Borsa İstanbul Duyurusu:
BIST Pay Endekslerinden iki sıfır atılması ile ilgili proje ertelenmiştir.
BIST Pay Endekslerinden iki sıfır atılmasının 27 Temmuz tarihinde yapılması planlanmaktadır.
Printable View
Borsa İstanbul Duyurusu:
BIST Pay Endekslerinden iki sıfır atılması ile ilgili proje ertelenmiştir.
BIST Pay Endekslerinden iki sıfır atılmasının 27 Temmuz tarihinde yapılması planlanmaktadır.
piyasanın kendi iç dinamikleri değişiyor normalde ayın ortasında bahsettiğim üzere bu ay ekstreler çok farklı gelir diye belirtmiştim daha da farklı gelecekti ama bist ve spk duruma el attı. taban tavan fiyatları hisselerde güncellendi.
bütün bunlar aslında normal piyasa akışına ters olan şeyler. haliyle sistemlerimizi etkiliyor.
para giren hisseye piyasa diyorki giremezsin tavan fiyatın % 10.
vs vs.
tabi o sırada benim overall gaplerle birlikte gün içi 8-10 bin puan oynama yapabiliyor. :)
sonbir haftadır normale döndü.
ikinciyeni arkadaşı bende tebrik ediyorum.
sistemden daha çok önemli olan birşeyi çözmüş para yönetimini.
ideal'in çıktığı zamanlar forumu okumaya başlamıştım. aslında forum derken sadece ideal topiğini. ideal ile ilgili yeterli kaynak yoktu ve en önemli bilgi kaynağı eski forumdu bence hala da bence ideal konusunda çok önemli bir kaynak forum. şimdi mevcut arkadaşların yanı sıra o zamandan aklımda kalan isimler keçinin yazıları ve mehtap hanımın sürekli kuzayi gösteren getiri eğrisi :) tabi bu isimleri söylerken çekirdek kadroyu yazmadım sürekli burada oldukları için. sonra biraz ideali öğrendik, biraz sürekli yurtdışı seyahatlerim vardı o zamanlar uzak kaldım. daha sonra da hem buradan birşeyler öğrendiğim için varsa bizim de öğretebileceklerimiz (kafalarda yakacağımız ışık, fikir) ve hala bir şeyler öğrenebilmek adına ve projemin takibini yapmak açısından da ben de arasıra bir şeyler yazmaya karar verdim.
şu karantina günlerinde bu başlığın ilk sayfalarına bakmaya başladım ne çok ve ne güzel şeyşer yazılmış, müthiş bilgiler var hala bitiremedim oku oku :) işin kod, getiri eğrisi vs kısımları ile ilgilenen birisi değilim bunun yerine işin arkasındaki mantık, felsefe ve son zamanlarda ise psikoloji (yatırımcının/robotun işlem açarken ve/veya kapatırkenki psikoloisini kastediyorum) ilgimi çekiyor.
karantina günlerinde bu okumaları yaparken, beğendiğim kısımları aşağıda paylaşmak istiyotum. bu postları giren arkadaşlara bir teşekkür, yeni okuyacakların dikkatini çekmek ve kendi adıma okumalar yapmak adına. çünkü, "marifet iltifata tabidir, ..."
her ne kadar alıntılar sürekli Tiberius'tan olmuş olsa da, Tiberius'un da girintilerinde bahsettiği erhanaçıkgöz1 ve y_koç' un feedback gibi fikirlerini ve başarılarını da yazıyor bu alıntılar. dolayısı ile her 3'üne bu paylaşımlar için teşekkür ederim. ayrıca 14 kat bir getiri sağlayan erhanaçıkgöz1'i de bir kez daha tebrik ederim.
Alıntı:
Originally Posted by Tiberius;2784566
[B
hocam bu çok güzeldi, meslektaşın olarak kesinlikle katılıyorum :))
kayıplarımı/kazançlarımı günlük/haftalık ve aylık olarak 3 periyotta takip ediyorum. proje takibi yaparken de burada aylık olarak paylaşıyorum. şimdiye kadar ay iyi başlasa da ay sonunu bekleyip ona göre paylaşım yaptım hep.
şimdi kendimi kontrol etmek adına 3 günlük durumu paylaşıyorum. hata yapmayip, ayı buralarda kapatsam benim için başarıdır. aslında artık işlem açmamak da bir çözüm tabiki ama onu yapamıyoruz işte :)
26,670.00
38,433.00
-5,888.00
cuma günü eksi gözüken bakiye, pozda kalsaydım ama benim için bugüne +2000puan demekti ama pişman değilim aksine yaptığım doğru bir hareketti flat kalmak. sürekli dalgalanan bir sistem yerine daha kararlı bir sistem benim tercihim. yani örneğin toplam getiri eğrisi +5000 +2000 -3000 +15000 olan bir sistem yerine benim tercihin +5000 +4500 +7000 +9000 vs gibi bir sistemdir her zaman. çünkü o eksi kısmın ne kadar daha süreceği nereden döneceği belli olmaz bunun yerine belirli miktarda zarara eyvallah deyip olası karlardan feragat etmeyi tercih ediyorum.
