-
Biraz ekonomi haberi okuyayım dedim. siyonist sitenin ana sayfadaki 3 haberi
"ABD'de süpermarketler artan fiyatlara karşı stok yapıyor"
"TL'nin reel değeri Haziran'da en düşük seviyeyi gördü"
"Gelecek aylarda e-ticarette fiyat artışları görebiliriz"
Tamamen sürü yönetmeye ve algı yaratmaya yönelik kötü niyetli haberler.
Cahilin kafada kalacak olan bu. "Her şeyin fiyatı uçtu kaçtı, herşeye zam yapılıyor, sizde hayatta kalmak için zam yapın."
Peki bu hayvanlar her şeye zam yapılmasına neden bu kadar hevesli.?
Vallahi deli olmalarının dışında bilemiyorum. abd'nin bir oğlu tayyip, abd nin diğer oğlu fetö ile kapıştığı için olabilir. (fetö abd korumasında, tayyipde 2013 e kadar abd tarafından sürekli aferimlerle övülüyordu. Dışarıdan bakan biri tayyiple fetö, abd nin çocukları derdi, o derece.)
TR ye gelen sıcak para ile organik bağları olabilir. Sıcak para yüksek faiz alsın istiyorlardır.
...
Peki Türkiyeye düşman olmayan biri bu duruma nasıl yaklaşırdı. haberleri nasıl verirdi.?
"Enflasyon evet var. Enflasyonun sebepleri şunlar, şu şekilde hareket edilirse enflasyon olmaz." Diye olaya yaklaşırdı.
Türkiyenin düşmanıysanızda aynen bu siyonist kanallar gibi haberleri verir, olaya körükle giderdiniz.
Haberlere her bakışımda tepem atıyor ama mecburen her haberi okumam gerekiyor ki maalesef GLOBAL ekonomi ve dünya haberleri siyonistlerin kontrolunde. Birde https://tr.sputniknews.com/ gibi siteler var, onlar dar kapsamlı kalıyor.
-
Bana göre tosuncuk tek banka ile çalışmıştır [emoji3]
-
secbul'un cümlesini anlamadım, birazdan Market ona gereken cevabı verir, ben karışmayayım. [emoji1]
---
Dün 1400 seviyesine doğru bazı FON lar satışa geçti. Bu normaldi. Alışlarla karşılanmasını bekliyordum.
Sonra S&P inişe geçince önce yabancılar sonra bizimkiler satışa geçti. Bu normal değildi. Eğer S&P ye göre hareket etmeye karar verirlerse işimiz zor demektir çünki abd borsaları balon, BIST ise büyük şirketleri ucuz, endeks de ucuz.
Bugün tekrar 1400 e yaklaşırız ama geçermiyiz bugün emin değilim. Büyük ihtimalle olay abd değil tekniktir. İyi eğitimli ve tecrübeli bir teknik analist bugün olacakları söyleyebilir. Benim teknik analizim kendime yetecek kadar, detay bilecek kadar değil.
1400 ü geçmememiz için sebep yok. Dün ilk denemeyi yaptık, bugün ikinciyi yaparız. Kaç denemede geçeriz bilemiyorum. Bu direnci bu kadar zor geçiyorsak, sonrakilerde işimiz var demektir.
-
Piyasadan sıcaklar başladığından beridir epey uzaklaşmıştım, son günlerde dahada uzaklaşmışım. akbank bir günden fazladır işlem yapamıyormuş yeni öğrendim.
Akbank yalanlamış ama Siber saldırıdır. Bankalar güvene dayanan kurumlar olduğundan "siber saldırı oldu" diyemez. Zararı sineye çeker ve tekrar olmasın diye önlemini almaya çalışır.
Banka kendi hatasından dolayı dolandırılsın, yüz milyonlarca dolar zararı olsun açıklayamaz. Hazmetmeye çalışır.
Belliki güçlü bir hacker saldırısı olmuş. Küçük fidye istenseydi hemen ödenirdi ve sorun çözülürdü çok büyük fidye istemiş olmalılar. Karşılayamayacakları bir şey istendi ise yedeklere dönmeye çalışıyor olabilirler.
Bankalar her gece tüm işlemleri yedeklerler, o yedeklere dönmeye çalışıyorlarsa işleri bayağı zor çünki benim çalıştığım bankalarda yedeğe dönme simülasyonu ve testi hiç yapılmamıştı. İnanmayacaksınız ama banka IT(eski adı ile bilgi işlem merkezi) servislerinin yöneticileri gerçekten beş para etmez adamlardan oluşuyor. 5-6 tanesi ile çalıştım çok vasat adamlar.
