Bilgi için teşekkürler ve bol kazançlar.
Printable View
altından bir süre umudum yok. diğer emtialar uçtuğu için sanayide kullanılmayan altının artmamasını normal buluyorum. Altının fiyatının oluştuğu yurt dışı piyasalarda bizdeki gibi altın tutana faizde vermiyorlar.
kendi adıma şuan ppf, temkinli değişken ve bir miktar yurt dışı borçlanma araçlarında bekliyorum. Borsa beklediğim düşüşü yaparsa hisse fonu miktarımı arttıracağım.
Selamlar hocam.Bes konusunda pozitif taraftayim.Sadece befas'in biraz daha yayginlasmasini bekliyorum.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Getirileri maksimize etmek icin sinegin yagi ile ugrasiliyor ama herkesin bildigi seyleri tekrar yazayim. Hem hatirlatmis olurum, hem de biraz motivasyon saglamis olurum okuyanlara umarim.
Amerika'da bir arastirma yapilmis ve su soruya cevap verilmeye calisilmis: "Emeklilikte servet sahibi(zengin) bir hayat icin 1 numarali gosterge nedir?" Neyin en onemli gosterge oldugunu anlamak icin basarmis emekliler uzerinde bir arastirma yapmislar. https://www.asppa.org/sites/asppa.or...et-success.pdf
Simdi burada konuyu tartismaya acsak herkes kendince cevaplamaya calisir:
- getiri orani
- odedigim masraflar
- brokerima odedigim komisyonlar
- zeki olmak
- .....vs ....vs
Evet haklisiniz 10% getiri orani ile 12% getiri orani arasindaki fark 40 yilda inanilmaz bir boyuta cikar. Ussel olarak buyudugu icin muthis bir ucurum olusur. Matematik biliyorsaniz bunu zaten gorebiliyorsunuzdur.
Sizin inanilmaz derecede matematik biliyor olmaniz, cok zeki biri oluyor olmaniz ya da finansal piyasalar ile ilgili derin bilgiye sahip olmaniz, aylik gelirinizden belirli bir miktar paranizi emeklilik hesabiniza koymadiginiz takdirde, hic bir sey ifade etmez. Inek bir matematik dehasi olup, cevrenizde finansal planlama ile ilgili felsefi aciklamalar da yapabilirsiniz. Bunlarin hepsi bir balon!!!
Emeklilikte (sagligimizin yerinde oldugu varsayimiyla) varlikli guzel bir hayat gecirmemizin tek ve en onemli yolu her ay sarsilmaz bir sekilde, bikmadan usanmadan mumkun olan en buyuk tutarda parayi emeklilik hesabimiza koymaktir. Aylik gelirinin 5% ini koyan ile 10% ini koyan insanin emeklilik donemindeki refah farki 1'e 2 degildir. Ucurum cok daha fazladir. Getiri oraninin hic bir onemi yok.
Kendinizi emeklilik icin biriktirdiginiz paraya dokunmaktan koruyacaksiniz.
Kendinizi borclarinizi kapatmak icin emeklilik hesabinizdaki paraya dokunmaktan koruyacaksiniz.
Kendinizi ev almak icin emeklilik hesabinizdaki paraya dokunmaktan koruyacaksiniz.
Her ay emeklilik icin, emeklilik hesabiniza para yatiracaksiniz, her ay yatiracaksiniz, her ay yatiracaksiniz......
Sizinle burda BEFAS'ta bulunan tum fonlarin izahnamelerini tek tek okuyabiliriz. Sonra da uyuruz muhtemelen. Ama bu sizi emeklilikte zengin yapmaz.
Emeklilikte sizi zengin yapacak sey her ay emeklilik icin gelirinizden ayirdiginiz para yani sizin TASARRUF ORANInizdir.
Her ay emeklilik icin ayrilmis 1000 lira 5% reel getiri ile 40 sene sonra 1.526.020TL(bugunun parasi ile) eder. Simdi sey diyebilirsiniz: "Evet ama 40 sene sonra sahibi olacagim bu para cok az. Ne yapicam ben bu parayla?"
Cevap veriyorum: "Hic bir sey!"
Bugun mumkun olan maksimum seviyede emeklilik icin para aktarmazsan 40 sene sonra HIC BIR SEY seni bekliyor.
Ne yapin edin tasarruf oraninizi artirmanin yollari uzerinde kafa yorun. Su fonun gideri 2% mis, su fonun gideri 3% mis, gercekten ugrasmaya degmez. bir sepet yapin, her ay paranizi emeklilik hesabina gonderin.