"laleli'den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız"
genelde yazi yazmak icin oturum acip yazimi paylastiktan sonra çıkış yapiyorum. o yüzden mesaj vs geldiyse görmüyorum ya da günler sonra haberim oluyor. bu yüzden geç cevap veriyorum soru soran arkadaşların yanlış anlamalarını istemem. çok sorulan bir iki soruyu genelden de yanıtlamak isterim.
iki tane soru var, temelde. karlar ne kadarlık teminatta oluyor? digeri ise komisyona çok para gidiyor neden, gün içi full mu poza giriyorsunuz?
aslında bu sorunun cevabını daha önce aşağıda da görüleceği üzere yazmıştım. ikinci yeniye toplamda 200k ile basladim. kazandikca hesabımda 200k TL ile yaklaşık 200 kontrat parası tutmaya, kalan karları dışarı çıkarmaya devam ettim. yaklaşık olarak bu hep böyle olmuştur, kaybettikçe bu rakamlardan daha az para tutmuşumdur teminatta (dışardan para eklemiyoruz kaybettikçe). eğer o gün işlem yapamadıysak veya çekmeyi unuttuysak para orada kalmıştır ertesi gün çekmişizdir veya full poza girmişizdir garanti olsun diye çekimi ertelemişizdir. bu rakamların ne kadar üzezinde ise bakiyemiz, kazancımız o kadar iyi bu aralığın ne kadar altında ise kötü olmuştur o ay.
aslında nema kısmına bakarak, kimin ne kadar teminatı varsa yaklasık (ortalama) olarak da hesaplayabilirsiniz. ekstrelere baktıgımızda birisinde 776.81 tl digerinde ise 765.24 tl nema var. takasbank nema oranını bilmiyorum ama şöyle 1 hesap yapabiliriz. bugun baktigimda 10 000 TL için günlük 2.02 TL nema vermiş. 10 000 TL için ayda 60.6 TL nema yapar. oran-orantı ile ayda 770 TL nema almak için hesabımızda 127 000 TL olmalı. (faiz oranı da yaklaşık yüzde 7.27) oluyor. yani bir ay içersinde ortalama 127k olmuş bir hesabımızda teminat olarak. yaklaşık olarak bu sekilde, nema faiz oranını biliyorsanız tam olarak hesaplayabiliriz.
diğer soru ise gün içi full poza mı girdiğimizden bu kadar komisyon ödüyoruz'du. cevap hem evet hem hayır. öncelikle hem çok hata yapan biri olarak hem de batık maliyetlere dikkat eden biri olarak stop oranım çok yüksek, bu bir etken. diğeri de evet gün içi full poza girebiliyorum. şöyle ki:
izmirdesiniz agustos ayındasınız hava açık gönül rahatlığı ile kısa kollu elbiseler ile dışarıda dolaşabilirsiniz. ama yine izmirdesiniz güneş açmış ama aylardan şubat güneş yakarsa en fazla montunuzu çıkartır elinizde taşırsınız o da geçici bir süre.
eski yazılanları yeni yeni okumaya başladığımı söylemiştim. erhanaçıkgöz1 bahsediyordu, sisteminden eline göre poza giriyor el iyiyse poza giriyordu ve bunu duruma göre farklı kaldıraçlarla yapıyordu. tam olarak aynı veya benzer şey söylediğim. dün saraylının yazılarını da tekrar okumaya başladım. 7-8 sene önce okumuştum daha önce o da benzer şeylerden bahsediyordu. o zaman anladım, çok mantıklı vs demiştim ama tabi özümsememiştim ne anlama geldiğini nasıl kullanacağımı bilmiyordum. eski okuduğum kitaplardaki bazı notlara da göz gezdirmiştim bu hafta (evet vaktim boldu bu hafta :) ) orada da batık maliyetler vs kaç sene önce okuduğum kitaplarda ve ben bunun ne demek olduğunu daha yeni anlayıp, kullanabilmişim. eeee, ne demişler: "akıl hazır değilse göz göremez"
arka arkaya son 3 yazıyı da ben yazmış oluyorum bu yazı ile birlikte. bir iki kitap da yazmaya başlasam; karantina günlerinde borsa, temettü berberciliği, paladan kaçarken ... karantinada olduğum belli olmuyordur umarım :) şaka bir yana herkese bol sağlıklı ve kazançlı günler.
cemal süreya ile açtık perdeyi, ülkü tamer ile tamamlayalım.
"aman, kendini asmış yüz kiloluk bir zenci,
üstelik gece inmiş, ses gelmiyor kümesten;
ben olsam utanırım, bu ne biçim öğrenci?
hem dersini bilmiyor, hem de şişman herkesten.
iyi nişan alırdı kendini asan zenci,
bira içmez ağlardı, babası değirmenci,
sizden iyi olmasın, boşanmada birinci...
çok canım sıkılıyor, kuş vuralım istersen."