En fazla on onbeş yıl içinde sistemi dinazora döndürürler, Sistemi berbat ettiklerinde onlarca milyon dolara yeni yazılım paketi satın alırlar. İşten atıldıklarında başka bankada veya büyük şirketlerde kolaylıkla iş buluyorlar. Bu yöneticiler genelde insan ilişkileri iyi olan kişiler. Ürettikleriyle değil, kendini pazarlama becerisiyle yükselen tipler. Benim CV ye yazmaya değer görmediğim işlerimi bunlar ana işleri olarak öyle bir ballandırarak yazarlarki ben bile geri dönüp CV ye yazmadığım o işlere bakar "lan ben ne yapmışımda haberim yok" derim. Zamanında epey CV okudum da.
O seviyeye gelmiş yazılımcının sosyal ilişkileri berbattır eğer anormal iyi bir beyne sahip değilse. Çok aşırı ve uzun süreli çalışma gerektirir buda sosyal hayatını bitirir seni oduna çevirir. Eğer sosyal ilişkilerin iyi ve büyük bankada müdür olmuşsan yazılım konusunda vasatsındır. O vasat kafaylada çevrene vasatları toplarsın ve eni sonu ya akbank durumuna düşersin yada onlarca milyon dolara pazardan yeni sistem bakarsın.
Eski anılalrım depreşti.
Dünki satışta ve bugünki korkuda akbankın mutlaka payı vardır.
-
Piyasadan sıcaklar başladığından beridir epey uzaklaşmıştım, son günlerde dahada uzaklaşmışım. akbank bir günden fazladır işlem yapamıyormuş yeni öğrendim.
Akbank yalanlamış ama Siber saldırıdır. Bankalar güvene dayanan kurumlar olduğundan "siber saldırı oldu" diyemez. Zararı sineye çeker ve tekrar olmasın diye önlemini almaya çalışır.
Banka kendi hatasından dolayı dolandırılsın, yüz milyonlarca dolar zararı olsun açıklayamaz. Hazmetmeye çalışır.
Belliki güçlü bir hacker saldırısı olmuş. Küçük fidye istenseydi hemen ödenirdi ve sorun çözülürdü çok büyük fidye istemiş olmalılar. Karşılayamayacakları bir şey istendi ise yedeklere dönmeye çalışıyor olabilirler.
Bankalar her gece tüm işlemleri yedeklerler, o yedeklere dönmeye çalışıyorlarsa işleri bayağı zor çünki benim çalıştığım bankalarda yedeğe dönme simülasyonu ve testi hiç yapılmamıştı. İnanmayacaksınız ama banka IT(eski adı ile bilgi işlem merkezi) servislerinin yöneticileri gerçekten beş para etmez adamlardan oluşuyor. 5-6 tanesi ile çalıştım çok vasat adamlar.
En fazla on onbeş yıl içinde sistemi dinazora döndürürler, Sistemi berbat ettiklerinde onlarca milyon dolara yeni yazılım paketi satın alırlar. İşten atıldıklarında başka bankada veya büyük şirketlerde kolaylıkla iş buluyorlar. Bu yöneticiler genelde insan ilişkileri iyi olan kişiler. Ürettikleriyle değil, kendini pazarlama becerisiyle yükselen tipler. Benim CV ye yazmaya değer görmediğim işlerimi bunlar ana işleri olarak öyle bir ballandırarak yazarlarki ben bile geri dönüp CV ye yazmadığım o işlere bakar "lan ben ne yapmışımda haberim yok" derim. Zamanında epey CV okudum da.
O seviyeye gelmiş yazılımcının sosyal ilişkileri berbattır eğer anormal iyi bir beyne sahip değilse. Çok aşırı ve uzun süreli çalışma gerektirir buda sosyal hayatını bitirir seni oduna çevirir. Eğer sosyal ilişkilerin iyi ve büyük bankada müdür olmuşsan yazılım konusunda vasatsındır. O vasat kafaylada çevrene vasatları toplarsın ve eni sonu ya akbank durumuna düşersin yada onlarca milyon dolara pazardan yeni sistem bakarsın.
Eski anılalrım depreşti.
Dünki satışta ve bugünki korkuda akbankın mutlaka payı vardır.
-
Diğer ilginç bilgi ise, Trabzondan. Trabzon İl Emniyet Müdürü Metin Alper Sudana tayin edilmiş.!
Avrupaya transfer edilse terfi aldı diyeceksin ama gelişmemiş afrika ülkesi, ayaklanmalar ve darbeler olmuş Sudan'a gönderildi ise cezalandırılmış demeliyiz.
