Aynı işlemi "yayınlanma dönemine göre" seçerek yapsanız nasıl bir ekran geliyor ?
Printable View
Bu konuda benim bir bilgim yok, eğer isterseniz sorunuza çalışmanızı ekleyerek quinstocks destek bölümüne gönderin, bakalım ne diyecekler ?
https://www.finnet.com.tr/FinnetStor...umsal/Iletisim
Hocam zaten bu yayınlanma dönemine göre seçerek yapıldı
Sayın TomBombadillo,
merak ettiğiniz konuyu açıklığa kavuşturmak yöntem olarak kolay, fakat yapması benim gibi tembele meyilli biri için biraz zor...
Yapacağınız şey şu : Formülle ilgili çıktıyı zaten topiğe yapıştırmışsınız. Şimdi gün gün ilerleyip formülü çalıştırarak sıralama ve getiriye uygun hisselerin çakıştığı günü tespit etmeye çalışmak lazım. formül bunu yapabilir. Örneğin 3 temmuz günü (başlangıç ve bitiş tarihini 3 temmuz yaparak) çalıştırılan sistem listenizdeki sıraya ve getirilere uygun hisseleri içeriyorsa portföyün 3 temmuzda oluşturulduğu sonucuna rahatlıkla varabilirsiniz.
Çok güzel sorular bunlar....teşekkür ederim.
Reapint varsa ki var gorunuyor
Bu konuyla ilgili borfinle konusmak lazim.
Repaint varsa gecmise donuk testlerde kritere uyanlar icinde en iyileri secer.
Yani soyle dusun bir hisse secmis kritere uyan a hissesini getirisi eksi yuzde 20 olmus ama aslinda o zamanda b hissesini secerek eksi yuzde 30 yapacakti.
Gibi gibi bunlarin tam ve eksiksiz oldugunu manuel hesaplamak lazim.
Oncelikle tv dedigimiz sey temettu verimlilik orani mi..
Peki temettu verimlilik oraninin formulu ne ?
Bu formul program her gun mu calisiyor.
Repainti kaldirabilirler tv rasyosunu sadece senelik sadece aylik hesapla gibi bir kosulla durdurabilirler
Benim tahminim su yonde repaint yapiyorsa
Kriteri belirli hisselerden en iyisini.
Belirlerken son gunku tv oranina bakarak karar veriyor.
Yani portfoyu 3 ayda bir al sat dediniz diyelimki.
Gecmise donuk tesette ilk once aslinda a hissesini almasi gerekiyordu. 3 ayin dolmasina 1 gun kaldi diyelimki.
Hisse degistirmeden hemen once 3 ay once aldigi hisseyi degistirmis olmali. Cunku gecen 3 ayda kriterler degisiklik gosteriyor sistem surekli kendini guncelledigi icin gecmis testte hisse degistirmeden 1 gun once repaint yapip a yerine b hissesini almistim ben diye b yi isliyor.
Manuel bir test yapalim bence.
Asiri derecede basit bir raayo ayarlayin repiant ihtimali olan.
Ornehin sadece tv ye gore hisse secsin
Sadece bist 30 dan bunu manuelde kolayca hesaplariz teyit ederiz.
Ardindan ertesi gunu ayni kriteri tekrar taratin.
Bakalim hisseler ne zaman degisecek
Gunluk olarak her gun sistemde bu kriteri sorgulayacagiz.
Boylece hisseleri eger degistirirse yerine koydugu hisse ne yapmis eger repaint olmasaydi ne yapacakti aeadaki farki hesaplayabiliriz.
İletişim departmanına soruları ilettim, bakalım nasıl gelecek ben de merak ediyorum..
Tatmin edici cevaplar gelmezse dediğiniz gibi bizim bunu test etmemiz gerekecek
Cok enteresan... bıst 30'da temettu verimi deyince zaten hemen akla gelen 3 hisse var, froto-toaso-tuprs... Uzun vadeli performans olarak da sanırım en ustlerdedırler... froto yeni cıkarıldı ımkb 30'dan ama bu perıyotta hemen hep endeksteydi...