Güzel yazılar ikinci yeni hocam ancak sanırım en çok merak edilen şey
Elinin iyi olduğunu nasıl anladığın ? :)
28 AYLIK ÇALIŞMA
https://i.hizliresim.com/mTker3.jpg
Yaptığımız performans çalışmaları ve gerçekler çoğu zaman birbiriyle örtüşmüyor
Mantıklı ve sürekli olan (aylık düzenli üzerine koyan)sistem başarılı olduğunu görüyorum,hiçbir başarı tesadüf değilmiş
1DK dan uzun olan sistemler sinyale geç kalıyor,bazen 1 dk bile yetersiz kalıyor
Deneyerek kendimizi geliştirmeye devam,daha öğrenilecek çok şey var
Aslında kurulan mantık doğru olsun,yoksa kod bilgisinin ileri seviyede olması gerekmiyor bence
Kurduğun mantığı koda döktükten sonrası geliyor
1dk 500.000 bar
https://i.hizliresim.com/S0Ypbl.jpg
1 dk 818000 bar
https://i.hizliresim.com/n9ExkO.jpg
Doganay tebrikler sistemler güzel görünüyor. Reelde ne kadar işlem yaptınız .gercek hayata yansıması nasıl .
Devran hocam sürekli sistemin üzerine birşeyler koymaya çalışıyorum,2 aydır reelde çalışıyor,ama sürekli güncelleyerek,doğruyu buldum dedikten sonra daha dokunmayacağım
Tabloda gözüken değerleri alamıyoruz
örnek bir barda alış girdiyse onun kaymasından ziyade ideal kar zarar hesaplamasında barın açılışını baz aldığı için ciddi farklar çıkıyor reelde
Bir süre daha ufak lotlarla testlerden sonra gerçek ortaya çıkacaktır
"ayıptır söylemesi vakitsiz Üsküdarlıyız abiler." eceayhan
aslında foruma geldiğimden itibaren yazdım daha açık yazamıyorum tabi. oradan göz atabilirsiniz. eski yazılar çok faydalı. ben hepinizin eski yazılarını okudum gerçekten çok faydalandım. kafamda yeni fikirler, denenenecek şeyler oluşturdu. bu konudan bağımsız, keçi'nin hisse stratejisi de ilginç, üzerinde düşünmeye reverse engineering yapmaya değer ama kaldıraç daha cazip geliyor tabi önce oradaki sorunları, eksiklikleri gidermek gerekli.
başka bir yoldan gidip, soruyu tersten soralım: elimizin kötü olduğunu nasıl anlarız? sadece bunu elemine etsek bile başarı şansımız çok artar. yani elimiz kötü ise kayıpları sınırlayacağız. hepimiz %50 kayıp durumunda başlangıç portföyümüze gelmemiz için %100 yapmamız gerektiğini biliyor. bu bile bize, kayıpları sınırlandırmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. daha önce de yazmıştım benzer şeyi; ben portföyümü açıp en yüksek 10 kaybımı yazdım, bir sürü kayıptan en yüksek 10 tanesini sadece. bu kayıpları hiç yapmasam portföyümün durumun düşündüm sonra bu kadar değilde sadece toplam tutarın %10unu zarar yazdığımı, %20'yi vs vs. portföy inanılmaz yerlere geliyordu. herkes kar peşinde koşarken, ben zararlarımı nasıl sınırlandırım onun peşindeydim. stop söylemek/yazmak çok kolaydır, uygulamak çok zordur. "stop, ateşten bir gömlektir, herkes giyemez." peki, elimin kötü olduğunu nasıl anlayacağım? kazanma ihtimalinin çok olduğu zamanlarda oyuna girebilirim veya aldıktan/sattıktan sonra portföy eksi yazıyorsa kötüdür. zararı ne kadar kısa kesersem, kaybımı o kadar çabuk telafi ederim. batık maliyetler konusunda bahsetmiştim. psikoloji ve davranışsal finans konusunda çok kitap okudum son 6 ayda, (tiberius hocamızın kulakları çınlasın elektronik mühendisliği kitapları/dersleri işe yaramıyor olabilir ama psikoloji öyle değil) twitterda temettü emekliliği ile ilgili bir konuda bunlardan bir tanesini de paylaşmıştım erhanacikgöz1 hoca da vardı twitte, o kitapta da bahsediyor bu konudan.
esas sorumuza yine gelelim: elimizin iyi olduğunu nasıl anlayacağız?
karşıyaka'da temmuz ayında yağmur yağsa bile tshirt ile dışarı çıkarım, yağmur yağıyordur ama birazdan (10dk/30dk/60dk vs sonra) yağmur dinecek güneş açacak, biraz ıslanmış olurum sadece ama kısa süre sonra bir sorun kalmaz maliyetime göre pardon ıslanma miktarıma göre kuruma süresi değişir sadece sonrası mutluluk.
ama yine karşıyaka'da şubat ayında yağmur yağdığında 1 haftadır yağmur yağıyor oysa daha önce yarım saatte güneş açıyordu yine nasılsa güneş açar diyerek tshirt giyip dışarı çıkmam. burada ilk durumda güneşin açacağını, diğer durumda açmayacağını -açsa bile kısa süreli olacağını- nasıl bildim? cevap, mevsimler. buradan sonra bir cümle daha yazarsam konu apaçık olacak ama bu kadarla kalsın.
giriş paragrafından sonraki ilk paragraf psikoloji/risk yönetimi, ikinci paragraf ise matematik/sistem/robot dediğimiz şey. ben bunları tam olarak yapabiliyor muyum, tabi ki hayır. herkesin gözünün önünde gelişiyor ikinci yeni projesi. hata yapıyoruz, not alıyoruz, yazıyoruz burada hatalarımızı, bir daha yapmamaya çalışıyoruz sonra başka hatalar yapıyoruz :)
"ayıptır söylemesi vakitsiz karşıyakalıyız abiler." ;)
Doganay tebrik ederim.
