Akýl alýr gibi deðil, yine santraforsuz oynuyoruz.. Allah'tan adamlar 10 kiþi.
Printable View
Akýl alýr gibi deðil, yine santraforsuz oynuyoruz.. Allah'tan adamlar 10 kiþi.
Yeni yeni kelimeler icat ediyorlar. 'Kontraatak'ýn ismi 'geçiþ' olmuþ.. "Geçiþ fýrsatý buldular" diyor spiker. Ne yani, böyle daha mý janjanlý oluyor? Daha bir sürü yeni ifadeler. Bazýlarýna artýk alýþtýk. 'Sað kanat' 'sað açýk' olmuþtu, ona alýþmýþtýk, yetmedi 'sað ön' oldu. O zaman 'sað bek'e de 'sað arka' mý diyeceksin? Merkez orta saha için sýk sýk yeni tanýmlar bulurlardý, þimdi baþka mevkilere de takmýþlar, yetmemiþ oyun için kullanýlan eski kavramlarý da deðiþtirmelere baþladýlar. Hepsi bir anda aklýma gelmiyor. Sanki kelimeleri deðiþtirince daha iyi analiz yapýlmýþ oluyor!
Bu oyunla turu geçersek, rakip takýmýn 10 kiþi kalmasý ve biraz da þans faktörü ile olacak ancak. Kimse ne oynadýðýný bilmiyor.
Gürcistan maçý sonrasýnda "Korkuluk gibi dolaþsa bile, Cenk bu takýmda olmalý" demiþtim. Santraforsuz oyun olmuyor, en azýndan bizim ruhumuza ters.
Bu Montella'nýn 4-6-0 takýntýsý Adana Demirspor'dan beri var zaten. Orda da Belhanda'yý 4-6-0'ýn gizli forveti gibi oynatýyordu, bugün de ayný þeyi Arda Güler ile denedi. Arda'ya yazýk bu sistemle. Çocuðu defansýn kucaðýna atmayacaksýn, hele ki Çekler gibi fizik gücünü kullanan bir takýmýn defansýna karþý. Orada ikiye bir yapabilecek, sýrtý dönük de oynayabilecek bir santrafor lazým. Eldeki malzemede buna en uygun Cenk. Cenk hamle oyuncusu olmamalý. Zaten hareketli kenar oyuncularýn var, puzzle'ýn eksik parçasýný nasýl görmüyor Montella, anlamýyorum.
Þu ana kadar güzel olanlar:
1. Attýðýmýz 5 gol (gerçekten güzel goller attýk)
2. Barýþ Alper...
3. Almanya’da çalan "Memleketim" þarkýsý
4. Orta yuvarlakta çekilen muazzam 3’lü
Negatif çok... negatifleri yazmak istemiyorum. Ýnþallah oyun olarak toparlanýr takým. Takýmýn ne oynadýðýný hala anlayamadým.
1) En kötü olaný sosyal medyada klüpçülük yapýlmasý.. Bundan daha kötü etki edecek hiç bir þey yok bence.. Kýrmýzý beyaz devreye girince diðer tüm renkler susmalý. Mevkisinin en iyisi oynamalý, herkes de buna destek vermeli..
2) Montella Samet'li defans, santraforsuz oyun sistemi takýntýsýndan vazgeçmeli.
3) Çok fazla birbirine benzer nitelikte kenar oyuncu tipiyle sahaya çýkýlýyor, ortada defansý bozacak, kenar oyuncularýný gol bölgesinin içine çekebilecek bir pivot oyuncu lazým.
4) 6 numarada Ýsmail, 8 numarada Hakan, 10 numarada Arda oynamalý ve kimse birbirinden rol çalmaya kalkmamalý. Orkun, Salih ve Okay oyunu taþýyacak ana oyuncular hissi vermedi bana. Orta saha düþtüðünde hamle oyuncusu olarak kullanýlabilirler.
5) Sakat deðilse, Ýrfan Can da bu kadroda ciddi anlamda süreler bulmalý. Hatta Arda'yý kaldýrabileceðinden daha fazla strese sokmamak için Ýrfan Can Arda'yla eþit sürelerde deðiþmeliler. Bu durumda da Hakan 10, Ýrfan Can 8'e geçer.
"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý'nýn (TCMB) verilerine göre 14 Haziran haftasýnda yurt dýþý yerleþiklerin hisselerde net satýþý 439 milyon dolar oldu. Bir önceki hafta yabancýlarýn hisselerde net satýþý 543 milyon dolar olarak kaydedilmiþti. Böylelikle iki haftada yabancýnýn borsadan 982 milyon dolarlýk çýkýþ yaptýðý izlendi. 14 Haziran haftasýnda yabancýlarýn tahvil alýmlarýnýn da devam ettiði görüldü. Verilere göre yabancý yatýrýmcýlar 792 milyon dolarlýk net alým yaptý. 14 Haziran haftasý itibariyle iki ayda tahvillere yabancý giriþi ise 8,5 milyar dolarý buldu."
Kaynak: Matriks Haber
Evet gözlenen þu: Borsadan çýkan yabancýnýn 792/982'si yani % 80,65'i tahvillere, yani faize kaçmýþ, eðer ordan çýkýp diðerine girdilerse elbet.. Bunlar yeni gelen yabancýdan ziyade daha önce borsada parsasýný toplamýþ olan yabancý da olabilir nihayetinde. Bunu anlayabilmek için takaslardaki yabancý fonlarýn detaylarýna bakmak lazým. Citi'den þu kadar çýkmýþ, Deutche'tan bu kadar çýkmýþ demekle kimlerin çýktýðýný anlayamazsýn. Toplamda da TL varlýklara gelen yabancýnýn çok önemli kýsmý faize geliyor, borsaya deðil. Haliyle böyle bir borsada da ancak trading yapýlýr. Yan tahtalarda da yerli tahta yapýcýlarýn yüksek kredi faizleri nedeniyle bol likidite olmayacaðý için ellerinin baðlý olabileceðini, düþünürsek, alýp baþýný gidecek hisse senedi bulmak piyango gibi bir þey olabilir. Geleneksel olarak sadece Gelir Tablosuna odaklanan bir yatýrýmcý profilimiz olduðu için Finansal Tablolarýn da buna çok uygun olmadýðýný söylemek mümkün. Aðýz birliði etmiþçesine bazý hisselere fonlarýn çoðunluðu yýðýlýrsa, fiili dolaþým oraný düþeceði için o hisselerde bir hareket gözlenebilir ancak. Kýsa vadedeki beklentim bu yönde. Orta vadedeki beklentim, "Faizlerde gevþeme olur mu?", "Not artýþlarý borsaya yeni yabancýlar çeker mi?" sorularýnýn cevaplarýna göre þekillenecektir.
