Merhabalar,
Daha önce de tartışmak istemiştim bu konuyu, şimdi bir video üzerinden tekrar konusunu açmak istiyorum. Özellikle bazı hisse senetlerinin endeks bu denli artış yaşarken, yukarı yönlü hareket etmemesi kafamı kurcalayan bir şeydi. Daha 1-2 ay önce tupraş başlığında herkes, her şeyin çok iyiye gittiğini yazıyordu. Şimdi endeks rallisinde hisse aşağıya gidiyor.
Benim aklıma borsayı incelerken, hele bir de "değer yatırımcılığı" kavramını sorgularken kafama takılan hep bir şey vardı: borsa gerçekten şirketleri değerliyor mu? Değerliyor ise hangi parametreler ön planda? Bu parametreler önceden ön görülebilir mi?
Örneğin tupraş 8-9 ayda 40 milyar TL değerden 30 milyar TL değerine düştü mü?
Borsada '1-2 senelik karı' şirketin değeri olarak gözüken şirketler var mı? Ya da 'sürekli zarar yazan' bir şirketin hisse fiyatının sürekli artması mümkün mü? Ya da bunlar mantıklı bir zemine oturtulabilir mi? (geleceğine olan, şirket vizyonuna olan, hatta belki de şirket sahibine olan "inanç/güven" gibi?)
Korkarım ki borsa da her ikisi de var.
https://youtu.be/li7oiaZVFB0
Burada nasdaq daki en büyük hisse senetlerinin sadece yıl başından beri artışı var. Facebook un inanılmaz yükselişi, bir şekilde anlamlandırılabilinse de kurulduğundan beri bir bilanço kar yazmamış Tesla nın bu denli artışı anlamlandırılamıyor. Ayrıca şirketlerin kendi hisselerini geri alabilmeleri ile ilgili bir tartışma mevcut.
Bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum...
Saygılar.
SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi