Ben önümüzdeki aylarda şahsen altın fiyatlarında yukarı yönlü ciddi bir ralli filan beklemiyorum.
Printable View
Ben önümüzdeki aylarda şahsen altın fiyatlarında yukarı yönlü ciddi bir ralli filan beklemiyorum.
GARAN YKBNK AKBNK İSCTR HALKB VAKBN; bunların alayı bu fırsattan istifade 2-3 F/K'dan işlem gören hisselerini bankaların kendisi borsadan toplamalıdır. Mesela HALKB'nin serbest tedavülde olan 550M lot kağıdı 2.5 milyar TL ediyor bugünkü fiyattan ki 1 yıllık net kâr bile değil. Ayni şekilde İSCTR'nin tedavüldeki 1.5 milyar kağıdı 7 milyar tl ediyor yuvarlak yani bankanın 1 yıllık net kârı kadar.
Kriz zamanlarında bile bir TR kamu bankasının yıllık net kârı toplam aktiflerin %1'inden az olmamalıdır. Ekonomi rayına oturduğu zamanlarda özel bankalarda kârlılık oranı aktiflerin %2.5'ine çıkar, kamu bankalarında ise %1.7'ye.
Son 2 yılda tüm kamu bankaları Hazine ve TCMB'nin baskısı altında kalarak kuru düşük tutmak amacıyla dolar-tl paritesinde büyük meblağlarda swap işlemleri yaptılar ve bu işlemlerden zarar yazdılar çünkü dolar kuru ters yöne hareket ederek (çıkarak) eldeki pozisyona zarar yazdırdı.
Bitcoin şu anda $58.000 dolar civarından işlem görüyor. Son 12 ayda en düşük 6.500 doları, en yüksek de 61.500 doları gördü. Arkasında hiç bir varlık veya defter değeri vs olmayan, tamamen zihindeki beklentilerle fiyatlanan, spekülasyonda nirvana yapmış bir kumar aracıdır başka bir şey değildir. Bitcoin şu anki 58.000 dolardan 1 milyon dolara çıkarsa şaşırmam, 1,000 dolara düşerse de yine şaşırmam.
Kriptolarla uğraşanlar dikkatli olsunlar zira yakında ülkelerden yasaklar gelmeye başlayacak. Bu yasaklarda Hindistan başı çekiyor ve her türlü kripto para alımını/satımını/bulundurmayı yasaklayan bir kanun tasarısı orada yürürlüğe girmek üzere. Hindistan'ı diğer ülkelerin takip etmesi çok olası.
Dünya ülkeleri ve merkez bankaları Bitcoin vs gibi kripto paralardan korkuyor zira onların tekelindeki para arzını doğrudan etkileyen, hegemonyalarını tehlikeye düşüren bir icattır kripto paralar. Asırlardan beri ellerinde tuttukları "tekel" olma avantajını doğal olarak kaybetmek istemiyor dünya merkez bankaları. Bu yüzden kriptoları ya yasaklama ya da bir şekilde yaptırım uygulama cihetine gidecekler yüksek ihtimalle.
Sadece Bitcoin'in piyasa değeri 58.000x18 milyon=1.1 trilyon dolar civarındadır. Bu değer arttıkça dünya merkez bankaları daha da tırsacak ve bir an önce yaptırım uygulama veya kısıtlama getirme veya da toptan yasaklama cihetine gitmek zorunda kalacaklar. Tekel konumunda olan durumlarını kaybetmek istemeyeceklerdir.