-
BIST ve xbank, yarında yükselecem der gibi kapadı.
S&P spot açılıp yükselince, BIST in piyasa yapıcı sülükleride almaya başladılar anlaşılan. Ekran başında değildim.
siyonist kanalın kadınları sabah akşam 2013 gibi olurmuyuz diye ısrarla konu açıyorlardı. 2013 de %13 düşmüşüz. O konuyu açmak demek yeniden %30 düşme ihtimalimiz var korkun demek.
Bu tür yayınlar kalabalıkları korkutur ve döker. Kalabalıklar bilgi sahibi değildir, liderlerin ağzına bakarlar. Sürüdür onlar. Lider ne derse ona sarılırlar. Liderin ağzından çıkanlar birileri tarafından yanlışlanacak gibi olsa ona saldırırlar. Çünki sarıldıkları ve kendilerini hayatta tutan şey liderin söyledikleridir. Sürü psikolojisinin bir parçası budur.
TV kanallarıda sürüler için lider konumundadır. Sen TV de "eyvah 2013" dersen, bilgiye sahip olmayan kalabalıklar korkarlar. Sen korkutuyorsun onları. ya aptal olduğun için yapıyorsun, yada kalabalıkları dökmek isteyen büyük oyunculara çalışıyorsun. ısrarlı olman kötü niyetli olma ihtimalini artırıyor ki bu tür durumları sık sık yaratıyorsun.
Benki sürüye girmeyen biri olarak bu yayından tırstım. Yeterli bilgiyede sahibim ama yinede tırstım. Neden, korktuğum içinmi. Evet korktuğum için ama %30 düşeceğiz diye değil. Bu yayınla sürüyü satmaya teşvik ediyorsun, hali ile sürü satınca aşağı ineceğiz. Sürü satmadan benim de satmam gerekir mi diye düşünmem gerekiyor.
Ama bende başka sorunda var, aşırı bilgiye sahibim. Buda beni kararsız kılıyor.
Tamam sürüyü satmaya ikna ediyorsun ama ekonomik veriler desteklemiyor, FONlar satmazsa.? yabancılar satmazsa. Sürüyü korkutmak için yayın yapıyorsun ama yabancılar satmazsa, bazen katılıyorlar bazen katılmıyorlar. Sürüye sattırmak için abd borsalarının düşmesini bekledin ama abd borsaları ya düşmezse, oyuncuları para içinde yüzüyor satıp o paraları nerelerine sokacaklar. O kadar parayı... her neyse... Fazla bilgi sorun yaratıkyor.
hali ile bende ne tam alabiliyorum, ne tam satabiliyorum, arada yüzüp duruyorum. ne ölüğyorum, ne diriliyorum. Sebebi çıkar gruplarının borsadaki ve haberlerdeki spekülasyonları, manipulasyonları.
Buna engel olması gereken BIST yönetimi ama onlarda allahlık.
Her neyse... Şimdilik düşmemiş görünüyoruz.
200 günlük ortalamadan dönme ihtimali var dedim, sattıklarımı orada aldım. Ama silkeleme korkusundan az kontratla oynadığımdan bir işe yaramıyor.
xbank kontratlarından çıkmaya karar verdim, çok az işlem hacmi var. tahtada 1 kişi var gibi oda çok aşağı alış, çok yukarı satış yazıp bekliyor. Sanırım piyasa yapıcı kurumun işi. Likidite sağlamak zorundaya hesapta.? Bu hayvan likidite sağlamak yerine tahtada soygun peşinde. Likidite sağlasın diye buna para ödeniyor üzerine tahtayı soymaya çalışıyor. Alış ve satış arasında bazen 40 kademe boşluk oluyor. En iyi döneminde bile 6-8 kademe boşluk oluyor.
-
TÜİK den uydurma olduğuna inandığım bir veri daha.
Satın alma gücümüz avrupa ortalamasının %36 altındaymış.
Basitçe şunu demek istiyor.
Biz bir hıyar almak için, İtalyan dan %36 daha fazla çalışmalıymışız.
Yani İtalyan 10 dakkalık maaşı ile tuzlanmış bir hıyar yiyebiliyorken, Türk 13,6 dakkalık maaşı ile 1 hıyarı tuzlamadan yiyebiliyor.
