Rutine devam.. Hafta sonuna Kapanış TE'de 173,40'dan aldığımız TUPRS payları ile girdik. Pazartesi ola hayrola.
Yatırım tavsiyesi içermez.
Printable View
Rutine devam.. Hafta sonuna Kapanış TE'de 173,40'dan aldığımız TUPRS payları ile girdik. Pazartesi ola hayrola.
Değer Yatırımcılığı kavramı ile ilgili çokça eleştiri yaptım burada. Genelde 'değer yatırımcısı'yım diye kendini tanımlayanların 'değer yatırımcılığı'nın ne olduğunu bilmediğine dayanıyordu bu eleştirilerin büyük kısmı. Değer yatırımcılığı şirketler hesapladığımız değerinden yeterince iskontolu ise ve yeterince margin of safety (güvenlik marjı) durumu varsa alıp değerine erişinceye kadar beklemek idi işin özünde. Ancak memlekette değer yatırımcıları diye kendini tanımlayanlar genelde kendince beğendiği şirketleri alıp uzun süre beklemeyi değer yatırımcılığı zanneden insanlardan oluşuyor. İşin bu kısmı problemli.
İşin başka problemli bir kısmı daha var: Gerçekten iskontolu bulduğu şirketleri alan ve bu şekilde gerçekten değer yatırımcısı kabul edilebilecek insanların o şirketleri sınırsız bir süre elde tutma eğilimi içerisinde olması durumu. Halbuki ki bir şirkete değerleme yaptınız ve şirket hesapladığınız değere göre iskontolu ise bu şirketteki iskonto durumu ortadan kalkıncaya kadar şirketi elinizde tutar, sonrasında iskontolu olma durumu ortadan kalkmışsa ve hatta pahalı olmuşsa elinizden çıkarırsınız. Değer yatırımcılığının temel mantığı budur. Bunun için de her bilanço dönemi şirketin değerlemesini gözden geçirir, iskonto durumunun devam edip etmediğine bakarsınız. 2 türlü iskonto durumu ortadan kalkabilir: Birincisi, şirket borsada çok iyi bir fiyatlama yapar ve aldığınız dönemdeki iskontoyu ortadan kaldırır. İkincisi şirkette durumular bozulur ve yaptığınız ilk değerlemeye göre ucuz görünen şirket şu andaki yeni değerlemede artık ucuz değildir, hatta pahalı bile olabilir. Bu durumda da şirketi elinizden çıkarırsınız. Değer Yatırımcılığının özü budur.
Değer Yatırımcılığı = Uzun Vade Yatırımcılığı gibi bir denklem asla söz konusu değildir, işin temel mantığına terstir bu yaklaşım.
Trend çizgileri çekip bu çizgilerin kırılmasına göre trendin bozulduğuna hükmeden insan sayısı oldukça fazla. Halbuki gerçekte bir trend yapısının bozulup bozulmadığı çizdiğimiz çizgilerin kırılıp kırılmamasına göre ölçülmüyor.
Bir trend yapısının bozulup bozulmadığını şu şekilde takip etmeliyiz:
- Yükselen bir trend oluşan her tepenin bir önceki tepeden daha yüksek, oluşan her dibin de bir önceki dipten daha yüksek oluşması durumudur. Yüksek Tepe (YT), Yüksek Dip (YD) olgusu ne zaman bozulursa o zaman yükselen trend bozulur.
Yani oluşan yeni tepe bir önceki tepeden daha düşük bir fiyatta oluşmuşsa, oluşacak dibe bakılır. Eğer dip de bir önceki dipten daha düşük bir fiyatta oluşursa, bu durumda yükselen trend bozulur. Yoksa sadece dipleri birleştirerek çizilen trend çizgisinin altına doğru oluşan her ihlal trend bozucu bir durum değildir. Bir çizgi ile trend belirlemek görsel bir kolaylık sağlasa da her zaman gerçekçi bir yaklaşım olmayabilir ve yanıltıcı sonuçlar doğurabilir. Trend çizgisi aşağı kırıldı diye trendin bozulduğunu düşünüp stop olursunuz, halbuki belki piyasa yapısı henüz değişmemiş, daha düşük bir tepe ve daha düşük bir dip oluşmamış, yani trend bozulmamış olabilir.