Bu benim görüþüm. Aksini düþünen arkadaþlarýmýz varsa, neden öyle olmayacaðýný ifade edebilir.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
An itibariyle dünkü aldýklarýmý çýkmýþ oldum. Dünkü iþlem nerde ise kafa kafaya idi, bugünkü açýlýþtaki tepkiden iyi yararlandýk tombul kuþta.
https://i.hizliresim.com/cigxfmw.jpg
Günlük mum iyi oldu.
https://i.hizliresim.com/6c5p39r.jpg
Saatlikte de barometre saat 15:00'te alýþ yönlü teyid sinyali verdi.
Bu duruma uygun da kapanýþta yine rutin alým iþlemlerimizi yaptýk.
Sabah ola hayrola.
Yatýrým Tavsiyesi Deðildir.
Rutin iþlemimize devam edip, açýlýþta nakite geçtik yine. % 0,65 kâr ile çýkýp bugün saat 12:00 civarlarýnda oluþacak gri listeden çýkýp çýkmama ile ilgili yapýlacak toplantý sonucuna yönelik volatilite riskini azaltmak istedim.
Þimdilik sabah iyi bir tercih yapmadýðýmýz aþikar. Kafamdaki kurguyu yanlýþ yaptým büyük ihtimalle. Saðlýk olsun, her zaman sineðin yaðý çýkmayacak. Karar açýklandýktan sonra durumu gözlemleyip akþama rutin pozisyonumu açarým büyük ihtimalle.
Mehmet Þimþek X'den baþardýk diye paylaþým yapmýþ.
https://i.hizliresim.com/bmwt0wu.jpg
Bugünkü hareketin ivmesinin ne derece saðlam olduðu iki sarý çizgi ile belirttiðim en son direnç bölgesine karþý göstereceði reaksiyona baðlý biraz da. O bölgeye girince satýþlarla karþýlaþýyor.
Not: Üst sarý çizgi direnç bölgesinin mum grafikteki en yüksek iðne attýðý yer, yani gördüðü en yüksek deðer. Alttaki sarý çizgi ise o bölgede ulaþýlmýþ en yüksek kapanýþ fiyatý.
Kiþisel gözlemimdir. Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Devamý nasýl gelecek bilmiyorum ama Türkiye'nin FATF'nin gri listesinden çýkarýldýðýna dair resmi açýklama yapýldýktan sonraki borsada oluþan fiyatlama pek þaþýrtmadý beni. Bir önceki paylaþýmdaki son mum ile bu son paylaþýmdaki son mumu karþýlaþtýrýn. Umarým sonrasý daha negatif olmaz.
https://i.hizliresim.com/5duhhh0.jpg
https://i.hizliresim.com/acy70u9.jpg
Günlük periyot
https://i.hizliresim.com/d6uaiyu.jpg
Saatlik periyot
Görüntü görece kötüleþti, an itibariyle saatlikte de endeks satýþa dönmüþ durumda. Ama saatlik kapanýþ henüz gerçekleþmedi. saatlikte bazen tekrar 'sat' sinyali 'al'da kal þekline de dönüþebiliyor. Sonrasýnda ne olur bilemem. Bir saat sonra tekrar bakarýz.
Son endeks grafiðinin anlýk saatlik görüntüsü sürekli deðiþiyor demiþtim. Saatlik kapanýþ öncesi görüntüsü pozitifleþti ve bugünkü tepeden düþüþten sonraki durumunu göz önünde bulundurursak son saat itibariyle da ayný pozitiflik an itibariyle devam ediyor ve endeks saatlik periyotta 'al' pozisyonunu þimdilik koruyor.. Aslýnda Saatlik kapanýþ olmadan anlýk mum durumuna göre gelen kesiþimleri baz almamak ve burada da paylaþmamak gerekli.
https://i.hizliresim.com/5uo4e99.jpg
Sonrasý nasýl olur bilemem. Þimdilik fiyatý sindirme durumu söz konusu.
Son yarým saate girilirken Cuma Akþam Pazarý mantýðý tekrar devreye mi giriyor? Sert satýþlarla görüntüyü ciddi anlamda bozdular. Gri Listeden çýkýþ muhabbetine alýmlar yapanlarý mý avlýyorlar, yoksa vade sonu olduðu için mi bu sertlikler?
Kapanýþta gardýmýzý alacaðýz bakalým.
Endeksteki son yarým saatte gerçekleþen iþlemler artýk vadeli pozisyonlarýndan dolayý birilerini tokatlamak için mi yapýldý, yoksa gri listeden çýktýk diye alým yapanlarý avlamak için mi, bilemedim. O iþlere çok kafa yormuyorum. Sonuçta ne olduðu, niçin olduðundan daha önemli benim için. Günlük periyottaki son mumun hali öncekilere kýyasla net bir þekilde negatif. Gün içerisinde son direnç bölgesi diyerek iþaret ettiðim iki sarý çizgi arasý bölgeyi defalarca ziyaret etse de orada ciddi bir satýþla karþýlaþtý hep. Buna son saat içerisindeki deneme de dahil. Özellikle son saatte ciddi bir red yedi. Saatlik periyottaki TE'den önceki son iri kýrmýzý mum olayý zaten özetliyor.
https://i.hizliresim.com/gezf638.jpg
Günlük Periyot
https://i.hizliresim.com/tuwzcge.jpg
Saatlik Periyot
Biz yine rutin akþam pazarý alýþ iþlemimizi Kapanýþ TE'de, büyük tahtalardan birinde, dünkünden farklý bir tahtada, gerçekleþtirmiþ olduk. Pazartesi ola hayrola.
Kiþisel gözlemlerimdir. Yanlýþ yorumlama payý her daim mevcuttur. Bu nedenle;
Mükemmellik baþarý için bir gereklilik deðildir.
Bazen burayý okuyan arkadaþlar "Bu adam ne yapmaya çalýþýyor böyle; akþam alýyor sabah satýyor, ertesi gün ayný, ertesi gün yine ayný.. Her gün tekrar eden bir döngü, bir trend takibi bile söz konusu deðil, day trading desen tam olarak o da deðil.." þeklinde.
