.......
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
.......
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şimdi bu yazıları okuyan herkes diğerlerinin düşüncelerini okurken,özellikle borsa çıkarken inerken olan ruhi değişimleri , vay anasını aynısı bende de oluyor diye düşündüğünden eminim.Misal bu ara gayrımenkul kesinlikle yanlış adres ama gayrımenkul yatırımcısı böyle yaşamaz bir ev alırsın arsa alırsın dükkan alırsın arsa alırsın sonra her gün girip araştırmazsın bakalım bizim ev dükkan bugün kaç para ediyor diye.Faiz yatırımcısı,eurobond yatırımcısı ne kazanacağını bilir kayıp yoktur.Borsada karne her gün önüne konur o yüzden günlük olarak sınıfta kaldın mı geçtin mi anlarsın.O yüzden duygu değişimleri çok doğal.Borsanın hele bizim borsanın kumar olmasına gelince,kumarın tanımı geleceği tam belli olmayan bir şeye yatırım yapmak.Yani yarın ne olacağını bilmediğiniz bir şeye bunun değeri artacak diye bir iddiada bulunuyoruz neticede işin özü bu.Maalesef kumara da çok benziyor.Amerikan borsası gibi her yıl değeri artacak büyüyecek şirketler bizde hayal o yüzden bence kumar.Bu kumarda patronlar var,algoritmik emirler var,spekler var,kağıt hakkında sizden aylarca önce bilgi alan şirket içinden insanlar var e ben bu kumara elim açık giriyorum herkes benim elimi biliyor karşımdakilerin elini ise ben asla bilemiyorum.Böyle adaletsiz iş olur mu.Geçen acemi bir arkadaş 20 yıldır güneş yerinde mantıksız yatırım dedi.Halbuki grafikte geçen yıl 0.93 e bedelli ile düştükten sonra 1 yıl içinde yüzde yüz arttığını 2.20 yi gördükten sonra tekrar 1.49 a düştüğünü görmüyor.Aynı şirket, karlılığı geçen yılla aynı rasyoları düzeldi sermaye arttı falan nasıl oldu bu bu kadar sığ bir kağıtda sizce.Ben size söyliyeyim kağıdın sahibi öyle istedi de ondan.Şimdi yıllarca 1.50 ile 2 arasında gider gelir de ,aniden 4 lere de gidebilir.Böyle yatırım mı olur.Ondan sonra burası borsa kim kime korsa diye atasözümüz olur literatürde.Gavurlarda benzer atasözleri var mı bilmiyorum.Ben borsaya şöyle bakıyorum her sabah kumar masasına oturdum bir el oynanıyor diyorum kendime.Kağıtda bir sürü oyuncu var onlar ne yapıyor ne düşünüyor anlamaya çalışıyorum kağıdın her şeyini öğrenmeye çalışıyorum 2 en fazla 3 kağıtda kağıdın profesörü gibi oluyorum dinamiklerini kağıdı etkileyen her şeyi biliyorum,uygun yerde alıp uygun yerde satmaya çalışıyorum.İddiam şu ki işyat,güneş sigorta ve aksa konusunda çok az yatırımcı kağıtları benim kadar iyi tanıyabilir.Dikkat ettiyseniz 3 kağıt arasında endeks kağıdı bluechip aksa da var ,temettü şampiyonu işyat da, bence spek kağıdının allahı güneş de .Artık moduma göre üçü arasında oynuyorum kendimce.Oynuyorum derken aylarca beklerim bir kağıtda zararına çok ama çok nadir satarım.Bu benim borsacılığım,ama ben bizim borsaya güvenip al unut yıllarca bekle falan ona asla inanmam ,bizim borsadan ekmek yemek için arada fırsatları mutlaka değerlendirmek lazım gereğinde tamamen çıkıp döviz,emlak faiz hep fırsat kollamak lazım.Misal paramın bir kısmını 3 ay önce temmuzun ikisine kadar faize bağladım.Bağladığımda ne erken seçim vardı,ne reisin gavurlara faiz dersi vardı ne şu ne bu öngörüme göre seçim en erken kışın olurdu ve reis seçim öncesi ne yapar yapar dövizin artmasına izin vermezdi.E ne oldu yanlış karar döviz almak doğru kararmış.Artık olan oldu önümüzdeki maçlara bakacağız.Herkese saygılar.iyi pazarlar.
Bu forumda devamlı yazanlar arasında borsayı iyi bilen arkadaşlar var.Dudu ve wıseınvestor ilk aklıma gelenler.Diğer arkadaşların çoğu çok dikkatli olsunlar borsa değişik bir olaydır bir nevi kumardır alışan bırakamaz.Sn dudu nun yazılarını çok iyi okuyun.O farkında mı bilmem ama benim kitabımda çok iyi bir oyuncu,bu aralar ruhi gel gitleri de ondan.Eminim içinden ulan hava bozuluyor mu nedir, çakıp çıksak mı acaba diye fırtınalar kopuyordur..Yazılarında kendi katılır katılmaz bilmem bir sürü kriz sinyalini zaten kendi yazıyor.Haddimi aştıysam beni affetsin Sn wıseınvestorun yazılarını okurken acaba ben mi yazdım bu yazıyı diye kafam karışıyor o derece benzer düşünüyoruz..Ha bir de buraya art niyetle yazmıyoruz borsa kumardır ben de kumarbaz ruhlu bir adamımdır bunu hakaret olarak algılamam.Başkası başka türlü düşünür davranır ona da saygı duyarım.Ben parama bakarım artsın da nasıl artarsa artsın.Benim de tanıdığım temettücü insanlar var.Kişisel olarak annesinin evini satıp annesinin ev parasını zamanında çimento kağıtlarına yatırıp o parayla annesini geçindiren tanıdığım insan var.Kiracıya kızması annesinin köşeyi dönmesini sağladı.Ne kendi bakıyor portföy değerine ne annesi zaten para teyzenin hesabında al sat falan mümkün değil :))))))))))Borsa burası binlerce insan var binlerce akıl var biri birine benzemez güzelliği de orda zaten.