https://i.hizliresim.com/5a1xznx.jpg
Mesela bu şekilde olduğu gibi trend çizgisine göre trendin bozulduğunu düşünüp trendden düşmüş olsanız sonrasındaki hareketi kaçırmış olursunuz, eğer hatanızı kabul edip tekrar trende oturmayı bilemezseniz. Halbuki şekilde görüldüğü gibi her tepeyi daha yüksek bir tepe, her dibi daha yüksek bir dip takip ediyor. Trend çizgisine bakarsak trend bozulmuş.
- Alçalan trendde de yükselen trendin tam tersini takip ederiz. Her defasında daha düşük tepe (DT) ve daha düşük dip (DD) oluşmalıdır. Bu yapı bozulursa, yani daha yüksek tepe ve daha yüksek bir dip oluşursa alçalan trend sona ermiş kabul edilir. Bir düşen çizgisi çekip bu çizgi kırılınca hemen düşen trendin bittiğine hükmetmek anlamsızdır. Bu çizginin üstünde de pekala fiyat sonsuza kadar düşebilir.
https://i.hizliresim.com/8vpd2pj.jpg
Mesela bu şekilde görüldüğü gibi alçalan trend çizgisi yukarı kırıldı diye alçalan trendin sona erdiğine hükmedip pozisyon alırsanız, fiyatın düşmeye devam etmesiyle zarar üstüne zarar yazacaksınızdır. Trend çizgisinin üstünde olmanız alçalan trendin sona ermediği gerçeğini değiştirmeyecek, çizdiğiniz çizginin üstünde de trendin uzunca bir süre düşmeye devam ettiğini negatif bir şekilde tecrübe edeceksinizdir. Halbuki yapmanız gereken tek şey düşen tepeler ve düşen dipler yapısının bozulup bolzulmadığına bakmak olacaktı.
Eğer bir fiyata göre bir trend takipçisi iseniz, bu şekilde piyasa yapısını takip etmekte fayda var. Amacınız erken önlem almak ise ve bu yüzden mesela yükselen trend çizgisi bozulunca çıktı iseniz, fiyat sonrasında çıktığınız yerin üstüne devam ettiyse, kararınızın yanlış olduğunu kabul edip tekrar pozisyona dahil olmanız gerekebilir. Yanlış karar aldığını fark ettiğinde egosunu susturabilen ve tekrar pozisyona dahil olabilendir bu işten para kazanacak olan.
"Fiyat hareketinin dünya genelindeki tüm haberleri, görüşleri ve trader'ların ve yatırımcıların kararlarını kapsadığını ve ayrıntılı analizlerle gelecekteki piyasa yönüne ilişkin bir sonuca varabileceğimizi söylemek şüphesiz doğru olsa da, hacim olmadan bu fiyat analizini doğrulamanın hiçbir yolu yoktur. Hacim doğru analiz etmesini bilene fiyatın yönünü gösterir, fiyat hareketini teyid etmemize ve analizimizin geçerliliğini kontrol etmemize imkan tanır. "
Anna Coulling
Bir maçın 0-0 bitmesi ile 4-4 bitmesi arasında sonuç olarak çok fark yok. Ama sentiment olarak 4-4 kendi içerisinde çok farklı şeyler barındırıyor olabilir ve kesinlikle 0-0'dan çok farklı bir hikaye sunar bize.
1. Senaryo:
Oyuna çok iyi başladınız ve skoru 4-0'a kadar getirdiniz. Her şey iyi görünüyor. Sonra arka arkaya goller yediniz ve maç 4-4 bitti.
2. Senaryo:
Oyun çok kötü başladı, ve üst üste hatalar yaptınız, rakibiniz size bariz bir üstünlük kurdu ve skor 0-4 oldu. Sonrasında toparlandınız ve oyunun üstünlüğünü ele geçirdiniz ve 4 gol atarak skoru eşitlediniz maç 4-4 bitti.