Şimdi bu olay diğer bilgilerle birleştirilince acaip karanlık işler akla geliyor. Türkiye açısından korkunç bir durum.
Trabzon İl Emniyet Müdürü neden gönderilmiş.? Bilmiyoruz ama adam ülkede "uyuşturucuyu Trabzon'a sokmayacağım" demesi ile ünlü. tayininden öncede yüklü miktarda uyuşturucu yakalamış. Sonra Sudan.
Başka ne biliyoruz.? sedat peker denen aşağılık mafya patronu ne açıklamış.? binali yıldırım'ın oğlunun ve mehmet ağarın venezueladan gemilerle uyuşturucu getirdiği ve çevre ülkelerde pazarladığı söylentisi var. Olayda siyasetçiler olduğu için doğru veya yanlış diyemezsiniz. Din-futbol-siyasette yalan çoktur. Rakipler birbirleri hakkında yalan kötü bilgi üretir, kendi hakkındada yalan iyi bilgi üretir.
binali yıldırım hakkında gerçek bilgi ise hollanda basını açıklamış. Sadece hollandada 26 milyar dolarlık serveti varmış. Oğlu ise Çine ait kumar adası Macau'da kumar oynarken görüntülenmişti.
Hollanda basını yazdığına göre doğru diyeceğiz Türk basını yazmışsa doğrumu bilemeyiz. binali yıldırım siyasete atılmadan önce maaşlı çalışan biri, 20 yılda 26 milyar dolar serveti nasıl yaptı.? TR deki ihalelerden komisyon alsa yani hayatı yolsuzluk olsa, bu kısa sürede 26 milyar dolar servet yapamaz. İleri teknoloji bir buluş yaparsın 26 milyar doları 20 yılda yaparsın ama bildiğimiz kadarı ile binali yıldırım'ın "kaz ciğeri muhabbeti" yapmaktan başka yeteneği yok.
Oğluda venezuelaya gidip geliyor.
Trabzon la birleştirince işler karanlıklaşıyor. binali yıldırım 26 milyar dolar servet yapmışsa, MİT ve polis emrinde olan tayyip erdoğanın bilmemesine imkan ihtimal yok ve hala cezalandırmadı. Ya binali yıldırım suçlu değil iftiraya uğruyor ki haberi yazan hollanda basını, yada binali yıldırım ı partiden uzaklaştırmak için zamanını bekliyorlar.
chp dahil diğer partilerdede durum benzer. kılıçdaroğluda hırsızlığı ortaya çıkan chp li siyasileri cezalandırmak yerine olayı gizlemeye çalışıyorlar. Ancak chp seçmeni iyi eğitimli kesim olduğu için herkesin haberi oluyor ve chp bu sebeple oylarını artıramıyor. chp seçmenine yalan söyleyerek oy artıramazsın. diğer partilerde artıyor görüyoruz.
-
Gördüğüm kadarı ile bugünde S&P ye paralel hareket etmiş. Görüntü öyle ancak bu görüntü yanıltıcı. Çünki abd borsası azda olsa her gün yükseliyor ama bizimki 2 gündür 1400 altında. abd düşünce bizimki çok düşüyor, abd yükselince bizimki az yükseliyor.
Yani bağlanmış gibi görünme olayı gerçekçi değil.
Dün akbank korkusu vardı, o sebeple 1400 geçilmemiş olmalı, üzerine dün S&P de biraz satış yiyince 1400 den geri dönülmüş olmalı. Bugünde bir miktar akbank korkusu olabilir. Ama işin gerçeği 1400 ü geçirmesi gereken büyük oyuncular çok hevesli davranmıyor. Hevesli olsalar ne akbankı takarlar nede S&P yi. Bir planları olmalı. veya kenardalar ve BIST deki 2 günlük olay tamamen teknik. Teknik olma olasılığıda çok yüksek.
Eğer yeni bir şey çıkmazsa ve abd borsası aşağı dönmezse 1400 geçilecek.
akbank daki durum siber saldırı olmalı diye dün görüşümü belirtmiştim. Finans kurumları dolandırıldıklarını açıklamazlar. Açıklasalar o finans kurumuna kimse para yatırmaz. Asıl akbank açısından trajik olansa işin bu kadar uzun sürmesi. Siber saldırı ise, yedek sistemler hemen devreye girer ve küçük problemlerle yola devam edilir. Bu tür dev firmaların hem günlük yedeği vardır hemde ikiz sistemleri vardır. Her kayıt aynı anda ikiz sistemede yapılır ve bu ikiz sistem merkezi çoğunlukla başka şehirdedir. Aynı hat üzerinde değildir. Bu konuda uzman değilim, sadece çalışırken seminerlerde IBM, microsoft gibi firmalardan öğrendiğim, aklımda kalan bilgimi aktarıyorum. Bilgim eski, çok fazla değişiklik olmuşsa bilmiyorum.