Ve tasarruf oraninizi artirin. En onemlisi bu.
bence fon seçimi konusu yatırdığınız miktar kadar önemli. türkiye şartlarında çoğu kişi bese aylık 1000 lira yatıramaz ancak taban 125 lira yatırabilir ama eğer hisse/döviz bazlı fonlar yerine ppf bazlı fon seçerseniz 40 sene sonra 10 kat düşük para alırsınız devlet katkısı falan hikaye olur.
enson fon değişikliğini 16.09 da yaptı
% 15 Altın
% 15 Dış Borçlanma Araçları
% 55 Temkinli Değişken
% 15 Atak Değişken
oldu. Şuana kadar sadece Fiba PYŞ nin fonlarını seçti ve gördüğüm kadarıyla mevduatı geçecek gibi bu ay ki getirisi.
Bakalım borsada bir hareket görüp portföyde borsa ağırlığını arttıracak mı merak ediyorum.
Değişiklik yaparsa yazacağım buradan yine.
Merhaba,
18 yaş altı için açılan beste, 10 yıl dolduktan sonra para çekme işlemi nasıl oluyor ? Çocuğun 18 yaşını geçmesi mi gerekiyor yoksa örneğin 17 yaşında veli/vasisi de çekebiliyor mu ?
15 sene önce bes'e girene bankadan ilave %5 katkı, her ay sinema bileti, aylık market indirim hakları, benzinde indirim neler vardı neler..promosyon kültürü neden yok oldu türkiyede, bankaların olsun marketlerin olsun her sene açıkladıkları yıllık kar katlanarak gittiği halde üstelik..borsada yedirmiyorlar bakmayın da yıllık bilançolarını bi görün. dedem zaman geçtikçe dünyanın renkleri solup gidiyor derdi banada aynı his uğruyor bu aralar yaşlanmaktanmı acaba..
Daha fazla maddelesmeden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
Mana alemiyle yaşanmıyor. Varsa yoksa para!
Çok parası olanlar da mutlu değil. En büyük zenginlik kanaat etmek.
fakir zaten mecbur aza kanaat edecek. aza kanaat etme zenginliğini biraz da madden zengin olanlardan bekliyorum ben. her sene yeni otel açıyor adam ama ne personeline asgari ücretten fazla ödüyor ne hayatında bir kez hayvan barınağına yardımda bulunmuş, yardımı bırak hiç gitmemiş. dediğin gibi hayatları para olmuş.
Merhaba aşağıdaki yazıya istinaden Allianz ile görüşüp devlet katkısını FYY'ye geçmek istedim. İzahanamede devlet katkısı için kurulduğu yazıyor ama allianz devlet katkısının tek bir fonu var (faizli olan - AMF) diye bilgi verdi. Yazıdaki gibi devlet katkısı faizsiz katılım fonlarına geçiriliyor mu acaba? Bunların getirisi faizliden hep daha yüksek olmuş durumda. o yüzden faizsiz devlet katkısı ama kendi yatırdığım parayla alınan fonlarımı altın borsa devam etmek mümkün mü?
https://www.zeynepcandanaktas.com/bl...-faizsiz-farki
Selamlar. Tecrübeli arkadaşlara bir soru;
Yatırım 56 yaşından önce tamamlanmak adına, 10 yıllık bir birikim için (hisse senedi fon ağırlıklı yatırım yapmak isteyen, 10 yıl sonra sistemde toplu çekmek isteyen birisi için) Bes mantıklı mıdır?
56 yaşından önce 10 yıl sistemde kalıp çıkışta, devlet katkısı kesinti ile %25 yerine %15 olarak ödeniyor ve biriken fon getirileri üzerinden % 10 stopaj ödeniyor diye biliyorum; yanlışım varsa düzeltin.
Normal tefas hisse senedi yoğun fonlarında ise stopaj kesintisi yok. Befas sistemi devreye alınması olumlu bir gelişme ama ülkemizde yüksek enflasyonda var, böyle bir 56 yaşını bekleyemecek ama 10 yıl hisse senedi yoğun fonlarda birikim yapabilecek biri için befas-tefas kıyaslamasında, devlet katkısı getirisi/stopaj götürüsü kafamı karıştırdı.
Cevaplar içini şimdiden teşekkürler.
Saygılar.
Yatırım 56 yaşından önce tamamlanmak adına, 10 yıllık bir birikim için (hisse senedi fon ağırlıklı yatırım yapmak isteyen, 10 yıl sonra sistemde toplu çekmek isteyen birisi için) Bes mantıklı degildir.
Evet kar uzerinden stopaj odenir.
Hisse yogun fonlarda stopaj yok. Hisse yogun fonu tercih ederdim yerinizde olsam.