Yersen. Yemezsen sorun yok.
Bulgaristanla filan kıyaslasan tamam ama avrupanın kuzey ve batı ülkeleri ile kıyaslıyorsan hadi oradan derim.
Bizdeki asgari ücretli ve lise öğretmeni, garson, otobüs şoförü. Alman kaç maaşı ile ev, araba, cep telefonu,3D TV alıyor ve 15 gün 5 yıldızlı otelde tatile gidiyor. Türk kaç maaşı ile. Biz en az 3 kat fazla çalışmamız gerekmiyorsa bişey bilmiyorum.
Hele Alman TR de bunları alacak, Türk almanyada bunları alacak, o zaman 3 le değil 10 la çarpmanız gerekir.
-
BIST deki işi biraz ciddiye alayım dedim. Bu akşam epey bir detay veri okudum.
Yılbaşından bu yana yabancıların BIST deki paraları 7 küsür milyar dolar erimiş. TCMB verisine şöyle bir baktım, 2 milyar dolar kadar çıkmış olsalar, 5 milyar dolarlık hisse senetlerinin değeri erimiş. BIST de duran hisse senetleri büyük zarar yazmış. üzerine yılbaşından bu yana USD 1 TL zamlanmış. Yabancı hisse satıp çıkmaya kalksa eğer yılbaşında TR ye para sokup girdi ise büyük zararla çıkacak.
Hesap basit.
TV de yorumcu diye çıkarılan hıyarın biri, "yabancı kâr etti çıkıyor doğal" demiştide. Dolar 3-4 TL den TR ye girenlerin hali daha vahim. Sadece pandemi dibinde yani 2020 mart ayında para TR ye sokup hisse aldıysa. banka aldıysa zararı yine büyük, kur dayağı yedi senet yaklaşık aynı kaldı. başka senet aldı ise hisseden aldığını kur törpüledi. 2020 Martda kur 6.22 de.
Yani ekonomist diye çıkarılan lavuk... her neyse laf etmeyeyim. İki ile ikiyi çarpamayanı TV ye çıkarıyorlar kalabalıkları yönlendiriyor. Yanlız bende hesap hatası çıkarsa kötü morarırım.
-
Özeleştiri yapayım, aslında arada düzeltme ve hatırlatmalar yapıyorum.
Yazılarımı okuyunca "yaw bu adam BIST de uçup kaçma bekliyor" sonucu çıkarabilirsiniz. Evet bu sonucu çıkarmanız eğer uzun süredir okumuyorsanız mümkün.
Hayır uçup kaçma beklemiyorum. Açıkça tekrar belirteyim çıkmalar gibi düşmelerde normal. Benim kızdığım silkelemeler. Silkelemeler=manipulasyon.
Soygun ve dolandırıcılık demek. İşte buna sinir oluyorum ve BIST de pandemiden beridir ben 6 tane silkeleme saydım. 2 tanesi pandemi dibinde, 2 tanesi yükseliş esnasında viop vade geçişlerinde.
Silkelemelere kızınca, düşüşlere kızdığımı ve sürekli çıkış beklediğimi düşünüyor olabilirsiniz.
Hayır.
Zaten 1550 leri geçince "yazın yataya sararız" demiştim ve 1580 lerde long kapamıştım, elimde çok az bırakmıştım. Elimde az varsa sıfır mal anlamına gelir çünki malsız duramama hastalığı var. :)
Ağbal'ın dehlenmesi ile beraber yataya sarma işi epey aşağıda oldu.
Son duruma bakıyorum, bundan sonrada uçuş kaçış beklemiyorum çünki BIST de almaya istekli büyük oyuncu kalmadı.
Batılı Yabancılar almıyor. Bugüne kadar batılıların sattığının önemli kısmını katarlılar karşılamış. Yerli oyuncu zaten koyun, yabancıların ne yapamaya çalıştığını kestirip, ona göre pozisyon almaya çalışıyor. BIST deki yerli piyasa yapıcılarda anladığım kadarı ile silkelemeleri yapanlar onlar, bildiğin hırsızlar.
Bugünki durumda gösterdiki, yerli büyük oyuncular o kadar almaya hevesli değiller. abd deki tapering ve FED faiz artışı konuşmaları, yerli büyükleri iyice baskıladı.
