Yeni gördüm başlığı gerçekten tasarruf yapabilen gençler için güzel ve faydalı bir topik olacağını düşünüyorum.Hayırlı olsun.
Printable View
Yeni gördüm başlığı gerçekten tasarruf yapabilen gençler için güzel ve faydalı bir topik olacağını düşünüyorum.Hayırlı olsun.
Herkese selamlar,
Mr Money Mustache'nin bir yazısında bahsettiği %4 kuralından söz etmek istiyorum bende.
Ne kadar para biriktirmemiz lazım? Her yıl harcayacağımız paranın 25 katı kadar. Yani ana paranın %4'ünü çekiyoruz. Portföyümüz %4 artı enflasyon oranı kadar para kazanıyor. Böylece emekli olduğumuzda ana paramız yani kuluçkamız hiç azalmıyor.
Bunu (sanırım 40 yıl olması lazım) Trinity Study adında bir istatistiki çalışmalar serisine dayandırıyorlar. 40 yıllık periyotlar alarak portföyden ne kadar para çekilirse ana para azalmaz diye araştırıyorlar (1920-1969, 1921-1970 gibi). Burada çıkan sonuçlara göre, en kötü ihtimalde portföyün %4'ünü çekerek Amerika'da ayakta kalabilmiş yatırımcılar şu anda.
100 TL'lik portföy var. Yarısı hisse senedi, yarısı tahvil. Enflasyon da %10. Bu portföyün bileşik olarak %14 kazanması lazım ki %10 enflasyona gitsin, %4'ünü de ben çekeyim ve paramın değeri (100 TL+10 TL enflasyona gitti) 110 TL olarak aynı kalsın.
Portföyün içeriğine bakarsak %50 S&P 500 endeks fonu, %50 Amerikan Hazine Tahvili içeriyor. Bunun sebebi de en düşük riskli içermesi olarak gösteriliyor. Sonuçta tarihte piyasanın 10 yıl boyunca resesyonda kaldığı olmuş (Büyük Buhran). %4'ü hisse senedi ile yaparsınız, riski de süper dağıtırsınız, borsa bir çöker, 10 sene sonra kendine gelir ama biz ne yaparız onu bilemem. O zamana kadar ne yenir ne içilir :)
Ben bunu Syılmaz'ın (lütfen daha sık yazın ki zevkle okuyalım) dediği gibi Amerikan Hazine tahvillerini Eurobondlarla değiştirerek yapabilir miyiz diye düşünüyorum. Kanaatim yapılabileceği yönünde. Ama test etmedim.
Süper bir başlık olmuş. Sayın Dudu'nun tekrar sık sık yazdığını görmek beni çok mutlu etti.
Saygılar.
Emeklilikte %4 kuralı için :
http://www.idefix.com/Kitap/Rakamini...=0000000226492
Yazinin asli da burada.
https://www.mrmoneymustache.com/2012...or-retirement/
Bir de formule denk geldim internette quorada o da su yazinin icindeki gibi, burada onemli olan kisinin yasini ve yillik giderlerini de formule katmasi.
https://www.quora.com/How-much-money...d84a&srid=1B3w
Syg,
topiğin görünür bir yerlerine tasarrufun ne olduğunun tanımı yapılıp yazılmalı diye düşünüyorum.
tasarruf elindekini harcadıktan sonar kalan para değildir,
once tasarruf yapılır sonra kalan para ona gore harcanır.
Asagidaki kitabi da cok cok faydali buldugumu ve mutlaka okunmasi gerekenler listesine alinmasini oneririm.
Kitabin turkcesi ve internette pdf'i de var.
https://www.amazon.com/Richest-Man-B.../dp/1505339111
Syg,
BES nasıl peki? %25 devlet katkısı hiç fena sayılmaz.
Yüzde 4 kuralı ABD borsaları için uygun ama ne yazık ki bizim borsada %4 reel kazanç yok yıllık. Enflasyondan arındırılmış çok uzun vadeli grafiğe bakarsanız aşağı yukarı salınıp duruyor ama belirgin bir artış yok. Grafiği bu akşam paylaşırım.
Dogrudur cop kagit cok.
20 taneyi gecmez uzun vade icin al ve unut kagitlari.
