Teşekkür ederim. Detaya girmedim mavi yumurtada koyardım.10 tl lik(imza)
700k lık hisse reel mi?
Printable View
Bu akşam derse erken başlayıp erken bitirmeyi düşünüyorum..
Yorgunum, kırgınım..
15 dk sonra başlıyorum..
Arkadaşlar, grafik çeşitlerini anlatmayacağım..
Çünkü çok çeşit vardır..
Tekil grafikler ve korelasyon grafiklerini bilmeniz yeterlidir. Bunları da internetten bir yerlerden öğrenebilirsiniz..
Ben bu akşam sizlere tekil grafiklerdeki (özellikle para piyasalarındaki) değer çizgisini ve değer çizgisinin değer-zaman ekseninde oluşturduğu yapının T/a üzerindeki etkisini en basit haliyle anlatacağım..
Oturma düzeni yine alfabetik olsun..
T harfi en arkaya otursun..
Bu gün 2 adet T harfinden toplamda 2.2 K skor yaptım.. Yarın bir dağ köyünde 5-6 eski okul arkadaşlarıma barbekü partisi vereceğim... bu skorun bir kısmını yiyeceğiz mangalda... :)
Burada mısınız.. ?
Cevap lütfen..
[emoji106]
Venus_V3_5580 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam, ben RENKO ve THREE LINE BREAK hakkında bilgi istiyorum ders dışında sormanın sakıncası yoksa?
Nevet buradayım.
RENKO ve TLB analizleri hakkında bilgi istediğinize göre, CandleStick analizlerini ve teorilerini iyi biliyor olmalısınız..
RENKO ve TLB CandleStick gibi Japon kökenli olup, piyasalarda 90'lı yıllardan sonra rağbet görmemiş analiz yöntemleridir.. Zordur, karmaşıktır..
Satranç ve Go oyunu gibi karşılaştırma yapabilirsiniz.. Kurallarını biliyorsanız ve oynayabiliyorsanız zevk alırsınız.. Ama öğrenmeniz yıllarınızı alır..
Basit olan iyidir felsefesinde hareketle, Basit T/a'i halledip, onun nimetlerinden faydalandıktan sonra alternatif analiz yöntemleriyle fantazi yapılabilir..
... ama fantazi.... :)
Hiçbir şeyi iyi bilmiyorum. Bunu iddia edemem. Ama Japon hayranlığım olduğu doğrudur :) Ichimoku ile ve ortalamalar ile ilgileniyorum. Basit TA'yı bile öğrenmek yıllar alabiliyor. Yaptığım testlerin sonucunu alana kadar sizin deyiminizle alternatif olarak Renko ve TLB öğrenmek istemiştim. Renkodaki kutucukların nasıl oluştuğunu bilmiyorum ve bununla ilgili kaynak da bulamadım. Alaka gösterip cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Derslerinizi vakit buldukça izlemeye çalışacağım. Başarılar...
Grafikler (bizim ilgilendiklerimiz) değer-zaman ekseninde hareket eden görsel analiz araçlarıdır..
Birim zaman için bir değer oluşur ve grafikte değer eksenine tekabul eden seviyede yerini bir nokta olarak alır..
Fakaaat.. birim zaman içerisinde değer noktası birden fazla değer alıyorsa, bu nokta bir bant içinde hereket ederek bir çizgi halini alır.
Değer noktasının birim zamanda birden fazla değer almasına işlem sıklığı denir..
Ne denir miş.. İşlem sıklığı..
Bizim ilgilendiğimiz grafikler, işlem sıklığı yüksek olan, kitlesel (kalabalık) oyuncular tarafından yapılan para piyasaları grafiklerdir..
Bu sebeple, değer noktsının bir çizgi halinde incelenmesi gerekir..
O sebeple, 5 dk, 10 dk, 15 dk, 30 dk, 60 dk, 240 dk (seanslık), 480 dk (günlük) vb. vb. zaman dilimli grafikleri incelerken linebar (çubuk) veya candlestick (mum çubuğu) ile incelememiz gerekir.. Çünkü işlem sıklığı yüksektir..
İşlem sıklığının yüksek olması Teknik indikatörlerin oluşmasını sağlar..
Eğer 5 dakikalık bir grafik bakıyorsanız, ve işlem sıklığı 20 dakikada bir ise, bir çok teknik indikatörün değer alamadığını görürsünüz..
Neymiş.. İşlem sıklığı önemli imiş..
Anlatabildim mi.. buraya kadar..
Anladıysanız devam edeceğim..
Linebar'lar üzerinde, genlik ( endüşükten - enyükseğe), açılış değeri kulağı, kapanış değeri kulağı gibi şekiller vardır..
Açılıştan düşük kapatan bir linebar (çubuk)'da alttaki kulak kapanış, üstteki kulak açılış değerini gösterir.. Renklendirilimiş frafiklerde ise bu çubuk, kahverengi, kırmız, sarı gibi renklerle gösterilirken;
Açılıştan yüksek kapatan bir çubukta alttaki kulak açılış, üstteki kulak kapanış değerini gösterir.. Renk olarak da, yeşil, mavi, siyah gibi renklerle gösterilirler..