Üşenmeden net getirileride hesapladım.
28 aylık datada net aylık 20 bin üzeri puan var
500.000 barlık datada aylık net 15 bin üzeri puan var
818.000 barlık datada aylık net 12bin üzeri puan var
Komisyon ve kaymayı düşürkende bayağı cömert davrandım. İşlem başı 100 puan düştüm. Normade 70 puan felan düşüyorlar.
Sistem net getirisi, profit factör , kazanma oranı , max dd , işlem sayısı felan müthiş .
Bundan önce en başarılı net puan getirmiş sayın ykoçun sistemiydi . Onun sistemi 48 aylık data ile net aylık 10 bin puan felan getiriyordu. Siz onu geçmişsiniz. Tabi sayın ykoçun sistemini en son 1 sene önce felan görmüştüm, son durumunu bilmiyorum.
Sayın doganay bu 818.000 barlık data ile bileşik getiri eğrisinde ay bazında durum nasıl aylık bazında zararlı ay varmı.
Selamlar,
Eve hapsolduğumuz şu günlerde biraz sosyal medyaya bakayım dedim.
Hissenet de eski göz ağrımız bakmasak olmaz.
Bakınca da bir iki satır karalıyım dedim.
Sevgili Doğanay çok sevdiğimiz bir dostumuz.
@Doğanay
Sevgili Doganay, reelde bu rakamların yanına dahi yaklaşılamaz.
Sistemlerinde bence sakıncalı olan bazı teknikler kullanmış olabilirsin.
Optimizasyonla dahi çıkmayacak kadar yüksek rakamlar bunlar.
Sosyal medyada bu tarz teknikler kullanıp resim paylaşan biri var.
Senin de onu takip ettiğini biliyorum.
Sistemlerini tekrar gözden geçirmeni öneririm.
@ikinciyeni
Forumda İzmirli biri vardı, muhtemelen osundur.
Asıl Mevzu (GAP'ler);
Buradaki arkadaşlardan biriyle arasıra whatsapplaşıyoruz.
İsmini vermiyim. kendi isterse açıklar.
Montanlı oynayan biri.
Farklı görüşlerdeyiz.
Montanlı oynayan biri gece pozisyon taşıyabilir mi? taşımalı mı?
Bir kaç defa sabah gapı üstüste ters gelirse sermayeyi bitirir.
Pozisyon kapatmanın ise işlem maliyeti var.
Bu durumda kendini rahatlatmanın bir yolu var.
"Benim sistemim gapları genelde tahmin ediyor."
Ben buna da katılmıyorum.
Çogumuz optimizasyon yaparak sistem oluşturuyoruz.
Optimizasyon, parametreleri tararken sabah gaplari yüksek puan oluşturduğu için
aslında gün içindeki harekete göre değil, sabah gaplarine göre parametre buluyor.
Oysa reelde sabah gapını bulma ihtimalin %50.
Arkadaşa sordum, gün sonu flat yapınca sistem puanın kaç oluyor?
Sıfıra düştüğünü söyledi. Yani aslında sabah gaplarini toplayan bir sistem olmuş oluyor.
Gece pozisyon kapatma maliyetini almak istemiyorsanız dahi,
sistem tasarlarken gece flat olacakmış gibi düşünmenizi tavsiye ederim.
Bu durumda gaplere göre değil, gerçek piyasa hareketine uyumlu bir sistem tasarlanmış olur.
Vakit bulursam stop konusunda da bir kaç cümle yazacağım yakın zamanda.
Saygılar.
@ikinci yeni yağmur örneği güzelmiş :)
@doğanay abi ben cok yüksek puan üreten sıstemlerden korkuyorum nedense çok işlem sayısı her zman avantajlı sistemin hareket kabiliyetini arttırıyor ve piyasanın her türlü zig zag hareketinden yararlanmaya çalışıyor. Fakat puan aşırıya doğru gittikçe sanki curve fitting ihtimali artıyormuş gibi geliyor bana.
Aylık net getirisi 22,000 puan ve üzerinde geziyor. BU devasa bir puan 3/1 oranla kullandığınızı varsayalım.
100,000 TL sermaye koysak 30 lotuyla trade etsek. 66,000 TL aylık ortalama net getiri demek.
Yani sermayenin %66 sı anlamına gelir bu.
Ortalama olması sebebiyle çok doğru degıl ama varsayımsal olarak bir bileşke hesap yapalım. 1 senelik.
100,000 * 1,66 yapıp 12 kere eşittire basalım hesap makinesinde. 43.782.147 TL
Bu kadar parayla trade edemeyeceğimize göre 1 mılyonda bitirelim.
