Sakıncası yoksa 9 yıllık getiri oranı nedir?
Bir çok arkadaş getiriyi yeterli bulmuyor. Belki onlar için faydalı olabilir
Printable View
Ben de 9. Yıldayım. 10. Yılda daha mantıklı bir yatırım bulursam (arsa/tarla vb.) Çıkmayı düşünüyorum.
2. Bi BES yaptırıp onunla yeniden devam ederim belki.
Çıkmadan şöyle bir planım var. Hem 9. Yılda hem de 10. Yılda primi tavandan verip o yıl verilen devlet katkısının tamamını almayı hedefliyorum. 10. Yılda ayrılırsam devlet katkısının %60 ını veriyor. Bu da %15e tekabül ediyor.
M2007J3SY cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Anne yada babanizin ustune de yaptirabilirsiniz.
2-3 adet farklı tutarlarda poliçe yaptırabilirsiniz. Bu şekilde Ana poliçeniz haklarınız kaybolmadan 56 yaşınıza kadar açık kalabilir. Bu poliçeye asgari tutarda ödeme yapıp, ihtiyacınız olan nakit parayı diğer poliçelerinizden çekebilirsiniz.
"sözleşmelerden birini sonlandırması durumunda, katılımcının devam etmekte olan sözleşmeleri için aktarım esnasında hak kazanılan süreler geçerliliğini korumaya devam eder."
Aşağıdaki kaynaklara göz atmanızı tavsiye ederim. EGM sitesinde tüm mevzuatı PDF veya Word olarak indirebilirsiniz.
https://www.egm.org.tr/?sid=21&sid=21
https://www.spk.gov.tr/Sayfa/AltSayfa/287
3 ve 11 yaşında çocuklarım var. Onlar için birikim yapmak istiyorum bu güne kadar gram altın alayim dedim hesapta karı görünce satıyorum. Hisse alıyorum ondada aynı şekilde karı görünce satıyorum. Bir türlü dikiş tutturamadım gitti. Bes yatırımı yapmak istiyorum ama getirisinin çok düşük olduğunu yazıyorlar bir türlü ısınamadım ama burada karı görünce bozduramayacam için iyi. Şimdi birde 18 yaş altı bes çıkmış acaba bes yaptırsam iyimi ederim?
Kendi yaşınız kaç bilmiyorum ama bes mantıken 10-11 yıl birikim için en fizibil diye düşünüyorum. Yani 44-45 yaşındaki biri için çok mantıklı. 18 yaş altı için de 56 yaş emeklilik isteniyorsa ulaşılması çok zor bir süre olur. Kendi üzerinizden yaptırmanız daha doğru olabilir.
Sistem 10-11 yıllık bir sistem değil, aslında emekli olacağınız zamana kadar birikim yapmanızı sağlayan bir sistem.
Şöyle bir soru sorun kendinize: bileşik getirinin gücünü yenebilir miyim? Yani bir sayının 10. kuvveti mi daha büyüktür, yoksa 30. kuvveti mi? Basit bir hesap ile yıllık %3 net getiriniz olsun (enflasyondan arındırılmış). 10 sene birikim yaparsanız net getiriniz %34 (1,03^10 -1) civarı olur. 30 sene birikim yaparsanız %142 (1,03^30-1) olur. Buradan hareketle siz karar verin. Devlet katkısının tamamına hak kazanmanın etkisi, bileşik getirinin etkisini alt edemez. Ki çocuklarınız için açtığınız hesaplara çocuklarınız devam ederse çok güzel devlet katkısı da alırlar emekliliği hak ettiklerinde.
Bu arada, süreye çok takılmayın; 14 senedir sistemdeyim. Nasıl geçti anlamadım. 18 senem kaldı (yaş ortaya çıktı:), ama tabii 56'da bozdurmayacağım. Ne zaman gerçekten emekli olursam o zaman bozduracağım.
Sayin meheme,
oncelikle sunu soylemek isterim. Cocuklariniz icin yapabileceginiz en buyuk birikim onlara tasarruf kulturunu ogretmektir. Onceliginiz bu olmali. Bunun cesitli yollari var, internetten eminim bulabilirsiniz. Sizin yaptiginiz gibi, kari gorunce satma gibi egilimleri olmamali.
