Kentsel Dönüşümün ve rezerv ilanının ilk Hatay’da Defne ve Antakya ilçelerinde yapıldığı bilgisini paylaşmıştım. Evet şimdi bir çok yerde haber yapılmış ve halk feryada geçmiş durumdaymış, inanın çok üzgünüm. Devlet; evin rezerv oldu diye ev sahiplerine sms atıp, bilgilendirme yapmaya başlamış. Çok seri çalışıyorlar maşallah... Kanunda tebligatların; edevletten, elektronik tebligatlardan, muhtarlıkta ilandan veya kentsel dönüşüm başkanlığının sitesindeki ilanlardan olacağı yazıyordu, anlamamıştım. Neden, çünkü bunlar evi size zorla yıktıracaklarından eve tebligat yapmayı bile kanunda kabul etmemişler! Kum, çakıla tebligat mı yapılır?! E tabi bir de bu tebligatları ve ilanları görmezseniz, dava hakkınız da gidiyor. Yani siz: ‘aa bu vinç ne’ dediğinizde iş işten geçmiş olacak! Düşünsene evinde oturuyorsun çoluğunla çocuğunla, elinde çayın, telefondan dıt dıt mesaj geliyor, bakıyorsun ki: ‘şu mahalledeki evinizin bulunduğu bilmem kaç mahalle rezerv alan ilan edildi’. İşte bittiğin an! Ev yıkılacak, yıkımı sen ödeyeceksin, nerede oturacaksın stresi ve maliyeti, karşılığında sana sadece arsa payından para verecekler o kadar. O arsa payının da ne kadar olduğunu bağımsız bir kuruluş belirlemeyecek, devlet kendi takdirinde karar verecek. Yani ne kadar olabileceğini az çok tahmin edersin. Sonra da yeni yapılan yerde seni tabi ki barındırmıyacaklar, sana kaptırırlar mı?! Zaten olay; seni oradan bedavaya yani en az maliyetle atmak, yeni ev yapıp, zenginlere satıp, kar elde etmek! Sen kredi çekip, her ay nasıl o kadar para ödeyeceksin?! Zaten kanunda istediklerini yapmaya da hakları var! Hadi diyelim sana acıdı, e gel sen de burada yapılan evi alma hakkın var dedi, ödesen de alman zor! Kanunda bile en son benim isteğimle sana tapu veririm diyor. Daha ne desin? Bu kanunla evinde oturan adamı evsiz ve borçlu hale getiriyorlar ve tüm hukuki kılıf hazır! Yani o elinde çayla koltuğunda oturduğun yerde artık zenginler, araplar, villalarında, residencelarında mutlu mutlu yaşayacaklar, sen yoksun yok! Sen de o mesajın geldiği gece evinde son çayını içersin, sabah oldu mu çoluk çocuk toplanmaya başlarsınız, e anca tabi! Yıkım bedeli, enkaz kaldırma bedeli, taşınma bedeli ödeyeceksin daha. Yeni kiralık ev de bulman lazım, hepsi senin cebinden. Yastık altındakileri çıkarmaya başla(kaldıysa), neredeyse bedavaya ev vereceksin, kolay mı? Sonuç olarak bu kanunla Türk Milleti borçlandırıp, gayet sokağa atılıyor, bir de üstüne borçlandırılıyor. Soruyorum, deprem vergileri nerelere harcandı? Bu kentsel dönüşümler yapılacaksa bunların hepsinin milletimize devlet tarafından bedavaya yapılması lazımdır, çünkü Devlet budur, milletin ondan beklentisi de budur!