Konu yok konu.
Bulamadılar bir konu. :he:
Printable View
Konu yok konu.
Bulamadılar bir konu. :he:
Valla global para sahibi asıl yönlendiriciler belli ülkelere zaman zaman belli roller biçiyorlar.Misal savaş sonrası japonya ve almanyanın aslında gene amerika eliyle kalkındırılması sanayi atağı yapmaları ya da çinin ucuz işgücü nedeniyle dünyanın üretim merkezi seçilmesi gibi.Bize biçilen rolde uzun süredir tarım yok.Eğer tarım olsaydı bir şekilde bizim hükümet eliyle bir ton kolaylık sağlanır o iş desteklenir somut emareleri görürdük.O yüzden tarım çok önemli yatırım yapalım falan diyenlere pek kulak asmıyorum.O görev bize halen verilmedi ilerde verilirse onu pek çok şeyden anlarız.Eğer tarımda bir yere gelmemiz istenseydi koca cumhuriyet kazanımı şeker fabrikalarını özelleştirip bir müddet sonra biteceği belli olan bir mecraya şeker üretimi sektörünü sokmazdık.O yüzden tarım işi bizde olmaz.Bize verilen rolde turizm vardı ,o sektörde baya ilerledik.Ucuz işçilik lojistik kolaylığı nedeniyle otomativ üretimi vardı,pis iş olduğundan çimento sektörü vardı.
Dolmayan dolar ne zaman böyük böyük yükselecek acaba?
Ben hatirliyorum 70 lerde pazara gittigimizde hormonsuz ilacsiz yerli tohumdan cikma herseyi mis gibi taze yiyorduk cok ucuzdu cok boldu
Ciftciler koyluler bu kadar ezik bu kadar fakir bu kadar sehire kacma meraklisi degildi. Bahsi bile gecmezdi. Hem sehirli mutluydu hem koylu. Hem yedigimiz ucuzdu hem hormonsuzdu hemde lezzetliydi. Koylu koyluydu sehirlide sehirliydi. Paranin alim gucu yuksekti. Memur cocugu olarak hormonsuz et bile alabiliyorduk.
Bugune bakiyorum resmen bir kaos var. Sehirlide mutlu degil koylude. Yediklerimizin hicbiri gercek degil hemen hepsi sera urunu. Koylu olmak sanki aptallikmis gibi bir algi var. Ne kadar koylu tanidiysam hepsi sehirlilere ozeniyor ne kadar sehirli tanidiysam onlarda yurtdisindakilere ozeniyor. Bu resmen bir kaos. Cozum geriye donuste ama kimsede koye donmek istemiyor. Her gecen gun daha hayatimiz kalitesizlesiyor.
5 yaşındayken mi gidiyordun pazara. ?
Dört beş yıl önce akp li bir bakan bizdeki haliyle şeker üretimi rantabl değil falan deyince anlamıştım o işi de halledeceklerini.Sonra tarıma destek köylü şu bu,yahu köylü salak mı köyde kalmak karlı olsa kalmaz mı,çok mu meraklı şehirin karmaşasına,biz bile şehirlerden kaçalım demiyormuyuz,onlarda zeka problemi mi var.Elbette yok mesele devlet politikası köylü olmayı köyde yaşamayı bilinçli bir şekilde her anlamda itici hale getirdiler.Bu bilinçli bir politika,asıl akıl verenler yönlendiriciler de maalesef dış mihraklar:))))))))
Şeker fabrikası olan bir ilde uzun yıllar çalıştım.Şeker pancarı üretimi , şeker fabrikası nerdeyse yörenin cansuyu gibi bir şeydi.Köylüler ,fabrikada çalışan işçiler,oraya giren para ekonomik canlılık falan inanılmaz.Şeker fabrikaları özelleştirilip o sektör bilinçli bir şekilde batırılmaya çalışılınca merakla o yörenin seçim sonuçlarını merak ettim.Genelde akp mhp ağırlıklıdır oylar,sonuç elbet zerre değişiklik olmadı ,bizim millet de az bişi sıkıntılı tabi:))))))))