BES "kari gorunce bozduran insanlarin yatirim yaptigi bir yer" degildir. BES "aktif çalışma döneminizdeki hayat standartlarınızı emeklilikte de devam ettirmeniz için bugünden düzenli birikim yapma imkânı sağlayan ve devlet katkısıyla desteklenen bir tasarruf ve yatırım sistemidir." Dolayisiyla, gerek sizin icin gerekse cocuklariniz icin 56 yasinda aktif calisma donemindeki hayat kalitenizi devam ettirebilmek icin duzenli birikim yapmaktir. Cok uzun solukludur. Dolayisiyla BES, cocugumun egitimi icin, cocugumun evi icin vs gibi ihtiyaclar icin tasarruf edilen bir yer degil.
Bu amacla tasarruf eden tabiki vardir. Ama BESin amaci bu degildir. Ornegin ben 56 yas sonrasi icin duzenli birikim yapiyorum BESte. Ayrica babamin uzerine actigim BES ile, kisa vadeli(10 yil icin) birikim yapiyorum. BESte 10 yil kisa vadedir bana gore.
Yatirim yapmak istiyorsaniz 5-10 yillik, fonlar araciligiyla yapabilirsiniz. Iradenizi koruyup, satmayin. BESte de satarsiniz merak etmeyin iradeniz yoksa.
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim
arkadaşlar merhaba yatırım fonları sayfasından geliyorum bu sayfaya ilk kez yazıyorum. 41 yaşımdayım bes düşünüyorum. befas'ta uzun vade en iyi getiriyi allianz karma emeklilik fonları yapmış gibi görünüyor. %400 getirmiş 5 yılda..tefasın sözde en iyisi tcd aynı sürede %600 yapmış ama malumunuz tcd'de %10 stopaj kesintisi olduğu gibi bes'te tam aksine aylık %25 devlet katkısı eklenme durumu var. şu halde 10 sene sonunda daha karlı çıkarmıyım? pandemide otelden çıkardıklarından beri vioptan şükür iyi kazandığım ve işe dönmeyi düşünmediğim için en düşük primden isteğe bağlı bağkur yatırıyorum, geçen sgk'ya sordum şu an emekli olabilseydim bağlanacak maaş 1900 lira(sözde asgari ücretten düşük maaş alan emekli yoktu ama memur öyle söylemiyor) sgk'dan emekli olacağım 17 yıl sonra 58 yaşımda bana doğru gelen birşeyler var anlıycağınız. 250 lira en düşük bes taksidi yatırsam allianza 10 sene sonunda bi bağkur maaşı daha çıkarmı dersiniz?
Ben 2011den beri allianz bes uyesiyim. Alr ve amz allianzda vazgecilmez fonlarim yillardir.
Bir sekilde karma fon oldugu icin riski az ve getirisi cok iyi. ben de tcd yerine bazen cok daha fazla bes uzerine yuklensem diyorum. Bundan sonra da yillik %30 getirse(20si enflasyona giderse) 10-11 yil sonra yillik odemenizin bugunku degerle 5 kati paraniz olur kabaca. Aylik baglanmasi icin 10 yil kisa bir sure. Bir cok bes sitesinde emekli maasi ve getiri hesaplama var. 20 yilda kabaca dediginiz tutarla 100.000 tl enflasyon haric getiriniz olur ama maas kismini goremedim.
Sayin friendly_1980,
kendi belirleyeceginiz tutara gore ne kadar emekli maasi alirsiniz, asagidaki linkten hesaplayabilirsiniz.
Emeklilige ulastiginiz tarihte ne kadar birikiminiz oldu?
Kac yil emekli maasi almak istiyorsunuz?
Enflasyon beklentiniz nedir?
Emekli olduktan sonra birikiminiz yilda ne kadar getirecek?
Yukaridaki 4 sorunun cevabini excele girdikten sonra, aylik ne kadar maas alirsiniz bugunun parasiyla(reel olarak) gorebilirsiniz.
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
konuyu araştırdıkça çıkmaz bir batağa saplandığını hissediyor insan..evimin yakınındaki anadolu hayat sigorta acentası biz bes'e bakmayız bankaya gideceksiniz diyor, iş bankasına gidince bu bankanın meşhur evlere şenlik benim ta 20 sene önceden hatırladığım umursamaz tavırlarına maruz kalıyorsunuz. bes müşterisi olmak istiyorum dediğiniz halde banka dışında sıcakta 20 dk gişe işlemleri yapacak olanların arasında sıra bekliyorsunuz. içeri girince bir 15 dakika daha bes sırası bekliyorsunuz(şaka değil ev kirasını, faturasını, kişisel borcunu ödememek için 50 takla atan millet parasını bese yatırmak için sıraya girmiş) sıram gelince görevli bayan önce öyle bir fon hayatımda duymadım diyor, sonra biryerleri arayıp soruyor ve sizin söylediğiniz ah6 fon özel bir fondur onu alamazsınız faiz fonlarımız var diyor(banka mevduatları aylık net %1,5 getirirken bu fonlar aylık %0,3 civarı faiz getiriyor) arkama bakmadan kaçıyorum.