Aslında ekonomik veriler alışı destekliyor. Bu yıl sonuna kadar veriler artarak iyileşecek. Doviz düşseydi 6 civarına, TR ekonomisi dahada artarak iyileşirdi ancak ağbal ın dehlenmesi ile doviz yükseldi ve düşmüyor.
Ağbal sonrası gelen adamın konuşmasını duyunca "doviz artık düşmez" demiştim. Bugüne kadarda düşmediği gibi arttı. Yüksek dovizde enflasyon yarattı, enflasyonda faizleri yukarıda tutuyor, yüksek faizlerde gayrımenkul, yerliye otomobil satışlarını vuruyor. Normalde yüksek dovize batılılar gayrımenkule hücum ederdi ancak tayyip'i görünce gelmekte istemiyorlar. Bir mikter alanlar ortadoğulular.
Sonuçta, BIST de uçuş kaçış beklemiyorum. 1 ay kadar öncede kısa vade dalgaya oynayacağımı yazmıştım. Bir kaç gün veya hafta mal tutup kapatacağım.
Anlatmak istediğimi anlatabildimmi bilmiyorum. silkelemelere kızmam, sürekli yükseliş beklediğim anlamına gelmesin. Elimde sürekli long olması, malsız duramama hastalığımdan kaynaklanıyor. Veriler düşüşü desteklemediği için bazen az, bazen ortalama miktarda long tutuyorum.
Silkelemeler direk hırsızlıktır. Ayrıca BISTin geleceğini yok eder, ediyorda, geçmiştede etti ama yine şans verdiler. Yine silkelemeler ve yine kalabalıklar soyuluyor BISTin geleceği yine karanlık.
-
2013'ü yeniden biraz inceledim.
abd de 22 Aralık 2013 de açıklama geliyor. Ocak 2014 de, tahvil alımında 10 milyar dolar azaltma yapacağız diyor. Yani tapering denen şey.
Açıklamanın öncesi 1 yıl ve sonrası 1 yıla bakıyorsun. S&P grafiği sürekli yükselmiş. tapering zerre etkilememiş. O dönem abd finans kesiminde 2008 krizi sebebi ile dağıtılan trilyonlar var. Onların geri çekilmesini trump engelledi ve üzerine pandemi trilyonları eklendi.
Aynı yıl bizim borsaya bakıyorsun. abd açıklamasından çok önce düşmeye başlamış çünki ülke başka sebeplerle karışık durumda. 2011 de suriye savaşı başlamış biz tarafız. 2011 den beridir Suriye sınırı karışmış, Hatay da patlama olmuş 51 kişi ölmüş. Üzerine fetullahla kapışma başlamış, fetullaha yönelik dersaneleri kapama kararı alınmış. üzerine gezi olayları var. Generaller hapiste, zaten düşüş trendinde iken tapering açıklaması geliyor. Bu kadar detaya girmesede abdurrahman yıldırımda biraz değinmiş. 2013 le 2021 aynı değil demiş.
Bundan ne sonuç çıkarayım.?
Sorunumuz tapering yada fed faiz artışı değil, sorunumuz tayyipin BIST i kötü etkileyen kararları. Bu dengesiz kararları sebebi ile BIST de ki büyük oyuncular almaya hevesli değiller. Uzun süredir böyleler.
---
Bugün BIST tamamen S&P nin iniş çıkışlarına odaklanmış gibi görünüyor.
-
Bazen beleş bilgi için viopxx tarafına bakıyorum. Bilgi aldığım oluyor, güzel esprilerde oluyor. nadirende trol mesajları görüyorum çok sinir bozucu oluyor. Sanırım akp nin maaş verip internete saldığı vatandaşlar.
Bunlardan biri yazmış "akp seçimi kazanamazsa inşallah yeni gelecek parti İHA fabrikalarını kapatmaz." diyor. Artık trol olduğu içinmi yazıyor, cehaletindenmi yazıyor bilemiyorum.