2005 basından bugune bakıldıgında da 20-25 kat artıs gozukuyor bu hısselerde... %2000-2500 eder yani... tamam grafıklerde temettulerın hesaba eklenmesını ıster ıstemez gozardı etmıs oluyoruz ama getırıyı 20 kattan 90 kata cıkarır mı bılemedim...
Elbette sistem hep bu hisselerde olacak degil ama bir de finans hisselerini cıkardıgınızı yazmıstınız sanırım, zaten ne kalıyor ki geriye bıst 30'da o zaman...
Zahmet olmayacaksa ve mumkunse sadece hisse secerek de bu hesabı yapabılıyor mu bu sıstem? Mesela sadece froto-toaso-tuprs 'dan olussaydı portfoy 2005 basından bugune ne getırı saglardı bunu gorebılıyor musunuz? Bu olmuyorsa mesela sadece ımkb 30 ıcındekı otomotıv sektoru ıcın de bakılabılır, nerdeyse aynı kapıya cıkar... Yani bu %9000 ile hissedeki artıs olan %2500 arasındaki %6500'luk fark acaba sırf temettulerden mı kaynaklanıyor, onu merak ettim acıkcası...
Gerçi kolaymış hesabı, yaptım şimdi... :)
2005'ten 2017 sonuna her sene ortalama %28 artan bir hisse 25 kat artmış oluyor... ama bunun üstüne bir de her sene ortalama %13 temettu verimi alır ve eklerseniz portfoye... her sene getiriniz %41 olur... yuvarlak hesap bunlar hep tabi... bu da portfoyu 2005'ten 2017'ye 87 katına cıkarıyor....
Elbette artık oyle %13 senelık temettuler fılan pek yok ama gecmıs yıllarda bugunkunden daha yuksek temettu verımı vardı bu kagıtlarda... 2005-2017 periyodunda ortalama verim yıllık %13 olmus mudur bilmiyorum ama ne olursa olsun portfoye eklenen duzenlı temettunun gucunu gostermek acısından etkili bir ornek oldu....
Tabi şimdi bunu yazınca hemen aklına geliyor insanın, bu program heralde alım-satım tarıhlerıne gore portfoye temettulerın eklenıp eklenmedıgını hesaplıyor olsa gerek. Cunku ornekte de goruldugu uzere uzun vadelı cok ıyı getırı ile inanılmaz getırı arasındakı fark temettulerın duzenlı olarak hesaba eklenmesınden kaynaklanıyor bence...
sayın Tombombadillo,
PORTFÖY OLUŞTURMA : SOL taraftaki yeşil sütunda "portföy oluşturma" sekmesine tıklarsanız program sizi formüllerinizi yazdığınız sayfaya getiriyor. Burada bir formül SEÇtiğinizde en aşağıda formülünüzle oluşturacağınız portföy için bir başlangıç tarihi seçmenizi istiyor. Burada formülünüzde zahmetsizce istediğiniz tarihler arasında hangi hisseler çıktığını görebilirsiniz. tek yapmanız gereken "çalıştır" tuşuna basmak... gelen sonuçlar hızlı bir temel analiz turu da eklemişler...
çalıştır tuşuna bastıktan sonra gelen ekranda en alttaki "KAYDET" sekmesine tıklarsanız program sizi "PORTFÖY PERFORMANS İZLEME" sayfasına götürüyor. Bu sayfada formülünüzün yanındaki "GÖSTER" butonu süper. Tıkladığınızda;
istediğiniz tarihte portföyünüzdeki hisseleri görme, istediğiniz tarihi girip portföyünüzü güncelleme işlemlerini saniyeler seviyesine indiriyor.
