Cok sevdigim bir kitapta soyle bir cumle geciyor
Bunu ben biliyorum, bunu sen biliyorsun ama sen bunu benim bildigimi bilmiyorsun
-----
Hocam biz bunlari biliyoruz zaten. Onemli olan onlarin bunun farkina varmasi.
Printable View
Biz ne kadar yazarsak yazalım.
Düzelen hiç bir şey olmayacak.
Benim yıl sonu dolar tahminim 6.50 nin üzerinde.
yatayım bari,faiz düştü enflasyonda düşecek,herşey ucuzlayacak
Zaten bahsettiğim carry trade parasını yabancı getiriyor. Adam dolarını getiriyor, TL alıyor, TL'yi faize koyuyor. Hem TL faizini alıyor hem de dolar düşünce dolarını alıyor çifte kazanç. Oluşan farkı ise bana göre TCMB ödemek durumunda kalıyor.
Harvard ekonomisti Jeffrey Frankel: "Carry trade bir silindirin önündeki bozuklukları toplamak gibidir" demiş. Yani getirisi kaybedebileceğiniz miktarın yanında çok az.
İşte bu giren para 15milyar dolar. Ve 6,25'ten 5,66'a düşüşün ana sebebi belki de tek sebebi. Zira tahvil ve bonoda 2,5 milyar dolar çıkış oldu.
Bu kadar büyük parayı kim ya da kimler neye güvenerek getiriyor kendilerini silindirin önüne atıyor incelemek lazım.
TCMB swap büyüklüğü carry trade parası gelince düşüyor, cary trade parası ülkeden çıkınca 17milyar dolara çıkıyor dedi bir uzman yine.
Yani carry'cilerin çıkarken ülkeden çektiği doları TCMB swap piyasasından borçlanıyor. Haliyle Carry'cilere 6 aylık dönemler halinde dolar bazında %10 gibi bir faiz ödemiş oluyor.
Şimdi bu carry'ciler paralarını ülkeden çekince TCMB net rezervi swap ve altın hariç (-) değerlere düşebilir.
Yalancı bahardayız sanki...
Doları büfeden 10 milyon dolar al bankada 1 kuruş yükseğe bozdur .
Bunu düzenli olarak yap Sıfır risk bol kazanç 🤣🤣🤣
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Bu arada bunu ben yapmıyorum şube müdürleri yapıyor şöför koruma yollayıp özellikle euroda
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Merkez Bankasının itibarının kalmadığını söyleyen biz değiliz, bunu bütün dünya söylüyor. Soruyorum, dün siz 4,25 puan faizi indirdiğinizde neden kamu bankalarından, neden kamuya yakın şirketler üzerinden piyasalara döviz satmak zorunda kaldınız?" diye konuştu.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/t...itik_soru.html
Birkaç ay önce hiç kimse hiçbir şeye inanmıyordu , bugün herkes her şeye inanıyor.
Carry trade cok pis bir olay. Sicak paraninda sicagi. Geldigi ulkede kur uzerinde kisa vade de baski saglasa da guvenilmez her an kacip gitmeye aday para. Beklenmedik sekilde cikip giderse ortaligi yakip yikiyor, plani programi dahilinde giderse hic bir faydasi olmadan ulkenin kaynaklarini somuruyor.
6 liradan giren 1 milyar dolar iki ayda yuzde 3 faiz alsa 6,180 milyar lira olur. 5,70 kurdan ciksa kabaca 1,085 milyar dolar eder. Ulkenin buhar olan 85 milyon dolari. Tabi meblaglar buyuk ve bir sirkulasyon var. Twitterde e507 nin grafigi vardi carry trade ile ilgili. 7,20 zirvesinden sonra giren yine 15 milyar usd civari para Mart ayiyla birlikte cikiyor. Buyuk kazandilar orada. Tabi gercek meblagi bilemeyiz. Giren olurken cikanda oluyor. Ulkedeki dovizin calinmasi.
Tabi bu MB nin babalar gibi dolar sattigi gercegini degistirmiyor. İrahmetlik MB baskani da satmiyoruz demedi diyemedi zaten. Net rezervin kur krizinin oldugu Agustos ayindan dusukse, MB dis borcu 4 milyar dolar artmis, kamunun hizlica borclanip MB ye bozdurdugu 5 + milyar dolar ortalarda yoksa, ayni donemde reeskont kredisi donusleri ile Botasa verdigi doviz arasinda 13 milyar dolar fark varken bu rezervlerde gozukmuyorsa, net rezerv icerisinde Haziran sonu itibariyle 17,5 milyar dolar swap varsa ve ayni donemde ulke cari acik vermediyse nerede bu para.
O grafiği yada carry trade ilen giren parayı nereden gördünüz..
İşin ilginci ne mayıs ayında bu girişten bahseden vardı ne geçen ağustosda
Her ikisinde de daha yüksek kur hedeflemeleri gırla idi..
Meğersem arada 15 milyar dolar girivermiş..
Bunu zamanında göremiyor muyuz..??
İşin daha da pis yanı, işlem yapılan yönde trend başlarsa miktarlar kartopu gibi büyüyor. Yenilerle birlikte tüm pozisyonlar için stop seviyesi (kötüleşen) maliyete çekiliyor bu kadar. Benim bir tanıdık FX'te yapıyor daha önce bahsetmiş olabilirim: Bilmemkaç milyon shortluyor, pozisyon kara geçtikçe yine bu kadar daha shortluyor böyle böyle gidiyor. Açılış kapanıştan kar yazdığını duymadım, kur 6'yı kırdığından beri sadece swap getirisi alıyor. Ama bu getiride kayda değer düşüş görürse hemen bırakır.
Bu carry trade'çiler fütursuzca nasıl giriyor sanırım çözdüm. (Hatalı yer olduğunu düşünen düzeltebilir)
Carry Trade kur düşüşünden yani TL'nin değer kazanmasından ya da değerinin sabit kalmasından para kazanır.
Swap'çı ise bir para birimini diğer para birimine belirli bir faiz oranı karşılığında çevirerek ihtiyaçlarını giderir.
Ben bir yabancı yatırmcı olsam TL'ye değer kaybettirerek para kazanmak için giderim SWAP piyasasından TL swap faizini ödeyerek, elimdeki dövizi verir TL alırım. Siz diyin 5 milyar dolar ben diyeyim 10 milyar dolar.
Bu TL ile giderim Türkiye spottan yani piyasadan dolar alırım. Önce ufak ufak istiflerim. Sonra kuvvetlice alırım ki TL şiddetli değer kaybeder. Böylelikle spotta dolarlarımı sattığımda daha çok TL alabilirim.
TL bazında hızlıca artan dolara piyasadan talep gelir, işadamları olsun bankalar olsun yatırımın değerini korumak isteyen küçük büyük yatırımcılar olsun dolara hücum ederler. Spottan aldığım dolarların tamamını yükselmiş değerden Türkiye spot piyasasında satarım elimdeki tüm TL yi swap piyasasına götürür hem oradaki TL borcumu hemde faizini öderim elimde kalan TL ile ya Türkiye spottan istediğim dövizi alırım ya da swap piyasasından temin ederim.
Bu işi yapmamı sadece TL swap faizlerinin yüksekliği engeller ki bu yüzden faizler 1200'lere çıkarıldı. Yani swap piyasasından TL almamın bedeli çok fazlalaştı. Piyasaları oyanatacak kadar TL almak istediğimde swap faizleri hemen %100 leri geçiveriyor, bakıyorum faiz %24, hadi tl alayım diyorum bir miktarı geçince %100-200-500'lere artıveriyor. Elim kolum bağlı. TL'yi Manipüle edip para kazanamıyorum.
Bu işin karşı tarafında carry'ciler var. Adam geliyor spotta direkt dolarını satıyor, TL alıyor, onu faize koyuyor. Karşısında swap manipülatörü de kalamadı. Rahat rahat kendini baltalayacak biri olamadan işine bakıyor. bir kaç ay takılıp kendi soktuğu para yüzünden düşen dövizleri TCMB'nin karşılayacağından emin şekilde işini yapıyor.
Ve TCMB böylelikle gizliden dolar bozdurmuş oluyor. Kur ise düşüş eğiliminde kalıyor. Bize maliyeti döviz rezerv kaybı. Eğer TCMB bu dövizleri vermez ise carry'ci çıkarken çok yükselecek(tl değer kaybedecek).
Kısaca swap piyasasını tıkayıp, carry'cilerin rahat hareket etmesi sağlanıyor. Bu iş piyasaya döviz satmanın arka kapısı olarak kullanılmış oluyor. Muhtemelen direkt döviz satmaya göre maliyeti daha az. Ancak swap piyasası için güven sarsıcı.
Sadece o değil .
Eurobond ve Tahvilin faizlerini hızla düşürerek oradan ciddi para kazanıyorlar .
Onların sattığını kamu işsizlik bes vs alıyor bu faizlerle adamlara çakıldığı piyasada kar edip çıkmasını sağlıyorlar
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Turkiyeye binlerce bangladesli akin akin geliyor
https://eksisozluk.com/26-temmuz-201...akini--6120936
Erdogan 625 istemis ama yeni basgan once bir on yukleme yapalim sonra devam ederiz demis. Zorla ikna etmis Reisi
O halde daha simdiden Eylul ayi icin 200 bps indirim fiyatlarin icine girecek, hatta girmeye baslamistir.
Sanirsam hedef yil sonunda faizleri tek hanelere cekmek ya da yaklastirmak. Bu da toplamda 1400 bps indirmek demek.
Geri kalan 3 toplantida 1000 bps iner mi. Bence cok zor ama toplamda 3 toplantida 600 inebilir.
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sanırım Trump seçimlere kadar piyasaları tutmaya çalışıyor,
ne kadar tutabilirse.Zaten sürekli dow jones,sp500 ün kendi
döneminde nerelere geldiğini bahsediyor.
FED beklentisi önümüzdeki hafta bitiyor
ama bu kez de Çin le ticaret anlaşmasını gündeme taşıdı.
Nette rastladım; enteresan bir yorum 🙂Alıntı:
Originally Posted by 0
Carry Trade anladığım kadarı ile adam gidiyor ülkesinin bankasından 0 faiz ya da eksi faiz ile kredi cekiyor.
Sonra gidip bunu yüksek faiz veren bir ülkenin parasına çeviriyor.
Vade geldiğinde kendi para birimi yüksek faiz veren para birimi karşısında değer kaybetti ise zaten sıfır faiz olan borcunu kapatıyor. Aradaki farkda cebine kalıyor.
Yani şöyle 100 bin dolari 5,70 den bozdu
570 binden TL faize koydu
3 ay sonra 600 bini oldu
Gitti onunla 5,60 dan dolar aldı
Elinde 107 bin dolari var
Kendi bankasına 100 bin dolari ödedi
Elinde 7 bin dolar kaldı.
Böyle olunca ne oldu peki? Bizim 7 bin dolar uf oldu.
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bankada döviz mevduatı olan vatandaş dolarını zararına satmadığı sürece bu piyasa yapıcılarının doları yukarı çekip vatandaşa kar ettirme ihtimalleri mümkün değil bulunmamaktadır. O yüzden burada yazılan yorumlatacak kimse itibar etmesin. En büyük spekülatör de Trump tamam bu küresel sermayenin bir uşağı. Piyasayı speküle etmek için atacağı tweetleri dahi yazıp önüne koyarlar ve onun görevi sadece bu tweet leri resmî sayfasından ilan etmektir. Sistem budur.
Bu hareketi tl ciddi değer kaybettiği zamanlarda yaparsa da o uf olur:yes:
Tabii adamlar sadece o pozisyonu açtı ise.
Birde swap ta bekliyorlar ise.
Swap ta bu seferde gelin TL alın dediğimizde.
Kardeş almasına alırız da zamaninda bize kitledigin TL faizinin bir diyetini ver derlerse.
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Fransa'nın aralarında ABD'li firmaların da olduğu büyük teknoloji şirketlerine yeni vergi uygulanması kararına, "Macron'un aptallığına kısa süre içinde karşılık vereceğiz" şeklinde tepki gösterdi.
Yaz aylarında sebze meyveyi bol bol yiyelim hazır ucuz bulabiliyorken.
Sonbahar kış ayları geldiğinde gündemimiz soğan patates fiyatları olabilir.
Carry trade işi eskiden beri başımızın belası.. bakın konuyla ilgili zamanında neler yazılmış.. üstelik yazarı da tanıdık bir isim 🙂
http://m.radikal.com.tr/yazarlar/yig...kiyoruz-807001
Bolbol sebze meyve yiyelim deyince bu konuda forumumuzun şairlerinin üstadı azam muazzamı olan broker üstadtan, özel şiirler...
Şairin, böyle onlarca şiiri, aşağıdaki edebiyat bölümünde ilgisizlikten şikayetçi.
Allah kabiliyet verince böyle kimine yağdırıyor.
Bu toplum bu üstadlarla batar mı?
Sn.Effendy'nin aktardığı yorum bence çok değerli.
Yazar da mesleği ekonomi olan biri olmalı.
Bunu ' sabit kur rejiminde görülen devalüasyon gibi olabilirdi.' cümlesinden çıkarıyorum, burada yazan çok kişi, devalüasyon bu..! gibi yorumlar yapar, devalüasyonun ancak sabit kur rejimlerinde yaşanabileceğini bilmez.
:28::kahkah::kahkah:Alıntı:
Originally Posted by BORA YAŞAR;
Cüret, cahilin sanatıdır...
Cüret, içinde bulunduğun sosyal topluluğun bilgisine, görgüsüne, zevkine, kabiliyetine yapılan saygısızlıktır.
Cahil görmez,bilmez ve takmaz böyle hadleri...
Bunu yapmanız için dolarınızı size geri satacak -maliyete katlanacak- birilerinin olması gerekiyor. Bende dahil vatandaş doları bir kere aldı mı bir daha satmıyor. Devlet alsa harcıyor bu adam dönüşte doları kimden hangi fiyata alacak.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yabancilar icin dolarin degerinin dusmesi daha iyi. Cikarken koydugundan daha fazlasina sahip olabilir.
Carry trade olayini ben yaptim ve hic umdugum gibi sonuclanmadi ve zarar ettim.
Dusuk faizle 60 bin euro cektim bunu turkiyeye soktum. O zaman tepe noktadan satmistim ve ben tl ye cevirdikten sonra kur yuzde 10 dusmustu. Ilk 6 ay guzel gitti. Hem mevduattan aldim hem de euro sattigim degerden daha dusuktu.
Sonra pozisyon patladi malumunuz. Bundan bir kac ay once timothy ash de benzer bir aciklama yapmisti. Kur atagi yuzunden musterilerinin yuzde 40 zarar ettigini ve Turkiye nin bu sekilde devam etmesi halinde musterilerinin Turk piyasasindan cikacagini soylemisti
Simdi yabancilar mutlu. Son bir yil yuksek faiz aldilar ve yuksekten doviz bozdurdular
Diyecegim o ki carry trade riskli bir hamle.
simdi ben dolari 5.75 den sattim ve ayni sattigim banka cuma gunu 5.65 den gel alabilirsin diye mesaj falan gonderiyordu ,
ben o aptalligi daha yapmam diyerek altin aldim 255 den , piyasada mutlaka bi satan bulunur..
bu arada defaatle soyledigim gibi dolarda bi hareket beklemeyin eylule kadar, elinde nakiti olan varsa ufak ufak ekleme yapadursun , 6.15 ve ustu dolar kilitlediklerine bi sure daha eziyet edecekler..
bunu tepe donusu mal cikan tahtacinin hareketi gibi dusunun , adese nin 1 yillik grafigine bakin mesela adam orda ne yapmis , bildigin sanatsal calisma yapmis; ya o gibi olsaydi dolarlariniz ne olacakti.?
:)
iyi tatiller..
Acikcasi bunu hic dusunmedim o zaman. Basit dusunmustum. Ha benim kazancim su oldu. Ben paranin borclanarak biriktirilmesi gerektigine inanirim. Cekmis oldugum bu kredi tasarruf etmemi sagladi ve 3 yildirda catir catir yiyorum.
Yine bu yil benzer bir durum oldu ama bu kez akillanmistim. 150 bin eurom vardi ve bunu turkiye ye sokmaktansa yurtdisinda bir fona yatirmayi uygun buldum. 5 ayda 4 bin euroya yakin kazanc getirdi. Oysaki 2 ay oncesine kadar orada da isler hic iyi degildi hatta fondan cikmayi dusunuyordum ama ecb ile fed in hamleleri destekledi ve bende kendimi hedge etmis oldum. Bu fondan yillik yuzde 5 6 net geliri etsem mukemmel olur. Avrupada bu faizleri almak cok zor, adamlar utanmasalar para koydugumuz icin bizden faiz alacaklar.
Bir de zor zamanlar icin ayirdigim 30 bin euro yedek akcem var yurtdisinda. Parayi dagittim bu sekilde.
Son 4 aydir Turkiye de yasiyorum. Insanlar bana deli muamelesi yapiyor, herkes kaciyorken ben geri dondum. Onlari da anliyorum ama ben zaten 2011 den bu yana yaban ellerdeydim ve mental olarak yoruldum. Simdi burada diledigimi alabiliyorum, cok guzel bir evde yasayip, iyi bir arabaya binebiliyorum. Avrupada da bunlara sahip olursun ama Turkiye de ki rahatligi, herseye kolayca ulasma luksunu bulamazsin.
Belki benim yerimde baska biri olsa har vurup harman savururdu ama ben yokluk gordum. 18 yasimdan bu yana calistim, kendi imkanlarimla avrupaya gittim. Simdi geldigim konum beni mutlu ediyor.
Biraz konunun disina ciktigim icin kusura bakmayin. Su anda ankaraya gidiyorum otobusle ve yazmak iyi geliyor.