3. Senaryo:
Maçta iki taraf da birbirine hiç üstünlük kuramadı ve maç başladığı gibi 0-0 bitti.
Şimdi bu 3 senaryonun bir birine eşit olduğunu söylemek mümkün mü? Puantaj olarak mümkün. Ama sentiment olarak ve bir sonraki maça yansımasını düşünürsek 3 senaryonun da aynı kapıya çıkacağını düşünebilir miyiz?
Fiyat hareketlerini de benzer bir gözle izlerseniz bir sonraki maçta eğilimin hangi yöne olabileceğini kestirmek biraz daha kolaylaşır. Elbette her maç başka bir maçtır, her rakip farklıdır. Ancak bir önceki maçın sentimentinin etkisi olmayacağını iddia etmek genel eğilimin, genel gidişatın nasıl oluştuğunu anlamamak demektir.
Korkma!!!...............
Hala geçmişte kalmış Hollanda imajını taşıyor bizimkiler kafada. Biraz üstlerine gidince darmadağın oluyorlar.. Bizimkilerin biraz cesaretlerini toplaması lazım.. Gullit, Rijkard, Van Basten yok.. Hatta Davids, Seedorf, Kluivert, Overmars da yok.. Hatta hatta Sneijder, Kuyt, Robben de yok.. Bu takımı yenersiniz, korkmayın yeter!!
Adamlar pivot santrafor sokmayı aklettiler.. Darısı bizim Montella'nın başına.. Oyun Cenk'i çağırıyor. Takım ileri çıkıyor, topu atacak adam yok.
Montella uyuma, oyuncu değişikliği yap, oyuna müdahele et. Takım geriye çok yaslandı.
Göstere göstere gol attılar.. Akıl tutulması yaşıyor kenar yönetimi..
Bu yenilgi Montella'ya yazar.. Yanlış kurgu, yanlış oyun formatı, yanlış oyuncu seçimleri.. İkinci yarı takıma net müdahele gerekirken uyumayı tercih etti, ta ki skor 2-1 olana kadar. Yazık.
Bu Conte'ye sabah akşam söylensek yeridir. Tarihin tozlu sayfalarında kalmış 3-5-2'yi futbolun tekrar gündemine sokmayı becerdiği için. En büyük alıcıları da doğal olarak İtalyanlar.. Montella bizim takım yapımıza uyar mı uymaz mı konusunda yeterince çalışma bile yapmadan 3'lüye geçirdi takımı.. Hem de geçen maçın içerisinde.. Ama 3-7-0 gibi tuhaf bir taktikle.. 4-6-0'ına söylenirken, daha beterini koydu masaya.. 2 duran top golüyle tur atlayınca, aklınca iyi top oynadığımızı ve mantıklı iş yaptığını sandı. Yanlış hesap Berlin'den döndü. Elimizdeki turu Montella'nın uykudan zamanında uyanamaması ile Hollanda'ya vermiş olduk. Adamlar bile bence şaşırdı maçı nasıl çevirdiklerine. Çünkü baskılı oynar görünseler de bariz bir yetenek sorunu var Hollanda'nın. Eski Hollanda futbolundan ve yetenekli oyuncularından eser yok. Biz bu takıma elenmemeliydik.
Daha önce duymuş muydum, hatırlamıyorum, ama kime ait olduğu belli olmayan okkalı bir söze denk geldim:
"Arılar, sineklere balın boktan daha iyi olduğunu açıklamaya çalışmakla vakit kaybetmezler."
Rutin işlemlerimize devam edip açılışta 174,60'tan TUPRS'ları % 0,69 kâr ile satıp tekrar nakite döndük. Compounding'e devam.
Gün içi gelişmeleri izleyeceğiz.
"If you don't know where the liquidity is, then you are the liquidity."