Tşk drizm hoca,
Bugün finnet ile iletişime geçtim.Özet olarak
-Daha önce değindiğimiz gibi. Bilanço döneminde yapılan portföylerde o döneme en uygun hisse seçildiğinden 3 aylık değil de aylık portföy oluşturma önerdiler. Öneri demiyelim de aylık yaparsanız bu tür sorunları daha az yaşarsınız dediler
-hesap dönemine göre mi yayınlanma tarihine göre mi diye sorduğumda; zaten hesap dönemine göre yapılan portföyleri hiç önermiyorlar. Backtest için yayınlanma tarihine göre ve aylık portföy değişimleri daha doğru sonuç verir diyorlar
-dönem portföyleri ne zaman seçiliyor diye sorduğumda eski portföylerin ısrarla ayın 1. günü seçiliyor cevabı aldım. Bu konuda programı yazan veya danışmanlarla konuşmak istediğimi söyleyince yarın size tekrar dönelim dediler
Yarın dönüş yaparlarsa tekrar yazarım
bu konuda hatalı hesaplamalar yapıyorsun Temettünün nasıl birşey oldugunu nasıl hesaplandıgını biraz daha araştırmanızı tavsiye ederim. bu konuda DRZİM hocam yanlışınızın nerede olduğunu söyleyecek ve doğru şekilde o anlatıcaktır sanıyorum. Temettüyü yanlış anlamışsınız çünkü.
Biraz eleştirmemiz gerekiyor bu konularda Şimdi paramla hizmet alıyorsam hakkımıda almak isterim.
bu eleştirilerim bu programa özel değil daha önce fast web mali analizde bir hissenin rakamlarını yanlış girmişler. ertesi gün düzelttiler. O günde arayıp işinizi doğru yapın biz buraya bakıp güvenip karar alıyoruz. Sizin hatanız yüzünden binlerce TL para kaybedeceğiz gibisinden uyarılarda bulunmuştum.
şimdi gelelim quenstocka
-daha az yaşarsınız diye bir cümle kurulamaz hiç yaşanmayacak demeliler daha az yaşanır ne demek hatalı bir durum var biliyoruz bunu düzeltmeyecez siz eğer su seçeneği kullanırsanız hatalar devam eder ama en azından daha az hata yaşarsınız. üstelik buna rağmen hatayı düzeltmeyecez ama programı satmaya devam edeceğiz. ???????? Saçma değilmi bu ? bu hatayı oluşturan sebepler ortadan kaldırılmalı şu seçenek hatayı gideriyor diye birşey dahi denilemez bir kere önce hata yapan buton ve seçenekler hiç olmamalı zaten onlar bir kaldırılacak hatalı sonuç veren bir seçeneği hatalı oldugunu bıle bıle nıye koyarsın zaten kullanılmayacak acaba acemileri kandırmak için mi o seçenekler veya butonlar orada tutulmaya devam ediyor.
-hesap dönemi seçeneğinin orada tutulması saçmalıktan başka birşey değil. hesap dönemine göre hesaplattırdıgında sistem şöyle hareket ediyor. normalde bilancolar örnegın nisan mayıs haziran bilancoları yani 2017/2.çeyrek ne zaman geldi ağustosta değilmi. eğer hesap dönümünü işaretlersen ağustos ayında gelmiş olan bilancoya bakıyor. en iyiyi buluyor gidiyor ben bu hisseyi haziranda aldım diyor cünkü 2017/2.çeyrek nisan mayıs hazıran dönemi karını kapsıyor. Yani sistem aslında bilancoyu önceden görüyor iyi geldiğini 2 ay geriye gidip ben bu hisseyi 2 ay oncekı fıyattan aldım diye işliyıor ulen hem en iyi bilancoyu bul sonra buldugun o bilanconun hissesini 2 ay oncekı fıyattan aldım diye yaz. sonra mılyarlarca getiri cıksın olu yermi bu anadolu çocugu :D
o seçenek boş yere koymuşlar kaldırılması lazım veya yanına bir uyarı yazılmalı bunları bilemyen adam gerçek dışı birşey için hayal kurmamış olur.
