Küçük yatırımcı her zamanki gibi kalkan mala oturmuş. Ucuz sönmüş malı almıyor. Zirvenin zirvesindeki malı alı alıyor. Sonra senelerce taşı zararın çıkarsa artık.
https://pbs.twimg.com/media/GFMM5DVXQAAGCvk.jpg
Printable View
Küçük yatırımcı her zamanki gibi kalkan mala oturmuş. Ucuz sönmüş malı almıyor. Zirvenin zirvesindeki malı alı alıyor. Sonra senelerce taşı zararın çıkarsa artık.
https://pbs.twimg.com/media/GFMM5DVXQAAGCvk.jpg
IRF fon sepeti fonu için ne düşünüyorsunuz? Getirileri makul görünüyor.
HDA Günlük getiri -0.26%
1 Şubat 2024 - 29 Aralık 2023 34 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 39.39%
1 Şubat 2024 - 30 Kasım 2023 63 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 60.35%
1 Şubat 2024 - 1 Kasım 2023 92 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 57.00%
hda cortladi Twitter da rekora koşuyoruz diyince kacmak lazım demek ki
Para Piyasası Fonları / Dolar Analizleri
1 Şubat 2024 - 29 Aralık 2023 arası takip ettiğim bazı para piyasası fonlarının ve doların 34 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği
Para Piyasası Fonları
BGP 46.32%
Dolar (T.C.M.B. saat 15:30 Döviz Alış Kurlarına göre)
USDTL 34.52%
Merhabalar, Tefas üzerinden BIST 100' ün bir aylık ve yılbaşından bu yana getirilerine bakınca her ikisi de yüzde 11,4 olarak gözüküyor. Fakat BIST 100 Ocak ayı getirisi aslında yüzde 13,74. Elimdeki hisse senedi yatırım fonlarının aylık getirisi ile mukayese etmek istiyorum, fakat yukarıda belirttiğim yaklaşık 2,3'lük fark hesabı karıştırıyor. Tefas'ın bu konuda hangi günü-parametreyi esas aldığını bilen varsa ve cevabı paylaşırsa memnun olurum.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Ülke, vatandaş için kocaman bir kümes olarak görülüyor. Kümesin dört köşesine de değişik yemler konmuş. hangi yemliğe kafayı uzatsak birkaç tüyü koparmadan bırakmıyorlar. Bu fon işinin suyu çıktı. Öğretim üyelerinden bile uyanıklar ücretli internet siteleri kurarak güya danışmanlık veriyorlar.
Eskiden sinemaya gidince kapıda ayakçı el feneriyle biletinizi kontrol eder ve koltuğunuzu gösterirdi. Bu iş için neredeyse bir bilet parası daha bahşiş giderdi. Şimdi böyle kolay para işleri tüm sektörlere yayılmış ve vatandaşta çok alışmış. valesinden , emlakçısına soyan soyana. İşin garibi ise vatandaş bu işten çok memnun. hatta en yüksek bahşişi vereni kutsuyorlar.
bist 100 değil bist 100 getiri endeksine bakın... bist 100 endeksi yanıltıcı olur çünkü bist 100 e dahil şirketler temettü ödediği gün , endekse etkisi oranında X puan kadar bist 100 puanından düşer... siz bist 100 getiri endeksi ile hisse senedi yatırım fonlarının getirilerini mukayese edin, hella sis farları eşliğinde ...
foneria diye bir fon var birkaç zamandır. boyuna reklam yapıyorlar, bu aralar popüler olan şahısı çıkarıp fon poh pohlaması yaptırıyorlar. bir de uygulamaları var öyle bir indireyim dedim. cep telefonu istiyor. yazdık hemen ardından aradılar.
hemen gerçek hesap açalım, kaçırmayın vs, diye.
soğudum ardından.