Rutin işlemlerimize devam edip kapanışta 171,70'ten TUPRS alımı yaptık. Sabah ola hayrola.
https://i.hizliresim.com/pvownad.jpg
Mor çizgi 22 Mayısta BIST 100 endeksinin gördüğü en yüksek kapanış fiyatı değeri (10.899,28). Onun üzerindeki turuncu çizgi ise 21 Mayıs'ta gördüğü en yüksek değer, yani tarihi zirvesi. (11.088,01)
Endeks mor çizginin üzerine her çıktığında satışlarla karşılaşıp altında kapanış yapıyor son 2 işlem gününde. Ondan önceki gün de aşağı yukarı o fiyattan satışla karşılaşmıştı. Yani 3 gündür o çizgi bir bariyer görevi görüyor ve orada veya onun biraz üzerinde satış baskısı artıyor. Geriye çok çekilmeden denemeler artarsa, oranın kırılıp üstünde kapanış yapılması ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Tabi sonrasında bu sefer tarihi en yüksek değer ile muhatap olunacak. Ama ben kapanış fiyatlarının direnç olarak daha güçlü olduğunu düşünüyorum. Ama bunlar sadece tahminler. Daha ötesi değil ve herhangi bir tavsiye de içermez. Trader'ın işi tahmin yapmak değil, elindeki pozitif ve negatif senaryoya göre iş planı hazırlamak ve risk yönetimi yapmaktır.
Saatlik bazda ise endeks benim kişisel parametrelerime göre 'sat' sinyali vermedi henüz ve 'al' pozisyonuna devam ediyor.
https://i.hizliresim.com/s1ly101.jpg
Bugün kendi adıma işler kesat.. Aldığım fiyatın sadece bir kademe üstünden TUPRS'tan çıkış yaptım ve full nakite döndüm. Günlük kâr % 0,03.. Yani yok hükmünde. Dün akşamki ikili arasından seçimimiz yanlış olmuş.
Hayırlısı olsun.
Günün ilk saati olduğu için yorum yapmak çok da mantıklı değil aslında, ama şu ana kadar gözlemlediğim endekste zayıf bir seyrin olduğu ve dünkü grafikte belirttiğim endeksin en yüksek kapanış fiyatını gösteren mor çizgide yine satışlarla karşılandığı durumu. Yani genel olarak şimdilik 10,900 bölgesini yıkamıyor mevcut alımların gücüyle. 10850-10900 arası dar bir bölgede seyir var şimdilik. Son zamanlarda yarımşar saatlik dilimlerde bakarsak endekste en fazla hacmin yaşandığı yarım saatlik dilim 10:00-10:30 arası olan dilim. Son 5 günün 10:00-11:00 arası oluşan hacimlerine kıyasla en düşük hacim bugün gerçekleşti. Aşağıda 10850 desteğinin yıkılmaması gerekli. Burada alıcıların güç yitirmesiyle kısmen geri çekilme de söz konusu olabilir gün içinde.
Bu benim kişisel gözlemlerim.
Yatırım Tavsiyesi İçermez.
BIST 100 Saatlik Periyotta An İtibariyle Durum
https://i.hizliresim.com/lrdv96e.jpg
BIST 100 Günlük Periyotta An İtibariyle Durum
https://i.hizliresim.com/etjqr12.jpg
Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Rutin işlemlere devam edip kapanışta 168,80'den TUPRS alımları yaptık. Sabah ola hayrola.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Kapanış itibariyle
BIST 100 Saatlik Periyot
https://i.hizliresim.com/iknso9g.jpg
BIST 100 Günlük Periyot
https://i.hizliresim.com/2o3mk9g.jpg
Bugün inadımın kurbanı oldum. İstediğim fiyatta (169,90) satmaya diretince, ayarlanmış gibi o fiyata değip aşağı düştü ve bizim mallar maalesef satılmadı. Sonrasında da hep aşağı sarkan bir trend oluşunca, maliyetin % 0,56 altında, stop loss ile 167,90'dan pozisyonu kapattık. Epeydir ilk defa zarar yazdık. Zarar yazacağımız günler de elbet bir gün gelecek demiştik ve geldi. Biraz esnek davranabilsek yine % 0,40 üzeri bir kâr ile günü kapatmış olacaktık halbuki. Sağlık olsun, hayırlısı olsun.