- eğer yarın bır uzmanla gorusursen repaint nerelerde var hangi durumlar repaint de. eğer uzmansa söyler nerede repaint oldugunu. ve bunlar düzeltilmeyecekmı repaintli birşeyi normalde satmaları dahi etik değildir.
bir örnek gösterdim dün size sistem satan bir suru ınsan var şimdi ben muazzam noktalarda al sat açan bu sistemi.
koysam satıyorum dıye bu doğru olurmu etik olurmu olmaz yalan satmış olurum kandırmış olurum.
dünkü çektiğim resme bakın en son nereden sat açmış :D
https://i.hizliresim.com/6XOZn9.png
BUGUNKU RESME BAKIN BIRDE SAT SINYALI NEREYE KAYBOLDU ACABA. kayboldu cunku dunku kapanısa gore en mantıklısı tepeden satmış olmaktı. AMa bugune baktıgında satmak mantıksızmış diye sınyal yok oluyor :D
habire sinyaller en iyi şekle göre kendı kendını uyduruyor. Üstelik bunu ben değil sistemin kendisi yapıyor.
https://i.hizliresim.com/y3Qpla.png
Valla erhan bey, ben Boğaziçi İşletme mezunu, üstüne Almanya'da MBA yapmış, sonra da yıllarca finans sektöründe çalışmış biriyim. 10 yılı aşkındır her sene temettu alırım hisselerimden... Bütün bu eğitim ve iş tecrübesine rağmen yıllardır neyi hatalı anladığımı merak ettim şimdi. Yanlışın nerde olduğunu söylerseniz aydınlanmış olurum.
Bu yazdıklarımı da övüneyim falan diye değil, matematik ve finans söz konusu ise anlatılanı çok çabuk kavrayabilecek altyapım olduğunu belirtmek için yazdım. Yanlış anlaşılmasın yani...
2005 başında 1 olan bir hisse her sene %28 artarsa 2017 sonunda 24.76 olur. 25 katına çıkmış olur yani. Bizde hisse grafikleri temettüden arındırılır, her temettü veren hisseden temettü miktar olarak düşer. Dolayısıyla hisse grafikleri temettüleri içermez. Yani matriksi açıp bir hissenin son 12 senelik grafiğine bakan kişi burda temettüyü göremez. Dolayısıyla grafikte 25 katına çıkmış görünen fiyatta temettüler yoktur.
Şimdi biz ne istiyoruz, 12 sene sonunda (2005-2017) portfoy 87 katına çıksın. Bunun için de gereken artış miktarını hesaplıyoruz. İşi uzatmamak için 2017 ağustosuna kadar filan diye uğraşmadım, şu hesapta gereksiz bir detay. Bu da bize senelik %41 artış gerektiğini gösteriyor. Diğer bir deyişle eğer her sene %41 artarsa 12 sene sonra 87 katına çıkıyor portfoy.
Demek ki hisse her sene ortalama %28 artsa ve temettü verimi de %13 olsa senelik %41 getiriye ulaşmış oluyoruz. Diğer bir deyişle hisse grafiğini açıp baktığınızda her sene ortalama %28 artmış bir hisse size her sene %13 temettü verimi sağlarsa ve siz bu temettüleri düzenli olarak portfoye eklerseniz 12 yıl sonunda portfoyunuzu 87 katına çıkarmış olursunuz. Temettüleri de her sene 1 ocakta aldığınızı varsayın hesap kolaylığı açısından, uzun uzun uğraşmaya gerek yok nisanda mayısta verilirse ne olacak diye. Sonucu fazla değiştirmez...
Yukarda kısaca yazmış olduğum ve sizin alıntı yaptığınız bu hesapta yanlış nerde?
2005 başı-2017 sonu 13 sene aslında, 12 yazmışım yukardaki mesajda. Hesap aynı...
Sayın desperado;
Erhan beyin temettü ile ilgili fikirlerini paylaştığı topiğinin linki aşağıda. Ben konuyu bildiğim, tartışmalara bizzat katıldığım için bu topikte "temettü "felsefesi, mekaniği" gibi bir tartışma başlamasını hiç arzu etmiyorum. Eğer yanlış anlamazsanız biz kendi işimize bakalım mümkünse... Program, formül, backtest hataları ile ilgili görüşlerinizi varsa sorularınızı ya da önerilerinizi öğrenmek isterim.
Temettü ile ilgili geniş bir arşiv için :
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=3291
Drzim hocam yaktin beni bari hesabin yanlis deseydin ondan sonra linki verseydin. Simdi ben suclu gorunecegim ben goze batacagim.