5 Ayda 1 mılyonu geçiyorsunuz bileşke yaptıgınız da hadi ortalamalarınız biraz düşük varsaysak bile 8 ay diyelim.
8 ayda ana sermayeyi 10 a katlıyorsunuz. Hadi bileşke yaptığınız bölgelerden sonra biraz zarar ederek devam etse sistem 1 sene de 10 a katlıyorsunuz.
Ben benim sisteme darphane dedim. Fakat bu sistem MERKEZ BANKASI oluyor görünüşe göre :)))))))
BU sistemin gelecektede benzer bir başarıyı göstereceğine ve herhangibir sorun repaint vesaire olmadığına kanaat getirdiysem Şöyle söyleyeyim sokabileceğim parayı sokarım kredimi dersin tarlamı satarsın arabamı satarsın bilmem. Satarım sokarım abi. sonra o parayı 1 mılyona taşır 1 mılyonda da sabit sermaye koyar
her ay 660,000 TL cebe sokar. Buradaki sistemci arkadaşların hepsine 10,000 TL hibe ederim.
Hangi işi yaparsak yapalım bu kadar küçük sermayelerle her ay 660,000 TL para üretmemiz takdir edersiniz ki mümkün değil. Bunlar imkansız veya inandırıcı değil demiyorum hesaplar ortada.
Burada kafama takılan şey sistemin doğru calısıp calısmadığı Doğanay abi eskilerden çokça bu işe kafa yorduğuna şahidim. çok büyük emekler verdi sistemi için.
Lakin Daha önce gerek ben gerekse diğer arkadaşlar olsun aslında benim kendi adıma bu paylaşımları gerçek hespa özetlerini yapma gerekçem bu performans raporlarından dolayı. RAPOR bana sorarsanız biraz anlamını yitiriyor.
Niye yitiriyor çünkü bu işin özü sadece sistem tasarmalak değil o sisteme uyum sağlayabilmek uymak ve tabiki para koyabilmek. Haliyle gerçek hesap paylaşımı bu sebeple güven veriyor insana.
Yanlış anlaşılma olmasın doğanay abiyle zaten tanışıklığımız var bir itimatsızlık yok. Fakat bu getiriler inanması güç getiriler. Böyle birşeyin mümkün olup olmadığına ikna olabilmemiz için hesap özeti çok açıklayıcı olacak.
Gerçek hesap videoları çekme sebebim benim BU MUMKÜNMÜŞ demek ki dedirtmek için. Bunun mumkun olduğunu görebildiğiniz için çalışmaya başlıyorsunuz.
O sebeple doğanay abiden rica edelim eğer bir sakınca görmüyorsa gerçek hesap getirilerini de bir süre paylaşırsa. Hepimiz böyle birşeyin mumkun olduğuna inanabileceğiz. En azından bu rakamlarının yarısını üretebilme İNANCINA sahip olarak daha sıkı çalışabiliriz.
BU bence birilerine yardımcı olabilmenin en iyi yolu başka türlü zaten yardımcı olamayız insanlara düşünsenize kimse stratejisini vermeyecektir. kimse sistemini vermeyecektir. en fazla ipucu verebiliyoruz ancak zaten bu ipuçlarından birşey elde etmek ise biraz yaratıcılık ve hayal gücü gerektiriyor.
BU sebeple en iyi destek tabi eğer yardımcı olmak gibi bir gayemiz varsa. İleri düzey kazançların mumkun olduğunu gerçek hesabımız ile kanıtlayabilmek.
Doğanay abi yapabileceği en iyi yardım bu olur. İnsanlar bunun gerçek hesapta gerçekleştiğini gördüklerinde demekki sıkı çalışırlarsa bu kadar olmasa bile bunun yarısı veya 3/1 i kadar getirinin bile mümkün olabileceğini göreceklerdir. Buda insana çalışma azmi motivasyon verecektir.
Hepimizin gelir düzeyi belli sermayesi belli bir kere 1 mılyona cıktıktan sonra 300 lot bağlayıp bıraksak ve ayda sadece 50,000 TL para üretiyor olsak mesela harika değil mi varsa aranızda ayda 50,000 TL kazanan bana göre sistemcilikle uğraşmasına gerek yok. Bu çok iyi para basit faizle. Kaldı ki 50 bın TL doğanaya abinin sisteminin aylık getirisinin 13/1 'i yapıyor.
İnşallah bu sistemde bir problem yoktur. İnşallah doğanay abi bu sistemin getirisi gelecekte de benzer bir biçimde devam eder. Bunu inanın çok istiyorum. Bütün samimiyetimle söylüyorum ki bunu SADECE DOĞANAY ABİ için dilemiyorum. Aynı zamanda bizler için istiyorum. Bu mümkünse eğer gerçekten gerçekleşirse bu getiriler gerçek hesaptada böyle giderse gerekli özverili çalışmayı gösterirsek hepimiz istediği sistemi ve parayı kazanabileceğine inanarak çalışmaya başlar.
bu yazıyı farketmeden hesap kıtap yapmışım.
zaten sistemin bunu üretmediğini söylemiş. Ancak bu sekılde test hiç saglıklı olmadığını düşünüyorum. niçin sistemi böyle gösteripte gerçekte testi bu şekilde yapmaya çalışıyorsun abi sistemi reelde gerçekleşmesi mumkun olan şekle çevirerek performansı gör beğenirsen gerçeğe baglayıp birde gerçekle arasındakı farka bak.