TUPRS 2 kere 167,10 civarı alış fırsatı verdi, ikisinde de o bölgeden almaya çalıştığım için kaçırdım. Aynen sabah istediğim yerden almaya ısrarcı olduğum için kar ile günü kapatma fırsatını kaçırdığım için. Birinde alım yapmış olsa idim günlük zarar telafi edilmiş üstüne de muhtemelen iyi bir yerden realize edilse % 0,40 civarı da kâr yazılmış olurdu. zira yine sabah gördüğü 169,90'ı tekrar gördü. Sanki mimlenmiş fiyat gibi aynı yerden dönmüş oldu.
TUPRS'taki sonradan ortaya çıkan fırsatı kaçırınca bu sefer THYAO aldım 307,25'ten. Umarım orası umduğun kısmi tepkiyi verir. Hayırlısı bakalım.
https://i.hizliresim.com/9ycggaf.jpg
BIST 100 Dışı Endeksin BIST 100'e görece son 4 yıllık grafiği.. Grafik haftalık periyotlardadır.
Bence dikkatli incelenmesi ve takip edilmesi gerekli.
https://i.hizliresim.com/iinhh62.jpg
Bu da BIST 100 Dışı Endeksin BIST 30'a görece son 4 yıllık grafiği.. Grafik haftalık periyotlardadır.
Bunun daha da dikkatli incelenmesi ve takip edilmesi gerekli.
THYAO'ları sattık. Ufak bir scalping yapıp günlük zararın yarısına yakınını telafi ettik bakalım.
Son iki gündür TUPRS'ta nasibimiz sanki bir süreliğine kapanmış gibi hissettim. Bir şey olmuyorsa olmuyor. Kendi açıma çalışmayan şeyde ısrar etmem. Gün içi THYAO'da yapmış olduğum iki scalping de pozitif sonuç verince bu sefer kapanışta son birkaç gündür yaptığımız TUPRS alımları yerine tekrar THYAO'ya dönme kararı aldım ve 304,75'ten THYAO alımları yaptık. İnşaallah seçimiz doğru seçim olmuştur.
Sabah ola hayrola.
THYAO
3 aylık hacim-fiyat bazlı ağırlıklı ortalama fiyatı 311,75
1 aylık hacim-fiyat bazlı ağırlıklı ortalama fiyatı 306,94
Kapanış Fiyatı 304,75
TUPRS
3 aylık hacim-fiyat bazlı ağırlıklı ortalama fiyatı 180,46
1 aylık hacim-fiyat bazlı ağırlıklı ortalama fiyatı 167,74
Kapanış Fiyatı 168,00
https://i.hizliresim.com/caryyct.jpg
Son 1 aylık TUPRS'a görece THYAO grafiği. (Mavi düşen kanal yaklaşık son 1 aylık fiyat hareketini yansıtıyor)
Haftanın ilk 2 günü THYAO'da görece daha iyi bir hareket gözlense de, bugün o hareket TUPRS lehine bozuldu özellikle son saatlerde. Son 1 ayda ise genel eğilim açısından momentum TUPRS'tan yana görünüyor.
İkisi arasında pair trade yapmıyorum. Bu grafiği bu amaçla yayınlamadım burada. Bildiğiniz üzere bir süredir kapanışta alış, açılışta satış yaparak, zaman zaman da gün içi trading ya da scalping'ler yaparak yoluma devam ediyorum. Bu iş için de kullandığım iki hisse var, birisi THYAO, diğeri TUPRS. Gün sonu bazı kriterlere göre alım yapıyorum. Birbiri arasındaki görece fiyat hareketinden zaman zaman istifade etmeye çalışıyorum, ancak gözettiğim tek kriter bu değil. O sebeple tek baz aldığım şey bu ikisi arasındaki görece fiyat hareketi değil. Kullandığım kriterlerin de her zaman en verimli sonucu verdiği tartışılır. Ama önemsediğim şey ortada olan kurgunun bir süredir portföyü düzenli olarak yukarı taşımaya devam ediyor olması. Eğer sonuçlarda bir bozulma olursa, revizyon kaçınılmaz olabilir.