Neyse desperdo hocam hesaplamaniz hala yanlis isterseniz bu yazinizi diger topik olan temettu etsizligi topigine yazin orada detayina inebiliriz.
Ha kisaca temettu verdiginde sadece verdigi gunun degil gecmise donuk tum fiyat hareketleri ayni oranda dusurulur. Bu sebeple grafige baktiginizda temettu dahil getiriyi gorursunuz.
Dunyanin hicbiryerinde grafikler temettuden arindirilmis degildir.
Dün akşam yardım dosyalarından "portföy model test etme" videosunu seyrettim "hesap dönemi" kullanılmasıyla ilgili bir açıklama var mıdır diye. Yardım videosu 2012de çekilmiş, o tarihte HESAP DÖNEMİ seçeneği YOKMUŞ. Herhalde Portföy yöneticilerinin isteği üzerine sonradan eklenmiş.
"hesap dönemi" seçeneği 2005 öncesi döneme ait hesaplamaları da yapmak isteyenler olabilir diye konulmuş, nitekim geçtiğimiz sayfalarda sayın burdur15 in bir sorusuna bu sayede cevap verebilmiştim. (mesela ben 2000 zirvesinde alım yapsaydım varsayımıyla birkaç testi bu sayede yapabildim.)
Benim amacım para kazanmak, bilanço dersinden A almak değil... Temettünün fiziği, kimyası, doğrusu, yanlışı hiç ilgimi çekmez; queenstockta testlerimi yaparım, eğer daha iyisini bulduğuma ikna olursam yenisini kullanırım ama şimdilik en iyisi TV. Birkaç yıldır para da kazanıyorum, testini de "gerçek parayla" yaptım yani. ÖRNEĞİN, yıllıklandırılmış EFK oranını sen ve bir başka arkadaş daha söyleyince hemen testlerimi yaptım, eğer sonuçlar iyi çıksaydı bugün formülü değiştirmiştim.
Böyle bakıyorum.
Uzun bir görüşme oldu bugün teknik destek bölümüyle...Sorularımızın cevabından emin olmak için yazılımcı arkadaşlara da danıştılar..
Özet olarak:
-Hesap dönemine göre yapılan portföy seçimlerinde program Erhan'ın dediği gibi repainting yapıyor...Yani aslında portföy oluşturma gününde olmayan hisseleri almış gibi gösteriyor..
-Yayınlanma tarihine göre yapılan portföy seçimlerinde ise portföy oluşturma tarihinde hangi bilanço güncel ise ona göre portföy oluşturuyor ve repainting yapmıyor...
Bu durumda backtest yaparken yayınlanma tarihine göre yapılan portföy seçimleri güvenli sonuçlar verir diyebiliriz...Hesap dönemine göre backtest ise çok anlamsız çünkü program hisseleri değiştiriyor...Yayınlanma tarihine göre seçtiğimizde ise örneğin 3 aylık bir portföy oluşturduk ve Ocak-Şubat-Mart dönemini kapsamış olsun. 1 Ocakta mevcut bilanço ile portföy yapıp 3 ay boyunca arada yeni bilanço gelse dahi dokunmuyor...Hesap dönemine göre seçersek ise repainting yapıyor
Anlattıklarım geçmiş portföyler içindi...
Mevcut 3 aylık dönemde ise program repainting yapıyor...Hangi seçmeyi seçerseniz seçin..
Ben ikna oldum mu..? Gerçekten olmadım çünkü mevcut portföy oluşturken repainting yapan program gelecek portföy döneminde bize hangi geçmiş portföyü sunacak acaba çok merak ediyorum...Yani yine 3 aylık portföy düşünün...Temmuz-ağustos-eylül dönemini kapsasın...1 temmuzda hisse seçilimi yapıyır olsun...Programcının iddasına göre yayınlanma tarihine göre seçerseniz 1 temmuzda listeyi yapar ve arada bilanço gelse dahi değiştirmez şeklinde...
Bunu biz test edeceğiz....Edeceğiz de nasıl yapacağız bilemedim..