Ne yaptýðýmý ve niçin yaptýðýmý bilmesem, birileri bana "Filanca þöyle bir tarz ile iþlem yapýyor." deseler, bana da tuhaf, hatta saçma bile gelirdi belki bu iþlemler. Ama ben bu tarz iþlemleri ilk defa yapmýyorum. Epeyce zaman önce bu tip iþlemleri uzunca bir süre devam ettirip bileþikte hatýrý sayýlýr bir büyüme saðlamýþtým. O tecrübem bana endeksin cacýk olduðu ya da olacaðý zamanlarda ayný stili tekrar etmemin bana yine kazandýrabileceði çaðrýþýmý yaptý. Ve bir kaç ay önce oturup ciddi ciddi BIST 30'dan bir kaç tahtanýn son 1 yýllýk grafiklerini gün gün 5'er dakikalýk periyotlarla inceledim, benzer bir iþlem mantýðý oturtabileceðim tahtalar var mý diye. 4-5 tahtada bu tip iþlemlerin yapýlabileceði ve bu iþten endeks ve de hisseler yerlerinde sayarken ya da negatif seyirde iken yine hatýrý sayýlýr bir bileþik büyüme saðlanabileceði izlenimi edindim.
https://i.hizliresim.com/m4b66r3.jpg
Yukardaki endeks grafiðinde bugünü ve 1 ay öncesini mavi oklarla iþaretledim. Aslýnda iþaretlediðim yerler 27 Mayýs ile 28 Haziran tarihleri. Normalde Mayýs ayýnýn 31 çektiðini düþünürsek 1 aydan 2-3 gün de fazla gibi duruyor sýrf tarihleri düþünürseniz, ama araya bayram tatili girdiði için aslýnda gerçekleþen iþ günü sayýsý 21 gün ve normal bir ayda oluþabilecek iþ günü sayýsý 21-22 gün ortalamalarý ile gittiði için bu süreyi teorik olarak 1 ay kabul edebiliriz. Bu durumda endeks 1 ay önceki kapanýþ deðeri ile aþaðý yukarý ayný seviyede. Hatta ilk okun olduðu yerde kapanýþ 10656 iken bugünkü kapanýþ 10607 civarýnda. Yani endeks aslýnda 1 ay boyunca yerinde saymýþ, hatta bir miktar da aþaðýda diyebiliriz. Ýllaki endeksten pozitif ayrýþmýþ hisseler bulmak mümkün. Ama endeksten negatif ayrýþan hisse sayýsý çok daha fazla. Yani bir portföy ile 1 ay beklemiþ olsak çok muhtemel ki ya yerinde saymýþ olacak ya da muhtemelen daha aþaðý bir seviyede olacaktýk portföydeki deðiþiklik açýsýndan. Ama benim bu tuhaf görünen iþlemlerim benim portföyümü ayný sürede yaklaþýk % 13,38 büyütmüþ. Bu tesadüfi bir büyüme mi? Ýþin açýkçasý ben buna tesadüfi diyemiyorum. Elimdeki 4 ana tahtanýn 1 yýllýk istatistiki verilerinin bana bu þekilde para kazanýlabileceði bilgisini vermiþ olmasýna istinaden böyle bir uygulama yaptým. Daha önceki bir sürede de yapmýþ olduðum benzer uygulamalarda da pozitif bir sonuç almýþ olmam iþin açýkçasý beni buna teþvik etti. Endeksin yukarý yönlü ciddi trend yaptýðý durumlarda bu uygulama sizi geride de býrakabilir belki. Ama belli bir aralýkta endeksin yatay gittiði, ya da bir süre aþaðý bir süre yukarý bir süre tekrar aþaðý gittiði dönemlerde iþe yarayabilen bir yöntem. Elbette bu deðerin içerisindeki bir ikisi baþarýsýz olmuþ bir kaç ekstra scalping de var, ancak onlar olmasa bile yine % 11-12 arasý bir büyüme çýkardý bu süre zarfýnda.
Genelde 2 tahtada (THYAO ve TUPRS) iþlem yaptýðým için, alternatif olarak ayný dönemde swing trading yapsa idim bu 2 tahtadan birinde ne olurdu sorusuna da cevap aradým. Dip ve tepelerden dönüþlerdeki sinyal gecikmelerindeki kayýplarý düþünerek günlük periyot yerine kârý maksimize edip, kaybý minimize etmek için 1 saatlik periyotlarla iþlem yapmýþ olsam, ayný tahtalarda durum ne olurdu?
THYAO'da 27 Mayýs ile 3 Haziran arasýnda zaten sistem 'sat' pozisyonunda olacaðý için komple pas geçmiþ olurdum. 3 Haziran ile 11 Haziran arasý testere formasyonu oluþtuðu için sistem 2 kere 'al' ve 'sat' pozisyonuna girerdi, ancak para kazandýracak ortam oluþturmamýþ olurdu. Yani 11 Haziran'a kadar sýfýr kazanç olurdu. 11 Haziran'da saatlikte sistemin 'al' verdiði THYAO'da tekrar 'sat' verdiði 24 Haziran'a kadar %2,83 kazanç saðlanýrdý. Sonrasýnda tekrar düþüþ olduðu için pozisyona girilmez, 27 Haziran'da 'al' verince pozisyona girilirdi ve o andan bugünkü kapanýþa kadar da % 1,04 kâr saðlanabilirdi. Toplamda bileþikte ise bu sürede THYAO'da % 4,27 kazanmýþ olurdum. (Ýþlemlerimi MOST kullanarak yaptýðýmý varsaydým. Heikin Ashi'de MOST'a nazaran belki biraz daha marjlar fazla olurdu, ama onu hesaplamasý biraz daha fazla zaman aldýðý için MOST ile karþýlaþtýrma yapýyorum. Orada da en fazla % 5 civarý bir þey olurdu sanýrým.)
TUPRS'ta ise 27 Mayýs'tan 12 Haziran'a kadar sistem 'sat' pozisyonunda olduðu için zaten pozisyona girilmemiþ olurdu. 12 Haziran'da sistemin 'al' verdiði anda almýþ olsam ve tekrar 'sat 'verdiði 25 Haziran'a kadar tutmuþ olsam % 4,3 civarý bir kâr oluþurdu. Sistemin tekrar 'al' sinyali verdiði 27 Haziran ile tekrar 'sat' sinyali verdiði 28 Haziran arasýndaki kazanç ise çok iyi zamanlama yapýlmýþ olabilirse, en iyi ihtimalle % 1 civarý kâr oluþtururdu. Totalde bileþikte TUPRS'ta alýnabilecek maksimum kazanç % 5,44 civarý filan oluþurdu.
Sonuç olarak saatlik periyotta MOST kullanarak bu 2 þirkette swing trading yapmýþ olsam ayný sürede
THYAO'da %4,27
TUPRS'ta ie % 5,44 kâr saðlanmýþ olurdu.
Peki ayný süre zarfýnda 27 Mayýs'ta elimizde THYAO ve TUPRS olsa ve sadece tutsaydýk ne olurdu?
THYAO'da %1,98 zararda
TUPRS'ta % 12,77 zararda
olurduk.
