Ne demek istediğini sanırım anladım, ancak yanlış anlaşılmaması için konuyu biraz açayım.
Normalde faiz kötüdür. Düşmelidir hatta sıfıra yakın olmalıdır. Ancak faizin düşürmenin yolu akp nin yaptığı gibi değildir. Devlet bankaları ve devlet kurumu MB aracılığı ile faizi indiremezsin. Bunuda 2020 ve 2021 de tüm halka dayak yedirerek öğrettin.
Halk neden, nasıl dayak yedi.?
Enflasyon %20 üzerinde iken 2020 de zorla devlet bankalarına %8 ile kredi verdirdin. 10 milyarlarca TL lik kredilerden faydalananlar kazançlı çıktı. O faizden yararlanamayan 10 milyonlarca insan o yıl kazançlı çıkamadı, faydalanamadı. Üzerine %20 enflasyona ezildi. maaşı %10 dan az arttı.
Sonra zorla yapmaya çalıştığın faiz indirimi sebebi ile doviz patladı. Bilinçli olarak TR ye para sokan, faizden faydalanmak isteyen yabancıların atağıydı ancak devletin ekonomisi güçlü olsaydı o atak bir işe yaramazdı. Devleti satıp kasalarını boşalttığın için, ülkenin parası sermayesi dovize çevrilip yurt dışına hırsız soysuzlar tarafından kaçırıldığı için, en küçük yabancı kötü niyetli atakta doviz patladı.
Doviz patlayınca, akp nin tam olarak ithalata bağımlı hale getirdiği bu ülkede herşeyin fiyatı patladı. Fiyatlar %50 %100 arttı. Ama maaşlı çalışan 10 milyonlarca insanın maaşı SAHTE devlet enflasyon verisine dayandırılarak %10- 15 arttı. Maaşlı çalışanlar bir yılda %20 den fazla fakirleşti. Bu maaşlı çalışanlardan geçen yıl %8 faizle kredi alanlar, kayıplarının bir kısmını telafi ettiler, ama o kredilerden faydalanamayanlar mahvoldular.
Enflasyondan etkilenen içinde, birikimi olupta altına dovize yatıranlarda enflasyon zararlarını telefi ettiler. Zengin olanlar enflasyondan az etkilendiğinden ellerindede doviz altın tuttuklarından, bolca gayrımenkulleri olduğundan onlar zarar etmedi tersine zenginleştiler. Doviz patlayınca gayrımenkul fiyatlarıda uçtu çünki yabancı gayrımenkule hücum etti, onlara arsalar evler bedavaya yakın hale geldi.(gayrımenkul süreci 2003 yılına kadar dayanıyor)
Sonuçta fakiri daha fakir, zengini daha zengin hale getirdin.
Sadece 1 yılda hızlandırılmış şekilde yaptın.
Sebep. Faizleri düşürmek için yanlış yol seçmen. HERKES YANLIŞ DEDİĞİ HALDE ekonomiyi ben bilirim dedin. Mesleğin ne.? İmam.
İmam eğitim almışsın ama ekonomi kuralları yazmaya kalktın. Sonuçda halkın ezilen kısmını mahvettin.
Serbest piyasa ülkelerinde, enflasyonu düşürmenin yolu, ekonomi okullarında anlatılır ve yol tektir.
Üretimi artırıp, tam rekabet koşullarını sağlayacaksın. Tam rekabet koşullarını sağlamanın yoluda devleti ahlaklı hale getireceksin. Denetleme, yakalama ve cezalandırma kurumlarını ahlaklı hale getireceksin, ahlaksız soysuzları atacaksın. Sonradan eklediğin yolsuzluğa açık hale getirilen kanunları değiştireceksin.
Bundan başka yolu yoktur.
Başka yol söyleyenler TV lerde oluyorlar. O kişiler mevcut talan düzeninden faydalanan çıkar gruplarının temsilcileri.
Kendi işlerine gelecek şeyleri söylüyorlar.
Doğru olan benim yazdığımdır. Üretimi artır, tam rekabet koşullarını yarat. Bu koşulları yaratmanın yoluda devleti ahlaklı hale getirmek. Yargı sistemini bağımsız ve tam çalışır hale getirmek. Maalesef özal ailesi ve akp döneminde tam tersi yapıldı.