Gelir idaresi başkanlığı bugün taslak tebliğ yayımladı.
https://www.gib.gov.tr/enflasyon-duz...agi-hazirlandi
Printable View
Gelir idaresi başkanlığı bugün taslak tebliğ yayımladı.
https://www.gib.gov.tr/enflasyon-duz...agi-hazirlandi
Ertelense de ertelenmese de konunun bizimle çok alakası yok.
Biz zaten YP cinsinden muhasebe tuttuğumuz için bizim asetlerimiz zaten hep güncel değer üzerinden hesaplanıyor.
Zaten arenanın enflasyon düzeltmesi yapacak bir malı mülkü de yok. Tek aset stoklar ve alacaklar. Onlar da zaten USD üzerinden güncel değerindeler.
31.12.2021 tarihinde zaten USD kuru üzerinden güncel değerle finansal tablolarda olacaklar.
Bu değişiklik daha çok malı , mülkü , gayrimenkulü , arsası , fabrikası , makina ekipmanı olan ve muhasebeyi TL tutan imalat şirketlerini veya diğer şirketleri ilgilendiren bir konu.
Biz zaten 3 ayda bir USD kuru arttıkça bilançodaki aktif pasif ne varsa güncel değer üzerinden TL'ye çevirdiğimiz için bu sisteme geçilse bile bizi çok etkilemez.
Zaten etkilese de VUK'a göre hazırlanan finansal tabloları etkiler SPK'ya göre farklılık gösterebilir.
Biz zaten son çeyrek USD çok arttı diye öz sermayemiz anormal aratacak ve 650 milyondan 1 milyarın üzerine çıkacak diyoruz. Bunun vergisi yüzünden son çeyrek kötü bir net kar gelebilir diyoruz.
Emirhan abi şirketi doların çıkması yada düşmesi nasıl etkiler?
Çok sağolun Üstadım bilgilendirme için.
Baya bi yazı okudum konu ile ilgili.Bizimle ilgili bir bilgi bulamamıştım.
Mevzuata göre enflasyon muhasebesi şartları oluşmuş gözükmektedir deniliyor. Kanun çıkarılarak erteleme veya kaldırılma ihtimali üzerinde duruyor çoğunluk.
Bana en ilginç gelen yazıda şu oldu:
“Üstünden 17 yıl geçti”
En son 2003-2004 yıllarında uygulanmıştı. 17 yıl geçti üzerinden o yıllarda bu iş çok karışık diye emekliye ayrılan arkadaşlar bile vardı. İnsanların bunu yeni baştan öğrenmesi gerekiyor.
TBMM’ye sunulan kur korumalı mevduatla ilgili torba kanun teklifine böyle bir madde(belirsizliklerin giderilmesi ile ilgili) eklenme ihtimalinin bulunduğunu söyleyenlerde var.
Uygulanırsa güncel katsayılar üzerinden duran varlıkları olan şirketlerin yeniden değerlemesi zorunlu olur ve gerçek değerleri ortaya çıkar diye yorumladım.Bir yandanda borcu olanlar için olumsuz diye yazanda var.Bana baya karışık geldi.
Hocam doların yükselmesinin de düşmesinin de şirkete hem avantajı var hem dezavantajı.
USD yükselince , öz sermayemiz de yükseliyor ( TL olarak ) ama net karımız düşüyor
USD düşünce , öz sermayemiz de düşüyor ( TL olarak ) ama net karımız yükseliyor.
Hangisini tercih edersin dersen tabii ki 2. şıkkı tercih ederim.
Ama aslında bizim için en güzeli , durağanbir kur. Yani kurun yıl boyu yataya yakın gitmesi yada çok dar bir alanda dalgalanması.
Bunu günümüz rakamları ile örneklendirirsek. Diyelim ki yıla 13,20 USD kuru ile başladık. Bu sene sonuna kadar USD kurunun 12-14 lira arasında kalması bizim en çok tercih edebileceğimiz durum olur bence.
Kur ne kadar sabit kalırsa , biz o kadar faaliyet karını net kara yansıtabiliriz. Tabi bir de kredi faizleri düşerse iyi olur. Çünkü Brightstar alımının tamamına yakınını USD ve TL kredi ile yaptı şirket. O yüzden 31.12.2021 bilançosunda banka kredilerinin çok arttığını göreceğiz. Kredi faizlerinin düşmesi , daha az finansal gider anlamına geleceği için karlılığımızı arttırır.
Yani durağan bir USD kuru , düşük faiz bizim net karımızı maksimum seviyeye çıkaracak senaryodur. İnşaallah bu olur bundan sonra.
Aslında bu yeniden değerleme hakkı hep vardı şirketlerde. Ama değer artışı üzerinden %5 vergi ödeyecekleri için pek yanaşmıyordu kimse.
Devlet bunu 2021 sonuna kadar yaparsanız vergiyi %5 değil %2 alacağım , yapın bilançolarınızı güçlendirin , öz sermayenizi arttırın alın size fırsat dedi ama pek rağbet görmedi herhalde.
Yoksa her daim yeniden değerleme yapılabilir ve sahip olunan mal-mülk gerçek piyasa değeri ile bilançoya yansıtılabilir. Ama vergisini vermek şartı ile.
Arena , her USD artışında öz sermayesi TL olarak yukarı gittiği için bunun ekstra vergisini ödüyor , o yüzden bazen net karımız düşük geliyor zaten. O yüzden enflasyon muhasebesi , muhasebeyi YP cinsinden tutan şirketler için çok anlam ifade etmiyor.
Belki Brightstar tarafını etkiler. Onlar TL tutuyormuş. Ama Arena , İndes , Armada , Penta , Brightstar , Despec , Datagate gibi IT distribütörlüğü yapan şirketlerin bilanço aktiflerinde , alacak ve stok dışında pek bir varlık olmaz zaten . Yani duran varlıklar yok denecek kadar azdır bu şirketlerde .
Ofisler , depolar , araçlar , çoğu kiralıktır zaten. Bu şirketler öz sermayelerini daha çok ticari faaliyetlerinde kullandıkları yani satacakları mala yatırırlar , öyle para getirmeyecek gayrimenkulleri , fabrika binaları , makina ekipmanları falan yoktur zaten.
Mesela 2021 sonu bilançosunda Arenanın 1,2 milyar TL civarında gelmesini düşündüğüm öz sermayesi içinde duran varlık kısmı taş çatlasın 40-50 milyon gelir. Gerisi stoklar , alacaklar ve bankadaki paradır.
Tekrar teşekkür ederim Emirhan Bey.
Bu arada indeksten kâr realize eden yatırımcılar bizim hisseden alım yapar mı diye düşünüyorum.
04/01/2022 tarihinde İndeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi Ve Ticaret A.Ş. (INDES) payları ile ilgili olarak 6.9326 ortalama fiyattan 1,638,410 adet satış işlemi kurucusu olduğumuz emeklilik yatırım fonlarınca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İndeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi Ve Ticaret A.Ş. (INDES) sermayesindeki sahip olunan paylar 04/01/2022 tarihi itibarıyla % 5 sınırının altına inmiştir.
Emeklilik fonu bilişim sektöründe yatırım için başka şirket düşünürse Arena gayet ideal duruyor.
Ytd. Sadece hayal kuruyorum.