avivasa'nın avr teknoloji fonunu sormak için genel merkezine gideyim diyorum(çünkü ne google haritalarda öyle bir acenta var ne de kendi kurumsal web sitelerinde antalyada acenta bir ismi verilmiş, haritada agesa diye birşey de yok) koca antalyada tek bulabildiğim genel merkez plazasında kapıdaki görevli buraya müşteri kabul edilmiyor acentalara gideceksiniz diyor: ) son çare avivasa'yı telefonla aramak, telefon 5 dakika boyunca cevap vermiyor, sitelerinde başvuru formu var ama tc kimlik no dahil çok detaylı bilgiler vermeden başvuru formu gönderemiyorsunuz.(sadece form gönderdi diye bes hesabı açılanlar olmuş tuzağa düşmek istemiyorum) Ondan da vazgeçiyorum.
son seçenek allianz'ın amy ve alr fonlarını araştırmak için yola çıkınca şükür ilk kez sorunsuz bes yapan bana it muamalesi çekmeyen bir acanta buluyorum. o da %25 devlet katkısından başka birşey beklemeyin eski promosyonlar kağıt üzerinde kaldı diyor.(eskiden devlet katkısına ilave %5 de biz ekliyoruz falan derlerdi) bir hafta süren bu tuhaf gidişat üzerine şikayetvar sitesinden bes şikayetlerini okuyorum, en başta bes'ten vazgeçenlere inanılmaz zorluklar çıkarılması, hadi zamanı doldurmadan ayrılan hakediyor diyelim 15 yılı dolduranlara maaş bağlama ve para ödemede çıkarılan binbir sorun, ilk taksitlerden ertelenmiş giriş aidati veya yonetim gideri adı altında %75 %100 kesinti alınması, devlet katkısının sizin istediğiniz fon dışında alakasız yatırımlarda değerlendirilip zararının ana paranıza yansıtılması, devlet katkısını hiç alamama, biriken parayı ve artan değerini online görüntûleyememe gibi çok can sıkıcı sorunlarla boğuşuyor insanlar. bu forumda bence asıl bu konulardan bahsedilmeli!
Cok karanlik bir tablo cizmissin ancak daha yeni 2 kisinin BES bozumunu yaptik paralari 1 haftada geldi ikisi de farkli sirketlerdi ayrilirken hicbsorun olmadi. Bazilari evrak doldurmayi evrak tamamlamayi bile bilmiyor ki benim bu 2 yakinim da bilmiyordu muhtemelen evraklari kendileri duzenleser BES ten ayrilamayacaklardi
***BES IYIDIR BU DONEMDE BABASI VERMEZ KIMSEYE %25
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
ben %25 kötü demedim hocam, o katkıyı alamadınmı ne anlamı var? özel fon siz alamazsınız nedir? acentası olmayan muhatab bulunamayan sigorta acentası nedir? emekli olunca maaş alamamak nedir? bunu koruyan düzenleyen bir kanun yokmu? ortada bir takım çılgın durumlar var. soruyu şöyle sorayım madem: ben şu sigortadan emekli oldum bu durumların hiçbirini yaşamadım kardeşim diyen forum üyesi varmı peki?
BES'e dahil olup 3 yıl sistemde kalmadan çıkmak isterseniz, devlet katkı payı alamazsınız,
3. yılın sonunda devlet katkı payının %15'ini,*
6. yılın sonunda devlet katkı payının %35'ini,
10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ını,
Emekliliğe hak kazandığınız zaman ise devlet katkısının %100'nu alabilirsiniz
Befas sistemi oturdugunda ve butun fon paylari alima acildiginda firmalarin musterilerine ozel fonlari haric befas uzerinden alim yapilacak diye tahmin ediliyor
Bes firmlarinin ozel fonlarina sadece o firmanin musterisi olunur ise dahil olunabiliyor tipki tefasa acik olmayan ama o araci kurum musterisi olunur ise ( örnek bazi firmalarin arbitraj fonlari ) paylari alinabiliyor
üstad biraz şanssızlığınıza denk gelmiş, abarttığınız kadar kötü ve çıkması zor bir sistem değil.
Devlet katkısını yok sayın zaten, ben şirket katkılı hesaptayım kenarda birikiyor, size de önerim düşük bir tutar belirleyip uzun vade dokunulmayacak bir kalem olarak birikim yapın, asla asıl yatırım kaynağınız olmasın.
sizin hangi sigorta hocam? karamsarlık kavramı geleceğe dair abartılı tahminlerde bulunan kişiler için kullanılır. benimki geleceğin tahmini değil şikayetvar'daki yüzlerce yanıtsız bırakılmış şikayeti okuyarak derlediğim gerçekler.(şikayetvar akp'yi devirmek isteyen dış mihrakların maşası falan derseniz vallahi sohbete devam etmem. bu aralar gülünç komplo teorileri moda oldu gına geldi) devlet katkısından erken çıkarsan para kesildiğini biliyorum ama adamın yeni girdiği bes'te 1 yıldır parasına 1 kuruş eklenmemiş, devlet katkınız borsada battı malesef denmiş: ) acentaya sordum bu sabah böyle birşey mümkünmü diye, olabilir sonuçta devlet katkısı'nın değerlendirilmesi devlet tekelinde batarsa alamazsın diyor. fakat siz forumdaşlar böyle diyorsanız bunlar azınlık ve istisnai durumlar olabilir. şimdiye kadar görüştüklerimden allianz daha ilgili şeffaf gibi ama daha fazla veri toplamak istiyorum. acele etmeyelim bakalım.
Devlet katkisi borsada batmis gune kahkaha ile baslatti [emoji23]
Boyle bir durum soz konusu olamaz sundan dolayi olamaz tamam devlet katkisi zorunlu olarak kurumun katki fonunda degerlendirliyor ancak bu fonlarin da izzahnameleri ve kisitlari bulunmakta KAP da butun bilgileri mevcut. Yani oyle parayi batiracak vs islem yapamazlar. Ne bu iddaa mi oynayip parayi batiriyorlar
Resim de bir katki fonun grafigi HHT kodlu hic batmisa benziyor mu ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...97e5b9f4c2.jpg
Bu konunun benimle ne alakası var? Ben siyasi bir yorumda bulunmadım ki.
Bende fiba ve garanti emeklilik var. Fon değişim haklarınızı iyi yönettiğiniz sürece bes portföyünüzü ciddi büyütebilirsiniz bence.
Ben geçen sene garanti emeklilikteki portföy karım gayet iyiydi. Hatta müşteri temsilcisi arayıp tebrik etmişti. Garantinin fonları da genelde alanında çok başarılı fonlar değiller.
hocam teşekkürler. devlet katkısının portföyünü takip edebileceğim kap adresi nedir tam olarak? yıllarca sabit hht olarak durmuyordur herhalde. bu arada bu işi yapanların ne kadar ehil olduğunu da anlıyoruz. ne allianz müşteri hizmetleri ne de sigorta acentası kardeşim kap'tan takip et böylece için rahat olsun demiyor. yada cahillerden bıkmışlar zaar bizi uğraştıracaksa hiç gelmesin daha iyi diyorlar herhal.
Allianz fonlarimi asagidaki linkten takip etmeye calisiyorum.
Ilgilenen olursa diye birakiyorum.
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
fibada benim küçük bes hesabım var. Fiba da bes açmamım nedeni de farklı portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen çeşitli fonları var. oyak, istanbul, tacirler, osmanlı,perform vb portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen değişken fonlara sahipler.
2021 q3 durumum:
https://eksisozluk.com/entry/128616912
Arkadaşlar, BEFAS kullanarak farklı şirketlerin fonlarını aldım ama bu çeyrek vazgeçeceğim sanırım. Hem denizde kayboluyorum, hem takipte zorlanıyorum.
Ancak bunu takip edebilen, hangi fon turunde hangi şirket daha iyi tablosu tutabilen varsa faydalanmak isterim doğrusu.
Benim Allianz, Agesa ve Garanti de BES hesaplarım var.
Son çeyrek fon tavsiye ve görüşlere açığım...
Mi Note 3 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
hocam ben befastan fon listesini excel olarak indirdim ve aylık, yıllık, 5 yıllık olarak büyükten küçüğe sıraladığımda en iyilerin allianz karma fonlar olduğunu gördüm. müşteriye ilgi ve şikayetlerin az olması bakımından da allianz şu an en iyisi gibi. yok kardeşim uzak dur şöyle tecrübe yaşadım diyen varsa onun görüşlerini de duymaktan memnun olurum. Yalnız bence garantiye dikkat et. 20 senedir ne zaman işim düşse dürüst davrandıklarını görmedim, hepsinde pişman ettiler. Açıkçası kapısından geçmem onların.
Selamlar. Hayır bir kaç aydır bu fondayım:
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=BHT
Aşağıdaki endeks ile pozitif korelasyonu var.
https://tr.investing.com/indices/bis...y-capped-index