Syg,
BES ten ben vazgectim cunku devletin ne zaman destegini cekecegi belli degil
Destegi cektigi anda parami alip gitmeye kalksam cezalar masraflar nedir kimse tam net bilmiyor. O yuzden herkes kaciyor BES ten
Sonra konut yonetmeligine baktim. 3-4-5 yildan birini secip bankaya para koymaya basliyorsunuz. Diyelim 5 yil yani 60 ay sectiniz en az 240 en cok 1240 TL ayda koyuyorsunuz (rakamlar yanlis olabilir) 60 ayin sonunda devlet %20 de sizin hesabiniza koyuyor ki ev alasiniz
Benim isime gelmedi o kadar beklemek istemedim. Ev sahibi olmama sarti var bu arada.
o kazın ayağı öyle değil, detayları BES in kendi topiğinde bulabilirsiniz.
portföy olması adına şahsi tavsiyem 25% geçmemek şartıyla durabilir (özellikle şirket katkısı varsa), zaten çocuğunuz varsa onun okul evlilik ev vs.. kalemi için BES i bozdurmak durumunda kalacaksınız
arkadaşlar hisse senedi yatırımı, uzun vadeli yatırım, temettü yatırımcılığı...vadeli işlemler ile uzun vadeli elimizde tuttuğumuz hisseleri hedge ederek düşüşten korunma gibi konulara da geleceğiz.
önce kolay konuları konuşuyoruz, ve temeli sağlam atmaya çalışıyoruz..şimdiye kadar neler konuştuk özetlersek,
i-) yatırım yapabilmek için önce tasarruf etmek lazım...tasarruf gelirle ilişkili olsa da, esasında bir yaşam stili ve kültürdür..bu yüzden gelir ne olursa az/çok tasarruf edillmelidir...geliri x lira olan biri yaklaşık ne kadar tasarruf etmelidir?
ii-) mutlaka yatırımlarda çeşitlendirme yapılmalı...risk dağıtılmalıdır.
iii-) BES temelde pasif bir yatırımdır. Çok uzun vadeli olması ve bir nevi tasarruf kültürünü teşvik etmesi nedeniyle portföyün bir kısmı BES'te tutulabilir..nakit ve benzeri varlıkların %20 civarı BES'te tutulabilir.
iv-) Konut yatırım mıdır? Bir beyaz yaka hangi dönemde, hangi şartlarda konut alma işine girmeli..bu konuda nasıl bir strateji takip etmelidir.
Bundan sonra ilk olarak sabir getiri yatırımlara (eurobond, mevduat, kikit fon, bono-devlet tahvili vs) değineceğiz, ardından uzun vadeli hisse yatırımı ve temettü konusuna geliriz.
Trinity çalışması Amerikada yapıldığından % 4 kurali burada pek işlemez gibi. Enflasyon+%4 yapmak da ayrı bir problem. Enflasyon Türkiye'de gerçekleri birebir yansıtmadığı için marjı % 4 üzerinde almak gerekli. Çoğu temettü hissesi % 5 veriyor fakat fiyatları yerinde saydigindan örneğin 5 yıl sonra enflasyona yenilmiş oluyorsunuz. Bu durumda borsada temettü emekliliği yerine al sat yapmak daha mantıklı gibi.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
% 25 devlet katkısı abartılacak bir tutar değil. Sistemde 10 sene kalsanız yıllık devlet % 2.5 ilave veriyor diye düşünün.
Sayın Mann,
Nasıl yapılıyor hesabı. Anlatırmısınız?
%2,5'u ilk defa sizden duyuyorum.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn. Cautionary hisse senedi almak nasıl bir yatırım? Uzun vadeli hissesi alınan şirkete hisse oranında ortak olmak değilmi? Hisse senedi oranında kar ve zarAr ortağı veya temettü, bedelli, bedelsiz gibi argümanları olan arz durumuna göre fiyatı artan finans ortaklığı degilmi?.Bunlar için sadece temettü verimliliği olan hisseler mi seçilecek.daha önce halka arz edilen ve çok değerli olan hisseler bile yarı fiyatında olan kâğıtlarımı alınacak. Ben daha önce de belirtmiştim türkiye nin en zengin kişisinin market zincirinin üçte bir fiyatında olduğunu dolar bazında daha da oran yüksek. Hisse seçiminde nelere dikkat edilecek. Muhakkak bunları ilerde belireceksiniz fakat neden hala türk borsasında 400 hisseden ancak 30 adetinin yükselmiş olduğu için cevap yazarsanız teşekkür ederim.
SM-A720F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1995 yılından beri borsa endeksimizin enflasyondan arındırılmış grafiği (reel getiriyi gösteriyor, o açıdan önemli).
Görülebileceği gibi uzun vadede yükselme falan yok, bir şeye benzemez.