Bes sistemine 2013 te girdim bir bankacının önerisiyle. Yaklaşık 5-6 sene bilinçsizce takip ettim. 2-3 sefer fon değişikliği yaptım rasgele. Son 2 senedir ciddi araştırmalarım oldu. Önce devlet katkısıyla beraber doğru fonu seçersen çok cazip olduğunu düşündüm. Hatta geçen yıl devlet katkısının üst sınırı olan yıllık 36bin tl para yatırdım ek ödemeyle. Tabi araştırdıkça devlet katkısında bir değişiklik yapamadığımı öğrendim. Fon seçemiyorsun. Fonların getirisine baktığım zaman özellikle tefasta çok kıyaslama yaptım performansları yerlerde. Hisse fonuna bakıyorum yatırım fonundaki normal hisse fonlarının yanından bile geçemiyorlar. O zaman devlet katkısının uzun vadede bir cazibesi olmuyor. E fonların başarısıda normal yatırım fonlarının altında kalıyorsa o zaman niye buraya para yatırayım demeye başladım. Şuan minumum asgari tutarı yatırıyorum. Az çok ekonomik bilgisi olan biri için bes iyi bir yatırım aracı değil. eurobond+hisse senedi yoğun fonlardan bir karma yapsan 10 yıllık zaman diliminde bence besi çok rahat geçersin.
Bes fonlarının performansı berbat. Sanırım hazır para olarak gördükleri için yöneticiler umursamıyor. Devlet katkısı zaten tahvilde olduğu için enflasyondan anca koruyor. Fonları doğru düzgün yönetmedikleri gibi nerdeyse normal yatırım fonları kadar para kesiyolar. Bari yönetim ücretlerini düşük tutun mübarekler. Her ay para tıkır tıkır geliyor öyle erkenden çekme şansıda pek yok. E sizde biraz emek verin. Bes için kendimi yolunacak tavuk gibi hissediyorum hatta biraz yolunmuş tavukta diyebiliriz.
Cevaplar için teşekkür ederim.
Sgk dan emekli maaşı alma yaşım 60. Bu süreyi 4 yıl erkene, 56 yaşıma indirebilmek adına bir bes planına devam ediyorum. 56 yaşıma geldiğinde erken emeklilik adına, beste biriken miktarı toplu çekerek bu aradaki 4 yılı bu birikimle idare etme planım var.
Emeklilik yaşımı planladığım 56 yaşından bir 5-10 yaş daha da düşürmek adına esas birikimlerimi ise tefas yatırım fonlarında değerlendiriyorum. Belki devlet katkısı nedeniyle bes'i bu amaçlada kullanabilirmiyim diye araştırıyordum.
Devlet katkısının reel getiri ihtimali yok gibi, hatta enflasyona karşı erime durumu mevcut, 56 yaşından önce, sistemde erken ayrılınca devlet katkısından kesinti ve getiriden stopaj alınma durumu var, üzerine bir de emeklilik hisse fonları getirisinden de stopaj alındığı ve sizin görüşlerinizi de hesaba katınca planlarım adına mantıklı durmuyor.
devlet katkısı fonları da kurumlara göre değişiyor.
En iyi getirisi olan yılbaşından beri -%2, en başarısızı %-11 yapmış.
Burada fonların yapılarında devlet tahvili ve belli oranda hisse senedi var gibi.Tam araştırmadım ancak zorunlu olarak belli oran devlet tahvili olmak zorunda olunca ve faizler çocuk oyuncağı sürekli arttırılıp indirildiği için son 1-2 yıldır katkı fonları oldukça başarısız.
Fonlar arasındaki Farkı da tahvillerin vadesi ve seçilen hisse senetleri oluşturuyor gibi görünüyor.
iyice araştıararak mı yazdınız bilmiyorum da amy ve alr tefas fonlarına kıyasla gayet iyi getiriyor hocam ya. ben de 41 yaşımdayım bunlardan almayı düşünüyorum ve hesabıma göre aylık 20 usd yatırsam ve performansları böyle giderse devlet katkısı da sürerse 56 yaşımda 50 bin usd birikmiş olur diye hesapladım. (15 yılx12 ay=180 ay. 180x25usd=4500usd sırf yatan para ve bu fonlar 2005'ten beri her 5 senede 5'e katlıyor)
Evet bu söylediğiniz fonlarda oldukça başarılıymış. Hatta bes in en başarılı 2 fonu denebilir. Ben genelde besin hisse fonlarını eurobond fonlarını normal yatırım fonlarının hiise ve eeurobond fonlarıyla karşılaştırdığım için bu sonuca vardım. Bes fonları bu alanlarda normal fonların gerisinde kalıyor. Ancak bu 2 fonla beraber 2-3 tane göreceli başarılı fonlar varmış tekrar araştırınca. Kurum değiştirme olmadığı için farlı kurumları pek kıyaslamamıştım. Genelde kendi kururmumun fonlarına bakmıştım. Yinede genel olarak hisse fonlarında besin hisse fonları normal fonlara göre daha başarısız. Mesele yatırım fonlarında son 5 yılda %300 getirisi olan hisse fonu çok daha fazla. bes te ya 1 yada 2 tane var onlarda katılım hisse fonu. Ama bilgi için tşkler biraz daha karma fon değişken fonları araştırmak lazımmış. Arada iyi getiren fonlar var demekki.