Bkz.. Aşağıdaki şekil8.56..
https://forexbrokerleri.com/wp-conte...grafikleri.jpg
Şekil : Aşağıdaki şekil8.56
Mum grafiklerin açıklaması da bu şekil'dedir..
http://i.hizliresim.com/ldNPlQ.png
Şekil : bu şekil.
Var mı okuyan..?
Ses verin yahu.. :)
Var. Siz devam edin lutfen
Venus_V3_5580 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yukarıdaki yazımda işlem sıklığı demiştim..
İşt bu çubukları ve mumları oluşturan şey işlem sıklığıdır..
İşlem sıklıkları da Teknik indikatörleri ( rsi, mom, bol, Stoch, StochRSI, vb vb.) oluştururlar..
Eğer birim zamanda işlem olmz ise teknik göstergeler değerlenemez. Ya düz çizer, ya kesintiye uğrar..
Kesintiye uğrarsa analiz kopar..
Analiz koparsa algoritmik bot'lar pat'lar...
Pat'lar mı.. Patlar..
İşlem sıklığı T/a için önemli imiş.. Doğru mu.. Doğru..
Buraya kadar anlaşıldı mı.. ?
Anlık verileri izlerken görürsünüz bazan... 1 lot 3 lot, 111 lot, 123 lot işlemler geçer..
İşte bu işlemler işlem sıklığı olsun diye yapılan işlemlerdir..
Fakaaat.. bu işlemleri yapanlar (çoğunlukla) işlem sıklığı yarattığını bilmezler.. Onlar keyfine yaptığını sanarlar, ama T/a'e yardım ederler bilmeden.... Bu da PP/a konusudur zaten..
Bu tür alımların bazılarını da algoritmik bot'lar yapar.. Çünkü yapmazlarsa pat'layacaklarını bilirler..
Algoritmik bot nedir.. Kurgulanmış bilgisayar yazılımlarıdır..
Kim kurgular..
İnsanlar kurgular..
Nasıl kurgular.. T/a temellerine göre kurgular..
Buradan da sığ tahta konusuna atlayıvereyim..
Sığ tahta deyimi, işlem hacmi az olan tahtalara denir..
Biz işlem hacmi deyince parasal hacimi düşünürüz..
Aslında tam olarak öyle değil....
İşlem sıklığı düşük olan bir tahtada yüksek parasal işlem olsa bile o tahta sığdır..
Yani bir gün içinde, üç kere 10 mio işlem görmüş bir tahta iyi parasal hacim yaparken, kötü işlem sıklığı yapmış olur..
Bu da o tahtayı sığ tahta yapar..
Veeee....Can alıcı cümle...
Sığ tahtalarsın grafikleri üzerinde T/a yapılamaz.. Yaptığını sananlar yanılır.. Çünkü sığ tahtalarda T/a çalışmaz...
Anlaşılıyor mu.. ?
Aççık seççik anlatabiliyor muyum.. ?
Sn. Delikan
Daha öncede söylemiştim THYAO sayfasında. Benim temelimin iyi olduğunu düşünüyorum ancak teknik analiz konusunda ciddi anlamda zayıfım. Son zamanlarda kullanılan algoritmaların çalışma prensibi bahsettiğin T/a analizi ilemi çalışır? Eğer öyleyse normal olan günlerde (Anormal dönemler hariç) bu teknği kullanarak algoritmayı alt etmek mümkün gözüküyor. Yanılıyormuyum?
BIST-100 'de (normal zamanlarda) yapılan işlemlerin %8-16 arası algBOT'lar tarafından yapılıyormuş.. Geçenlerde Bloomberg TV'de birisi söyledi ama kimdi hatırlamıyorum şimdi.. :)
Normal zamanlarda da algBOT'ları alt edemezsiniz..
Anacak onlar gibi düşünüp, onlarla birlikte hareket edebilirseniz, onlar kazanıyorsa kazanır, kaybediyorsa kaybedersiniz..
Ama genellikle kazanırsınız.. :)
Onlar gibi düşünebilmenin yolu T/a'yı çok çok iyi öğrenip, çok çok iyi uygulayabilme tecrübesine sahip olmaktan geçer..
T/a (artık günümüzde) bunun için önemlidir..
Ta/A'in tek başına pek de fazla bir şey ifade etmediğini, diğer analiz yöntemleriyle birlikte kullanılması gerektiğini daha önce anlatmıştım..
Tekrar hatırlatayım... istedim.
Şimdi diyeceksiniz ki...
Bu kadar şeyi niye anlattın..
Aslında bir tek şunun için anlattım..
Şu.. : "Sığ tahtaların grafiklerinde T/a çalışmaz.. Çalışırsa tesadüftür."
Sığ tahta tanımını hatırlayınız.. :)
Tamam mıyız.. ?
Ses verin lütfen..
Ses veren yok..
Devam edeyim.. Basit olan iyidir, güzeldir... konusuna devam edeyim..