Kısaca endekse toptan yatırımı unutun, hisse bazında yatırım yapmalısınız yoksa bir yere varamazsınız. Ya da çok ustaca tepelerde satıp altlardan yerine koymalısınız.
https://pbs.twimg.com/media/DI8izDxWAAAmrQd.jpg:large
Bu tespitinizden dolayı tebrik ederim. Şimdiye kadar bu sitenin tümünde gördüğüm en isabetli grafik ve yorum olmuş. Türk borsasının hali pür melali budur işte. Anlayabilene herşey var bu gösterimde.
Bir de s&p grafiği koyabilseniz de, gerçekten büyüyen bir ülkenin borsası nasıl uzun vadede para kazandırırmış onu da görmüş olurduk. Ne Buffet, Ne Graham ne de borsa üzerine yazılmış genel geçer kitaplar bizim borsaya tam olarak uymaz. Enflasyon yıllık %2 olmadan bizim borsanın grafikleri tamamen aldatmacadır.
Cok muhterem bi zat ile bir genel kurulda tanistim.
Kendisi 1974 yilinda 17500 TL tutar ile 1 adet aygaz hissesini alarak sirketin 1/4000 inine ortak oluyor ve 43 yildir bunu satmiyor.
Bana hisse secmek cok kolay esasinda dedi.
Iki seye bakacaksin.
1. Sahibi kim?
2. Temettu veriyor mu?
Baska her sey bu iki kriterden gectikten sonra gelir.
Syg,
Güzel grafik...enflasyon ölçümüne güvenmediğim için ben usd bazlı grafiğe bakıyorum..reel kazanç olarak daha doğru bir resim ortaya koyuyor bence...peki farklı bir resim mi ortaya çıkıyor, hayır..hemen hemen yukarıdaki grafik gibi.
Yani, reel olarak endeksin bir şey kazandırdığı yok..doğru...ama olaya hisse bazlı bakmamız gerekiyor, doğru hisseleri seçmek de hem çok kolay, hem çok zor...eğer kısa vadede 2-3 kat kazanmak istiyorsan, sık trade ediyorsan..çok zor...ama uzun vadeli biriktirme metodu uyguluyorsan, çeyreklik bazda değerlendirme yapıpı portföyünü aktif şekilde yönetiyorsan..kazanmak kolay.
hedef ne olmalı...bence enflasyon üzerinde %10, ya da dolar bazlı %10 minimum hedef olarak alınabilir...şimdi böyle diyince bazı arkadaşlar bu hedefi mütevazi bulabilir...ama sevgili dudu nun eklediği yazıyı hatırlayın...eğer vadeniz 20-25 yıllara uzanıyorsa her %1 lik reel kazanç çok fak yaratır...25 sene boyunca ortalama %10 luk reel kazanç...50 li yaşlara geldiğinizde hayatınızın kalan kısmı için emekli maaşından fazla aylık gelir elde etmenizi sağlar.
bunun için uzun vadeli disiplini yatırımın mucizevi etkisine inanmak, ve sabırla tasarruf edip, yaptığımız tasarrufla düzenli hisse almak gerekiyor.
Belirtilen doğru hisseler bu 400 hisseden 30 u mu? Zaten bu hisseler alınırsa bunlar yükselmeye devam eder
Bu arada eski alanlar satarsa veya temettü vermezse.
SM-A720F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ahmet bey,
Doğru falan değil elbette. Sizin dediğiniz doğru. Sayın Cautionary konu dağılmasın, uzamasın diye öyle dedi sanırım.
Size her yatırdığınız 100'e her ay 25 veriyor devlet. Bırakın yıllık %2,5'u, Ocak ayında yatırdığınız 100TL'nin 25TL'sine birde yılın geri kalanında mevduat faizi alıyorsunuz. %12 olsa 3 TL toplamda 28 TL yapar.
Yani Ocak ayındaki 100TL'niz kendi yıllık değerlemesi hariç 128 olur. Ne %2,5'u?
Diğer aylar içinde bu hesabı yapıp basit matematik ile çarpın bölün, yıllık % kaç oluyor bulursunuz.
Ama topik sahibi haklı, bu konuda bir sürü açıklama yaptı ve ilerlemek istiyor. Ama bir türlü bu konuyu aşamadı.
Bizde halka aciklik oranlari ortalama %15-20 gibidir.
Sirketin sahibi kim? Bu soru 1. kriterdir.
Nedeni de sudur. Ben bu kisi veya aile ile gercek hayatta ortak olmak ister miydim? Parami emanet eder miydim?
2. Soru da temettu veriyor mu? Bu da hakim ortak/kisi/aile durust mu? Kazandigini paylasiyor mu?
Sorularin anlamlarini daha cok acabilirim ama uzamasin diye gerek gormuyorum.