Burada üzerinde özellikle durdugum bir konu var GERÇEK HESAPLA DEFTER ÜZERİNDE HESAP BENDE %99 oranında tutuyor %1 lik fark ise uzalaşma fiyatı ve faiz gelirinden farkediyor kaymasından tutunda vade geçişine kadar herşey olması gerektiği gibi.
BU kendi kendini kandırmaktan öte geçmiyor kı. Gerçekten alamadıktan sonra performansı böyle görsen ne görmesen ne biraz realist olmak lazım.
BU arada ikinci yeninin bahsettiği kitap sanırım şu;
Kitabın kapağı ilginizi çekti mi ?
Akıllı kararlar
Mantıksız insanlar
Kapakta bire bir lojik var.
https://i.hizliresim.com/JVLqY8.jpg
"ne yazsam ona tutsak
adı şehnaz " Attila İlhan
@Tiberius: hocam, daha önce hiç yazmadım forumda. ideal ilk çıktığı zamanlar, öğrenmek için okuyucuydum siz daha ideal çalışanı değildiniz. sonra koptum zaten. arada okumadıklarımı da bu karantina günlerinde okumaya başladım. dediğiniz arkadaşı da tanımıyorum.
twitter'da da böyle, sadece okumak için açmıştım sonra baktım hiç twit olmayınca insanlar engelliyor daha sonra ara ara birşeyler yazmaya başladım. hatta bi ara ideal'in kurumsal hesabı engellemişti beni. sezai beye yazmıştım twiterdan "hocam kurumsal hesap durduk yere neden engeller? yanlısımız olduysa soyleyin lutfen" diye, o da "bilmiyorum, sanırım bir yanlışlık oldu" tarzında birşey söyleyip düzeltmişti sağolsun :)
gap konusunda söylediklerinize katılıyorum 1 ayda sabaha poz taşıdığım 2 olmamıştır, 1 belki. ama gece seansına taşıyıp orada kapandığım çok olmuştur. ikinci yenide gap' leri ben de dışlıyorum. ayrıca kapanma maliyeti dediğiniz nedir ki abi, poz taşıma riskinin yanında. ama yeni projemde, apranti'de hedge modülünde geceye çoğu zaman pozla girecek/girmeli çünkü adı üstünde hedge modülü. zaten hedge modülü olduğu için kontrat sayısı sınırlı olacak. bu arada evet yeni sistemimin adı, apranti.
@erhanacikgoz1: evet, hocam kitap buydu. bundan önceki kitabı da (dürtme)tavsiye ederim, okumak isteyen arkadaşlar olursa.
"ne yazsam ona tutsak, adı apranti" inşallah bu konuya geleceğiz daha sonra.
Ustad sizi tekrar forumda gormek cok guzel. Eski forumdaki tum robot/sistem basliklarini okuyup bitirdikten sonra guncel foruma dondugumde artik yazmiyor olmanizi buyuk bir eksiklik olarak gormustum. Kafamdaki sistemi koda dokerken paylasimlarinizdan bolca uyarlama yaptim. Hazir firsatini bulmusken hem "ideal" hem de forumdaki paylasimlar icin tesekkur etmek isterim!
GAP lar konusunda ben de sizinle ayni goruste degilim. Dusuk MaxDD'li bir sisteminiz varsa ve kaldiraci dogru ayarlamissaniz sermayenin bitmesi cok dusuk bir olasiliktir.
Selamlar,
Kaldıraç doğru ayarlandığında GAP sorun olmayabilir.
Yüksek montanlı oynayanlar için bu uyarıyı yapmıştım.
Ancak;
Kaldıraçlı piyasayı tercih edenler genelde bundan yararlanmak ister,
yani yüksek kaldıracı tercih eder.
Doğru sinyali bulmak çok zordur.
Trend-follower sistemlerde doğru sinyali bulmak çok önemli değildir.
Sistem, piyasada trend oluşacağını varsayıp sinyalini açar,
trend devam ettiği sürece yeni bir sinyal arama zorunluluğu yoktur.
Bu yüzden trend follower sistemler uzun vade hareketi yakalamak için geceye pozlu girmek zorundadır.
GAP riskini almak istemiyorsan, hergün iyi sinyal bulmak zorunludur.
Bu ise trend follower sistemlerde pek mümkün değildir.
Bu durumda patern tanıyan sistemler daha anlamlı hale gelir.
Patern sistemini tercih edersek, yüksek fiyattan satıp düşük fiyattan almayı hedefleriz.
Yani trend-follower yerine nispeten counter-trend sistem kullanmak zorunda kalırız.
Piyasanın nerede döneceğini ancak piyasayı yapan bilir.
Biz bunu bilemeyeceğimize ve trende ters hareket ettiğimize göre mutlaka stop kullanırız.
Pekiyi, nasıl bir stop kullanmalıyız ?
Her açılan işlem için bir stop mu ?
Yoksa o gün için kumulatif bir stop mu ?
Aleykümselam Sn Tiberius, hoşgeldiniz.
hazır sizi forumda görmüşken 1 kaç şey istesek , pişman etmeyiz umarım.
X30 hisselerinin Endexe etkisi (Matriksten haftada bir bakıp güncelliyorum sürekli değişiyor)
hisselerinin Endexe etkisi ideal içinde varmı? bulamadım. varsa kodla nasıl okuyacağımızı yoksa ilave edebilirmisiniz sorayım dedim.
https://i.resimyukle.xyz/QJQ9JO.png
https://i.resimyukle.xyz/yfe3HG.png
2. soru bu dosyayı excell dosya yapıp sistemle okutunca (30 kb) ideal kilitlenebiliyor ancak csv dosya (3 kb) okutunca sorunsuz çalışıyor.
bu dosya internette bir FTP adresine yüklenmiş olsa sabahları bir kez oradan ideal içindeki bir klasöre eskisini değiştirerek sistem içinden kodla indirilebilir mi?
mümkünse 2 satır kod örneği nasıldır.
selamlar.
Aleykum selam sevgili bear bull.
Bunu bizim ekiple paylaşıyım.
Yapılabilir birşey ise mutlaka yaparız.
Sana zahmet şirket algo hesabına mail atabilir misin bunu.
Merhaba arkadaşlar, sistem karşılaştırma mesajlarınızın arasına girmiş oluyorum ama bir sorum olacaktı, ideal ile forex piyasasında işlem yapabiliyor muyum, işlem yapan kurum var mı?
Tiberius hocam selamalar
Bu sistemim tamamen yeni,altı üstü 3 ayrı mantıkta ortalamalardan yola çıktım
Sosyal medyada kimi takip ettiğimi tam anlayamadım,ama şua an sosyal medyada birisiyse onlardan alınmış bir sistem değil
Geçmişte üzerinde durduğum,burada bana örnek bir segmantasyon sistemi veren,orhan akdoğan arkadaşımızın sistemi üzerinde çok durdum
Fakat şu anki sistemin 1 al-1 sat koşulu var
Burada sizden çok şey öğrendik
Bu rakamları alamayacağımı onca yıllık tecrübeden sonra net olarak biliyorum
Ekstre paylaşma işini ben pek uygun görmüyorum,soran arkadaşlar için
Ancak sistemin bu haliyle geçen hafta ortası itibaren aktif ettim
Önümüzdeki günlerde-haftalarda reel getiri konusunda bilgi veririm tabiki
Devran hocam son 2 ay ekran bu şekilde,reel için önümüzdeki dönem göreceğiz
https://i.hizliresim.com/AYXxdk.jpg
Erhan merhaba
Senin bu konudaki fikirlerini hep önemsemişimdir
Amacım kendi psikolojime uygun sistemi yapabilmek
Örneğin az işlem yapan bir sisteme benim psikolojim dayanmaz,manuel müdahale etmek ihtiyacı hissederim
Borsa viop işi benim hobi taraflı yaptığım bir işlem,her zaman kendi öz işim ilk planda
Buradan çok büyük kazançlar sağlayacağımı düşünmüyorum
Ama az lotla düzenli üzerine koyan bir sistem benim için başarıdır
Geçmişte hayakkırıklıkları çok yaşadık,kendimizce çok kaybettik
Ben burada paylaştığım sistemle büyük umutlar peşinde değilim,denerim baktım olmadı çöp olur,başka mantık kurarak başka kodlar yazma peşine gideriz,yıllarca böyle oldu
Burasıda hayatın bir parçası,deneye yanıla kendi psikolojimize uygun bir sistem yazabilirsek ne ala,olmadı can sağlığı
Tiberus Hocam,
Teşekkürler.
https://hizliresim.com/VfWXqG
bende kendimce bi talepte bulunayım. belki aynı sorunu yaşayanlar vardır.
sistemlerimizin gerçekleştirdiği emirler aşağıdaki bölüme gün içinde listeleniyor ancak gün sonunda bu liste otomatik siliniyor. bazen günlerce uzak sunucuya girmediğimiz durumlar oluyor. bunun gece silinmeMEsi sağlansa olurmu? silmek isteyen zaten sağ klikle kolayca silebilir. ancak otomatik silinince onlarca sistemin eski sinyallerini bulmak epey vakit alabiliyor.
https://i.hizliresim.com/TrH29P.png
Benim icinde ihtiyac gun sonu liste temizleniyor.
Eskiden ideali kapatana kadar silinmezdi.SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
aslında ben ideale mail attım ama tek benim kişisel talebim gibi düşünüp dikkate almadılar. halbuki bunun oto silinmesi yerine isteğe bağlı silinmesi silmek isteye olumsuz bi etkisi yok ancak silinmesini istemyene olumsuz etkisi var. neden ısrarla yapmıyorlar anlamış değilim. Çok kişi talep gelirse düzelir belki
5 6 ay once bende mail atmistim.SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ikinciyeni forumdaşın ilk ekstresini gördüğümde zaten geceye poz taşımadığını anlamıştım.
aslında herifin sistemi diye bir sistem yok.
algo denen konu tamamen para yönetimi ilintili.
kaybolmayanını şöyle yapabilirsiniz aslında.
EmirGonder kodu sonrasına aşağıdaki kodu eklerseniz txt dosyada sabit boşluklu iyi görünen bir log elde edilebilir.
(csv yada excele değil çünkü excel açık kaldığından log yazmaz fakat notepadde açık kaldığında log atmaya devam edebilir.)
PHP Code:
//İşlem Logu Yaz
string Log= Sistem.Name.PadRight(20, ' ');
Log+=DateTime.Now.ToString("dd.MM.yyyy HH:mm:ss").PadRight(20, ' ');
Log+=Sistem.EmirSembol.PadRight(20, ' ');
Log+=Sistem.EmirIslem.PadRight(20, ' ');
Log+=Sistem.EmirMiktari.ToString().PadRight(20, ' ');
Log+=Sistem.EmirFiyati.ToString().PadRight(20, ' ');
using (FileStream fs = new FileStream( @"D:\Emirler.txt", FileMode.Append, FileAccess.Write))
using (StreamWriter sw = new StreamWriter(fs)) { sw.WriteLine(Log); }
Uzun bir aradan sonra selamlar, hem Erhan Beye hem de diğer arkadaşlara... Epey bir iş yoğunluğundan sonra şu virüsten dolayı biraz da olsa sistemlerle uğraşacak vakit bulabildim. Hala yeni başlıyor sayılırım. :D Daha önce ufak ufak bişeyler yazmıştım ama onları çok anlamlı bulmadım. Fakat en azından sanalda denemelere başlamadan önce kafama çok temel bazı şeyler takılıyor onları sormak istiyorum. :)
1. Oluşturduğum sistemin verimli çalışıp çalışmama ihtimalini en güzel acaba nasıl anlayabilirim? Yani bir şekilde backtest / optimizasyon yapmam gerekiyor, ama bunun belli bir sistematiği var mı? Sistemi optimize etmem gerekiyor ki bunu en mantıklı nasıl yaparım?
2. Sistemi optimize ettim, ediyorum farzedelim. Ben o sistemin iyi olup olmadığını illa ki gerçekte deneyerek anlarım, fakat denemeye değer olup olmayacağını anlamanın bir yolu yok mudur ki? Örneğin gelecek vadedebilecek bir sistemde PF şu kadar olabilmeli, max dd şu kadar olmalı, karlı işlem yüzdesi şu kadar olabilmeli gibi tahminlerle alakalı siz de, tecrübeli diğer arkadaşlar da ne der acaba?
3. Bu soru belki çok genel olacak ama iyi dediğimiz bi sistemde -atıyorum aylık olsun- en fazla kaç işlem yapması mantıklı veya böyle bi yaklaşım gereksiz midir?
Bu arada Erhan bey en başta söylemiştiniz zaten sistem kurmak vadelilerle uğraşacaksan mantıklı diye. Bunları o çerçevede soruyorum.
Bunlar bu forum için çok klasik sorular olabilir, içime öyle geliyor:). Forumu en baştan okumaya başladım bu yüzden. Ama aklıma takıldı, sormadan da duramayacam. Cevap verirseniz çok mutlu olurum :)
Emir listesinin silinmesi ile ilgili güncelleme yapıldı.
Sezai bey ile irtibata geçebilirsiniz.
https://i.hizliresim.com/QPe1r0.png
giriş tavsiyesi; hiç bulaşmayın, zamanınıza yazık.
eğer zamanım çok, paramda çok, canım da sıkılıyor birşeylerle meşgul olsam fena olmaz aslında diyorsanız, niye olmasın.
Niye olmasın diyenler için ilk tavsiyem poker gibi at yarışı gibi daha faydalı işlerle uğraşmak.
ikinci tavsiyem ise; sürekli sinyalde olan robotlara daha basit sistemlerde başarılı olmadığınız sürece bulaşmayın. basit başlayın.nasıl basit?
yapmanız gereken ilk robot türü çoğunlukla FLAT da duran robot türüdür. en emin olduğunuz koşulda pozisyon açan ve bu pozisyon için kar-alan yada zarar kesen bir robot yapın.
bunda başarılı olamıyorsanız robotu bırakın pokere başlayın.
sizin sorduklarınız;
1-
repaint nasıl yapılır, nasıl yapılmaz öğrenin. repaint maç bittikten sonra kupondaki tahmini tükenmez kalemle değiştirmek demektir.o lanet olası son bara bulaşmayın.forumu okuyun.
brüt karın(komisyon ve kayma hariç) hayal kırıklığı olduğunu ve performans ekranının brüt kar gösterdiğini bir kağıda yazıp monütöre yapıştırın. her kahve yudumunda o kağıda bakıp derin derin düşünün.
2-
para, para, para. ne kadar parayla başladığınızı, ne kadar sürede ve ne kadar "NET" TL elde ettiğinizi sisteminizde hesaplayın. tatmin ediyor mu? güzel demektir. hesaplayamıyorsanız giriş tavsiyesini dikkate alın robotu bırakın pokere başlayın.
3- işlem sayısının bir önemi yok aslında, eğer kayma-komisyon dahil kar hesabı yapıyorsanız.eğer kayma-komisyon dahil kar hesabı yapıyorsanız.eğer kayma-komisyon dahil kar hesabı yapıyorsanız.