Þimdi burada sadece son 1 aydaki 'kapanýþta al, açýlýþta sat' þeklindeki iþlem uygulamalarýmý karþýlaþtýrýp veri mukayesesi yaptým. Bu sistem her zaman tüm þartlarda diðer sistemleri geçebilir mi? Cevap hayýr. Þimdi ciddi anlamda yukarý yönlü sert ve büyük mumlarla çýkan bir hisseyi denk getirebilirseniz, bu sistemi uygulamak ile orada al-tut yapmak arasýnda ciddi farklar oluþur. Ben bu sistemi piyasada durgunluk ve kýsmen yatay-negatiflik beklediðim için uyguladým. Yukarý yönlü sert bir trend beklentim olsaydý muhtemelen bunu uygulamazdým. Ayrýca þirketlerin finansal tablolarýnýn da beni tatmin etmemiþ olmasý beni bu tarz bir trading iþlemi uygulamaya sevk etti açýkçasý. Böyle ne kadar devam ederim? Bunun þimdilik net bir cevabý yok. Peki bunu bir tavsiye olarak mý almalýsýnýz? Buna da cevabým hayýr. Kendiniz analiz etmediðiniz, kendinizin risk almanýza deðer bir potansiyel görmediðiniz hiç bir kurguya girmemenizi tavsiye ederim. Açýn veri inceleyin. Veri incelemek sadece þirketlerin finansal tablolarýna ya da çarpanlarýna bakmak deðildir. "Para nasýl kazanýlabilir?" sorusuna cevap arayacak þekilde her türlü veriyi incelemeniz gerekli. Ben bu düsturu biraz da Jim Simons'ý örnek alarak uyguluyorum. Adam yýllarca, önüne gelen, elde edebildiði her türlü veriden nasýl para kazanýlýr sorusunun cevabýný aramýþ. Yýllýk bileþik % 67 büyüme oranýný (tabii ki ABD dolarý bazýnda) yakalamasý tamamen verileri didik didik etmesi ve bunlardan pattern'lar çýkarmasý ile ilgili. Yani tesadüfi bir sonuç deðil onunkisi. Siz de kendi yapýnýza, ruhunuza uygun bir model keþfetmeye çalýþýn her daim.
Yatýrým tavsiyesi kesinlikle deðildir.
Balýðýn olmadýðý yerde balýk avýna çýkmak kadar yapýlacak büyük bir zaman ve enerji kaybý yoktur. Hangi mevsimde olduðunuzu, nerede balýklar olabileceðini ve bu balýklarý nasýl avlamanýz gerektiðini belirleyememiþseniz, yanlýþ zamanda, yanlýþ yerde, yanlýþ yöntemle beklemekle hem zaman, hem de sizi yarýnlara hazýrlayan umudunuzu kaybedersiniz.
Bence herkes bu sorularý kendisine sormalý. Doðru zamanda, doðru yerde, doðru yöntemler kullanarak mý iþlemler yapýyorum? Yaptýðým doðrular her yerde ve her zaman geçerliliði olan doðrular mý, yoksa konjonktürel doðrular mý? Mevsimine ve hava þartlarýna göre giyinmeyi biliyor muyum, yoksa mevsimlik tek bir kýyafetle her yerde, her mevsimde ayakta ve hayatta kalmaya mý çalýþýyorum? Yaptýðým hatalarý sorgulamaktan kaçýnýyor muyum, yoksa onlarý ciddi anlamda sorgulayýp, onlardan ders çýkarmaya ve onlarý tekrarlamamaya gayret mi ediyorum? Az ya da çok fark etmez, birikimimi ya da servetimi bir iþletme yönetir hassasiyetinde büyük bir ciddiyetle mi yönetiyorum, yoksa emekliler lokali iþletir gibi, olsa da olur olmasa da olur mahiyetinde mi? Bir disiplinin, bir emeðin, bir çalýþmanýn karþýlýðýnda mý buradayým, yoksa rüzgarýn oluþturduðu bir dalga ile hasbelkader mi buraya geldim?
Sorular artýrýlabilir. Borsa kendisine karþý harcanan emeklerin karþýlýðýný size ödeyen bir müessesedir ve oldukça da vefalýdýr. Arada baþkalarýnýn sýrtýndan geçinen, onlarýn rüzgarýndan, açtýðý yoldan istifade eden beleþçileri de beslediði doðrudur. Ama beleþçiler eninde sonunda tokatlanýrlar. Borsa sadece onlara bir mühlet tanýr ve bu sadece bir mühlet meselesidir. Biz kendisine mühlet tanýnanlardan mý olacaðýz, yoksa emeðinin karþýlýðý ödenenlerden ve kendisine vefa gösterilenlerden mi?
Ne olacaðýmýz, neyi/neleri seçeceðimize baðlý.
Biz söylesek eðitime karþý çýkmýþ oluruz. Teoman söyleyince normal oluyor. "Kepçe operatörü olacak adama integral öðretmeye gerek yok." demiþ adam. Yüzde yüz haklý. Ayrýca dünya öyle bir yöne evriliyor ki integral öðrenen adam kepçe operatöründen daha az para kazanacak. Sonra millet car car baðýrýyor, "bu kadar okuduk iþ bulamýyoruz" filan diye. Herkesi masa baþýnda istihdam edecek ülke dünyada yok, býrak Türkiye'yi. Eðer üniversiteleri dünyadan gelecek uluslararasý öðrenciler ile bir eðitim ticaretine filan dönüþtürmeyi planlamýyorsan, ülkede bu kadar üniversite olmasý zaten baþtan hata. Eðitim süresinin bu kadar uzun olmasý da baþka bir hata. 8-9 yýlda verilebilecek eðitimi 12 yýla yayýp insanlarýn ömrünü heba ediyorlar.
Anne babalar kafalarýndaki takýntýlarý atmalý. Her çocuk üniversitede okumak, yüksek lisans yapmak filan zorunda deðil. Yok öyle bir dünya. Hayatýn doðal akýþýna da ters. Bu hayatta kamyon þoförü de lazým, kaportacý da, elektrikçi de, su tesisatçýsý da, fýrýncýsý da.. Tek tek meslekleri saymaya gerek yok. Üniversite diplomalý kaportacý daha mý iyi kaportacýlýk yapacak yani? Yarýn bir gün olacaðý bu.
Ayrýca bu maaþlý çalýþan insanlarýn çocuklarýný da maaþlý çalýþmaya itecek eðitim tercihlerine zorlamasý da baþka bir kýsýr döngü. Robert Kiyosaki'yi millet kale almýyor ama, insanlarýn en azýndan Rich Dad Poor Dad kitabýný okumasý ya da adamdan dinlemesi lazým. Çok fazla eðitim takýntýsý giriþimciliði de öldürüyor. Para ile eðitim çoðu zaman ters orantýlý olabiliyor. Çünkü çok eðitim insanlarý psikolojik olarak sabit maaþlý çalýþmaya itiyor, risk alma becerilerini ve giriþimciliði azaltýcý etki yapýyor. Sonrasýnda bu etkiyi ortadan kaldýrabilmek oldukça zor oluyor. Yüzbinlerce hatta bazen milyonlarca para verip çocuklarýný özel okullarda eðitime vermek için uðraþanlara hiç girmeyeceðim. Onlar yaptýklarý hatanýn büyüklüðünü gelecekte ancak anlayabilecekler. Ýnsanlara birilerinin ciddi ciddi bazý þeyleri hatýrlatmasý gerekiyor. Ama ciddiye alan mý kaldý ki?