Sagduyu sahibi herkes dusunebilir.
Syg,
Bu iki kriterden bana gore (30 yil yatirimcilik tecrubesi ile) en yuksek puan ile gecebilenler:
1. Koc Gurubu
2. Oyak Gurubu
3. Sabanci Gurubu
4. Is Gurubu
Ben simdi tekrar dunyaya gelsem ve sifirdan simdi bir portfoy yapmaya kalksam bu guruplarin ilk ikisinden belki ilk ucunden secerdim hisselerimi.
Syg,
Sayın Dudu'ya katılıyorum. Sadece sıralamam farklı ve artık Sabancı yok benim için. Birinci sıra İş Grubu iki Koç bende.
Selam arkadaşlar ,
Bireysel emekliliğin şartlarını çok bilmiyorum. Bir kaç bankanın sitesinde aylık 1000 tl olacak şekilde 20 yıllık bes hesaplama araçlarına giriş yaptım. 2 senaryo arasından yüksek olanında bile birikim hesabınızda devlet katkı payı dahil 385 bin tl oluyor.
Bir kere sistemin bir kaç dezavantajı var
1- %25'i ne zaman çıkarsan çık alamıyorsun
2- Yaş itibariyle 30 yaşındaki bir çalışan 20 yılda bile %25 katkı payını alamıyor. 56 yaş alt limiti var.
3- Ne kadar erken bes'e katılırsan o kadar çok kazancın olmuyor, aksine emekliliğe ne kadar uzaksan paran faiz karşısında o kadar eriyor.
Dediğim gibi bes'in şartlarını çok iyi bilmiyorum. Fakat hesaplama araçlarında hesapladığım birikimler uzun vadede bana çok komik geldi.
1000'tl yi her ay bankanıza vadeliye koysanız. Güncel faizlerden 20 yıl sonra banka hesabınızda 871 bin lira para oluyor.
20 yıl gibi bir vadede bankada 871 bin lira bes'te 385 bin lira paranız oluyor. Bes'in daha iyi bir gelir getireceğini faizin ise daha düşük olduğu yıllar olduğunu farzetsek bile ben bes'in kesinlikle iyi bir yatırım aracı olduğunu düşünmüyorum.
Bes elinde para tutamayan, birikim yapamayan insanlar için zorunluluk anlamında faydalı olabilir. Ancak kesinlikle sadece paranızı yastık altı yapmaktan iyi bir yatırım benim düşünceme göre.
Saygılar...
Sayın Cautionary,
BES'ten sonraki konulara geçebilirmiyiz? Herkes görülerini bildirdi ve seçimini yaptı sanırım.
Dön dolaş aynı şeyler söylenmeye başladığına göre, konu herkes için çok netleşmiş demek ki.
Sayın creed345, bes konusu uzamasın istenilmiş doğru ama bunu görünce duramadım. Bireysel emekliliği bilmiyorum demişsiniz ama uygun olmadığı sonucuna varmışsınız.
Bırakın ülkeyi dünyada, yatırdığınız 100 Tl'ye 25 tl ilave eden başka bir enstrüman biliyor musunuz acaba? Varsa buna hemen paramı yatırmak isterdim doğrusu. Bes üzerinde elde ettiğiniz bu 125 Tl'yi herhangi bir fona yatırabilirsiniz, mesela teknoloji fonlarına böylelikle nasdaq yükseldikçe para kazanırsınız, mesela geçmiş 5-6 seneye bakın bu fonlar kaça katlamış.
Veya şartlara göre baktınız altın trende girdi altın fonuna, baktınız faizler düşecek tahvil fonuna gibi. Yani yatırımınızı yönetebilirsiniz.
Bunun ismi emeklilik sistemi, elbette yaş sınırı olacak, erken çıkarsanız katılımı vermemesi de gayet doğal, birikim hesabı değil bu. Bankaların simülasyonu da tamamen varsayıma dayanır, nereden bilsin nasdaq 10 yıl sonra ne olur.
Hele ki şirket katkılı olanları inanılmaz avantajlı. Birçok şirket çalışan katkısı kadar katılımda bulunuyor.
Ha devlet zamanı gelir ödemez, katkıyı keser vs. diyene birşey diyemem güven meselesi. Benim uzun zamandır bes'im var ve tek pişmanlığım daha da öncesinde yaptırmamış olmak.
Herkes kendini Buffet zannediyor, borsada şu kadar katına çıkarırım, sayın cautionary yazmış bana birisi enflasyon+5 garanti yatırım dese, paramın tamamını yatırırdım.