2 gündür düzeltemediklerine göre saldırı içeriden biri ile ortak planlanmış olabilir. Firma tarafından küstürülen yazılımcılar veya hardware sistem sağlığından sorumlu teknik ekipden biri bu işi planlamış olabilir. Küstürülen ve işten çıkarılan bu tür bir kişi, sistemde açık kapı bırakmış ve oradan sızmış olabilir. Veya çalışırken pek çok bilgiyi şifreler dahil yedeklemiş oradan sızmış olabilir. Çalışırken gerçekten çok üstün zekâlı süper beyinlerin, düşük kapasiteli bu sebeplede kompleksli yazılım servisi yöneticileri tarafından adam yerine konmadığını ve proje üretmeyi bile bilmeyen kendini pazarlamacı yalakaların baş tacı edildiğini biliyorum.
Dışlanmış bu tür bir süper beyin tüm sistemi kolaylıkla dışarıdan esir alabilir. Veya bilgiyi DarkNet de hackerlara satabilir-verebilir.
Büyük bankalardan biri bizi çağırdı. Sistemi mevcut ekip batırmış gelin kurtarın dediler. gittik baktık sistemi bantıran yönetici, odtü fizik bölümü mezunu yamşak tipli biri. Haftalarca uğraştık. Derken onun ekibinden biri ile çift taraflı bir network programı yazmak durumunda kaldım. 1 gün sonra beni çağırdı "hala bitiremedinmi" dedi. Yanındada kendi ekibinin 2 elemanı vardı. Kendi kafasında kendi ekibinin elemanından geç bitirdiğim için beni küçük düşürmeye çalışıyor. O anda hayretler içinde kaldım ve bu düzeyde böyle birşeyle karşılaştığıma inanamadım. Adam hakkaten çocuk beyinliydi. O koltuğa kadar nasıl gelmiş biliyorum ama gerçek hayatta burun buruna gelince yinede şok oluyor insan. Banka yazılımı yapıyorsun, ekibi sistemi göçerten yazılıma imza atmış, kalkmış güvenilirliği, kullanışlılığı değil hızı sorguluyor. Adam yazılımda neyin önemli olduğunun bile farkında değil. Sistemlerinin neden battığı belli. Sonra adamı dehlediler ama onunla çalışmak kısa sürelide olsa çok sinir bozucuydu.
İşte bu tür adamlar yükseldiği için, akbank gibi sistemlerde bu hale geliyor. Ancak insanlık aleminin doğası bu. Değişmeyecek. Özellikle ezbere dayalı bizim eğitim sistemimzde, bu tür adamların önü açılıyor. Ezberleyebilen ama ezberlediğinin ne anlama geldiğini, ne işe yaradığını, nasıl kullanılacağını yorumlayamayan beyinler hızlı yükseliyor. Okulları ezberlediği için yüksek puanlarla geçiyor, iş hayatına atılınca çuvallamaya başlıyor, cezasınıda herkes çekiyor. Akbank örneğinde gördünüz, yazılımcının hatasını milyonlarca müşteri çekiyor.
.
-
Du yaw, BIST e değinecektim. aslında değinmesem iyi olur çünki BIST e konsantre olamıyorum. Domatislerdi, Rus heyetleriydi, spordu, sahildi günüm fazla dolu geçiyor. Komşularda geldiler, her dakka biri çağırıyor.
1420 geçilirse hisse longlara az biraz takviye yaparım. 1420 seviyeside benim bulduğum bir seviye değil, TV de biri söyledi ona dayanarak söyledim. Ben kafa yprmadığım için kafa yoranın verisini dikkate alayım.
Benim aracı kurum hergün teknik seviyeler veriyor ama tuttuğunu görmedim.
Bu arada viopxx tarafı Temmuz ayından öncede yarı yarıya azalmıştı, şimdi dahada azalmış. Silkelemelerde batanlarla, temmuzda tatile gidenler yüzünden olmalı.
Benim topiğede katılım azaldı. Sebebi ayhan daha az yazıyor. Topiğe huzur geldi ancak fazla huzurda sıkıcı oluyor yaw. ayhan harekete alıştırmıştı.
Son durum aynı. Bir miktar BIST30 long ile devam.