Besim tibuk un soyledikleri dogru ama atladigi cok onemli bir nokta var
Gayrimenkul vergisi
Amerika icin konusmak gerekirse gayrimenkul vergisinin %5 oldugu yerler gordum. Yani evin gercek degerinin %5i
Benimkisi mesela %2
Bunu neden anlatiyorum
NY gibi sehirlerde yani Istanbul ayari oldugu icin NY dedim, gayrimenkul vergisi gibi o kadar cok vergiyi ustustue bindirmislerki alt alta siralasam kafayi siyirirsiniz. Ama haklilar cunku sehrin masraflari cok. Trump in koydugu yeni vergilerle bu daha da yukseldi.
Bu yuzden NY gibi bir sehirde yasayip sonra emekli olan insanlar 1 gun bile kaybetmeden sehirden kacmaya calisiyorlar. Hatta ev alirken satarken gayrimenkul vergisi gun gun hesaplaniyor cunku cok buyuk rakamlar. Mesela Mart in 15 inde tasinacaksiniz o zaman yilin sonuna kadar kac gun kalmis takvim hesabi yapilarak alici satici arasinda taksim ediliyor.
Eger bunun aynisi Istanbulda yapilirsa yani Istanbul un gercek masraflari Istanbulda ev arsa sahiplerine DEGERINE GORE yansitilirsa hicbir sorun kalmaz. Oran %1 olur 2 olur 3 olur artik ne lazimsa. O zaman hicbir ev bos kalmaz belediye istemedigi kadar gelir elde eder. Herkes evinin degeri kadar vergi verir. Buyuk ihtimal Istanbul dan nufus kacmaya baslar. Hayat cok daha pahalanir ama sehrin yasam kalitesi artar. Koylere ve vergilerin dusuk oldugu bolgelere nufus kayar ve nufus ulkenin heryerine dengeli bicimde dagilir.
Yukarida anlattiklarimin hicbirisi olmayacak. Farkindayim ben hayal kuruyorum. Ama olmasi gereken bu.