Borsa yatýrýmlarýnda þirketlerin esas faaliyet alanlarý ve gelirleri ile ilgili bazý hassasiyetleri olanlar için oluþturulmuþ bir endeks var: Katýlým Endeksi. Benim ciddiye aldýðým ve normalde borsada yatýrým yapmaktan kaçýnabilecek insanlarý borsa yatýrýmlarýna teþvik edebilecek bir uygulama aslýnda. Ancak BIST Katýlým Endeksi kriterleri konusunda iþin açýkçasý benim mantýðýma yatmayan bazý filtrelemeler var. Bunlarýn bazýlarý uygulanan teknik filtrelemeler ile ilgili mantýk hatalarý, bazýlarý da iþin felsefesi ile ilgili genel uygulama kusurlarý.. Bunlardan bazýlarýna deðineceðim bugün.
* Öncelikle þirketlerde kâr daðýtýmý ya da tasfiye halinde pay sahipleri aleyhine sonuç doðurabilecek imtiyazlý hisselerin olmamasý gerekiyor. Yani pay sahipleri paylarýna orantýlý olarak kârdan ya da tasfiyeden istifade edebilmeli, bunu kýsýtlayýcý durumu olan þirketler bu endekse giremiyor. Bu kýsmý gerçek anlamda uzun vadeli yatýrýmcýnýn menfaatlerini koruyan bir husus olduðu için anlaþýlýr ve makul bir kriter.
* Katýlým Endeksine tabi olabilmesi için þirketlerin Esas Faaliyetlerinde
- Alkollü içki üretim ve ticareti,
- Týbbi gayeler dýþýnda uyuþturucu maddelerin üretim ve ticareti,
- Kumar ve kumar hükmündeki faaliyetler,
- Domuz ve mamullerinin üretim ve ticareti,
- Faizli finans iþlemleri,
- Para ve/veya para hükmündeki varlýklar arasýnda yapýlan vadeli iþlemler,
- Ahlaka ve Ýslami deðerlere aykýrý yayýncýlýk,
- Ýslami deðerlerle baðdaþmayan eðlence, otelcilik vb. faaliyetler,
- Çevreye ve canlýlara büyük zararý olan faaliyetler,
- Ýnsan fýtratýný deðiþtirmeye yönelik biyolojik/genetik faaliyetler,
- Saðlýða zararlý tütün ürünleri üretim ve ticareti
yer almamalý.
Ýþin bu kýsmý da net ve anlaþýlýr. Yani herhangi bir þirketin Esas Faaliyet Alaný yukardakilerden herhangi birinden ya da birkaçýndan oluþuyorsa bu endekse dahil olamaz. Burada sýkýntý yok, mantýðý anlaþýlýr.
* Sonrasýnda diyor ki, þirketin esas faaliyetlerinde yukardaki iþler olmadýðý halde esas faaliyetler haricinde yukardaki maddelerden herhangi birinden bir gelir elde edilmiþse, bu gelir toplam gelirin % 5'ini geçmemelidir. Mesela þirketin esas faaliyeti, banka, leasing, faktoring, sigorta þirketi gibi faizli iþlemlerden elde edilen kazançlardan oluþmamaktadýr, ancak diyelim bankada tuttuðu nakit ve benzerlerinden esas faaliyet dýþý faiz geliri elde ediyor olabilir. Ýþte bu gelir toplam gelirlerin % 5'ini geçmemelidir.
Burada % 5'in niye % 5 olduðunu, % 3, ya da % 6 ya da % 10 olmadýðýný sorgularsak iþin içinden çýkmak zor. Dünya genelinde Katýlým Endekslerinde teamül bu þekilde diyelim. Benim mantýðýma yatmayan kýsmý orandan ziyade neye oranlandýðý ile ilgili. Sebebini kýsaca izah edeyim:
Þimdi sonuçta biz þirketi aldýðýmýzda bir varlýða ortak olmuþ oluyoruz. Ortada þirket denen bir varlýk var. Diyelim bu þirketi rakamsal olarak temsil eden þey de bilançosu olsun. Þimdi burada esas faaliyetler dýþýnda oluþan ve kriterlere göre mahzurlu görünen gelir sonuçta þirketin bilançosunda ya nakit olarak tutulur, ya da baþka maddi duran varlýklar ya da stoklar gibi varlýk alýmýnda kullanýlabilir, ya da borç ödemesinde kullanýlabilir deðil mi? Sonuçta bu bilanço dediðimiz þeyden bir parça haline gelir. Bu durumda bu % 5 oranlamasý Gelirlere deðil de Toplam Varlýklara yapýlmalýdýr. Sonuçta biz gelirlerin oluþturduðu kazancý bütün giderler düþüldükten sonra dönem kârý diye bilançoda tutmuyor muyuz? Elde edilen varlýklarýn bir kýsmý için kaynak buradan geliyor deðil mi, eðer nakit olarak kalmayacaksa? Bu durumda biz bu oranlamayý ne olursa olsun Toplam Varlýklara yapmalýyýz benim mantýðýma göre.
Mevcut uygulamada diyelim bir þirketin yukardaki kriterlere uymayan esas faaliyet harici gelirleri % 5,5 çýksa endekse dahil olamýyor. Ama o mahzurlu bulunan kazancý þirketin Toplam Varlýklarýna oranlasak belki % 1'den bile çok aþaðýlarda olacaktýr. Bu iþ benim pek mantýðýma yatmýyor. Sonuçta biz bir varlýða ortak oluyorsak bu durumda bu oranlamanýn yeri bana göre mantýklý deðildir.
Ýtiraz edilebilecek ikinci bir husus ise diyelim bir þirket gerek esas faaliyetlerinde gerek esas faaliyet dýþý gelirlerinde ciddi miktarlarda kriterlere uymayan gelirler kazandý, bununla varlýklar elde etti, bunlarla büyüdü, bunlarla bugünkü þirket oldu vesaire. Ve bu ana kadar Katýlým Endeksinde de yer almadý haliyle. Þimdi bu þirket diyelim esas sözleþmesini deðiþtirdi ve yukardaki mahzurlu bulunan kriterlerde esas faaliyet geliri elde etmeyeceðine yönelik deðiþiklikler yaptý, ve hatta esas faaliyetler dýþý mahzurlu gelirleri de % 5'in altýna çekti. Þimdi bu þirket Katýlým Kriterlerine uyduðu için endekse dahil olacak. Teknik olarak buna mani hiç bir þey yok. Ama þirket tüm varlýklarýný ya da varlýklarýnýn önemli bir kýsmýný yukarýda listelenen ve mahzurlu bulunan faaliyet alanlarýndan elde etmiþ ve o varlýklarý kullanarak bugün yeni gelirler üretiyor. Yani eðer geçmiþte o para mahzurlu idiyse, o mahzurlu paranýn kullanýlmasýyla elde edilen varlýklardan bugün mahzurlu olmayan gelirler elde ediliyorsa bu þirketin mahzursuz olduðu savunulabilir mi? Yani bu þirket mahzurlardan arýnmýþ mý olacak þimdi?