Anladığım kadarıyla yayınlanma dönemine göre yaptığımız backtestler doğru sonuç veriyor.
Şimdi bir yol ayrımındasınız (ben değilim); size 2 ampirik bilgi vereyim :
Ben bizzat kendim 2016 ekim ayında Yaşar Erdinçin verdiği temel analiz eğitimine katıldım. Kendisi o eğitimde katılımcılara 3 adet formül verdi; quenstocksu 2012den beri kendi yatırımlarında bilfiil kullandığını, verdiği formüllere ait testleri bizzat tek tek elle kontrol ettiğini söyledi. Eğitimleri bu yılın mayısına kadar devam etti, sanırım bu yıl da ekim gibi bir eğitim açarsa yine katılacağım.
Kendi yöntemimi anlattım; ben bir tarihte formülü çalıştırıyorum, bulduğum hisseleri alıp işlemlerimi Excel tablosunda izliyorum. Bizzat 2014 sonlarından bugüne kadar aktif kullanıcısıyım, eğer inanırsanız söyleyeyim, başlangıç paramı %600 civarı arttırmışım.
Sonrası herkesin kendi kararı.
Bol kazançlar dilerim.
Kafasina takilanlar soru isareti olanlari cozmek lazim.
Yapmamiz gereken su bist 100 ayarlayip.
Sadece tv ye gore secim yap deyin tv oranini dusuk tutun.
Yani sistemin kolayca hisse degistirme imkani olsun
Tusa basin guncel olarak hanginleri verdigini buraya yazin tum.portfoyleri. sirasiyla.
Daha sonra her gun ayni formulu tekrar calistirin.
Ne zamanki portfoydeki hisseler degisti onunda resmini cekin.
Hangi hisseyi degistirdigine bakip manuel kontrol edelim.
Yüzlerce test yaptım...Yayınlanma tarihine göre olan portföyler güvenilir.
Nasıl anladım peki....Geçmiş dönem bilanço açılanma günlerinin hisse bazında ayrıntılıarını buldum...Porrtföy oluşumlarını bilanço açıklanma tarihleri aralığına denk getiren portföyler oluşturdum....Bilanço dışında kalan aylar için portföyler oluşturdum...Bunu 1 aylık ve 3 aylık dönemler için tekrar test ettim....Program bu şekilde hisse değişikliği yapmadı..
Drizm hocam amaç kafalarda soru işareti olmasın...Yoksa bu bahsettiğimiz program işimizi o kadar kolaylaştıran bişey haline gelir ki...Kim istemez böyle yatırım yapmak...Madem sistem robotların elinde artık, bizlerde işlemlerimizi buna göre yapacağız, buna uygun algoritmalar geliştireceğiz...Başka çare yok
Benim demo lisansim bitti alamiyorum.
Yukardaki soyledigimi yapalim sistem hisse degistirirse.
Bunu konusalim tartisal Duzelttirelim.
Tamam erhan, benden istediğin tam olarak nedir...?
Çok uğraştırıcı bişey olmaz ise gün gün belgelendireyim
Programda şöyle yaptım :
1-PORTFÖY MODEL TEST ETME ekranından işlem yapacağım bir formül belirledim .
2- PORTFÖY OLUŞTURMA ekranına geçtim. Bu ekranda yukarıda şetçiğim formülün yanındaki SEÇ tuşuna basınca, sayfanın altında tarih içeren bir kutucuk çıktı. Burada tarih olarak, 20.06 ; 22. 06 ve 04.07 olarak 3 farklı tarihte 3 farklı portföy belirledim. KAYDET tuşuna bastım.
3- PORTFÖY PERFORMANS İZLEME sayfasına geldim. Bu sayfadaki GÖSTER tuşuna basarsam karşıma gelen ekranda;
Portföyümü oluşturduğum tarihi, ve hisseleri ;
Portföyümün grafik olarak getirisi, ve portföy güncelleme bölümü var.
Portföyümü değiştirmediğim sürece bu hisseler aylarca kalıyor. Her yeni oluşturduğum portföy burada saklanıyor.
