Originally Posted by
nurullahCaliskan
Ben bu hesaplamayı yaparken konsolide olmayan 9.8mr lık kara göre hesaplamıştım. Konsolide net kar (2023) 9.3mr imiş. Aziz Serin Bey bu sene 9.2mr gibi kar beklediğini söyledi. Şimdi hesabımı tekrar yapıyorum.
Son 2 çeyreğe göre (son 2 çeyrek hesabının sebebi tek seferlik gelirlerinin olmaması)
2023/9 çeyreklik net kar=2.91mr
2023/12 çeyreklik net kar=2.18mr
Özet=Çeyreklik gelirlerde %25 düşüş
2023/9 çeyreklik hacim=3.2 trilyon
2023/12 çeyreklik hacim=2.39 trilyon
Özet=Çeyreklik hacimlerde %25 düşüş
Alınan ders: Net kar, çeyreklik hacimlere hala göbekten bağlı. Buna göre;
Bu çeyrek tahmini hacim 2,675 trilyon. Buradan tahmini çeyreklik net kar = 2.4mr.
Yıllığa vurursanız 9.71 mr kar eder
Aziz Serin Beyin lafına geldik. Peki hisse senedi tarafındaki duruma bakarsak
16mr özkaynak ile 9.71kar ediyoruz. Biz bu parayı aracı kurumla çalışmak yerine tası tarağı her şeyi satıp eldeki parayı %57'den faize koysak 9.2mr faiz geliri elde ederiz. Dolayısıyla aslında şirket, faiz kadarı kadar gelir elde edecek. Böyle bir duruma 3PDDD'den girmek mantıklı mı? Şu verilere bakarsak mantıksız.
Ben 2024/2. yy da gamechangerlık durumlar bekliyorum. Yatırım yapılabilir not, gri listeden çıkma, faiz artışının durması, FED faizinin düşmesi ile gelişmekte olan ülkelere para akışı..... Şu şahsi fikrim, bankaların temettü vermesi, en likit sektör orası olduğu için hacimlerin çok yükselmesinde yardımcı olabilir.... gibi gibi.
Dolayısıyla aslında bu çeyrek çok güzel çeyrek olmadığı durumda faiz kadar özkaynak geliri variken, hacimlerin artması ve faizin düşmesi durumunda bir anda faiz gelirinin 2 katı özkaynak gelirine dönüşebiliriz. Bunlar işte hep ISMEN fiyatına yansır.
Enflasyon muhasebesi için fikirlerim
Bu sene enf muh'un en çok etkilediği sektör sanırım biz olduk. Sigorta ve banka bizden de kötü etkilenebilirdi ama şanslılardaki enf muh yok. Bizde, enf muh var iken hem enflasyon çok yüksekti, hem de vergiyi enf muh suz net kar üzerinden ödedik. (9.3 mr üzerinden yani) dolayısıyla bu sene buralarda düzelmeler olacak. Ben enf muh önemsemiyorum, normal net kara bakıp enflasyon hesabını kendim yapıyorum. Tercih sizindir tabi.