Diyelim Anadolu Efes tüm gelirlerini alkollü içecek üretiminden elde ediyor ve elde ettiði gelirlerle bir sürü varlýk elde etti, binalar, tesisler, baþka taþýnýr ya da taþýnmaz maddi varlýklar. Sonra dedi ki, ben esas sözleþmemi deðiþtiriyorum, artýk bira deðil sodalý içecekler üreteceðim ayný tesislerde ve buna baþladý ve sodalý içecekler üretti. Ve esas faaliyet dýþý mahzurlu bulunan gelirleri de % 5 altýnda tuttu. Þimdi yapýlan iþ esas faaliyetler kriterlerine uyacak, bu durumda elde edilen gelirler de kriterlere uyacak ve Katýlým Endeksine girmesi için bir mani olmayacak. Ama þöyle ki o üretimi yaptýðý tüm tesisler, kullanýlan taþýnýr ya da taþýnmaz techizatýn tamamý ya da önemli bir kýsmý zamanýnda mahzurlu kazançlardan elde edilmiþti!! Öte yandan senelerce kriterlere uygun olarak gelir elde etmiþ ve varlýk edinmiþ bir þirket bir dönem esas faaliyet dýþý faiz gelirleri % 5,5 çýktýðý için endeks dýþý kalacak.. Þimdi bu ne yaman çeliþkidir??
Bir baþka husus da þirketlerin 6 ayda bir endeks kriterlerine göre deðerlendirilip kriterlere uygun olanlarýn endekse dahil edilmesi ile ilgili. Diyelim þirket tam BIST tarafýndan endeks kriterleri uygulanacak bilançolar geldiðinde þartlarý saðlayacak bir bilanço ve gelir tablosu verdi. Sonraki 3 ay bu kriterlerin dýþýna çýkabilecek faiz gelirleri elde etti, ancak sonraki deðerlendirmeye yakýn aylarda kendini yine bu kriterlere uyacak þekilde ayarladý ve son deðerlendirme bilançosunu da kriterlere uygun olacak þekilde üretti. Bazý hassasiyetlerden dolayý bu endeksten bu þirketin paylarýný alan kiþinin bu ihlaller dönemindeki sorumluluðunu, vebalini kim taþýyacaktýr?
Baþka eleþtirilerim de var, ancak þimdilik bu kadarýyla keselim. Zaten bu ana hatlardaki sýkýntýlarýn ciddi anlamda gözden geçirilmeye ihtiyacý var.
Katýlým Endeksi kriterlerini eleþtirirken bahsetmediðim 2 kriter daha var ki onlar aslýnda yatýrýmcýnýn oldukça lehine sayýlabilecek þeyler. Ama onlarý da baþka bir yazýya konu ederiz.
Küçük þirketlerle ilgili yatýrýmcýlarýn dikkat etmesi gereken bazý hususlar var. Her küçük þirket büyüyüp hissedarýný zengin etmez. Bazý þirketler hep küçük olarak kalabilir. Bazý yatýrýmcýlar borsaya yeni kote olmuþ small cap bazý þirketleri yeni kurulmuþ þirketler ya da genç, büyüme aþamasýnda olan þirketler sanabiliyor. Bu durumda olanlar da elbet var. Ama þirket 40 senedir hayatta, borsaya yeni girmiþ ve küçük. Hikayesinde 40 senede geldiði yer tatmin etmeyen bir büyüklükte ise, o þirketin bundan sonrasýnda büyüyüp sizi zengin edeceðine dair emare nedir? Þirket mentalite deðiþtirdiyse, yönetim þekli deðiþtiyse filan amenna. Ama diðer türlü 40 senedir olmayan þey 5 senede nasýl olacaktýr?
Pabrai'nin analizine göre Buffet'ýn 300 kritik alým ya da satým kararýnýn sadece 12 tanesi gerçek anlamda doðru kararlarmýþ. Bu da % 4 gibi bir orana tekabül ediyor. Burada önemli sonuçlar doðuran tek þey compounding yani bileþik büyüme etkisi. Baþka hiç bir sýr yok ortada. Ayrýca sonrasýnda milyonlarca dolar maliyetlerle satýn alýnan insider bilgilerin de etkisi olduðu açýk. Buffet tarafýnda iþin bu kýsmý hiç anlatýlmaz. Ýþin hep pembe tarafý, masumiyet çehresi, yatýrým gurusu temasý iþlenir.
Kendinize compounding yapabilecek bir büyüme modeli kurmanýz þart. Kazandýðýnýzý tekrar masada tutmanýz ve çekmemeniz gerekli. Bileþik büyüme ancak bu þekilde mümkün. Biraz kazandým þunu alayým, biraz kazandým bunu alayým, biraz kazandým dünya gezisine çýkayým moduna girerseniz bu bileþik etkiden hep mahrum kalýrsýnýz.
Açýlýþ TE'ye yetiþemedim maalesef. Ama hayýrlý olmuþ. Açýlýþtan 2 dakika sonra % 1,51 günlük kâr ile TUPRS pozisyonumuzu kapatýp nakte geçtik yine. Her gün tekrarlandýðý gibi satýþ sonrasý, sattýðýmýz varlýkta daha yüksek bir günlük zirve yapýldý, ancak en tepeyi yakalamaya çalýþmak gibi bir beklentimiz ve niyetimiz yok ve olmayacak da. Amaç yönü belirsiz piyasada günlük istikrarlý asgari bir gelir oranlamasýný koruyup compounding'e devam etmek.
Gün içi seyri takip edeceðiz. Scalping fýrsatlarý doðarsa kullanýlacak, doðmazsa akþam pazarýnda alým yapýlacak rutin gereði. Hangi hisse olacaðýna fiyat seyrine göre karar vereceðiz.
https://i.hizliresim.com/l72obug.jpg
TUPRS'ta takip ettiðim ana hatlar:
Sarý majör düþen çizgisine hâlâ uzak olduðumuz için þimdilik o uzaktan takip edilecek pozisyonda. Pembe-turuncu minör düþen çizgisi ki asýl momentumlu düþüþü saðlayan da o oldu, bildiðiniz üzere yukarý yönlü kýrýlmýþtý, gelen alým yönlü hareketle.
