rekabete girdi artık demek :)
Printable View
nihayet baktığımda paramın hesabımda boşta olduğunu görüp ppf aldım. yatırım fonu taleplerim kısmında da aynen sabah olduğu gibi alış olarak, görünüyor ama hatalı şekilde. demek ki yarın veya başka gün aynı şekilde hatalı oluyorsa bileceğiz ki işlem olmamış. bundan sonra da olmaz her halde. nnf, bulunmaz hint kumaşı olarak fon tarihine geçti. ne zamanki artırıma giderler, ancak o zaman alım yapabiliriz.
Hayrani üstadım, benim iki alımda da sorun görünmüyor, nemalandırma aşamasına geçilmiş.
Muhtemelen, toplam pay miktarına sınırlandırılma getirilse de ( 200m pay sınırı getirmişler sanırım), endeksin ve dolayısıyla nnf'in kısmen gerilediği günlerde çıkış olacaktır. Genelde bizdeki yatırımcı, fonu hisse senedi gibi görüp; kar ettim çıkayım mantığında olabiliyor. Yani satanların payı benim gibi sadece küçük küçük biriktirenleri karşılar diye düşünüyorum. Yurtdışının aksine bizde endeks arttıkça hisse fonların portföyü/taliplisi büyür, düştükçe azalır/çıkış olur. Ama genel baktığımda da, bundan vazgeçeceklerini sanmıyorum . Kimse 'yeter çok mal sattım' demez orta vadede. Nmf diye hedef portföy ikinci hisse senedi fon çıkarırlar en fazla.
Aslında istiap haddi 300-400 m civarı idi zaten. Bir süre daha bekleyebilirlerdi.
Bütün dileğim, büyük bankaların da kariyer planlamasında basamak yeri yerine ( şube müdürlerini atayarak değil) , yetenek ve kafa avcılığı yaparak portföy yöneticisi kadrolarını oluşturmaları ve fonlarının artık endeksi düzenli geçebilen hüviyete kavuşması, benzer fonların da çıkmasıdır.
Gerçi benim hayalim hisse fonlarda portföy yöneticilerinde lisans mecburiyetinin, minumum %80 hisse oranının, taşınabilecek minumum hisse sayısının da kalkması. Çok güvenilen ve rapor oluşturulan, tüm akışı bilinebilen tek bir şirket hissesi bile taşınabilmesidir. Ama regülasyon bizim ata sporumuz maalesef.. Hemen bir şeyler düzenlenecek ille. Mutlaka bir düzenleyici kuruluşun kılıcı tepede sallanacak.
ne yaparsak yapalım şu kur karşısında nette kazanç elde edebilmemiz çok zor. Bu durum beni kahrediyor. Paramız hergün eriyor ve rezervler eridiği için bununla mücadele edecek bir irade gösterebilmek çok zor.
Pay miktarına değil de sınırlama pay adedi ile yapılmıyor mu?
Yani 200m pay adediyse sınırlama bir günde 25m pay satışı büyük rakam hsyf için.
Duzeltme: pay miktarından kastım portföy büyüklüğü
15-20 gün önce twitterda 200 m pay adedi sınırı düşünüyoruz demişti. Güncel durumu bilmiyorum. Zaten her gün 12-13 m satıyordu. Son günü diye 25m satılmış olabilir. Piyasa da ayıda değil pek, ılımlı boğada.. Normal.
Aslında mevzuatta toplam pay miktarı sınırlaması gibi, kişi başı günlük maksimum alım miktarı da belirlenebiliyor. O tür bir önlem belki daha adil, daha yaygın olurdu.