Originally Posted by
alenichev
EGE CANSEN in soyledikleri cok yanlis degil acikcasi. Biz niye son aylarda cari fazla veriyoruz, cunku kur yukseldi. Peki bu surdurulebilir mi, elbette hayir. Muhtemel Araliktan itibaren cari denge yine eksiye donecektir.
Oysa ki cari fazlayi surdurulebir kilabilirsen yol kat edebilirsin. Bu da ancak ithalata olan bagimliligi azaltmak ile olur.
Bizim yaptigimiz ithalatin yuzde 85 i hammadde, ara mali urunu. Yani su durumda cari fazla vermemiz uretim kapasitesini ciddi sekilde etkliyor.
Peki biz nasil duze cikacagiz. Uretim ile. Ne ile yapacagiz. Iste orasi muamma
En iyi cozum IMF. Cunku piyasaya gore faiz oranlari dusuk, dunyada kredimizi artirir ve daha onemlisi parayi carcur etmemize izin vermez.
Hukumet aldiklari borcu uretim degilde neden tuketime harciyor. Cunku onlar icin paranin dolasim hizi onemli. Uretime yatirsa o paranin geri donusumunu almasi uzun zaman alacak.
Kisaca dovizi, faizleri baskilayarak ancak pislikleri halinin altina supurursunuz. Bunlarin hicbir gecerliligi yok orta uzun vadede. Yurtdisidan borclanmak, kredini artirmak istiyorsan yapman gereken sey YAPISAL REFORMLAR. Sen bunu yaparsan CDS lerin de duser, dusuk faizli borcta bulursun, dolarda duser, yatirimlari da artirirsin. Cunku guven parayi ceken asil unsurdur.