Eğer formülü oluşturduktan sonraki işlemleri (portföy oluşturma, 3 ayda 1 yenileme, portföy performansını izleme) 3. Ve 4. Ekranları kullanarak yaparsak sorun kalmayacak gibi…..
Epeydir bu topiği dışarıdan takip ediyorum. Sayın Drizm'in önerdiği yöntem çok ilgimi çekti ve bende programı 1 aylık aldım. Programı biraz kurcaladım ve anladığım kadarıyla programın belirlediğimiz kriterlere göre hisse seçimi tamamen seçtiğimiz periyotlar ile alakalı. Eğer 3 aylık periyot seçersek program her yılın 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde ilgili kriterlere göre seçimini yapıyor. Başlangıç tarihinizin bu periyotlar arasında herhangi bir tarih olması hisse seçimini etkilemiyor. Yani program daima belirlediğimiz periyotların ilk günlerinde ilgili kriterlere göre hisseleri belirliyor.
Mu acaba arkadaslar
3 ay lik portfoyde secsen 2 ay sonra hisselerin degisiyor diyorlar.
Yani fiyatla hesaplanan rasyolardan formul kurdugunda
1 ocakta abcd hissesini cikariyor.
Ayni formulu 5 ocakta tekrar calistirinca zdef hissesini 1 ocakta almis gibi isliyormus benim anladigim bu
Bunu denemek icin tv buyuktur yuzde 1 den olanlari al diyelim
Hatta bist tumde calistiralim ihtimali arttirmak icin.
10 adet portfoy olusturalim. 3 aylik
Her birindede 10 ar adet hisse olsun.
Bugun bunu yapin her portfoyun hisselerini buraya kopyalayip yapistirin. Pazartesi ayni sistemi tekrar calistirin aksam hisse fiyatlari degistikten sonra.
Hisselerin tipa tip ayni kalmasi lazim degisirse repaint var demek
Degismezsede her gun degisip degismedigini kontrol etmek icin ayni seyi yapmalisiniz. 3 ay boyunca hisseler ilk gunku ile ayni ise repaint yoktur.
Repaint varsa ne olacak ? İddaya gore varmis hatta programcilar demis var diye
Gecmia performans yanlis demek o formulle.
Peki gecmisinin nasil ciktigini bilmedigimiz bir formulu gelecek icin nasil kullanacagiz
Olmaz Baska kriterler eklemissin.
Olmamis nkriterleri saglayan sadece 5 hisse varsa hisseler degismez repaint olup olmadigini anlayamayiz
Kriterlerin hepsini yok et sadece tv kriterini birak
Tum oranlari 0 dan buyuk seklinde duzelt tv yide 1 den buyuk filan de onemli olan son portfoyun degisip degismedigi son sectigi hisselerin yani
O zaman 10 hisseli tek portföy yapalım yeter
Uygundurrrr
Tv >1
Başka hiçbir kriter yok...Tüm endeks üzerinden yapılan sıralama böyle
https://i.hizliresim.com/Mv7jkk.png
Eline sağlık sağ tarafta kalan hisse isimlerini unutmayın Her gün akşam tekrar aynı formülü çalıştıracak sın Liste değişmediyse yayınlama ne gerek yok iste değiştiyse ya yanına aradaki farkı He kendimiz hesaplayarak ölçelim sonra neye göre x değiştirip değiştirmediğini görürüz
Sesli yazi yazdim
Kaç gündür programla boğuşuyorum, kendi işimi aksattım
Önceki iletiyi yazarken kendime güldüm. Niye ? Çünkü zaten Sn Dirizm 1. Sayfada 10 hisseli ve sadece TV kriteri önermiş ve program hakkında bilgi vermişti. Döndük dolaştık dediği yere geldik :)
Arkadaşlar;
sayenizde programın hiç kullanmadığım işlevlerini keşfediyorum.
Yeni edindiğim bilgiler ışığında aşağıdaki iletiyi güncelledim. Özellikle programı yeni alan ya da almaya niyeti olanların bakmalarında yarar var :
http://www.formulanaliz.com/2017/08/...ni-kullanalim/