Bu ve benzeri fonlar aslında viop ve spot pay senetleri arasındaki oluşmuş aşırı fiyatlamaları kullanıyor. Bunlar ne kadar çoğalırsa veya fon büyüklükleri artarsa bu fiyat aşırılıklarının oluşması da zor olacaktır. Çünkü bu fonlar bir anlamda regülatör görevi yapıyor ve piyasayı düzeltiyor. Bir anlamda kendilerinin bacağına sıkıyor.
hocam belki yüz kez söyledim ama bu çok önemli, ne sosyal medyada, ne televizyonda ne de işyerinizde kimsenin tavsiyeleriyle iş yapmayın. türkiye bloomberginden tut, abd bloombergine, abd ve avrupa bankalarına kadar tüm güç odakları vatandaşı soymanın derdinde. tek misyonları milleti terste bırakarak fakirden alıp zengine vermek. ya lira yıl sonunda %30 değer kazanacak veya altın 3000 usd olacak demek palyaçoluktan başka nedir? gaye hanım göreve geldiği günlerde söyledikleri bu değilmiydi?
ama yatırım fonları soyguncudur dersen ona katılmam. tefasta getiriler tamamen şeffaf paranı iç etme şansı yok. doğru fonları seçersen her sene %100 yapıyorlar devletin tefasına yalan yazacak halleri yok. bu fonlarda sabreden adam parasını pandemi başından bu yana nerdeyse ona katladı.
HDA nin 1 aylık getirisi mevduat faiz altına geriledi
BIST-KYD 1 Aylık TL Mevduat Endeksi +150 baz puan
https://i.hizliresim.com/eb7jxmy.png
Portföy oluşturdum %33 para piyasası %33 az hisse içeren değişken fon %33 döviz fonu..amaç vadeli mevduatın az üstüne çıkmak döviz fonu olarak sizlerden fikir almak istiyorum das pal ojb mi yoksa tamamen Eurobond içeren fonlardan dbh fpe ıpv mı daha mantıklı ilerleyen vade de..performans olarak geçmişte eurobondlar daha iyi getirmiş..yoksa hepsini de sepet mi yapardınız..
1 litre süt 49 lira olmuş.
Yatırımınızı ona göre yapın.
https://www.carrefoursa.com/pinar-su...tre-p-30008788
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar 2024 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,72, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 4,69 oranında arttı. Veri 11 ayın zirvesi olarak kaydedildi.
https://www.bloomberght.com/istanbul...asladi-2346784
Yani ayda % 7 'den aşağı kazanan birikimini eritiyor demekki.
O ismi de duymadım isim değişikliği niye olmuş? Onun sebebi de önemli.
Aşağıda 2022 de faliyeti izni alındı deniyor …
Yeni değil derken kaç senelik bir şirketi kastediyorsunuz?
https://foneriaportfoy.com.tr/hakkimizda
HDA günlük getiri 1.3286%
2 Şubat 2024 - 29 Aralık 2023 35 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 53.43%
2 Şubat 2024 - 1 Aralık 2023 63 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 66.09%
2 Şubat 2024 - 2 Kasım 2023 92 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği = 60.12%
https://x.com/ProfDemirtas/status/17...623345160?s=20
Yani Sn. Demirtaş hocam demek istiyor ki, her şey getiri demek değildir, yatırım yaparken risk de önemlidir.Alıntı:
Size yatırımlarınız konusunda bir bilgi vermek ve uyarmak istiyorum.
Her biriniz Mevduat, Tahvil, Hisse Senetleri, Kripto, Türev Ürünleri gibi enstrümanlara yatırım yapıyorsunuz ve en çok önemsediğiniz konu GETİRİ.
Sizi suçlamıyorum elbette averaj Getiri en önemli konulardan biri.
Ancak Getiri performans demek değildir. Bir performans ölçümü getiri ve riskin aynı anda değerlendirilmesi ile olur.
Getirinin nasıl ölçüldüğünü biliyoruz. Satış Fiyatı eksi Alış Fiyatı bölü Alış Fiyatı...
Ancak Riskin ölçümü bu kadar basit değil. Yüzlerce değişik risk ölçüsü var ve Finans alanındaki Bilim insanları bu ölçülerin her birini akademik yayınlarında değerlendiriyorlar.
Öne çıkan Risk ölçümleri arasında en bilinen ikisi
1) Yatırımın Standard Sapması.
2) Yatırımın Betası.
Diyelim ki bir yatırımınız var. 1 yıl elinizde tuttunuz ve 220 iş günü için elinizde günlük getiri datası oluştu.
İşte Standard sapma istatistik derslerinde öğrendiğiniz standard bir ölçüm. 220 tane günlük getirinin ortalamadan sapmalarının karelerini toplayıp averajını aldığınız zaman varyansa ulaşırsınız. Bunun karekökü ise standard sapmadır.
