Pair trade(ikili trade), piyasanın yönünden bağımsız olarak, aralarında korelasyon(yüksek ilişki) bulunan iki farklı yatırım aracı arasında, belirli bir vade içerisinde, düşük performans göstermesi beklenen yatırım araçlarının satım yüksek performans göstermesi beklenen yatırım aracının alım yönünde , sırasıyla satım ve alım yönlü iki pozisyon açılarak yapılan alım satım stratejisidir.
Pair trade stratejisinin en önemli prensibi, iki hisse senedinin de piyasadaki hareketlilik karşısında genelde aynı yönde tepki veren hisseler olması, fakat belirli süreler için farklı yönde hareket etmiş olması gerekir. Aynı zamanda gelecekte tekrar aynı yöne hareketin devam etmesi beklenmektedir. Pair trade yapmak için bu iki hisse senedi arasında kısa süreli farklı iniş ve çıkış geçirmiş hisse senedi seçilir. Nihai amaç tabiiki de kâr etmektir.
Bu alım satım stratejisiyle hedeflenen, piyasanın yönünden bağımsız yatırım yapılabilir iki varlığın belirli bir süre içerisindeki getirileri arasındaki performans farklarından faydalanarak düşük piyasa riski üstlenerek kâr elde etmektir.
ÖZETLE,,,
Bu şekilde pair trade e ağırlık veren fonlarda pair tradein anlam ve öneminden ötürü 1-2 haftalık getiriye değil mantıken 4-5 haftalık getiriler şeklinde incelemek ve beklemek gerekir, vurkaça müsade etmez.