Kutuyu oluþturan 2 mavi çizgi fiyatýn bir range'e girip girmeyeceðini takip için. Yani burada bir toplama ya da yeniden daðýlým olup olmadýðýný kutunun hangi yönüne kýrýlacaðýna göre gözlemleyeceðiz. Bu iki hattý iþaretlememin nedeni alttakinin düþen hareketi son erdirip yukarý yönlü bir tepki hareketi baþlatmasý, üstteki de bu tepki hareketinin ilk dirençle karþýlaþtýðý alaný göstermesi nedeniyledir.. Wyckoff accumulation / re-distribution cycle'ýndan hangisinin gerçekleþeceðini takip için genelde kullandýðým taktik budur: Fiyatýn döndüðü dip ile sonrasýnda karþýlaþtýðý ilk direnç alanýný kutu olarak belirlemek. Bu kutuda spring diye tabir ettiðimiz aþaðý ve yukarý yönlü ihlaller beklenen ihlallerdir. Fiyatýn bir süre burada dengelenmesi beklenir. Burasý fiyatýn genel hatlarý ile o anki þartlar itibariyle ortalama deðerinin belirlendiði, arz ile talebin uzlaþtýðý bölgedir. Arz ya da talepten herhangi birinin tekrar baskýn gelmesi fiyatýn deðerine oluþan itirazlarý gösterir. Þimdilik mavi kutu uzlaþý bölgesi ve piyasanýn fiyat anlamýnda belirlediði adil deðer bölgesi gibi gözkmektedir. Dow amcaya göre mevcut þartlar altýnda oluþan bu fiyata þirketle ilgili deðeri doðrudan etkileyen tüm etkenler ve bilgiler dahildir, her þey bu fiyatýn içindedir. Fiyata arzý ya da talebi artýracak durumlar geliþmediði sürece denge burada korunabilir.
Lacivert-mor olan çizgi ise en son zirvesinden önceki zirve bölgesini gösteriyor. Fiyat þimdilik bu bölge civarýnda seyrediyor.
Not: Yazýyý yazarken piyasaya satýþ gelmiþ. Anlýk günlük periyottaki durum aþaðýdaki gibidir:
https://i.hizliresim.com/e94nr5n.jpg
BIST 100 endeksimiz de, aþaðýdaki grafikte göründüðü üzere, an itibariyle, takip ettiðim parametrelere göre, (Saatlik MOST 1:0,5) 'sat' pozisyonuna girmiþ. Cuma günü zaten o noktaya doðru bir gerileme vardý.
https://i.hizliresim.com/tvkll77.jpg
Gelen satýþlarýn sebebi Hazine ve Maliye Bakanýnýn bugünkü demecinde 'Borsa kazançlarýnýn vergilendirilmesi için ilave çalýþmalar yapýlnasý gerekiyor.' ifadesini kullanmýþ olmasý. Yani borsa kazançlarýnýn vergilendirilmesi konusu gündemden çýkmýþ deðil, sadece ilave çalýþmalar gerektiði gerekçesiyle bir süreliðine ertelenmiþ. Bunun bir süre daha fiyatlamasý olacaktýr elbette. 19 Temmuz'da da Türkye'nin not artýrýmý durumu var. Piyasa böyle bir durumda bir ileri iki geri, iki ileri bir geri devam edip, not artýrýmý zamanýnda da spekülasyonlarýn fiyatlanmýþ haline muhtemel kâr-zarar realizasyonlarýný göreceðiz.
Short açmak ya da açýða satmak konusundaki fikirlerimi soranlar oluyor zaman zaman. Hatta fiyatlarýn yönü konusunda genelde isabet ettiðimi söyleyip piyasa fiyatlarý düþerken niçin short pozisyon açmadýðýmýý / açýða satmadýðýmý, bu þekilde daha çok para kazanabileceðimi söyleyenler oluyor.
Öncelikle fiyatlarýn yönü konusunda isabet etme konusuna bir açýklýk getireyim. Ben yön tahmini yapmamaya çalýþýyorum. Çünkü kâhin deðilim ve geleceði bilemem. Sadece fiyat hareketlerinin eðilimi hakkýnda bir gözlemim oluyor. Ancak orada da fiyatýn kendisini takip edip ona göre aksiyon almaya çalýþýyorum. Yani kristal küremiz filan yok. Sadece belli bir sistemle fiyatý takip ediyoruz. o sistem de sonuçta fiyattan türetildiði için gecikmeli sinyaller veriyor ve bu iþte hiç bir zaman mükemmellik söz konusu olmuyor, olamayacak. Fiyatýn kendisini bile sýrf mumlarý ile takip etseniz yine alacaðýnýz her aksiyon diðeri gibi gecikmeli olacaktýr. Ya kýrýlmalar bekleyeceksiniz, ya da daha yüksek tepe ve dip, ya da daha düþük tepe ve dip olayýna göre ya da bir trend çizgisine göre fiyatýn seyri nasýlsa ona göre yön belirleyeceksiniz.
Gelelim short pozisyon açma ya da açýða satma ile ilgili kiþisel yaklaþýmýma. Short pozisyon açma ya da açýða satma kavram olarak ayný þeylerin farklý sözcük kalýplarýyla ifade edilmesi. Bu yasal bir iþlem ve dünyadaki finansal piyasalarýn nerdeyse tamamýnda uygulanabiliyor. Ancak bir þeyin yasal olmasý ile inandýðýnýz inanç setine uygun olmasý ayný þeyler deðil. Benim itikadým gereði sahip olmadýðým bir varlýðý satmam meþru deðil. Bu sebeple böyle bir iþleme asla girmem. Olayý basit bir örnekle açýklayayým:
Diyelim benim bir evim var. Ev fiyatlarý olabildiðince yükseldi. ve bende þöyle bir kanaat oluþtu: Burasý ev fiyatlarýnýn görebileceði en zirve yer. Artýk buradan bunu satmalýyým. Bu gözlemime ya da kanaatime dayanarak evimi sattým ve evi almýþ olduðum fiyata göre ciddi bir kâr elde ettim. Þimdi burada bir sýkýntý yok. Mal benim, tatminkar bir kâr etmiþim ve satmýþým. Þimdi buradan elde ettiðim parayla istersem kendime göre ucuz ve iskontolu bulduðum baþka bir þey alabilirim ya da ev fiyatlarýnýn düþeceðini ön gördüðüm için beklemeyi ve ev fiyatlarý düþünce daha ucuz fiyatlara yeniden bir ev almayý düþünebilirim. Burasý da gayet doðal ve meþru bir hareket.