Arkadaşlar.. grafiklerinizi onlarca indikatörle, Bantlarla, çizgilerle doldurmayın..
Takip etmeniz gerken çizgilere ve takip etmeniz gereken indikatörlere odaklanın..
Garışık guruşuk grafikler çizerseniz, o garışıklığa siz de garışır , garışıklığa gidersiniz..
Basit, net ve anlaşılır grafikler bu topikte eğitim amaçlı olarak kullanıldığı gibi, forumun bazı yerlerinde de var..
Garışık guruşuk grafikler ise, forumun her yerinde var.. :oleyo:
Burası da anlaşıldı mı.. ?
Anlaşıldıysa.. bir sonraki yazımda birer örnek göstereceğim.. Belki de ikişer.. :he:
Örnek - 1 ... Bir grafik..
Örnek-2 ... Biraz grafikler..
Örnek-3 .. Bir grafik..
Örnek -4 ... Bir grafik..
Bu kadar..
4 örnek... grafik..
Grafikleri inceleyin..
Hangi grafikleri anlayabildiğinizi, hangilerini anlayamadığınızı buraya yazın...
Hangi grafiklerin göze ve akıla hoş göründüğünü buraya yazın..
Bekliyorum.. 10 dakikanız var cevaplamak için..
Hadi..
Not: Sadece grafiklere bakın.. O sayfalardaki yazıları okumayın...
Cevap yok..
Ben vereyim.. cevabı..
Bana göre Örnek-1 ve Örnek-2... Garışık guruşuk.
Örnek-3 ve Örnek-4 anlaşılır ve hoş.
Son bir kelam daha edeyim.. Ve gideyim..
Arkadaşlar..
Önceden görmek iyidir..
Kirizler aynı zamanda fırsattır.
Krizler fırsat ise, önceden görmek de iyi ise..
Krizleri önceden görmek iyidir...
Ya tedbirini alırsınız, krizleri önlersiniz.. Ya da tedbirinizi alır kazanırsınız..
Merhum SunShine abim 1994 yılındaki 4 Nisan krizi akabilinde, ... bir sohbetimiz esnasında demişti ki..
"Dünyanın ve insanlığın önünde 3 büyük kriz görüyorum... Bir.. Finansal kriz.. iki.. Enerji krizi.. üç gıda krizi... Birincisi birinci olur da... ikinci ile üçüncünün sıralamasından emin değilim.." demişti..
2000 yılından beri finansal krizlerle boğuşuyor insanlık..
Yakın zaman öncesinde de enerji krizi'nin ayak sesleri duyulmaya başladı.. Bkz.. Enerji bölgelerindeki kaos..
Demek ki, bir sonraki kriz gıda krizi olacaktır.. Vadesini bilmiyoruz.. Ancak tahmin edebiliriz.. :)
Krizleri görebiliyorsanız, vadelerini de hesaplayabiliyorsanız...
O vadelerde, o krizler üzerine simulasyonlar yapar, yatırımlarınızı ona göre şekillendirirsiniz...
Neymiş..
Finans... Enerji... Gıda...
Anlatabildim mi.. ?
Ses verin lütfen...
Ses yok..
İyi geceler.. ler.. ler..er..r..r.
Sınıf boş olmalı ki sesim yankı yapıyor.. :oleyo:
Kutero da takip edilmesi gerekenlerdendir.
Eskiler bilir de yeni başlayanlar belki bilmez diye paylaşayım.
http://kutero.blogspot.com.tr/
https://twitter.com/kptkutero?lang=tr
.
KUGALI abem; :halay:
"Tutmazsa ..........."yı kısmına düşmemek için,
Grafik, TL mi USD'mi?
Bu grafiğin işlem hacmi nirede?
Grafik Günlük gibi mi? Haftalık ve Aylık olanlarını da görmekte bir sakınca var mı?
BİST 30'dan mı?
Yoksam 330'dan mı?
Halka açıklık oranı nassı?
Hissede yabancı varsa oranı?
Bilançosu nassı?
Sektör özürlü mü?
Sahip özürlü mü?
Mecnur, Galip v.s. borsa yemekçisi takımın ilgi alanındaki hisselerden mi?
Sorularına da cevap bulmam lazım. :notr:
Saygılar:wave:
TEKFEN'in Ocak-Şubat 2016 grafiğine benzettim... :kahkah:
tuttu..... :bravo:
Emiralem'in köyleri tarafındaydık.. Manisa Emiralem.
Yedik içtik.. Çayırda top oynadık..Şerefe dedik..
Çayıra uzanıp parçalı bulutlu gökyüzünü seyrettim... Uçan kuşlar gördüm.. Bir de geçen uçak çok yükseklerden..
Salıncağa pindim.... hamakta uyudum siestamı..
Amma yorulmuşum..
Amma yorulmuşum şu hisse.net'te..
Biraz dinlendim piknikte. :oleyo:
DUYURU:
Hafta sonu olduğu için ders yapmıyoruz.
Bir sonraki dersimiz için konu ve içerik hazırlığı ile meşgulüm..