hocam befas sitesinden fon karşılaştırma butonundan fonları excel formatında indir büyükten küçüğe sıralat 5 yıllık getiri kısmını, en iyi getiren fonlar en üstte sıralanıyor zaten, lisede bilgisayar dersi gören için bile basit iş. biz yatırımcı olarak iyi olanı araştırıp ona yatırım yaparak ödüllendirmezsek rekabet olmaz. her fon eşit yatırımcı çekerse adam niye daha iyi kazandırmak için gayret göstersin.
BES in temel esprisi aylık zorunlu katılım ve varsa şirket katkısı yoksa az buçuk işi bilenler TEFAŞ fonları ile çok daha fazlasını kazanabilir.
örneğin bana kalsa yılbaşı tüm fonlarımı emtia fonlarına koymak isterdim en basitinden doların artacağı kesin gibi, emtialarda ne kadar düşebilir.
nitekim en popüler iki emtia fonu yılbaşından beri 80% civarı yapmış, belki de BES te beş yılda yatıracağım parayı kazanacaktım.
:ok:
+ bir de şunu belirtmekte de fayda var.
Kişi, buraya yatıracağı parayı çok iyi belirlemeli. Kritik nokta o. Nakit akışını sarsacak miktardaysa değiştirmesi mecbur. Veya haddinden fazla ağırlıktaysa ; FOMO (fear of missing out) psikolojisi yaratabilir, piyasayı kaçırma korkusu denir.
Kişisel portfoy/fon ayrı. BES fonu ayrı. % oranı önemli.
syg.
parayı 1 yıllığında değil 10-15 yıllığına yatıracaksın hocam. emtia diyorsun son 10 yılda ons altın -%10 kaybettirdi, gümüş -%40 kaybettirdi, petrol son 15 yılda -%40 kaybettirdi. dolar/tl desen ülke mafya liderlerini cezaevinde ziyaret edenler tarafından korkunç şekilde yönetiliyor aşırı köpük oluştu 2023'te chp seçilirse ve geçmişteki hatalarını tekrarlamazsa dolar/tl 5 liraya kadar düşebilir. grafiklerde en fazla son 5 yıla bakabildiğimize göre %400 kazandıran amy'den daha iyi kazandıran bir tefas fonu örnek verebilirmisin? daha %25 devlet katkısını hiç saymadık.
Befas sistemi ne zaman uygulanacak sirketler tarafindan acaba. Guzel fonlar var ama ayri ayri sirketlerde. Mesela ABE, ALR, AVR. Bunlardan faydalanmak istiyorum.
Ziraat BES beni Turkiye Hayat ve Emeklilik aktardi. Musteri hismetleri bu konuda calismalarimiz devam ediyor diyor.
Umut var mi?
Cok yakin bir zamanda beklentiniz olmasin derim tefas bile tam randimanli calismasi 3-4 yili bulmustu.
Konu ile bilgi alabileceginiz bir soylesi
https://youtu.be/HvqixK8ADeQ
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Afedersiniz, bahsettiğiniz web sayfası burası mı acaba?
Ek 27696
Hocam bende vakıfemeklılık musterısıyım yenı ısmıyle Turkıye hayat emeklılık plan degısıklıgı yaparak 60 nolu plana gectım yaklasık 2 aydır befas uzerınden ışlem yapıyorum
Dun AMZ(Altin Fonu) fonunu satis emri verdim. Bugun aksam satilmis olacak. Yarin sabit faiz bekliyorum bu sebeple kurda biraz gerileme olur gibime geliyor. Cuma tekrar altin fonuna gecis icin talimat verecegim. Dunden itibaren gunluk datami tutuyorum.
Butun bu cetrefilli islemlerin sonucunda ne kazanacagim, ne kaybedecegim burada paylasacagim.
MB faiz indirimine giderse, muhtemelen zarar edecegim. Ons altinin firlamasini bilemiyorum tabi :)
Bir akıl sormak istiyorum. Anadolu Hayat Emeklilik'de mevcut birikimimi x,y ve z olarak fonlara dağıtsam bile her yeni yatan katkı payı ile sadece altın fonu al diyebiliyor muyum? Teşekkür ederim.
Hocam fon değişikliği yaparken geçmiş gelecek ve tümü diye seçenek çıkıyor %100 altın seçip gelecek derseniz şuan ki mevcut fonlarınız sabit kalır yeni yatan katkı payınızla altın fonu alınır
https://www.anadoluhayat.com.tr/kamp...katki-kampanya
SM-P610 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi