firma ürünü satmak istememektedir.. zira uğraşmaya değmeyecek kar olmaması veya bir sonra geliştireceği ürün için kar üretmemesi gibi sebepler vardır.
Bu 2 kategordeki ürünleri firmalar kamu sağlığı amacıyla 8-10 ay piyasada tutup, bu tür ürünleri de piyasadan çekmek gibi yola gidilebiliyor.. süreç içinde bakanlıkla münferit bazda müzakere yapılır, sonuç alınmazsa Roche'un yaptığı gibi piyasadan şekiyorlar.
3-ürünün Türkiye fiyatı global referans fiyatlama mekanizmaları dolayısıyla başka ülkelerde fiyatlamda Türkiyeyi referans alan ülkelerde fiyat düşüşüne yol açması.. yani, TRdeki 1 milyon usd lik kardan vazgeçip, örneğin TRyi refenas alan Rusyadaki 10 milyon USDlik karı korumak..
Bu sürecin Deva için ifade ettiği anlam: zam, firmaya özel değil, sektöre özel olduğu için (ürün özelinde verilen istisnai zamları saymıyorum), Deva gibi firmalar bu süreçte karda olmasına rağmen zamdan faydalanmış oluyorlar. aslında; bu da onların, uzun yıllar boyunca yerli arge ve üretime yatırım yapmalarının ödülü olmuş oluyor..
Bu arada bilmiyorum katilirmisiniz Bistin geneliyle kiyaslarsak eğer çoğu firma enflasyondan dolayi yuksek kârlar yazdılar hatta enflasyon muhasebesi yapsinlar bu karlari ruyalarinda görürler falan diye konusuluyor
Devada ise tam tersi negatif enflasyon var devlet ilac fiyati baskisindan dolayı. Gerçek bir büyüme bence favokte ortada diğer bist şirketleri ile kiyaslayinca bedavanin bedavasi duruyor.
İlaç sektörü ile ilgili son görüşümde Kötü dahada kötüye gidemez insan sağlığı söz konusu özellikle her haberde herkesin ortak görüşü türk ilac sanayii gelişimi gelişimi gelişimi 400 kisilik arge turkiyede tek devada.
Not: uzun vadeciyim anlık değil geleceği düşünüyorum Türk ilac sanayiinin daha gidecek çok yolu var.
Tavanda kaç lot alıcı var? Gören arkadaşlar söyleyebilir mi ? teşekkürler....
merhabalar şirketin toplam ciro büyümesini favök ve net kar büyümesini arkadaşlar yazmış kendilerine teşekkür ederiz sayın maslak ortak değerli görüşlerini paylaşmış teşekkür ederiz benin gibi uzun vadeciler için önemli olduğunu düşündüğüm bazı verileri vurgulamak isterim Türkiye'de ilaç pazarı kutu bazında 2023 yılın ilk 6 aydın geçen yılın aynı dönemine göre % 6,02 büyürken devanın kutu bazlı büyümesi % 16,90 ülke büyümesinin 3 katı TL ciro büyümesi ülke ortalaması % 102 iken Devanın büyümesi % 123,15 yerli ilaç pazarında pazar payını anlamlı bir şekilde arttırmış bunun yanında kamu hastaneleri ve devlet malze ofisine 2022 yılı ilk 6 ayında kutu satışı 18,3 milyon iken 2023 de 23 milyon kutuya çıkmış burada da anlamlı bir artış yaşanmış
ihracat 2022 yılı 6 aylık 21,6 milyon usd 2023 yılı 6 aylık 25,2 milyon usd sanırım bu yıl ihracat 55-60 milyon usd civarı olacak her yıl düzenli olarak ihracat bir önceki yıla göre % 25-30 civarı artıyor ihracat rakamı 80-90 milyon dolara ulaştığında şirketin yurt dışından almış olduğu hammaddeyi kur artışına karşı korumak amacı ile hedge amacı ile tutmuş olduğu döviz varlığını artık tutmasına gerek kalmayacak gibi görünüyor 2025 yılında ihracat bu rakama ulaşacak gibi görünüyor.
Şirketin yapmış olduğu yatırımlar arge ve makina techizat yatırımları düzenli bir şekilde ciro ihracat ve karlılığa yansıyor maslak ortağında anlattığı gibi artış çok hızlı olmasa da düzenli olarak devam ediyor ve faaliyet karı düzenli olarak büyüyor.
Normalde şirketin sağlık sektörü gibi defansif bir sektörde olması sebebiyle ekonomideki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenmeyecek bir sektör olması nedeniyle daha pahalı çarpanlarla fiyatlanması gerekirken bırakın daha pahalı fiyatlamayı FK olarak döngüsel şirketlerin bile FK olarak yarısında fiyatlamaktadır piyasanın devaya göstermediği bu teveccüh bir noktada kırılacaktır ciroya henüz yansımamış olan biotech gibi yatırımlar zaten fiyatlamanın içinde hiç girememiştir ilaçlar ruhsatlanıp ciroya yansımadan da gireceğe pek benzemiyor .
“Ama umtuyaz var†cılar özellikle Twitter da ne yazacak merak ediyorum