İHA üreten devlet şirketimiz 1973 de akp den 30 yıl önce kurulmuş. İHA çalışmasına 1990 da başlamış. akp başa geçtiğinde İHA teknolojisine sahip olmuşlar ve ilk İHA çoktan uçurmuşlar, büyük askeri IHA teknolojisine geçmişler. akp den önce IHA ve SIHA üretecek yetişmiş mühendislerimiz hazır. En önemlisi yetişmiş teknik elemandır. Gerisi para ya bakar.
akp bu mühendisleri alıp damat bayraktarın fabrikasına aktarıyor ve devletin iha teknolojisi, tayyibin damadının fabrikasına transfer olan mühendisler aracılığı ile geçiyor. Damat devlet fabrikasından transfer yöntemi ile aldığı İHA teknolojisini şu an ukrayna ve azerbaycana aktarıyor. Türkiyeye rakip yaratıyor. Üstelik devletin hazinesine girmesi gereken İHA satış paralarıda damadın şirketine akıyor ve o paranın yurt içinde kalmadığına emin olabilirsiniz. Nakit kısmı dışarıdadır. Yurt dışında fabrikalar kuracak ve kazanç TR ye gelmiyecek. akp sonrası döneme hazırlanıyor.
Üstelik tayyip, devletin İHA üreten teknoloji firmalarının ihtiyacı olan ilave sermayeyi vermemiş, aselsan bu sermayeyi senet satarak bulmuş. İthalatçı beş para etmez togg a verdiği 750 milyon TL yi İHA nın çoğu teknolojisini üreten ASELSAN'a vermemiş.
Başka bir trol abd li GE(General Electric-edisonun firması) firmasının TR de kurduğu fabrikayı övmüş, allahtan destek istemiş. Sanki Türk teknolojisi ile Türkiyeli biri kurmuş. Öyle bir dua etmişki, sanırsın ülke kurtuldu. abd teknolojisi, abd firması. Hammaddenin önemli kısmı dışarıdan gelecek. TR de satılacak bizim paramız abd ye taşınacak. Tonla destek ve teşvik aldığı için vergide uçup gidecek. Tek avantajı çalışan işçilerin karnı doyacak. Ama TR firmasının kurması ile yabancının kurması arasında büyük fark var. yabancı kurunca yerlinin önü tıkanıyor(Hoş akp döneminde TEMİZ yerlinin önü zaten tıkalı olduğundan yabancının ekstra fazla zararı olmaz). İthal hammadee oluyor ve kazanç yurtdışına çıkıyor. Devlet alacaklarından vazgeçip üzerine arazi ve para veriyor hali ile astarı yüzünden pahalıya geliyor. Sadece yabancı olması kötü, yerli yanında yabancı olsa daha iyi.
-
Şimdi bu iha meselesini yeni okuyorum daa....
Neyse...
Aklımdan geçenleri tahmin edersiniz..
-
İHA konusunda özet: İHA da üreten silah fabrikaları devlet tarafından 1970 li yıllarda kuruluyor. TUSAŞ(TEİ-TAİ) ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve daha sonraları eklenen alt şirketleri.
1990 da abd ve israil bize pkk için IHA vermeyi kesince İHA yapmaya karar veriyoruz. 2000 yılına kadar küçük İHAları yapıp uçuruyoruz ve IHA teknolojisini bilen mühendisleri yetiştiriyoruz.
Sonra büyük İHA lar ANKA ları üretmeye başlıyoruz. Henüz yarımken akp başa geçiyor, damada İHA fabrikası kurdurup TUSAŞ ımızın İHA mühendislerini bayraktara transfer ediyorlar.
Tecrübeli mühendisleri giden(kolaysa gitme) TUSAŞ, bocalama devresine giriyor ve devlet bayraktarın İHA larını satın almaya başlıyor.
Sonuç. İHA lara akp nin hiç bir faydası olmadığı gibi zararı var. Teknolojilerini özel sektöre aktarıp, şimdide büyük bir hızla yurt dışına çıkarıyorlar. Devletin kasasına girmesi gereken yüzlerce milyon USD de bayraktar ailesinin yani tayyip ailesinin cebine giriyor.
Tusaş'ın İHA mühendislerinin transfer hikayesini başka yerde okuyamazsınız. Ancak o fabrikalarda çalışan eskilerden duyarsınız. Meraklı olduğumdan savunma sanayii forumlarını uzun yıllardır takip ederim. Askeri alanlarda çalışan Endüstri mühendislerinin bir sitesi vardı. O sitede yazdı. Yıllar sonra o yazı kaldırıldı ve daha sonrada site kapatıldı.