Ancak ben bunla yetinmiyorum ve fiyatlardaki bu düþüþ potansiyelini kullanmak üzere þöyle bir þey yapýyorum: Komþuma gidiyorum ve diyorum ki ben ev fiyatlarýnýn düþeceðine inanýyorum, bu sebeple sen bana evini ödünç ver, ben bu evi satayým, fiyatlar düþünce bu evi sana daha düþük fiyattan geri alayým ve vereyim. Sen de bu evi bana kullandýrdýðýn için bundan bir komisyon alasýn. Aslýnda açýða satýþ dediðimiz þey aynen böyle bir þey. Fiyatlarýn düþeceðine inandýðýmýz için baþkasýndan ödünç aldýðýmýz malý satýp, ola ki fiyatlar düþerse daha düþük fiyattan geri alýp sahibine iade etmek ve aradaki fiyat farkýndan para kazanmak. Ayrýca finansal piyasalarda kimden ödünç aldýðýnýzý dahi bilmezsiniz. O da iþin baþka bir boyutu. Sanki yolda geçerken birinin arsasýndan bir þeyi alýp satmak ve sonra onu daha düþük fiyattan alýp geri yerine koymak gibi bir þey. Sahibinin buna rýzasý olup olmamasýnýn bir önemi yok. Sonuçta sahibi olmadýðým bir malý satýyorum. Sahibi olmadýðýmýz bir þeyi ödünç alarak satmak benim inanç setimde meþru deðil. Bu nasýl bir varlýk türü olursa olsun. Meþru olarak yapabileceðim tek þey, fiyatlarýn düþmesini öngörüyorsam sabýrla beklemek ve elimdeki kendi nakdimle yeterince düþtüðüne inandýðým yerde o malý ya da baþka bir malý tekrar almak.
Bu iþin yasal olmasý baþka bir þey. kanunlar karþýsýnda gayet meþru bir iþlem olabilir bu. Aynen faizden kazanç elde etmenin, alkollü içecekler üretip ya da satýp para kazanmanýn kanunlar karþýsýnda meþru olmasý gibi. Ama benim itikadýmca bunlar meþru deðil. Hayat da benim hayatým olduðuna göre kendi inançlarýmýn gerektirdiði meþru ticaretleri yapmakla kendim mükellefim.
Bu yazý kimseye bir tavsiye içermez. Sadece kendi perspektifimden short açma ya da açýða satma olayýna nasýl baktýðýmýn izahýdýr.
Bu yazý kimseye bir tavsiye içermez. Sadece kendi perspektifimden short açma ya da açýða satma olayýna nasýl baktýðýmýn izahýdýr.[/QUOTE]
Deva hocam her yönünüzle çok güzel rol model oluyorsunuz, teþekkür ederiz bu forumdaki emekleriniz için. Keþfedenler için büyük bir hazine yazýlarýnýz...
Deva hocam her yönünüzle çok güzel rol model oluyorsunuz, teþekkür ederiz bu forumdaki emekleriniz için. Keþfedenler için büyük bir hazine yazýlarýnýz...[/QUOTE]
Estaðfirullah hocam, rol model olmak kim, biz kim..? Sadece kendi hareket tarzýmý ve anlayýþýmý bir seyir defteri mahiyetinde yazýyorum burada. Bunlar da zamanla kendi içerisinde geliþim ya da gerilemeye maruz kalabiliyor. Ben bunlarý da kendi açýmdan muhasebe nitelikli kullanýyorum. Hangi dönemde ne yapmýþým, bundan ne kazancým, ne kaybým olmuþ? Sonrasýnda daha iyisini elde edebilmek için nasýl bir revizyon yapmýþým? Revizyonlar iyi mi, kötü mü netice vermiþ? Bunlarý oto-kritiðe tabi tutuyorum. Kendi seyir defterimden "sadece kendi tecrübelerimizden deðil, baþkalarýnýn tecrübelerinden de ders alýnabilir." mahiyetinde istifade edenler çýkýyorsa ne âlâ. Keþke baþka seyir defteri tutanlar da olsa da, biz de istifade etsek.
Saygýlar, hürmetler.
https://i.hizliresim.com/9zmb0p0.jpg
O oldu, bu oldu.. Sonuçta fiyat sarý bölgeye çarpýp geri bastý.. Buralarda kalýr kalmaz, orasý baþka bir þey, ama þu anda tutunmaya çalýþtýðý yer de çok tesadüf gibi durmuyor.. An azýndan burada tutunma savaþý veriyor, önemli bir bölgede.
Ortalýk yangýn yeri, BIMAS saçýný tarýyor.. ya yangýndan haberi yok, ya da umrunda deðil, baþka bir gezegende takýlýyor. O da ilginç..
THYAO'daki görüntüye baktým, en son 23 Aðustos 2023'te böyle sert bir düþüþ yaþamýþ. O tarihte ne olduðunu notlarýma almamýþým. Þirket özelinde bir þey mi diye endekse baktým, endekste de bir düþüþ söz konusu ama THYAO kadar deðil.. 23 Aðýustos'ta ne olduðunu hatýrlayanýnýz var mý?
24 Aðustos TCMB PPK Toplantýsý ve 21 Aðustos da 2Ç bilançolarýnýn açýklanmasý için son tarihmiþ. Yani borsa bilançolar bittikten sonra beklenti bitti deyip PPK öncesi satýþa geçmiþ, yapýlabilecek baþka ciddi bir yorum yok o tarihle ilgili, çünkü çarpýcý baþka bir haber bulamadým. Ama düþüþ sert olmuþ.
Bugünkü sert düþüþ o tarihten sonraki en sert düþüþ. Ýsrail'in Gazze saldýrýlarýna baþladýðýnda arka arkaya düþüþler olsa dahi tek günde bu kadar sert düþüþ olmamýþtý.
Böyle bir günde yarýna mal ile girip girmeme konusunda çok tereddüt ettim. Teknik sinyaller aslýnda 'bekle' diyordu. Ama sabaha bir tepki alýþý olabilir düþüncesi ile son anda alým yapma kararýna vardým ve THYAO aldým kapanýþ TE'de. Büyük tahtalardan en sert o düþtüðü için, tepki gelme ihtimalinin olabileceði kanaati aðýr bastý. Aslýnda normalde böyle günlerde iyi durabilenleri tercih ediyordum. Ancak cuma günkü tavrým tersine oldu, o gün THYAO iyi durmuþ, TUPRS zayýf kalmýþtý, ve ben TUPRS almayý tercih ettim. TUPRS'ýn bu sabahki tepkisi THYAO'dan daha iyi oldu. Bugün de TUPRS daha iyi durdu, THYAO iyi yamuldu. Ayný mantýkla yarýn sabah THYAO'nun tepkisinin TUPRS'tan daha iyi olabileceðini speküle ettim.
Aslýnda, özellikle o koca kýrmýzý mum sonrasý, iyi bir veri analizi deðil bu mantýk. Sabah ola hayrola. Ýnþallah iyi halt etmiþiz diye piþman olmayýz sabaha. Ya nasip.
Bu tip riskli iþlemler kesinlikle yatýrým ya da trading tavsiyesi deðildir.