Beta ise 220 günlük getiri datanızın yatırımınızın bulunduğu ülkenin Piyasa endeksi ile olan ilişkisini ölçer. Basit bir şekilde anlatacak olursam. Diyelim ki Türkiye'de 5 hisse senedine yatırım yaptınız. her gün bir yüzdesel getiri oluştu elinizde. Bu getirilerden yılda işgünü olarak 220 tane var oldu... Türkiye'deki piyasa ölçümü ise BIST100 olsun. Bu durumda betanız: 220 gün içinde sizin portföyünüzün getiri datası ile BIST100'ün getiri datası arasındaki CO-VARYANS bölü Bist100'ün standard sapması çarpı sizin portföyünüzün standard sapmasıdır.
Size burada sadece 2 tane risk ölçüsü verdim ama çok daha detaylı risk ölçümleri de vardır.
Geri gelelim performans konusuna. Yatırım performansınız sadece averaj GETİRİNİZ ile ölçülmez. Getiri bölü Risk değeriniz önemlidir.
Diyelim ki iki yatırım var
Yatırım A:
Averaj Getiri: %40
Standard Sapma: %20
Yatırım B:
Averaj Getiri: %30
Standard Sapma: %10
Bakın sadece getiriye bakacak olursanız Yatırım A, Yatırım B'den daha iyi gibi gözükür. Ama Getiri bölü standard sapma gibi bir performans ölçüsüne göre B daha iyi yatırımdır.
Unutmayın sadece GETİRİYE Bakılmaz...
Sadece Getiriye bakanlar aslında Kumar oynamaktadırlar,
ya henüz bilmiyorlardır,
ya da yakında kaybedince öğreneceklerdir.
İçimden geldi yazayım dedim,
Herkese Sevgiler
Hocam risk nasıl hesaplanır gayet iyi anlatmış.
Ben uzun lafın kısasını söyleyeyim, yatırım yaparken iki yatırım aracından grafiği pürüzsüz çok inişli çıkışlı olmayanı seçin diyor.
Yani PPF grafiğine yakın grafik çizen bir yatırım aracını seçin diyor.
Örnek veriyorum
Mevduat/PPF üzeri getiri sağlayan 2 yatırım fonu var.
Hangisini seçmem gerekir diyorsanız, Sn. Demirtaş grafiği PPF grafigine yakın olanı seçin diyor.
Mesela ben 0% stopaj avantajı olduğu için hisse senedi yoğun fon seçerken, grafiği neredeyse pürüzsüz olan HDA fonu seçtim.
Yoksa baktığınızda ondan daha yüksek getiri sağlayan başka hisse senedi yoğun fonlar da var.
Bakın bir konu hakkında gelecek için tahminde bulunmak başka bir şey, matematiksel bir gerçek hakkında konuşmak başka bir şey.
Sn. Demirtaş 'ın dediği doğrudur. Dediği şekilde yatırımlarınızı seçerseniz kafanız daha rahat olur.
Ha, siz riski severseniz, sonucuna da iyi ya da kötü katlanırım derseniz bu sizin bileceğiniz bir sey.
Para Piyasası Fonları / Dolar Analizleri
2 Şubat 2024 - 29 Aralık 2023 arası takip ettiğim bazı para piyasası fonlarının ve doların 35 günlük vadeli mevduat faiz eşleniği
Para Piyasası Fonları
BGP 46.35%
Dolar (T.C.M.B. saat 15:30 Döviz Alış Kurlarına göre)
USDTL 33.94%
Yatırım yaparken hala Özgür demirtaşı ciddiye alanları görmek üzücü. Kendisinin tek vukuatı ev değil, bitcoin 60 bin olunca sabah akşam blockchain,btc güzellemesi yapardı. Onu dinleyip btc alanlara geçmiş olsun. 15 bine düşünce bi daha blockchain duyamadık. En son twitterda MB başkanını değiştiriyordu, o da yalan oldu.
Bu tweetlerini gördükten sonra Mafhi Eğilmez i de ekledim.
https://twitter.com/temel__analiz/st...89891726618796
Şeyh uçmaz murit uçurur sözünün seküler camiadaki karşılıkları.
Fon sepeti fonlarına bakın derim arkadaşlar... Çeşitli yatırım araçlarına yatırım yapabilirsiniz... Birçoğunda stopajda yok..