Bugün sabah açılışının iyi olacağını bekliyordum ve normalde en az 10:15'e kadar bekleme gibi bir niyetim vardı, ancak dünkü satış konusundaki fiyat ısrarımdan dolayı ucu ucuna satış fırsatını kaçırıp sonradan stop loss yapma zorunda kalışımın bıraktığı negatif etki bugüne sirayet etti demek ki işi riske atmamak adına nakde geçiş yaptım. Gün içerisinde fırsat oluşursa belki bir iki scalping denemesi yaparım. Olmasa kapanışta rutin alımımızı yaparım.
Kişisel trading uygulamalarımdır, kimseye Yatırım Tavsiyesi İçermez.
Borsanın 15 Temmuz'da 1 gün kapalı olacak olmasının doğurduğu takas muhabbetinin fiyatlamalarda böyle etki yapabiliyor olması gerçekten hayret verici bir vakıa. Bu durumda hafta sonu riski de almayın, her hafta Çarşamba günü satışa geçin. Bu nasıl bir zihniyet, anlam veremiyorum gerçekten.
Estağfirullah, daha iyi bilme gibi hiç bir iddiamız yok. Muhtemelen dediğiniz gibi olacak. Kararı verirken bugünkü toplantı tamamen aklımdan çıkmıştı. Kahvaltı baskısı olabilir :) Sonuçta toplantı sırasında herkes anında "haydi Türkiye'ye yatırım düğmesine bastım." demeyecek, ama borsa fiyatlamasına bugünlük pozitif yansıma ihtimali oldukça büyük.
Epeyce bir süredir her gün aynı işlemleri yapıyorum. Bugün fark açıp kaçarsa da yapacak bir şey yok. Günlük %0,50 ortalamaları tutturmaya devam etmem benim için kâfi. Keşke sürekliliğini sağlayabilsek, yıllık bileşikte % 247'lik bir hedef oluşuyor. Amacım kişisel hatalarımı ve disiplinsizliklerimi asgariye indirip, kurgularımda istikrar sağlamak. Kurgu şimdilik bu, sonra başka bir kurgu olabilir, şartlara göre.
https://i.hizliresim.com/8fqe5v9.jpg
THYAO'da 3 farklı dönüş formasyonu kabul edilen formasyon çakışıyor. Elbette formasyonlarda kırılımın yönü de önemli. Tek başına orada formasyon oluşuyor görüntüsü işin yönünün garanti etmez. Hatta kırılımlar da dahil bu işe, çünkü ilk kırılımların çok büyük kısmı fake'tir.
Açık mavi kesik çizgilerle gösterilen düşen kama formasyonu, pembe çizgilerle gösterilen genişleyen üçgen formasyonu (bu ikisi birbiriyle tam çatışma durumunda; daha kısa vadeli olanı fiyatın genişlemesine, diğeri daralmasına delâlet ediyor), bir de sarı elipsin içindeki bölgede bir TOBO görüntüsü mevcut. (Aslında o bölgede bir de flama görüntüsü var)
Biz yön konusunda herhangi bir önyargı sahibi olmadan fiyatı takip etmeye ve durumdan istifade etmeye devam edeceğiz. Zira bazen insanların gözlerine soka soka bir formasyonu beklentinin tam aksi tarafa kırıp av yapabiliyorlar.
Deva-i dert hocam merhaba. Uzun zamandir forumu takip ediyorum fakat ilk gonderimi size yazmak istedim. Yazdiklarinizi ilgiyle takip ediyor, uslubunuzu begeniyor ve ara ara da kapanista al acilista sat stratejinizi uyguluyorum. Cok faydalaniyorum yazdiklarinizdan. Umarim faydali bilgiler paylasmaya devam edersiniz. Saglicakla kalin.
"Hatalar en iyi öğretmenlerdir. Kimse başarılardan ders çıkarmaz."
Mohnish Pabrai (Bıyıklı)