O sen gibileri kandırmak içindir..:)
Printable View
20 senedir para piyasalarını takip ederim..
Bu ülkede 6 ayda batıldığını
3 ayda uçulduğunu iyi bilirim..
Misal 2016 da turizm bitti denilirken bu sene rekor kırdık..
İnşaat bitti derken 2 sene sonra ev fiyatları 2 milyona kapış kapış giderse kimse şaşırmasın..
Bu ülke böyle..
Bloomberght'deki çalışkan çocuklar çalışıyorlar yine..paralarını çıkartıyorlar..çalışın çalışın..:cool:Alıntı:
Ünlü yatırımcı Jim Rogers: Türkiye piyasası dikkatle izlenecekler listemde
https://www.bloomberght.com/haberler...ekler-listemde
Neyse bu değilde Jim Rogers'in şu açıklaması dikkatimi çekti yazıda;
Sabah yazdığım fikirlerimle örtüşüyor, sevindirik oldum..:)Alıntı:
"DOLARIN YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUM"
"ABD'de faizler artacak, dolar da yükselecek. Piyasalar güvenli liman arıyor. Dolar daha da yükselecektir. Hatta 1 - 2 yıl içinde balona bile dönüşebilir.
Dolar çok yükseldiği zaman insanlar satmak için sebep arayacaklar, bütçe açığına ve borçluluğa bakacaklardır.
YTD..
Sn enki elbette değerli fikirlerinizden yararlanmak isterim.Misal dolar altın korelasyonu 1970 lerde benim bildiğim kaldırıldı.Yani piyasada dönen paranın altın olarak karşılığı olması zarureti yok.Bu durumda dolar artınca ons düşer korelasyonu hep doğrumudur.Ben 1929 gibi hazırlanmış bir finansal kaos durumunda ons altının değerleneceğini düşünüyorum.Finansal piyasalardaki inanılmaz balonun sönmeye başladığı zamanlarda ons gene akla gelecektir.1929 1932 arası baya artmış.Şimdi ona benzer bir durum geliyorsa ons neden değerlenmesin.100 yıllık ons grafiğine bakın lütfen.1932 de 600 dolar olan ons, doların da enflasyonu düşünülürse neden değerlnemesin ,bu açıdan değerlenmez diyorsanız sizin doneleriniz nedir.
Ben finansal piyasalarda senaryoların çok önceden yazıldığına ve o plana göre yönlendirmelerin yapıldığına inanıyorum.O yüzden yıllarca tvlerde cari açık finanse edildiği sürece sorun değildir,zaten finanse edilmezse cari açık verilmez gibi dahiyane teoriler pazarlanabilid.O yüzden misal altının faizi yok doların var o yüzden ons sadece kaos zamanları yükselir,ya da fed faiz artırdıkça dolar artar ons düşer gibi ezberlere şüpheyle bakıyorum,çünkü tersi de zaman zaman olmuş.Misal 1970 1980 arası dolar ve ons beraber artmış yanılıyorsam düzeltin lütfen.. bu donelerle global parababaları neyi ne zaman planlıyor onu bulabilmek gerektiğini düşünüyorum.Çünkü genelde daima 20 30 yıllık planlar hazır oluyor.Bizler yaşayarak öğreniyoruz.Şu anda bence insanlık tarihindeki en büyük krizlerden birinin önhazırlığı yapıldı.Bu sadece ekonomik değil,siyasal,coğrafi pek çok şeyi içeren bir plan.Şimdi mesela gavurlar dışardan artık size para vermiyoruz ödeyemezsiniz bu borçları o yüzden size yeni borç yok deseler kaç ülke afrika ülkelerine döner sizce.Misal bu durumda italya yunanistan ,brezilya arjantin venazuela hindistan falan ne hale gelir.Yani finansal sistemi elinde tutan birileri istediği gün game over diyebilir,işte o gün gelecek mi o gün ne değerli olacak onu düşünmek lazım.Ben altın diyorum .Siz bu konularda ne düşünüyorsunuz.
Altinin %95 i sus olarak gerisi discilikte ve ileri teknolojide kullaniliyor
Sus konusunda altina takintili ulkeler geri ulkeler Hindistan Cin Turkiye Araplar falan. Simdi yeni genclere bakiyorsun eskisi kadar altina falan merak yok yani elbette dugunde falan takilmasi hoslarina gidiyor ama ustlerine baslarina eskisi gibi takip gezmiyorlar
Ben sunu dusunurdum hep, insanlar Amerikalilastikca batilililastikca yani guzelligine onem vermedikce sade ve bakimsiz olmaya merak salinca o zaman altina talepte azalir. Ama oyle olmadi en kulturlu akli basinda insanlarin bile evlenirken altin takilmasini istediklerini gorur olduk. Gundelik hayatlarinda giymiyorlar ama dugunlerde illaki takilacak. Bu insanlarin cok buyuk cogunlugu dugun ertesi kuyumcuya gidip bozdurup baska yatirim alanlarina kaydiriyorlar parayi ama bu yinede altina olan baslangic talebi oldurmuyor o talep hala orada.
Kendi altinlarimizi bozdurmaya gittigimizde bundan 8 sene once Izmir Kemeraltinda, kuyumcunun sahibinede ayni soruyu sormustum. Cevabida eskisi gibi talep yok bizim gencligimizdeki altina olan sevda yok yavas yavas azaliyor demisti
Turkiye altin talebinde dunya 4. su ama bu talebin cogu islenen ve ihrac edilen altin diye biliyorum. Mesela Hindistandaki talep cok daha yuksek orasi daha fakir daha geri daha gelenekci ve nufus olarak cok daha buyuk. Hintli arkadaslara sordugumda orada da genclerin eskisi gibi ragbet gostermedigini takmadiklarini yani ayni hikaye orada da var.
Ama nasil oluyorsa altin fiyatlari bu global trend den bagimsiz hareket ediyor gibi. Benim bildigim altin fiyatlarini geleneksel taki talebi canli tutuyor ama yatirim icin stoklayanlarin toplam talep icindeki yuzdesi hakkinda bir yazi okumadim. Belliki buyuk bir yuzde cunku dolarin degerine FED kararlarina ani tepki gosteriyor.
Kesinlikle YTD
6.07
Rahip serbest kalabilir denmiş..