Şimdi bana kızan çok olacak , ama global kriz beklentim var.Borsa önümüzdeki 2 3 yıl için yanlış adres.Gavur borsaları bence çok daha tehlikeli.Bir de çok ingilizce kelime kullanmasak ,benim gibi ingilizcesi zayıflar için sıkıntılı oluyor.Passıve investıng şeklinde tam olarak ne demek açıklarsanız sevinirim.
2008e göre para birimi 8kat değer kaybetmiş ama borsa 30 kat artmış. Dolar bazında yaklaşık 4 kat getiri şu anda krizde imfden borç alırkenki hali bu
Bizim krizi kabullenip , imfden borç alırken endeksin 220bin olması gibi birşey :)
her ülkenin dinamikleri farklı tabii
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Passive investing; al-tut veya aktif olarak şirket seçimine girmeden mesela S&P500 endeksini almak için kullanılıyor. Burada benim kastım ikincisi.
Ayrıca şunu da belirteyim; seçim kararı alındıktan sonra ben borsadan ayrıldım ve birikmiş paramı gram altın ve dövize çevirdim çünkü güzel bir miktar birikince bunun eğitim masraflarında kullanılma ihtimal doğdu(en uzun vadeli yatırım çeşidi olarak :) ) ve artık hedef getiriden çok paranın değerini korumaya döndü.
Bu süreçte güzel bir miktar biriktirdim, tasarruf ettim, ilk temettümü aldım, piyasayı az da olsa tecrübe ettim ve fena da kar etmedim.
Portföyümdeki şirketler(Tüpraş, Ford, Hektaş, Poltk, ve Soda) radarımda olmaya devam edecek ve belki de satmasaydım şimdi şöyle şöyle olacaktı diyeceğim ancak yeniden de döneceğim zamanı gelince ama bu sefer portföy içinde yurtdışı borsalarının da bulunduğu şekilde olacak sanırım.
Uzun süre bizim borsa ile uğraşmış, elinde uzun süre senet tutmuş herkes benzer şeyleri düşünür bence sayın Hakem. Eskilerin tabiriyle bu borsanın rahle-i tedrisinden geçmiş olanların edindiği bilgi görgü vizyon zor bulunur.
Genel itibariyle görüşlerimi karamsar bulurlar, ben ise rasyonel olduğunu düşünürüm. Mesela son günlerde olan bitenleri dediğiniz gibi bırak tahmin etmeyi, anlatsalar bende hadi canım der gülerdim, o kadar tuhaf şeyler oluyor, olabiliyor. Sıkıntı görünenden büyük, bizim toptan aydınlanmaya ihtiyacımız var, yoksa bizden geçti kuşaklar aynı şeyleri yaşamaya devam edecek.
Sene 1666 Ingiltere Londra. Nüfus 100 bin gibi, kanalizasyon yok, insanlar farelerle birlikte yaşıyor. Evlerde ocak yanıyor, sefalet diz boyu, hastalıklar, şehir pislik içinde. Resim bu, bu şekilde yaşıyorlar. Bir evde yangın çıkıyor ve birden bire tüm şehre yayılıyor. Bir günde şehrin %90'a yakını yanıyor. Şehir yöneticileri bir araya geliyor, yangın sonrası diyorlar ki, belki de bu sefaletimiz bizden kaynaklıyordur, şehri yeniden planlayıp inşa edebilir miyiz diye düşünüyorlar. MÖ 500'ler sonrasında ilk defa insan aklı, kendi çevresini ve yaşam şartlarını değiştirebileceğini düşünüyor. Ve şehri yeniden inşa ediyorlar, bir bakıyorlar ki çok daha yaşanılabilir modern bir şehir çıkıyor ortaya. Sonra bu planlama dehası Paris, Moskova, sonraları Ispanya, daha sonraları Almanya her tarafa sıçrıyor. İşte üzerinden 500 sene geçmesine rağmen hala özendiğimiz Avrupa şehirleri böyle çıkıyor ortaya. Sonrasında insanlar bakıyor ki akılla etrafını ve yaşam şartlarını değiştirebiliyorlar işte akılcılık, bilim, modernite böyle bir kaza eseri ortaya çıkan yangınla başlıyor. Hala bilimin bayraktarlığını dünyada Anglo-saksonlar yapıyor yani İngiliz ekolu ve Anglo-sakson ekolu ile kurulan ABD, doğal olarak da onlar yönetiyor dünyayı. Herşeyi bu basit düşünceye borçlular.
Bizde bu yangın sürekli çıkıyor, geriye dönüp kriz dediğimiz süreçler. Ama nedense birinde bile durup biz de bunu değiştirebilir miyiz demiyoruz. Her defasında üstünü örtüp yeniden bir kriz inşa etmeye başlıyoruz. Bu devran döner mi, dönmezse borsası nasıl dönsün. Dönmeyeceksei iş dönüyor dolaşıyor taktik hareketlere kalıyor.
Bu arada kimseye herhangi bir yatırım tavsiyesinde bulunmuyoruz bunu tekrar belirtelim, yaşadıklarımızı anlatıyoruz. Tasarruf bilinci ile herkes birikime en iyi altertifini kendi belirleyecek. Çok yazdık bugün, selamlar.